Termen cautat
Categorie

Cancerul labial sau al buzelor


GENERALITATI:

Buza. Culoarea roz sau rosie este data de o retea papilara foarte accentuata situata intre epiteliu si corion. Rosul buzei este alcatuit din epiteliu pavimentos stratificat nekeratinizat. Tumorile maligne de buza pot avea diferite forme histopatologice.

Carcinomul bazocelular este cea mai frecventa tumora maligna tegumentara si se intalneste sub patru forme clinice:

 • Superficiala
 • Nodulara
 • Pigmentara
 • Morphea

Carcinoamele bazocelulare au ca punct de plecare limita cutaneo – mucoasa, interesand de fapt tegumentul de la acest nivel, cu invazie ulterioara la nivelul rosului buzelor. La nivelul buzei se gasesc mai putin de 1% din totalul cancerelor de la acest nivel. Prezinta o incidenta mai crescuta la nivelul buzei superioare dar apare si la nivelul buzei inferioare.

Carcinomul spinocelular este una din cele mai intalnite tumori maligne prezenta la nivelul buzei, (cel mai adesea fiind localizat la nivelul buzei inferioare in 89% de cazuri) reprezentand 95% din totalul tumorilor maligne de buza. Este prezent la barbatii peste 60 - 65 de ani si isi poate face aparitia pe leziuni preexistente. Uneori este foarte greu de diferentiat clinic un carcinom spinocelular in stadiul incipient de o cheilita actinica in cazul in care aceasta se asociaza cu forme ulcerative, motivul fiind localizarea apropiata de jonctiunea cutaneo – mucoasa a cheilitei actinice.

S-a deomnstrat ca profunzimea clinica a tumorii influenteaza invazivitatea carcinomului spinocelular.Tumorile care depasesc 6 mm in profunzime prezinta un prognostic sever.

 Exista o serie de factori de risc asociati cu carcinomul spinocelular, insa acest lucru nu inseamna ca tumora nu poate aparea la persoanele care nu au fost expuse la acesti factori de risc.

Radiatiile solare. Buzele primesc o cantitate mai mare de soare decat alte regiuni ale corpuilui datorita pozitiei lor anatomice.Rosul buzei inferioare este proiectat in afara si in sus, buza fiind expusa la soare, se considera ca acesta este motivul pentru care majoritatea cancerelor de buza apar cu o incidenta mai crescuta pe buza inferioara (88%-89%)

Fumatul activ, fumatul pasiv - numeroase studii au aratat o incidenta crescuta de a face o tumora la pacientii fumatori. Aproximativ 75% dintre pacientii cu tumori maligne orale sunt fumatori. Riscul fumatorilor creste o data cu frecventa tigaretelor si perioada in care au fost expusi la acest factor. Fumatul tigaretelor este mai nociv decat cel al pipei sau al trabucului.

Alcoolul este considerat si el un important factor de risc.

Sifilisul cu localizare la nivel oral, dentitia deficitara, infectiile cu herpes simplex sunt alti factori de risc incriminati in aparitia acestor tumori.

Tumorile maligne ale buzelor au in general o evolutie lenta, dar din moment ce este depasita etapa locala apare adenopatia metastatica loco – regionala, afectarea osoasa in vecinatate si metastazele la distanta. Ele se extind invadand partile moi labio – geniene, vestibulul bucal si arcul osos mentonier. Starea generala a pacientului este afectata in stadiile tardive de invazie tumorala.

Melanomul este o alta tumora maligna pe care o putem gasi la nivelul buzelor. Se prezinta sub forma nodulara, superficiala sau de tip lentigo maligna si este extrem de invaziva de la debut. Se intalneste mai frecventa la persoanele cu varste intre 50 – 60 de ani, mai rar apare la copii. Apare rar la nivelul cavitatii orale si se localizeaza la nivelul mucoasei gingivale.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul prezumtiv este dat de localizarea paramediana a tumorii.

Diagnostic diferential se face cu:

 • tumori benigne ale buzelor
 • cheilite microbiene sau chimice
 • sancru primar
 • ulceratii tuberculoare
 • ulceratii herpetice
 • leziuni datorate unor arsuri.

TRATAMENT:

Include tratamentul chirurgical si tratamentul radio – chimioterapeutic, imunoterapia si tratamente de sustinere.

Tratamentul chirurgical:

 • excizia tumorii cu limite oncologice; scopul principal este indepartarea in totalitate a tumorii primare, plastia reconstructiva a defectului postoperator (se va tine cont de parametri normali ai buzei si anume distanta intercomisurala, deschiderea maxima a gurii, etc.), conduita terapeutica cervicala; reconstructia se efectueaza cat mai repede pentru a se putea incepe radioterapia postoperatorie asigurand o calitate a vietii cat mai bune.
 • sau paleativ (în stadiile avansate); scopul principal fiind in primul rand diminuarea durerii, reducerea dimensiunilor tumorii in margini libere. Extirparea este considerata radicala atunci cand printr-un examen histopatologic se confirma absenta vreunui focar de transformare maligna.

Obiectivul chirurgiei paleative este reprezentat de:

 • Diminuarea durerii
 • Reducerea dimensiunilor tumorii
 • Inceperea tratamentului radio – chimioterapeutic.

Obiectivul tratamentului este de a asigura supravietuirea pe o perioada de timp cat mai mare dupa terminarea tratamentului si sa asigura o calitate a vietii care sa permita o integrare in societate a pacientilor cu tumori maligne.