Candidoza vaginala reprezinta o infectie fungica foarte frecvent intalnita la femei. Este provocata de o ciuperca numita Candida albicans. Cele mai frecvente simptome sunt pruritul (mancarimea)in zona genitala si iritatia la nivelul vulvei (organele genitale externe feminine) si in jurul deschiderii vaginului. Infectia cu Candida , numita si candidoza, apare de obicei sub forma unor episoade care se pot repeta, ducand la aparitia unor simptome cronice, persistente.
Candidoza apare in principal la femeile aflate in perioada fertila (cand inca mai au ciclu menstrual) . Este mai putin frecventa la femei dupa menopauza, care nu iau estrogeni ,si apare rar la fetele care inca nu au avut prima menstruatie.
Cele mai frecvente simptome ale candidozei vaginale sunt:
Simptomele infectiei fungice sunt asemanatoare cu ale altor afectiuni, inclusiv cu vaginoza bacteriana (o infectie bacteriana a vaginului), trichomoniaza (o infectie cu transmitere sexuala), sau dermatita (iritatia pielii).
De cele mai multe ori nu se poate stabili daca mancarimea este cauzata de infectia cu fungi sau de alte cauze.
Ciuperca care determina infectia (numita Candida) traieste in mod normal in tractul gastrointestinal si uneori in vagin. De obicei, nu determina nici un simptom. Dar, atunci cand apar modificari la nivelul florei normale a tractului gastrointestinal sau a vaginului (modificari cauzate de medicamente, stres, alte boli), Candida se va inmulti foarte mult si va determina simptomele descrise mai sus.
La majoritatea femeilor, nu exista o alta problema de sanatate care sa duca la dezvoltarea candidozei. Sunt cativa factori de risc care pot creste probabilitatea aparitiei infectiei, cum ar fi:
Diagnosticul de candidoza vaginala se pune in cadrul unei consultatii, in care medicul va examina vulva si vaginul si va lua o proba de secretie vaginala pentru a o trimite la laborator. Se recomanda sa nu se inceapa tratament acasa, inainte de prezentarea la medic.
Auto-diagnosticarea
Femeile cu iritatie si mancarime in zona vulvara sau cu scurgere vaginala considera ca simptomele lor se datoreaza unei infectii cu Candida si isi administreaza un tratament fara prescriptie medicala. Nu se recomanada aceasta atitudine, deoarece:
Tratamentul infectiei cu Candida poate sa fie sub forma unor pastile sau tratament local, vaginal.
Tratamentul vaginal
Implica utilizarea unei creme sau unor ovule intravaginale. Crema sau ovulul se introduc in interiorul vaginului, seara, la culcare, cu ajutorul unui aplicator. Durata tratamentului variaza, putand fi la fel de eficient un tratament de o zi, trei sau sapte zile. Durata tratamentului mai depinde si de severitatea infectiei.
Tratamentul oral
Se poate administra fluconazol, un medicament recomandat pentru infectiile fungice. Majoritatea femeilor au nevoie de o singura doza (numita doza unica), dar femeile cu infectii mai ccomplicate (cum sunt cele cu alte probleme de sanatate, infectii fungice repetate, sau semne si simptome severe) pot necesita o a doua doza la 72 de ore (la 3 zile) dupa prima doza.
Efectele adverse ale fluconazolului sunt usoare si apar rar, si pot fi reprezentate de discomfort gastric, dureri de cap, eruptie cutanata. Fluconazolul interactioneaza cu numeroase medicamente, de aceea trebuie intrebat medicul, asistenta sau farmacistul daca exista nelamuriri. Nu este recomandat in primul trimestru de sarcina datorita riscului de a afecta fatul.
Majoritatea infectiilor candidozice dispar dupa cateva zile de tratament. Senzatia de mancarime sau iritatie mai poate continua, chiar daca infectia s-a vindecat. Daca nu se observa o ameliorare dupa cateva zile de la terminarea tratamentului, femeia se va adresa medicului.
Candidoza vaginala recurenta
Intre 5-8% dintre femei au candidoza vaginala repetata, definita prin mai mult de 4 infectii pe an.
Nu exista dovezi care sa sustina beneficiul adus de consumul de iaurt sau alte produse care contin tulpini vii de Lactobacillus acidoplilus, sau aplicarea acestora la nivelul vaginului, la femeile cu candidoza repetata.
Diagnosticul infectiilor recurente
La fel ca pentru diagnosticul initial de candidoza vaginala, este foarte important sa se puna correct diagnosticul de infectie repetata. O femeie care are semne si simptome frecvente de iritatie sau mancarime vulvara sau vaginala ar trebui exeminate de medic, pentru a stabili daca aceste simptome se datoreaza candidozei sau altor probleme de sanatate (de exemplu, alte infectii vaginale, reactii alergice, eczema). La fel ca la diagnosticul initial, auto-diagnosticarea nu se recomanda.
Majoritatea infectiilor fungice vaginale sunt cauzate de Candida albicans. Infectiile persistente sau repetate se pot datora unor specii mai putin comune de Candida, cum ar fi Candida krusei sau Candida glabrata. La femeile cu simptome recurente sau persistente, culturile vaginale trebuie sa se obtina pentru a se confirma diagnosticul si pentru a identifica speciile mai rar intalnite, daca sunt prezente, din moment ce se utilizeaza medicamente diferite pentru a le trata.
Tratamentul infectiilor recurente
Acestor femei li se prescrie de obicei un tratament pe o perioada mai lunga, intre 7-14 zile pentru tratamentul local (topic) cu creme sau supozitoare, sau cu fluconazol 150 mg administrat oral cu repetarea dozei la 3 si la 6 zile.
Tratamentul preventiv se poate recomanda dupa ce s-a rezolvat infectia. Acesta poate consta in administrarea de fluconazol (150 mg oral, o data pe saptamana) sau clotrimazol (supozitoare vaginale de 500 mg, administrate o data pe saptamana).
Tratamentul partenerului sexual
Candidoza vaginala nu este o infectie cu transmitere sexuala, desi , rar, se poate intampla ca infectia sa treaca de la un partener la celalalt.
Pot sa apara episoade de candidoza vulvovaginala chiar fara un factor precipitant identificabil. Exista numerosi factori care predispun la aparitia infectiei simptomatice:
Episoadele de cadidoza vaginala par sa nu fie legate de numarul total de parteneri sexuali, sau de frecventa raporturilor sexuale, dar pot sa aiba o legatura cu sexul orogenital sau, mai putin comun, cu cel anogenital.
Nu sunt dovezi certe de legatura intre candidoza vaginala si obiceiurile de igiena sau purtarea unor haine stranse sau sintetice.
Comentarii
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Candidoza vaginala
Buna ziua! Am 18 ani si sunt virgina. Am candidoza de mai mult timp, insa niciun tratament nu m-a ajutat sa scap de ea. Acum cateva zile am mers la ginecolog, unde mi s-a recomandat Gynofort (crema vaginala). Ma tem insa ca atunci cand o aplic, himenul meu sa nu se rupa. Exista acest risc ? Pot folosi crema sau nu ? Multumesc anticipat !
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Candidoza vaginala
Buna ziua! Am o intrebare: am urmat in tratament de 7 zile cu augmentin iar la 5 zile dupa terminarea tratamentului am fost la apilat inghinal si am inceput sa simt o mancarime usora, nimic exagerat dar exista. Sunt cu cateva zile inainte de menstruatie, credeti ca este candidoza?
Trimis de alina.dragan la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Candidoza vaginala - Tratament
Va trebui sa le administrati in acelasi timp; igiena locala obisnuita e necesara de asemenea.
Multa sanatate!
Alina D.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Candidoza vaginala - Tratament
Buna ziua,
Doctorul ginecolog mia recomandat Betadine de 200 mg (6 pastile) si Clotrimazol de 100 mg (12 pastile) dar nu mia zis daca trebuie sa le iai in paralel...sau cum? Va rog frumos daca puteti sa ma lamuriti!! Daca nu trebuie in paralel atunci care ar fi ordinea...inainte de a-mi administra aceste pastile vaginale trebuie sa ma spal in fiecare seara ?
Multumesc frumos,
Daniela
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Candidoza vaginala
Salut! Mie mi-a recomadat medicul betadine 200 mg si clotrimazol 100 mg. Intrebarea mea este: le iau pe amandoua deodata sau care ar fi ordinea?
Multumesc si sper sa ma puteti ajuta!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Candidoza vaginala
Buna,
Nu recomand Betadine, Cervugid sau Canesten. Betadine distruge flora vaginala normala si sa nu mai vorbim de Cervugid sau Canesten - tratamentul de scurta durata va determina recaderi si recidive.
Asta mi-a explicat medicul meu ginecolog. Eu am urmat tratament cu Polygynax, timp de 12 zile si nu am mai avut absolut nici o problema.
Multa sanatate
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Candidoza vaginala
Buna ziua!
Acum doua saptamani am depistat o iritatie mica rosie in zona inghinala cu mancarimi.In decursul unei saptamani s-a marit si a ajuns, la labii si in vagin. De 2 zile am o scurgere branzoasa alba si mancarime, usturime, intepaturi si in interior si in exterior de nu pot sta pe scaun, noaptea nu pot dormi, usturimi si la urinat. Am mers la farmacie si mi-a dat un cp de Flucovim 1/zi doza unica pe care trebuie sa-l repet dupa 4 zile si un ovul de Lomexim care la fel il repet dupa 4 zile. Intrebarea mea este in cat timp ar trebui sa vad ameliorari, pt ca repet e ingrozitor, insuportabil,nu pot sta pe scaun si sunt la munca cate 12 ore pe zi.
Va multumesc!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Candidoza vaginala
De o saptamna si eu aceleasi sintome de mancarime si usturime si roseata ma tratez cu crema vaginala lomexin si mai ma lasat putin nu ma mai senzatia de mancarime.mi-am facut control gineco si test pp.si astept rezultatu ..aaaa si am observat c pe clitoris am o piele albicioasa care se ia si ramane rosie zona !!!ce poate fi c medicu gineco nu mi-a zis nimic deocamdata astept rezultatu.??
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Candidoza vaginala
Buna ziua!
De doua luni inainte de menstruatie imi apare o mancarime si o usturime la urinat. De cateva saptamani am observat un fel de umflatura la nivelul vaginului. In timpul actului sexual ma ustura ingrozitor in interiorul vaginului. Momentan nu pot ajunge la medicul ginecolog. Va rog daca puteti sa-mi spuneti ce am si un tratament.
O zi buna! Va multumesc!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Candidoza vaginala
Fata mea are 18 ani este virgina și a făcut candida din cauza unui antibiotic ce tratament ne recomandati
Pagini