Termen cautat
Categorie

Caderea parului


GENERALITATI:

Ce este alopecia ?

Termenul de alopecie este folosit pentru descrierea unei afectiuni dermatologice de natura inflamatorie manifestata prin afectarea foliculilor pilosi localizati in special in regiunea capului. Alopecia evolueaza cronic si determina caderea localizata sau generalizata a parului din regiunea capului sau din alte regiuni corporale. Oamenii pierd in mod fiziologic in jur de 50 - 100 de fire de par zilnic, acesta neavand o perioada lunga de viata. Dupa caderea firelor de par, acestea sunt inlocuite cu altele noi. Daca insa caderea parului este severa, iar firele de par pierdute nu sunt inlocuite in scurt timp cu altele noi, poate fi suspectata alopecia.

Bulbul pilos este hranit si irigat cu sangele care transporta oxigenul si alte substante nutritive necesare mentinerii vitalitatii si cresterii acestuia. Suprafata acestuia este imbracata in cheratina care ii confera duritatea, stralucirea si supletea caracteristice.

Tipuri de alopecie

Alopecia androgenica sau chelia este forma cea mai frecventa de calvitie, aceasta afectand o treime din femei si barbati. De obicei, alopecia androgenica are caracter permanent. Alopecia areata reprezinta o alta forma de calvitie, in general cu caracter temporar si cu afectarea regiunii scalpului si a altor regiuni corporale.

Alopecia androgenica

Se poate manifesta inca din perioada adolescentei. La barbati, acest tip de alopecie este initiat la nivelul tamplelor si a crestetului capului, putand sa stagneze in cursul evolutiei si provocand o calvitie partiala sau continuandu-si evolutia pana la pierderea in totalitate a parului. La femei, alopecia androgenica se manifesta prin rarirea parului din regiunea fruntii, a tamplelor sau a crestetului capului, calvitia completa fiind intalnita rareori la acestea.

Alopecia androgenica are caracter ereditar, este mai frecvent inregistrata in randul barbatilor, insa poate fi intalnita si la femei. Antecedentele de alopecie androgenica din randul familiei poate spori susceptibilitatea dezvoltarii calvitiei si la descendenti. Varsta la care se declanseaza pierderea parului, viteza de crestere a firelor de par si gradul de extindere al cheliei sunt influentate si de factorii de natura ereditara.

Alopecia areata

Se manifesta prin aparitia unor zone de calvitie de dimensiuni reduse, in general cu forma rotunda si aspect neted. In acest caz poate fi afectat numai parul din regiunea scalpului sau impreuna cu parul din alte regiuni corporale. Se presupune ca alopecia areata ar fi de fapt o afectiune de natura autoimuna, insa cauza sigura a acesteia ramana necunoscuta pentru moment. Cercetatorii considera insa ca unele persoane pot fi predispuse genetic la a dezvolta aceasta forma de calvitie si ca factorul declansator al manifestarii acesteia poate fi un virus sau alti factori din mediu. Antecedentele de alopecie areata inregistrata la alti membrii ai familiei predispun la aparitia acesteia si la membrii mai tineri ai familiei. Foliculii pilosi afectati de alopecia areata pot produce noi fire de par, insa exista posibilitatea ca acestea sa cada din nou si sa creasca la loc in mod repetat.

Care sunt cauzele caderii parului ?

Caderea parului poate fi declansata de o multitudine de factori deopotriva cunoscuti si necunoscuti. Situatiile in care poate fi inregistrata caderea in exces a firelor de par sunt:

 • Dupa trecerea a 3 - 4 luni de la tratarea unei boli grave sau dupa suferirea unei interventii chirurgicale majore, se poate inregistra caderea brusca a unui numar mare de fire de par. Acest tip de pierdere a firelor de par are, in general, caracter temporar si este determinata de un volum mare de stres.
 • Tulburarile hormonale pot determina caderea parului. Hiperactivitatea glandei tiroide, cunoscuta sub denumirea de hipertiroidie, sau hipoactivitatea acesteia, cunoscuta ca si hipotiroidie, are ca si consecinta pierderea firelor de par. Pierderea parului cauzata de dereglarea functiei tiroidiene se opreste in urma instituirii tratarii afectiunii tiroidei. De asemenea, pierderea in exces a firelor de par poate fi provocata de un dezechilibru creat intre cantitatea de hormoni feminini si masculini denumiti hormoni estrogeni si androgeni. Corectia acestui dezechilibru de origine hormonala poate sa opreasca caderea parului.
 • Caderea parului poate fi declansata in cazul femeilor si de nastere din cauza hormonilor secretati in aceasta situatie. Pe parcursul sarcinii, nivelul unor hormoni creste excesiv, determinand pastrarea parului care in mod normal ar fi trebuit sa cada. Atunci cand nivelul hormonilor se reechilibreaza, aceste fire de par cad, iar ciclul de crestere al parului este reluat.
 • Unele tratamente medicamentoase pot cauza caderea parului, care se opreste odata cu stoparea administrarii medicatiei. Astfel de medicamente cauzatoare de alopecie sunt anticoagulantele, medicamentele administrate pentru tratarea gutei, chimioterapicele, vitamina A in exces, antidepresivele si anticonceptionalele orale.
 • Infectiile de natura fungica localizate la nivelul scalpului pot determina caderea parului, in special la copii, insa aceasta poate fi tratata prin administrarea medicatiei antifungice.
 • Unele boli primare precum diabetul sau lupusul. In acest caz, stoparea caderii firelor de par si stimularea regenerarii parului se realizeaza prin tratarea cauzei primare.

Este posibil ca ingrijirea neadecvata a parului sa cauzeze caderea lui ?

Unele obiceiuri de ingrijire si de aranjare a parului precum strangerea acestuia prea strans in coada, impletirea lui in codite stranse, aplicarea de bigudiuri stranse prea tare sau tractiunile exercitate asupra parului pot provoca ceea ce se numeste alopecia de tractiune. In cazul in care tractiunea se intrerupe inainte de inceperea cicatrizarii scalpului, firele de par vor creste la loc in mod obisnuit. Cicatrizarea poate totusi sa determine caderea permanenta a firelor de par. Tratamentele cu uleiuri fierbinti sau produse chimice precum cele din permanent pot determina inflamarea foliculilor pilosi, cicatrizarea vicioasa si pierderea firelor de par.

Manifestari clinice

Alopecia androgenica

Alopecia androgenica reprezinta 95 % din totalul cazurilor de calvitie inregistrate, manidestandu-se prin pierderea progresiva a firelor de par. Alopecia androgenica este determinata genetic si se inregistreaza in special la barbati si mai putin la femei, fiind marcata de o retragere a marginii fronto - parietale de insertie a firelor de par. Semnele caracteristice alopeciei androgenice sunt urmatoarele:

 • Debutul alopeciei in regiunea fronto - temporala sau in regiunea vertexului.
 • Scaderea diametrului firelor de par de pana la 10 ori.
 • Varierea diametrelor firelor de par.
 • La barbati, antecedentele familiale de alopecie androgenica ale rudelor de gradul I sau de gradul al II-lea.
 • La femei, alopecia androgenica se poate asocia cu dereglarile menstruale ca amenoreea sau oligoamenoreea si ovarele polichistice, acneea, hirsutismul, virilismul sau problemele de fertilitate.
 • Evolutia progresiva fara un ritm previzibil de evolutie.

Alopecia areata

Alopecia areata se manifesta prin caderea localizata a firelor de par. Acest tip de alopecie are caracter inflamator, cauze necunoscute si evolutii imprevizibile. Alopecia areata poate fi asociata cu afectiuni de natura autoimuna, dereglari de natura imunologica sau unii factori care indica autoimunitatea bolii respective. Semnele caracteristice alopeciei areate sunt:

 • Caderea parului sub forma unor placi rotunde, circumscrise, extinse radiar sau circular.
 • Prezenta perilor in semn de exclamatie in regiunile periferice ale placilor alopecice.
 • Prezenta perilor cadaverizati.
 • Aspectul lucios al pielii si scaderea elasticitatii tegumentului, care in timp se atrofiaza.
 • Caderea parului din regiunea scalpului asociata cea de la nivelul sprancenelor, a genelor, parului din regiunea axilara si a parului din regiunea pubiana.

DIAGNOSTIC:

Alopecia androgenica

 • Dozarea hormonilor ca prolactina sau testosteronul liber.
 • Ecografiile ovariene si a glandelor suprarenale.
 • Testarea functiei tiroidei prin determinarea nivelului hormonilor THS, T3 si T4.
 • Determinarea fierului seric si a feritinei.
 • Efectuarea unei hemograme complete.
 • Efectuarea tricogramei sau examinarea firelor de par la microscop. 

Alopecia areata

 • Efectuarea examenului histopatologic.
 • Tricograma sau analiza microscopica a firelor de par.
 • Dozarea hormonilor si a imunoglobulinelor cu scopul depistarii unor eventuale afectiuni tiroidiene de natura autoimuna.

TRATAMENT:

Tratamentul medicamentos

Medicatia poate preveni sau incetini caderea parului. Minoxidil este un medicament ce se aplica la nivelul scalpului, indicat atat pentru femei cat si pentru barbati. Finasterida este un alt tip de medicatie disponibila sub forma de tablete, insa destinata strict barbatilor. In cazul alopeciei areate se pot administra injectii cu cortizon la nivelul scalpului repetate obisnuit lunar. Rezultatele oricarui tratament impotriva caderii parului folosit pot fi evaluate dupa o perioada de minim sase luni.

Medicul specialist poate sa prescrie si comprimate de prednison in cazul calvitiei excesive sub forma areata. Medicatia disponibila sub forma de unguente sau creme este de asemenea utila, insa actiunea acestora este mai slaba decat dea a injectiilor. Persoanelor care vor sa inceapa un tratament impotriva caderii parului, li se recomanda consultarea unui medic specialist care poate sa le prezinte toate alternativele de tratament impotriva caderii parului si sa hotarasca care este conduita terapeutica adecvata fiecarui caz in parte.

Persoanele care intampina astfel de probleme incearca atenuarea efectului vizual prin acoperirea zonelor alopecice cu parul ramas la nivelul scalpului. Aceasta reprezinta doar o remediere temporara a situatiei si poate fi utila doar in cazul in care zona afectata de caderea parului este restransa. Pe masura ce zonele afectate de calvitie se extind, o astfel de solutie devine ineficienta.

Tratamentul chirurgical

O alta cale de tratament impotriva caderii parului poate fi interventia chirurgicala. In acest sens se pot folosi mai multe metode precum transplantul de par sau reducerea scalpului. Transplantul de par consta in mutarea unor portiuni de piele cu foliculi pilosi sanatosi dintr-o regiune mai ascunsa a scalpului in cea afectata in mod evident. Reducerea scalpului se realizeaza prin indepartarea unor portiuni de piele de la nivelul scalpului si intinderea pielii peste regiunea indepartata, urmata de suturare la acest nivel.

Aceste doua metode sunt utile in cazul tratarii alopeciei androgenice atunci cand celelalte metode cu caracter conservator s-au dovedit a fi ineficiente. Pe parcursul transplantarii de par, chirurgii dermatologi sau esteticieni recolteaza portiuni de piele de mici dimensiuni care contin cateva fire de par de la nivelul cefei sau din lateralele scalpului, care sunt apoi implantate in regiunile alopecice. Pentru realizarea transplantului este nevoie de mai multe sedinte deoarece caderea parului de natura ereditara progreseaza in timp.

Reducerea sscalpului consta in micsorarea regiunii alopecice de la nivelul scalpului. Desi pielea scalpului poate parea fixa, aceasta este suficient de flexibila pentru a fi intinsa si micsorata prin excizie chirurgicala. In urma indepartarii portiunilor alopecice, aceste regiuni sunt acoperite cu altele care contin foliculi pilosi sanatosi. In cadrul tehnicicii de reducere a scalpului, se poate realiza si rasucirea unei portiuni de piele deasupra alteia afectate de calvitie, numita tehnica de reducere a scalpului cu lambou. De asemenea, reducerea scalpului se poate asocia cu transplantul de par pentru crearea unei linii de insertie a firelor de par cu aspect natural la persoanele care sufera de pierderea in exces a parului.

Tratamente naturiste

Una dintre retetele naturiste recomandate ca tratament impotriva caderii parului si stimularii regenerarii acestuia contine un pumn de urzici, frunze de nuc si mesteacan, soc si o tulpina de rostopasca care se introduc intr-un recipient cu apa rece. Recipientul se aseaza pe foc pana cand apa atinge temperatura de fierbere, dupa care se lasa in repaus timp de doua sau trei minute. Jumatate din compozitia pregatita astfel, se foloseste pentru spalarea parului in asociere cu sapun medicinal, iar restul compozitiei se lasa sa actioneze pentru cateva minute fara clatirea parului. In caz de cadere a parului in exces se recomanda respectarea unei diete crudivore bogate in vitamine care include alimente precum graul incoltit sau sucul de orz verde. De asemenea, se realizeaza bai vitale de doua ori pe zi, cu o durata de 25 de minute si bai cu aburi la suprafata scalpului de trei ori pe saptamana pentru 15 minute. Poate fi utila si spalarea parului cu o compozitie formata din 20 de grame de radacini de urzica si 10 sau 20 de grame de radacini de brusture.

O alta compozitie eficienta ca tratament impotriva caderii parului este cea formata din 50 de grame de urzica mica, 50 de grame de mesteacan si 200 de ml de alcool de 40 - 700 de grade, care se pune la macerat pentru 10 - 14 zile, dupa care se strecoara, iar continutul rezultat se foloseste la realizarea masajului scalpului. Pielea capului mai poate fi masata si cu ulei de masline pentru o perioada de zece zile.

Un alt amestec util este cel format din 50 de grame de ceapa taiata marunt, 30 de grame de mujdei de usturoi, 50 de grame de tataneaza rasa fin si un ou batut. Compozitia rezultata se aplica sub forma de casca, se acopera cu un prosop si se lasa sa actioneaza pe parcursul noptii dupa care se spala.

Pentru mentinerea luciului firelor de par, se poate spala parul saptamanal cu zer. Alte tratamente naturiste pentru a preveni si trata caderea parului sunt frectiile zilnice cu suc de usturoi, spalarea zilnica a parului cu apa rece urmata de un masaj energic sau masarea scalpului in fiecare seara cu suc de aloe, urmata de spalarea acestuia in dimineata urmatoare.

Comentarii

Pentru caderea parului exista tot felul de modalitati care  pot  ajuta la ameliorarea situatiei. Cu o analiza atenta cu siguranta ca poti gasi acele metode care te vor ajuta si care iti vor remedia problema. Trebuie doar sa te documentezi foarte mult inainte de a face o alegere. Suplimentele pentru stoparea caderii parului pot ajuta si ele, dar singure nu pot trata in totalitate aceasta neplacere.

 

 

Si eu am luat pe o perioada de o luna de zile Follixin, dar la mine nu se vad cine stie ce modificari. Probabil ca si metabolismul meu a reactionat mai greu la tratament, nu stiu ce sa zic, dar cert este ca nu prea am avut rezultate. Bine macar ca nu am avut efecte adverse sau chestii de genu:). Oricum acum o sa fac o mica pauza dupa care o sa mai incerc o cutie. In caz ca nu o sa functioneze o sa incerc alte metode. Asta e riscul la toate suplimente astea, isi fac efectul in functie de metabolismul fiecarei persoane in general!

 

 

Suplimentele din plante sunt o varianta buna pentru a opri caderea parului, deoarece nu produc efecte  secundare si nu creeaza dependenta.  Produsul  e facut din plante si isi face efectul destul de rapid.

Eu l-am luat pentru a-mi mai indesi parul si chiar a functionat. Ce nu mi-a placut a fost ca produsul a reacionat destul de greu pe metabolismul meu. Primele rezultate le-am avut la 4 saptamani de la inceputul curei si asta m-a speriat   nitel. Totusi dupa ce am vazut ca produsul isi face atat de bine efectul m-am linistit.

 

Sper sa reusesc sa imi pastez podoaba capilara pana la o varsta mai inaintata:). Cu Follixin cre ca se poate!

 

O zi faina!

 

 

Si eu folosesc  suplimentul  Follixin de ceva vreme si sunt megamultumit de rezultatele pe care le-am obtinut cu el.  Parul mi s-a indesit destul de mult si in plus rezistenta firului de par a crescut destul de mult. Pana  la urma  e super fain ce mi s-a intamplat si sper ca pe viitor sa nu mai  apara problemele astea!

 

Pe mine m-a ajutat sa-mi regenerez podoaba capilara suplimentul  naturist Follixin.  Produsul facut in intregime din plante nu mi-a provocat nici un efect advers pe durata celor 5 luni de tratament.  Primele rezultate au aparut la 2 saptamani de la inceperea tratamentului. Apoi odata cu trecerea timpului au inceput sa apara si primele firicele in zonele lipsite complet de par. Asta m-a bucurat teribil deoarece eu stiam ca doar prin implant poti obtine rezultate.

Am luat produsul de pe sit-ul http://follixin.ro Deja au trecut  4 saptamani decand am terminat tratamentul!

Dintre toate solutiile pe care le-am incercat impotriva caderii parului, singurul care a dat cat de cat rezultate a fost tratamentul cu 5% minoxidil, mai precis Rogaine. Acum ceva timp a inceput sa-mi cada parul, si evolua intr-un ritm destul de alert.  Dupa ce am inceput tratamentul cu Rogaine, a urmat o perioada in care a cazut chiar mai mult decat de obicei (dar era ceva normal, din cate am citit ulterior: se pregatea terenul pentru noile fire de par). Apoi situatia a inceput sa se stabilizeze, si acum imi pica doar cateva fire de par pe zi. Partea buna e ca am oprit caderea parului si incepe sa se regenereze insa acum si eu am parul destul de rar...

Din fericire, cautand pe internet tot felul de produse impotriva caderii parului, am gasit si acest produs numit Toppik Fibers. E ca un fel de praf (nanoparticule de cheratina mai precis) pe care il aplici pe par si parul pare mult mai des. In cazul meu functioneaza perfect, parul are un aspect natural si foarte des, nici nu-ti dai seama ca am parul rar.

Legat de celelalte solutii impotriva caderii parului, am folosit inainte : aminexil (dar e apa de ploaia pentru cei ce au cadere ereditara, poate functioneaza doar la cei la care le pica parul din cauza stresului sau alte cauze); am mai folosit si pastile Revalid (dar mi-a crescut pofta de mancare de la ele si m-am ingrasat rapid vreo 3 kg, asa ca am renuntat si eu la ele la fel de rapid) si am mai incercat vreo 2-3 sampoane (fara nici un efect).

Din pacate si eu ma confrunt cu aceeasi problema, imi cade foarte mult par si s-a rarit atat de mult ca se vede pielea scalpului. Dupa consultul dermatologic, la recomandarea doamnei doctor urmez tratamentul cu 5% minoxidil de la Rogaine, varianta pentru barbati. Cica opreste caderea parului in 2 saptamani si regenereaza complet parul in 3-4 luni. Sper sa functioneze si in cazul meu ca nu mai stiu la ce solutie sa apelez.. Intre timp folosesc un produs numit Toppik ( e relativ destul de nou la noi dar am vazut ca-n alte tari se foloseste cu succes de ani buni.. eu tot de pe forumuri straine am aflat de existenta lui). E ca un fel de praf (nanoparticule de cheratina mai precis) pe care il aplici pe par, se lipeste de acesta si parul pare mult mai des. In cazul meu functioneaza perfect, nimeni nu-si poate da seama ca am parul rar, nici daca priveste de foarte aproape. Eu le-am comandat ambele de pe internet ca in farmacii n-am reusit sa gasesc nicaieri.. voi ati folosit Rogaine? Ce rezultate ati avut?

Buna ziua , sufar de alopecia de la 2, 3 ani,acum am 19, pe tot parcursul aniilor am incercat diferite tratamente dar fara nici un rezultat , m-am tuns chiar si zero pentru a stimula cresterea parului,dar fara rezultat , acum am ramas la ideea ca nu se mai poate face nimic, datorita acestei neplaceri nu pot sa imi las parul liber niciodata, poate sa imi spuna cineva care este cauza , si ce tratament natural a-si putea face .. Multumesc!

Buna ziua!! Sunt o tanara de 20 de ani si am probleme cu caderea parului de ceva timp..Imi cade destul de mult decat ar trebui,cand fac baie,merg prin casa,imposibil sa nu ramana in urma mea smocuri de par..Dar pana acum nu a fost nimic deranjant,avand un par lung si foarte des tot avea de unde sa mai cada..Astazi jucandu-ma putin prin par am vazut ca undeva in spate am o portiune de dimensiunea unei mingi de ping pong,unde nu este deloc par si este o piele lucioasa si parca imi da senzatii de mancarimi (asta ar putea fi si psihic unde acum stiu de ea). Cert este ca golul a aparut brusc si mi se pare destul de mare..Aveti cumva vreo idee ce poate fi?

Buna, am 17 ani si ma confrunt mai mult cu temerea de a imi pierde podoaba capilara. Precizez ca pe linia paterna aprox. cam  toti au suferit pierderea parului la varste fragede in jur de 24 ani. Pe linia materna stau mai bine in privinta asta. Insa ce as vrea sa intreb este daca sunt sanse mari sa mostenesc "potcoava" predecesorilor si daca da cam in cat timp daca previn caderea parului. Folosesc un sampon si o solutie impotriva caderii parului, iau viaderm complete si imi masez zilnic scalpul. Dar este suficient? Si mai trebuie sa precizez ca intalnesc mult par pe corp(am inteles ca asta ar insemna un dezechilibru hormonal) . In orice caz daca puteti sa estimati timpul in care as mai putea sa ma bucur de parul meu as fi recunoscator...

Ba, ingnorantule, problema ta-i ca esti anemic! Parul incepe sa cada in cazuri de anemii, iar ca sa-l stopezi trebuie sa iei tablete de fier (Fe) - in caz de anemie feripriva. Chit ca esti un ignorant, mai mare ca doctorii care te-au "consultat", eu totusi ti-am dat solutia ca-s un om bun si-ti inteleg suferinta!

Pagini