Termen cautat
Categorie

Calusurile si bataturile


GENERALITATI:

Ce sunt calusurile si bataturile?

Calusurile si bataturile reprezinta acele zone de pielii alcatuite din conglomerate de tegument intarit, ingrosat si mort. Acestea se formeaza in vederea protejarii pielii si a altor structuri aflate sub piele de frictiune, diferite presiuni sau traumatisme. Culoarea acestor structuri poate varia de la galbui la diferite nuante de gri, putand fi, totodata, mult mai putin sensibile cand sunt atinse spre deosebire de tegumentul inconjurator. Aspectul lor este unul destul de neregulat, rugos. In cazul persoanelor care au o activitate situata la un nivel normal sau ridicat, prezenta calusurilor si bataturilor este normala, insa ele pot ridica semne de intrebare si probleme in momentul in care marimea lor cauzeaza durere.

Localizarea calusurilor este, de regula, pe picioare sau pe maini, ele putand aparea, de asemenea, in orice loc al pielii in care este exercitata o anumita presiune, cum sunt, de pilda, genunchii sau coatele. Pe maini, calusurile apar, de obicei, in zona de la baza degetelor. Acestea sunt nedureroase si, in mod curios, ele pot fi niste structuri chiar utile in cazul anumitor persoane. De pilda, in cazul dulgherilor, calusurile situate pe maini pot proteja impotriva abraziunilor sau taieturilor la care acestia pot fi supusi, in cadrul muncii lor. Jucatorii de tenis pot dezvolta astfel de formatiuni in palme, formatiuni care le vor proteja mainile de presiunea exercitata de manerul rachetei sau de frecarea cu acesta.

In ceea ce priveste calusurile care se formeaza pe picioare, acestea vor fi localizate in calcai, pe talpa sau sub degetul mare al piciorului. Cel mai des apar in zona de intersectie a labei piciorului cu degetul mare, in zona de proiectie a capatului distal al osului metatarsian 1.

Bataturile vor aparea, de obicei, in zona de frictiune a degetelor unele cu altele. Compozitia interna a acestora consta dintr-o parte care poate fi moale sau dura. Batatura cu o compozitie mai tare se va forma la suprafata partii osoase a unui deget al piciorului (de cele mai multe ori fiind vorba de degetul 5), in timp ce o batatura cu compozitia moale se va dezvolta intre degetele picioarelor (cel mai frecvent intre degetele 4 si 5).

Ce cauze pot avea calusurile si bataturile?

Aceste formatiuni de tegument se dezvolta in urma presiunii si a procesului de frecare repetata pe o anumita zona a pielii, pe parcursul unui interval mai indelungat de timp. Exercitarea presiunii conduce la moartea celulelor pielii si, ulterior, la aparitia unei suprafete protectoare, cu o textura tare. Bataturile moi au aceeasi maniera de formare, insa, in cazul acestora, transpiratia va inmuia centrul tare al lor, fenomen intalnit, de cele mai multe ori, in zonele dintre degetele picioarelor. Este important de retinut faptul ca bataturile si calusurile nu sunt contagioase, nici nu au drept cauza vreun virus.

Aparitia calusurilor pe maini este determinata de manuirea regulata si frecventa a unor obiecte care pot exercita o oarecare presiune asupra mainilor. Este vorba, de pilda, despre diferite unelte de tamplarie sau gradinarit, echipamente sportive cum ar fi rachetele de tenis sau paletele de ping-pong etc.

Pe picioare, aparitia calusurilor si a bataturilor este cauzata de presiunea pe care o exercita incaltamintea. Unii pantofi care sunt prea stramti pot exercita o presiune prea intensa asupra partilor din lateralul piciorului, iar pantofii cu toc prea inalt vor exercita o presiune prea mare pe partea din fata a picioarelor. Pantofii care sunt prea largi vor conduce la alunecarea piciorului urmata de frecarea sa de incaltaminte.

Pantofii care au talpa prea subtire vor crea o presiune mai mare asupra talpilor fata de cei care au o talpa mai groasa. Sandalele si alte tipuri de incaltaminte purtate fara sosete sau ciorapi vor avea drept urmare crearea unei frecari marite; in plus, piciorul se va putea, astfel, freca de intariturile sau de cusaturile din interior. Sosetele nepotrivite ca marime sau grosime pot crea o presiune mult prea mare in zona in care acestea se aglomereaza.

Calusurile pot fi cauzate, totodata, de mersul in picioarele goale.

Bataturile sau calusurile se mai pot dezvolta, destul de des, pe anumite diformitati aparute in urma monturilor, artritei reumatoide, a degetelor in gheara a picioarelor sau a degetului 2, in cazul cand acesta este indreptat in jos. Bataturile si calusurile picioarelor mai pot aparea in urma exercitarii repetate a presiunii datorate diferitor activitati sportive (in cazul picioarelor atletilor, fiind vorba de calusul de la baza acestora), in urma platfusului sau a altor structuri osoase anormale precum osteofitele (acele excrescente osoase mici formate in zona articulara) si din cauza unui mers anormal.

Ce simptome prezinta calusurile si bataturile?

Acestea includ dificultate la incaltare, dureri in timpul mersului sau in cazul purtarii diferitor modele de incaltaminte. De asemenea, durerea mai poate fi provocata si de stoarcerea si presarea bataturilor si a calusurilor.

O batatura sau un calus pot fi identificate in functie de aspectul acestora astfel: calusul este dur si intarit, avand o culoare gri sau galbuie, cu un aspect neregulat si fiind insensibil, in cazul atingerii, iar batatura este si ea ferma si tare, prezentand un inel moale si galben cu centrul de culoare gri. Bataturile moi au un aspect similar ranilor deschise.

Deseori, o batatura sau un calus se pot confunda cu negii, acestia fiind, in general, moi si cauzand durere in momentul in care sunt miscati dintr-o parte in alta. Spre deosebire de negi, bataturile sau calusurile sunt dureroase doar in cazul in care sunt apasate in mod direct.

Conditii clinice asemanatoare bataturilor si calusurilor:

 • prezenta unor aschii sau alte obiecte situate sub tegument
 • sinovita metatarsiana (acea inflamatie a capsulei care captuseste o articulatie de la capatul distal al metatarsului)
 • tumoreta din celulele nervoase cunoscuta si sub numele de neurinomul Morton
 • regiuni intarite ale pielii mostenite pe cale genetica

Ce complicatii pot genera calusurile si bataturile?

Netratate, aceste formatiuni tegumentare pot cauza complicatii precum:

 • dureri la purtarea anumitor modele de incaltaminte
 • dureri in timpul mersului
 • modificari ale posturii in timpul mersului (in vederea evitarii durerii)
 • bursita (inflamatia structurii dintre os si piele)
 • aparitia veziculelor/basicilor
 • osteomielita (infectie a osului)
 • artrita septica (infectie bacteriana a articulatiei)
 • ulceratii ale tegumentului.

In cazul in care pacientul sufera de diabet, creste riscul ca acesta sa dezvolte ulceratii la nivelul pielii.

Un studiu incluzand peste 200 de ulceratii la nivelul picioarelor cauzate de diabet a evidentiat faptul ca acei pacienti care au urmat tratamente medicale de micsorare a calusurilor au avut mai putine ulceratii, au necesitat mai putine vizite la medic si tot mai putine interventii chirurgicale in vederea tratamentului acestora.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticarea calusurilor si a bataturilor se face, de regula, prin intermediul unui examen fizic. In cazul in care formatiunile se localizeaza la nivelul picioarelor, pacientului i se vor examina picioarele, dupa ce acesta si-a scos pantofii si sosetele sau ciorapii. Cand calusurile si bataturile sunt localizate pe coate sau pe genunchi, medicul specialist va examina zonele respective. Intrebarile acestuia vor putea include subiecte precum locul de munca, tipul de incaltaminte preferat si purtat de catre pacient si hobby-urile acestuia.

In cazul in care specialistul suspecteaza o afectiune a oaselor de la picioare, este posibila solicitarea unei radiografii.

Daca bataturile si calusurile nu sunt localizate pe o regiune osoasa sau punctul de presiune nu este destul de evident, medicul poate investiga si alte cauze precum cauzele de natura genetica sau cancerul de piele.

Daca pacientul sufera de boli precum arteriopatia periferica, diabet, neuropatie periferica sau orice alte conditii clinice care ar putea determina amorteala sau probleme circulatorii, oricare dintre aceste afectiuni ar trebui comunicate medicului, avand in vedere faptul ca ele modifica planul de tratament.

TRATAMENT:

In functie de localizarea bataturii sau a calusului sau in cazul in care pacientul sufera de conditii medicale care ar putea cauza probleme de circulatie sau amorteala cum ar fi arteriopatia periferica sau diabetul, printre optiunile de tratament se numara urmatoarele:

 • un consult de specialitate in vederea micsorarii bataturii sau a calusului: operatiunea poate fi facuta de catre medicul specialist cu ajutorul unui bisturiu, in propriul cabinet
 • reducerea marimii bataturii sau calusului prin inmuierea acestora in apa calduta, ulterior folosindu-se piatra ponce pentru eliminarea delicata a pielii moarte (in nici un caz, batatura sau calusul nu vor fi taiate de catre pacient, in mod special in cazul in care acesta sufera de arteriopatie periferica, diabet sau orice alte conditii care pot fi cauzatoare de amorteala sau probleme ale circulatiei)
 • purtarea de incaltaminte care sa fie potrivita si destul de incapatoare, avand, totodata, botul mai lat (astfel, se va putea impiedica aglomerarea degetelor de la picioare, iar presiunea exercitata pe bataturi va fi una mai scazuta) si talpile mai groase (pentru diminuarea presiunii exercitate in timpul mersului asupra calusurilor)
 • utilizarea inserturilor ortopedice si a branturilor de fetru sau diftina pentru ca piciorul si degetele sa fie mentinute intr-o pozitie optima, cat mai comoda si pentru o preventie a frecarii (pozitia branturilor poate fi aleasa de catre medicul specialist)
 • utilizarea acidului salicilic care va inmuia batatura sau calusul, acestea putand fi, apoi, indepartate cu o mai mare usurinta cu ajutorul pietrei ponce (unii medici nu recomanda acidul salicilic din cauza faptului ca acesta va putea afecta si pielea fara probleme; in cazul in care, totusi, se utilizeaza acid salicilic, se aplica doar pe suprafata tegumentului problematic)

Tratamentul chirurgical

Tratamentul calusurilor si al bataturilor implica doar rareori interventiile chirurgicale. Insa, in cazul in care un mont, degetul 2 cu o pozitie orientata in jos sau orice alta structura osoasa subadiacenta reprezinta cauza aparitiei bataturii sau a calusului, procedurile chirurgicale sunt cele potrivite pentru modificarea structurii osoase sau pentru indepartarea acesteia.

La astfel de operatii se va apela doar in cazul in care alte tratamente au dat gres si nu au rezolvat problema. In cazul in care bataturile moi nu au putut fi tratate prin metodele traditionale, se poate interveni cu procedura de syndactilizare, procedura care reprezinta coaserea pielii de la baza celor doua degete. Astfel, va putea fi creata o tesatura partiala in zona in care a fost localizata babatura moale anterior. Acest fapt va impiedica formarea unei noi bataturi deasupra.

Alte tratamente (tratamente naturiste)

 • Aplicarea timp de 24 de ore a cataplasmelor cu frunze de praz care au fost macerate in otet, in prealabil: acestea se aplica in timpul serii, fixandu-se cu ajutorul unui plasture si se vor lasa sa actioneze pana dimineata. In cazul in care este necesar, procesul poate fi repetat.
 • In apa fierbinte, in care s-au pus 2-3 picaturi de ulei de lamaie sau de levantica, se face o baie picioarelor timp de 20 de minute, cel putin. Apoi, pielea se va sterge cu ajutorul unui prosop, pe bataturi, aplicandu-se smochine sau stafide sectionate pe jumatate. Zonele afectate se vor acoperi cu plasturi si se vor lasa in acest fel pe toata perioada noptii. Procedura se repeta timp de 10-12 zile sau cat timp este nevoie pana la disparitia bataturilor.
 • Dupa ce se zdrobeste o aspirina, aceasta se amesteca cu cateva picaturi de suc de lamaie, astfel incat sa se obtina o pasta omogena. Picioarele se inmoaie in apa fierbinte, iar apoi, dupa ce pielea a devenit moale, pasta obtinuta anterior se va aplica pe zonele cu probleme. Din nou, aceasta zona va fi acoperita cu un plasture pentru protectie, apoi piciorul se va infasura intr-o folie din plastic, dupa care se va inveli intr-un prosop gros. Astfe, caldura se va mentine in locul respectiv. Piciorul va fi tinut in acest fel pentru aproximativ un sfert de ora, apoi bataturile se vor freca cu o pila pentru calcaie sau cu o piatra ponce. La final, ele se vor unge cu ulei vegetal, iar intreaga procedura poate fi repetata de cate ori este nevoie, si in urmatoarele zile.
 • Bataturile se maseaza cu ulei de lamaie, dupa care, peste ele se aplica un plasture, lasandu-se ca uleiul sa actioneze timp de aproximativ o jumatate de ora. La nevoie, procedura se poate repeta timp de 2-3 saptamani.
 • Pe bataturi se aplica comprese cu decoct din ramuri si frunze de paducel. Decoctul se prepara prin fierberea a doua linguri de planta maruntita intr-o cana de apa circa 10-15 minute.
 • La flacara de aragaz, pe o tabla, se coace o ceapa taiata in jumatate, dupa care aceasta se va stropi cu otet, de preferinta, de mere. Ceapa se va aplica pe batatura, fixandu-se cu un pansament si mentinandu-se in aceasta pozitie timp de 12 ore.
 • Batatura se unge cu ulei de ricin, apoi, peste aceasta se va aplica un pansament peste care s-a pus propolis topit la flacara focului.
 • Se zdrobeste o jumatate de catel de usturoi, iar pasta astfel obtinuta se va aplica numai pe suprafata cu probleme, evitand pielea sanatoasa din jur. Dupa ce se fixeaza un plasture, se va lasa totul sa actioneze pe timpul noptii. Procedeul se va putea repeta pana cand batatura dispare complet.

Profilaxie

Calusurile si bataturile se pot preveni prin reducerea sau chiar eliminarea completa a presiunii care se exercita asupra pielii, astfel:

 • se va purta incaltaminte adecvata si destul de incapatoare
 • se vor purta sosete potrivite, cele prea lungi aglomerandu-se si creand presiune asupra piciorului si a degetelor
 • cand se utilizeaza grebla, harletul sau alte ustensile pentru gradinarit, se vor purta manusi
 • in cazul in care si alte parti ale corpului sunt expuse frictiunii, se vor folosi materiale care o vor atenua; de pilda, este necesara purtarea unor genunchiere in cazul in care trebuie petrecut mult timp in genunchi in timp ce se monteaza parchetul. 

Comentarii

Buna ziua! Am si eu o problema. Am purtat o pereche de ghete de fotbal si m-au strans, iar de la ele am facut niste bataturi deschise. Adica nu mai am nici pielea "moarta". Va rog spuneti-mi si mie ce sa fac sa scap...

buna ziua....am o problema de cateva luni bune....am purtat o pereche de tenesi  la servici....cam 12 ore...si de atunci....am o durere la piciorul drept....este ceva ca o batatura..si mi sa umflat cartilajul la degetul all-2 lea...si perna este umflata....am fost la doctor am facut raza si nu este nimik rupt...am luat tratament si degeaba nu stiu doctorii ce pot sa am...va rog sa imi spune.ti ce as putea sa ma..nu pot calca pe picior....intodeauna...si inn special dimineata...si daca stau cateva ore in picioare sai incaltat ma doare...va multumesc.....

Buna ziua!
Daca veti citi informatiile de pe acest topic
http://medlive.hotnews.ro/bataturile-plantare-nu-se-trateaza-la-cosmetician-sau-dermatolog-si-nu-se-indeparteaza-chirurgical.html
sau
http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Metatarsalgii,%20boala%20Morton.html
veti intelege ca batatura este o modalitate miraculoasa de auto-protectie a organismului, care nu trebuie indepartata sub nici o forma.
Trebuie doar sa va concentrati asupra cauzelor aparitiei acestui mijloc de auto-protectie, si anume este vorba despre incaltaminte necorespunzatoare, efort fizic exagerat sau o anumita deformatie a ante-piciorului.
Cu stima,
Marius Uscatu

buna am o problema care deja a devenit obsesie :( din a doua luna de sarcina mi a aparut pe ambele glezne si genunchi cate o pata de marimea unei monezi de 5 bani de culoare maronie deschisa iar la atingere pielea este tare si uscata. nu ma deranjeaza decat estetic fara sa am vreo durere. Un tratament pentru a scapa de ele va rog sa mi spuneti... multumesc anticipat

Am un fiu de 8 ani ce are o problema aproximativ de o luna. La inceput, i s-a descuamat pielea degetelor de la maini, iar ulterior, si degetele de la picioare au inceput sa se prezinte ca si cele de la maini. Pe langa asta, s-au si crapat pana la sange. Am aplicat initial LIPOBASE la recomdarea dermatologului, problema a disparut pentru o saptamana, doua, insa a reparut si parca mai rau ca prima data. Acum i s-a crapat si degetul mare de la picior unde se leaga de talpa, pielea este tare ingrosata si nu stiu cum sa actionez. Mentionez ca la ultimul consult ( acum cca. o saptamana), ni s-a recomandat CICABIO, dar parca rezultate mai bune a avut cu LIPOBASE. I-am curat piciorusele cu piatra ponce si si pila de picioare, atat cat s-a putut. Parca si laba piciorului se cojeste din loc in loc. Acum sta cu picioarele in ceai de pelin in speranta ca se vor vindeca mai repede crapaturile de la degete. Imi puteti spune va rog opimia dvs.? Va multumesc!

Am in talpa aproape de calcai simtomele unor bataturi ca un inel si cu centru gri..am avut una iar acuma miau mai iesit trei...sunt dureroase cand calc pe picior, am tot incercat cu plasturi Urgo si cu felie de lamaie dar nimica...imi puteti da un sfat,o indicatie?

Eu am unele simptome(piele ingrosata, aspect scortos ) aceasta afectiune o am la nivelul mainilor doar si la degete(articulatii), intre degetul mare si cel aratator si acolo unde pielea de la maini se indoaie frecvent cand gesticulez...si tot s-a extins, numai ca nu ma mananca. A inceput sa se formeze prima data intre degetul mare si aratator la mana stanga fiind mai intai o mica portiune uscata. Daca nu folosesc regulat o crema hidratanta pielea se crapa pana ce da sangele. Desi am fost la diferiti medici, tratamentele nu au dat niciun rezultat. Ma puteti ajuta cu o indicatie? Orice sfat e binevenit, multumesc.

Buna ziua! Am si eu o problema. Am purtat o pereche de ghete de fotbal si m-au strans, iar de la ele am facut niste bataturi deschise. Adica nu mai am nici pielea "moarta". Va rog spuneti-mi si mie ce sa fac sa scap...

buna ziua....am o problema de cateva luni bune....am purtat o pereche de tenesi  la servici....cam 12 ore...si de atunci....am o durere la piciorul drept....este ceva ca o batatura..si mi sa umflat cartilajul la degetul all-2 lea...si perna este umflata....am fost la doctor am facut raza si nu este nimik rupt...am luat tratament si degeaba nu stiu doctorii ce pot sa am...va rog sa imi spune.ti ce as putea sa ma..nu pot calca pe picior....intodeauna...si inn special dimineata...si daca stau cateva ore in picioare sai incaltat ma doare...va multumesc.....

Buna ziua!
Daca veti citi informatiile de pe acest topic
http://medlive.hotnews.ro/bataturile-plantare-nu-se-trateaza-la-cosmetician-sau-dermatolog-si-nu-se-indeparteaza-chirurgical.html
sau
http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Metatarsalgii,%20boala%20Morton.html
veti intelege ca batatura este o modalitate miraculoasa de auto-protectie a organismului, care nu trebuie indepartata sub nici o forma.
Trebuie doar sa va concentrati asupra cauzelor aparitiei acestui mijloc de auto-protectie, si anume este vorba despre incaltaminte necorespunzatoare, efort fizic exagerat sau o anumita deformatie a ante-piciorului.
Cu stima,
Marius Uscatu

Pagini