Termen cautat
Categorie

Botulismul


Autor: Amalia Kui

GENERALITATI:

Ce este botulismul?

Botulismul este o afectiune paralitica rara, insa foarte grava, provocata de o neurotoxina produsa de bacteria Clostridium botulinum. Aceasta neurotoxina actioneaza prin paralizarea treptata a muschilor – inclusiv a celor respiratori – fiind fatala daca nu se intervine la timp prin administrarea unui antitoxic. Toxina botulinica este una dintre cele mai puternic otravitoare substante produse pe cale naturala, aflandu-se pe lista potentialelor arme biologice.

Este important sa retineti ca botulismul nu se transmite de la om la om, insa reprezinta o urgenta medicala publica deoarece exista riscul contaminarii rapide si a altor persoane.

Cate tipuri de botulism exista?

Putem vorbi despre trei tipuri de botulism:

  • botulism alimentar – cauzat de ingerarea unor alimente care contin toxina botulinica
  • botulismul cutanat – apare atunci cand bacteria C. botulinum intra in contact cu o rana deschisa
  • botulismul sugarilor – provocat de consumarea sporilor de bacterie, care apoi se dezvolta in intestine si elibereaza toxina

Care sunt cauzele?

Botulismul alimentar apare atunci cand bacteria C. botulinum se inmulteste si elibereaza toxine in mancaruri, inainte ca acestea sa fie consumate. Aceasta bacterie produce spori care se intalnesc pretutindeni in natura, dar mai ales in pamant si apa. Sporii nu sunt periculosi pentru o persoana adulta, fiind distrusi de acidul din stomac. Totusi, prin conservarea necorespunzatoare – de cele mai multe ori facuta acasa – a unor preparate, riscam sa cream un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriei C. botulinum care ulterior va elibera toxina botulinica. Acest lucru se intampla in cazul alimentelor care nu au fost sterilizate corespunzator si contin spori de bacterie – sporii bacteriei care cauzeaza botulismul pot fi eliminati doar prin sterilizare la temperaturi foarte mari (116-130°C), utilizandu-se un vas sub presiune industrial. Acesti spori vor da nastere bacteriei C. botulinum atunci cand sunt indeplinite mai multe conditii:

  • intr-un spatiu cu un nivel scazut de oxigen – bacteria C. botulinum este o bacterie anaeroba, care se poate inmulti doar in absenta oxigenului, de aceea preparatele inchise cat mai ermetic (borcane, conserve, pungi) sunt si cele mai periculoase din acest punct de vedere
  • in alimente cu o aciditate scazuta – bacteria nu se poate dezvolta intr-un mediu acid
  • in alimente care nu sunt pastrate in frigider – bacteria se poate dezvolta la temperaturi cuprinse intre 3°C si 50°C, optimul de producere al toxinei fiind in jurul temperaturii de 35°C

Cele mai incriminate alimente pentru aparitia botulismului sunt legumele conservate, cu un nivel scazut al aciditatii (spanacul, fasolea verde, ciupercile), carnea de peste – inclusiv peste la conserva si peste afumat, si alte produse din carne, precum carnatii si mezelurile.

Botulismul cutanat apare atunci cand sporii bacteriei intra intr-o rana deschisa si se pot reproduce intr-un mediu anaerob.

Botulismul sugarilor ii afecteaza de obicei pe copiii sub 6 luni. In cazul lor nu toxina in sine este cea care ii pune in pericol, ci sporii bacteriei C. botulinum. Sugarii ingereaza sporii bacteriei, iar apoi acestia germineaza in bacteria care ulterior va elibera toxina botulinica. Acest lucru se intampla deoarece sistemul lor digestiv nu este format inca pe deplin si nu poate elimina sporii. Printre factorii de risc se numara consumul de miere si contactul cu pamant infestat.

Care sunt simptomele?

De obicei, la adulti simptomele se instaleaza la 12-36 de ore de la consumul de alimente infestate, existand cazuri in care se pot declansa mult mai repede (dupa cca. 6 ore) sau mult mai tarziu (8-10 zile). La sugari, intervalul dureaza intre 3 si 30 de zile. Botulismul se manifesta prin urmatoarele simptome:

Daca nu se intervine la timp, simptomele se pot agrava si poate aparea paralizia in diferite zone ale corpului, incepand cu zona capului, cotinuand cu cea a bratelor, picioarelor si trunchiului corpului, si terminandu-se cu cea a muschilor respiratori.

DIAGNOSTIC:

De obicei, diagnosticul este bazat pe o examinare clinica, urmata de teste de laborator care sa confirme prezenta toxinei botulinice in sange sau scaun. Aceste teste de laborator pot dura destul de mult (pana la cateva zile), si de aceea examenul clinic este foarte important. Pentru a diagnostica botulismul, doctorul va cauta semne specifice de slabire sau paralizie a musculaturii. El va va intreba de asemenea ce mancaruri ati consumat in ultimele zile. Daca este vorba despre un copil, va trebui sa ii spuneti daca acesta a consumat recent miere, daca este constipat si daca se misca mult mai incet ca de obicei.

TRATAMENT:

Un antitoxic trebuie administrat cat mai repede dupa ce a fost pus diagnosticul pentru a neutraliza toxina botulinica. O administrare timpurie este vitala. Este important sa stiti ca antitoxicul nu poate inversa procesul de paralizie, ci doar ii stopeaza progresul. In cazurile severe de botulism, pacientul va avea nevoie de tratament de sustinere care poate dura de la cateva saptamani la cateva luni. Acesta include ventilatie artificiala si monitorizarea atenta a functiei respiratorii. Recuperarea incepe odata cu formarea unor noi conexiuni neuromusculare.

PREVENTIE

In cazul botulismului, preventia este elementul cel mai important. Iata cateva masuri de siguranta pe care le puteti lua:

  • folositi tehnici adecvate de conservare a mancarurilor – fierbeti compozitia cel putin 30 de minute intr-un vas cu presiune capabil sa atinga temperatura de 121°C, pentru a distruge orice urma de spori
  • adaugati agenti de acidifiere pentru produsele cu un pH sub 4.6
  • fierbeti produsele preparate in casa inainte de a le servi – toxina botulinica in sine poate fi distrusa prin fierbere cca. 10 minute (distrugerea ei se produce la o temperatura de 85°C)
  • nu gustati din alimente conservate in cazul in care au capacul usor bombat sau daca au un miros ciudat; retineti totusi ca unele tulpini ale bacteriei C. botulinum nu altereaza deloc aspectul sau gustul mancarurilor
  • pastrati uleiurile infuzate in frigider
  • pastrati mancarurile la temperaturile corespunzatoare indicate
  • pastrati mancarurile calde la temperaturi de peste 57°C, si mancarurile reci la temperaturi sub 5°C pentru a impiedica dezvoltarea sporilor
  • produsele care au fost congelate trebuie sa ramana congelate pana in momentul gatirii
  • evitati sa le dati miere copiilor sub 1 an
  • pastrati curatenia in bucatarie
  • adresati-va unui medic atunci cand aveti o rana infectata
  • nu utilizati seringi refolosite (mai ales in cazul drogurilor injectabile)

Cazurile de botulism sunt rare insa sunt considerate urgente de sanatate publica, fiind necesara o diagnosticare cat mai rapida si o identificare a sursei de provenienta pentru a distinge intre o intoxicatie accidentala si una deliberata, pentru a preveni contaminarea si mai multor persoane si pentru a administra cat mai eficient un tratament persoanelor afectate.

Comentarii

EXISTA VACCIN IMPOTRIVA BOLII ?

exista un anume antidot ? stiu cei de la spital, sper :)

BOTULISMU POATE APAREA SI LA COPI MICI Ex 6LUNI 1AN PINA LA 7-8 SE SPUNE CA NU AI VOIE SAI DAI MICTULUI SAU MICUTEI CITE UN PIC DE MIERE OAMENI BUNI INAINTE ERA MIEREA CURATA CIT DE CIT DAR ACU TE ASTEPTI LA ORI CE DIN TOATE ALIMENTELE PACAT.CU ATITEA OTRAVURI CARE SE DAU PE TOATE CULTURILE DE PORUMB FLOAREA SOARELUI ETC BIETELE INSECTE NU STRICA CU NIMIC ELE AICI E MINA OMULUI A NOASTRA CU RESPECT LUCI

BOTULISMU POATE APAREA SI LA COPI MICI Ex 6LUNI 1AN PINA LA 7-8 SE SPUNE CA NU AI VOIE SAI DAI MICTULUI SAU MICUTEI CITE UN PIC DE MIERE OAMENI BUNI INAINTE ERA MIEREA CURATA CIT DE CIT DAR ACU TE ASTEPTI LA ORI CE DIN TOATE ALIMENTELE PACAT.CU ATITEA OTRAVURI CARE SE DAU PE TOATE CULTURILE DE PORUMB FLOAREA SOARELUI ETC BIETELE INSECTE NU STRICA CU NIMIC ELE AICI E MINA OMULUI A NOASTRA CU RESPECT LUCI

BOTULISMU POATE APAREA SI LA COPI MICI Ex 6LUNI 1AN PINA LA 7-8 SE SPUNE CA NU AI VOIE SAI DAI MICTULUI SAU MICUTEI CITE UN PIC DE MIERE OAMENI BUNI INAINTE ERA MIEREA CURATA CIT DE CIT DAR ACU TE ASTEPTI LA ORI CE DIN TOATE ALIMENTELE PACAT.CU ATITEA OTRAVURI CARE SE DAU PE TOATE CULTURILE DE PORUMB FLOAREA SOARELUI ETC BIETELE INSECTE NU STRICA CU NIMIC ELE AICI E MINA OMULUI A NOASTRA CU RESPECT LUCI