Termen cautat
Categorie

Cat de periculoase pot fi chisturile ovariene ?


GENERALITATI:

Cum apare chistul ovarian?

Chistul ovarian reprezinta o formatiune cu aspectul asemanator unei pungi care colecteaza lichid. Chistul ovarian se poate situa in interiorul sau la suprafata ovarelor. Ovarele reprezinta organe pereche localizate de o parte si de alta a uterului, cu dimensiuni si forme asemanatoare migdalelor. Ovarele sunt cele responsabile de formarea si dezvoltarea ovulelor si eliberarea in cicluri lunare pe tot parcursul perioadei reproductive a femeii. In fiecare luna, la nivelul ovarului,  se formeaza un ovul protejat de o structura periovariana numita folicul ovarian. Continutul lichid din interiorul foliculului are functia de protectie a ovulului. Dupa ce atinge maturitatea, ovulul este expulzat in urma ruperii foliculului. Exista si situatii in care foliculul nu reuseste sa elimine ovulul sau nu scade in volum dupa aliminarea acestuia, ci creste in continuare in volum din cauza continutului lichid care se acumuleaza in mod constant. In acest mod se formeaza chisturile ovariene. O mare parte din femei sunt afectate de chisturi ovariene mla un moment dat. Majoritatea acestor chisturi nu cauzeaza simptome neplacute si se resorb in decurs de cateva luni de zile fara a fi necesara instituirea unui tratament. Adevaratul pericol intervine insa in cazul rupturii unui chist ovarian, lucru care poate pune in pericol viata pacientului. Metoda preventiva cea mai protrivita este efectuarea perioadica a controalelor pelvine. Este important ca pacientele cu probleme asemanatoare sau predispuse la a dezvolta chisturi sau a suferi complicatii, sa cunoasca simptomele si categoriile de chisturi ovariene care pot alerta probleme grave de sanatate. Chisturile ovariene pot atinge dimensiuni de 5 pana la 6 cm intr-o perioada de 4 - 6 saptamani. Chisturile ovariene de mici dimensiuni sunt inregistrate in mod frecvent, au caracter nedureros si se remit fata instituirea unui tratament.   

De cate tipuri pot fi chisturile ovariene ?

Chisturile functionale sau fiziologice sunt cel mai frecvent intalnite. Acestea se dezvolta de la nivelul tesuturilor care sufera modificari de-a lungul procesului ovulator. Ovarele produc lunar structuri de natura chistica ce poarta numele de foliculi. Aceste structuri chistice se transforma din nou in tesut ovarian normal dupa finalizarea ovulatiei, insa pot fi intalnite si situatii in care cursul fiziologic nu este urmat intocmai. Astfel chisturile pline cu continut lichid au caracter persistent si stagneaza postovulator. 

Chisturile functionale se clasifica in chisturi foliculare si in chisturi de corp luteal.

Glanda pituitara de la nivelul creierului transmite mesaje foliculilor continatori de ovule si stimuleaza secretia de hormon luteinizant sau LH, mecanism cunoscut sub denumirea de pick de LH. In conditii normale, ovulul eliberat de la nivelul foliculului parcurge aparatul reproducator pana la nivelul trompei uterine unde urmeaza sa fie fertilizat de catre un spermatozoid. In conditiile absentei pick-ului de LH, foliculul nu permite eliberarea ovulului, ci creste in volum pana se transforma intr-o formatiune de natura chistica. Chisturile ovariene produc rareori senzatii dureroase cu caracter spontan si violent. Afectiunea necesita intervenirea pe cale chirurgicala. In urma efectuarii examenului ecografic, medicul specialist confirma prezenta unuia sau a mai multor chisturi la nivelul unuia sau a ambelor ovare. Uneori se constata si prezenta unei hemoragii la acest nivel. Hemoragiile pot surveni ca urmare a rupturii chistului produse in urma suferirii unui soc de origine traumatica, organele afectate devenind astfel incapabile sa indeplineasca functia lor principala. Adesea, problemele sunt cauzate de chisturi de corp luteal dezvoltate in urma tratamentului cu gonadotrofine cu rol de stimulare a ovulatiei sau a tratamentelor efectuate la debutul sarcinii.

Exista cazuri in care chisturile ovariene nu sunt insotite de nici un simptom si sunt depistate intamplator, pe parcursul examenului pelvin. Chisturile ovariene dezvoltate postmenopauza pot avea caracter malign. Din acest motiv se recomanda ca examinarile pelvine sa se efectueze periodic pentru depistarea unor posibile modificari survenite intre timp.

DIAGNOSTIC:

Examinarea clinica

Chistul ovarian se poate descoperi de doctor pe parcursul desfasurarii examenului pelvin, in timpul palparii ovarelor. Daca medicul suspecteaza prezenta unui chist ovarian, in continuare se va proceda la efectuarea unui examen ecografic.

Examenul ecografic

In general, ecografia este investigatia care stabileste cu succes diagnosticul de chist ovarian. Examenul ecografic reprezinta o procedura paraclinica nedureroasa realizata cu ajutorul unui aparat capabil sa redea imaginea uterului si a ovarelor la nivelul unui ecran video. Imaginile obtinute pot fi fotografiate si analizate in amanunt cu scopul confirmarii prezentei chistului, a identificarii locatiei sale exacte si a determinarii consistentei solide, lichide sau mixte a acestuia. Ecografia la acest nivel poate fi realizata pe cale trasabdominala sau pe cale transvaginala. Investigatia in sine dureaza circa 30 de minute. La femeile cu varste mai mari de 40 de ani sau mai tinere dar care manifesta cicluri neregulate, este normal ca mare parte din masa ovariana sa fie ocupata de chisturile ovariene functionale. Aparitia chisturilor ovariene functionale se afla in legatura directa cu mecanismul procesului ovulator si se remit fata tratament pe parcursul unui ciclu menstrual viitor. Chisturile prezente la femei cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani sunt tinute sub observatie pe parcursul a mai multor cicluri menstruale pana sa se constate resorbtia lor. Contraceptivele orale au rol in prevenirea desfasurarii normale a procesului oculator, motiv pentru care specialistii nu se asteapta ca aceste persoane sa dezvolte chisturi ovariene functionale. Femeilor afectate de chisturi ovariene pe perioada tratamentului cu contraceptive orale li se recomanda efectuarea unor investigatii periodice precum examenul ecografic sau chiar explorarea pe cale chirurgicala a ovarelor. 

Chisturile au aspectul ecografic al unor saculeti plini cu lichid. Frecvent se constata ca aceste chisturi au caracter benign si rareori se intampla ca acestea sa aiba continut de consistenta solida. Aspectul ecografic al ovarelor este foarte important atunci cand se suspecteaza prezenta unor formatiuni chistice ovariene. Cancerul de ovare este inregistrat rareori la femei cu varste mai mici de 40 de ani. Dupa depasirea varstei de 40 de ani, chisturile ovariene prezente sunt asociate cu un risc mai crescut de a se transforma in formatiuni de natura tumorala decat la varste mai tinere. Desi riscul de a dezvolta chisturi maligne este crescut, chiar si dupa varsta de 40 de ani, majoritatea chhisturilor sunt declarate benigne. Cu scopul identificarii tipului de chist prezent, medicul specialist poate recurge la urmatoarele manopere:

 • Testul de sarcina. Rezultatul pozitiv obtinut la testul de sarcina poate sa indice ca formatiunea prezenta este de fapt un chist de corp luteal care creste in volum pe masura ce folicului se umple cu continut lichid.
 • Laparoscopia. Laparascopia se realizeaza cu ajutorul unui laparoscop. Laparoscopul reprezeinta un instrument subtire, care se poate introduce cu usurinta intraabdominal la nivelul unei incizii de mici dimensiuni. medicul are in acest mod posibilitatea de a vizualiza ovarele si de a inlatura chisturile ovariene.
 • Analiza CA 125. Valoarea proteinei CA 125 creste la femeile afectate de cancer ovarian. In cazul dezvoltarii unui chist semisolid, predispozitia la dezvoltarea cancerului ovarian este crescuta. in aceasta situatie, medicul specialist testeaza nivelul proteinei CA 125 din sange pentru determinarea probabilitatii de aparitie a cancerului. O valoare crescuta a proteinei CA 125 poate sa indice si desfasurarea unor afectiuni necanceroase precum endometrioza, fibroamele uterine sau boli inflamatorii pelvine. O valoare normala a proteinei CA 125 se incadreaza sub limita de 35. Aceasta testare nu este insa cea mai potrivita pentru depistarea cancerului ovarian, avand in vedere faptul ca exista si femei al caror nivel de proteina CA 125 este normal. Valoarea acestei proteine poate creste si la femeile sanatoase aflate la apogeul perioadei fertile. Din acest motiv, testarea proteinei CA 125 se recomanda femeilor predispuse la a dezvolta cancer la nivelul ovarelor.

TRATAMENT:

In marea majoritate a cazurilor, chisturile ovariene sunt functionale si cu caracter beningn, nu determina manifestarea de simptome si se remit fara a fi nevoie de instituirea unui tratament. Atunci cand tratamentul are caracter de necesitate, obiectivele acestuia vor consta in:  

 • Tratarea simptomelor de durere sau de presiune pelvina.
 • Prevenirea aparitiei altor chisturi prin prevenirea desfasurarii procesului ovulator.

Tratamentul initial

In conditii normale, chisturile ovariene functionale se remit fara tratament in decurs de 1 - 2 cicluri menstruale, astfel ca se recomanda ca evolutia acestora sa fie supravegheata o perioada de timp. Examinarea pelvina este indicata dupa 1 - 2 luni de la examinarea initiala, cu scopul de a verifica daca dimensiunile chistului s-au modificat. Daca volumul acestuia nu se reduce dupa doua cicluri menstruale, este recomandata efectuarea mai multor investigatii necesare depistarii altor factori determinanti ai formatiunilor ovariene. Tratamentul in regim ambulator se rezuma la ameliorarea simptomatologiei manifestate prin aplicarea de comprese calde la nivelul abdomenului inferior sau prin administrarea medicatiei antialgice.

Tratamentul de intretinere

Chisturile ovariene functionale care se mentin pe perioada a 2 - 3 cicluri menstruale si au un aspect ecografic normal sau determina simptome, indica necesitatea  instituirii tratamentului sau supunerea unei interventii chirurgicale. In acest caz se incepe administrarea anticonceptionalelor care se va prelungi pe parcursul a cateva luni. In acest timp pacienta se tine sub observatia pentru a observa daca simptomatologia se remite sau chisturile dispar. In conditiile in care senzatia dureroasa este severa si persistenta, se poate incerca terapia cu agonisti de eliberare ai gonadotropinelor sau GnRH - agonisti. Acestia au functia de a scadea secretia de hormoni cu rol in stimularea secretiei de ovule valabili pentru chisturile nefunctionale. Agonistii de eliberare ai gonadotropinelor reduc si valoarea estrogenului si a progesteronului pana la valoarea inregistrata in perioada menopauzei. Administrarea acestora se realizeaza doar pe durata a cateva luni din cauza efectelor secundare severe inregistrate.

Indepartarea chirurgicala a formatiunii chistice este cunoscuta sub denumirea de chistectomie. Chistectomia se realizeaza laparoscopic in cazul in care un chist ovarian dureros cu caracter functional este persistent si nu se remite in urma tratamentului medicamentos. in cazul in care aspectul ecografic al chistului este anormal sau in cazul in care exista si alti factori de risc in ceea ce priveste cancerul ovarian, este recomandata supunerea pacientei unei intrerventii chirurgicale prin laparatomie.

Tratamentul ambulator (la domiciliu)

Tratamentul in regim ambulator determina un volum redus de stres si contribuie la diminuarea disconfortului determinat de prezenta chistului ovarian. Mentinerea caldurii la acest nivel prin aplicarea de sticle cu apa incalzita sau bai calde determina relaxarea musculaturii si reducerea crampelor dureroase. Tensiunea musculara si starea anxioasa pot fi atenuate prin consumul de ceaiuri de zmeura, menta sau mure. Este recomandat ca la fiecare senzatie de mictiune sa se goleasca vezica urinara si sa se evite starile de contipatie. Constipatia nu produce sau influenteaza in vreun fel chisturile ovariene, insa determina o senzatie de disconfort la nivel pelvin.Tinerea senzatiei dureroase sub control se poate realiza prin administrarea medicamentelor precum Tylenol, Panadol sau antiinflamatoare nesteroidiene dintre cele care urmeaza:

 • Iburofen
 • Ketoprofen
 • Naproxen
 • Aspirina

Tratamentul chirurgical

Interventia chirurgicala poate fi efectuata cu rol diagnostic de evidentiere a chisturilor ovariene si pentru avaluarea dimensiunilor ovarelor in conditiile predispozitiei la cancer ovarian. interventia chirurgicala nu determina scaderea in volum a formatiunilor chistice decat in situatia extirparii ovarelor. Tratamentul chirurgical este indicat in situatiile urmatoare:

 • Unul dintre ovare s-a torsionat sau s-a rupt.
 • Un chist ovarian s-a torsionat sau s-a rupt.
 • Manifestarea de dureri severe si hemoragii.
 • Chisturile ovariene au dimensiuni mai mari de 7,6 cm si au tendinta de a exercita compresie asupra altor organe din cavitatea abdominala.
 • Chistul ovarian nu s-a resorbit dupa o perioada de timp de 2 - 3 luni de expectativa fara tratament, in special daca in acest interval de timp s-au desfasurat unul sau doua cicluri menstruale normale.
 • In cazul suspectarii cancerului ovarian pe baza existentei unor factori de risc si a rezultatului ecografic de depistare a chistului anormal.

Obiectivele tratamentului pe cale chirurgicala sunt urmatoarele:

 • Confirmarea unui diagnostic de chist ovarian.
 • Excluderea unui diagnostic de cancer ovarian.
 • Extirparea chisturilor ovariene care provoaca durere.
 • Scaderea presiunii exercitate de chisturile ovariene cu dimensiuni mai mari de 7,6 cm asupra vezicii urinare sau a altor organe din cavitatea pelvina.

Terapia pe cale chirurgicala in cazul chisturilor ovariene sau a cresterilor de volum a ovarelor este realizata pe la nivelul unei incizii mici, laparoscopice, sau a unei incizii mai mari cunoscute ca laparatomie.

Laparoscopia contribuie la confirmarea diagnosticului de formatiune chistica ovariana la femeile tinere. Chisturile ovariene cu caracter persistent, dureroase si de dimensiuni mari, care nu sunt asociate cu semne de cancer ovarian, se pot extirpa laparoscopic, fara afectarea structurii ovariene.

Laparatomia este indicata atunci cand chistul ovarian capata dimensiuni foarte mari, atunci cand se suspecteaza un cancer ovarian in desfasurare sau atunci cand apar si alte afectiuni ale organelor din cavitatea pelvina sau abdominala. In cazul diagnosticarii cancerului ovarian, o dimensiune mai mare a inciziei permite examinarea amanuntita a intregii cavitati abdominale si pelvine si extirparea in conditii de siguranta a formatiunilor de natura tumorala. La instalarea menopauzei, durerile provocate de prezenta chisturilor ovariene se remit deoarece sunt foarte rare cazurile in care chisturile functionale au caracter persistent pana la atingerea varstei menopauzei. Pana la instalarea menopauzei, simptomatologia poate fi aameliorata cu ajutorul medicatiei, insa unele femei prefera asumarea riscurilor interventiai chirurgicale care determina scaderea calitatii vietii.

In cazul in care se ia in calcul efectuarea unei interventii chirurgicale, se va analiza care este optiunea optima in cazul respectiv si anume metoda laparoscopica sau laparatomia. Tratamentul chirurgical nu are rol preventiv in ceea ce priveste formarea noilor chisturi decat in conditiile extirparii ovarului in intregime.

Cum poate fi prevenita aparitia chisturilor

In prezent nu se cunosc metode cu un efect garantat in prevenirea dezvoltarii chisturilor ovariene, examenele pelvine efectuate periodic avand doar rolul de depistare din timp a acestor probleme si nu de prevenire a lor. Diagnosticarea precoce a chisturilor ovariene favorizeaza instituirea rapida a tratamentului si sporeste eficacitatea acestuia. Persoanele de sex feminin trebuie sa acorde o atentie sporita modificarilor de ciclu menstrul, in special daca este vorba de simptome care nu insotesc in mod normal menstruatia. Daca aceste modificari au caracter persistent pe durata mai multor cicluri menstruale devine necesara apelarea la medicul specialist pentru a verifica daca aceastea sunt datorate unor chisturi ovariene sau altei patologii manifestate la acest nivel.

Comentarii

O serie de tratament Propolicium consta din 21 de ovule sau supozitoare, preparate din propolis, alte produse apicole si pulberi de plante (in total 39 de ingrediente), care pot ajuta in mod eficient la vindecarea urmatoarelor afectiuni: anexite, cistite, uter varicos, fibrom uterin, metrite ulcerate de col uterin, inflamatii ale vaginului si colului uterin, micoze vaginale - candida, trichomonas, colibaciloza. Pe langa aceste boli feminine, efecte miraculoase se constata in tratarea adenomului de prostata, a prostatitei, dar si a hemoroizilor, a fisurilor anale si a altor boli ale rectului.

Tratamentul trebuie repetat macar de doua ori. Se va face un control la medic inainte de inceperea tratamentului si dupa a treia serie de tratament, pentru a vedea evolutia vindecarii.
Tratamentul are un caracter bland, este neinvaziv, fara reactii adverse, cu o singura exceptie: leacurile noastre sunt interzise persoanelor alergice la propolis si la alte produse apicole.
O serie de tratament dureaza 21 de zile mai multe detalii: natural-propolicium.ro

Buna ziua! Am si eu o intrebare si va rog frumos sa ma lamuriti daca se poate pentru ca tot caut informatii si nu gasesc. Am 18 ani si de cateva luni mi-am inceput viata sexuala. In urma cu 4 ani mi s-a gasit un chist ovarian destul de mic la ovarul drept iar medicii au spus ca va trece in timp cu sau fara anticonceptionale. In urma actelor sexuale din ultimul timp am inceput sa am dureri destul de mari sub burta,dar in partea stanga. Ma deranjeaza chiar si cand ma asez pe un scaun. Ce sa fie oare? Are legatura cu chistul? Oare a disparut sau asta inrautateste situatia? Astept o parere, multumesc anticipat!

Buna.

Am si eu o intrebare,la care as dori sa primesc un raspuns clar!

Prietena mea mia zis azi ca ia zis medicul ei ca are un chist ovarian pe partea dreapta,si eu am intrebato cum a facuto,iar ea mia zis ca din cauza unei raceli,este adevarat?Eu am intrebato ca asa ia zis medicul,si a zis ca da!

Pe sait altceva am citit,nu mai stiu ce sa cred!

Astept un raspuns,pt ca sunt tare ingrijorat,va multumesc mult!!!

Buna ziua!In urma unei ecografii facute recent mi s-a spus ca am un chist folicular pe ovarul sting.Am o retinere de ciclu de 7 saptamini,dar ciclul menstrual mereu a fost neregulat,imi doresc foarte mult o sarcina,am facut stimulare ovariana cu clostilbeghit-5 zile si apoi Diufaston-7zile, doua luni ;dar imi venea ciclul indata si am intrerupt tratamentul si acum am retinere 7 saptamini.Am citit undeva ca anumite plante  ajuta la tratarea chisturilor si nu stiu sa incerc sau nu?Nu inteleg am ovare polichistice sau nu?Va rog mult sa ma ajutati sa inteleg si ce as putea face, imi doresc sa fiu insarcinata foarte mult..Va multumesc.

buna ziua,

de ceva timp cand fac dus simt ca am ceva inauntru,e posibil sa fie vorba despre un chist?

buna am fost diagnosticata cu zona de transformare atipica leucoplasia,am 22 de ani iar la 3 luni la un control mi-au descoperit un chist de 6 cm nu mi-a dat nici un tratament a zis ca in trei luni daca nu dispare o sa trebuiasca extirpat.In momentul de fata sunt sub tratament hormonal dat de medicul care adescoperit leucoplasia aveti vreun sfat pentru mine?ca sincer nu prea inteleg nimic din ce mi-au zis medicii.

Buna! As avea si eu o intrebare: am 2 chisturi ovariene de 4 mm pe ovarul drept, iar pe stangul mai mic de vreo 3 mm. Am urmat un tratament cu hormoni timp de 15 zile. Tratamentul a inceput din a 10-a zi de la 1 zi a menstruatiei. Luna asta mi-a intraziat ciclul cu  2 sapt. Este normal sa se intample asa?

Va multumesc frumos!
Simona

Buna ziua. Am si eu o problema in legatura cu un chist ovarian rupt. Totul s-a intamplat in urma cu 5 zile cand am avut dureri abdominale si de spate foarte puternice. Am mers la urgente si acolo in prima faza m-au diagnosticat cu gastrita. Mi s-au prescris medicamente pentru durerile de de stomac, dupa care am fost trimisa acasa. Deoarece durerile au devenit tot mai puternice si insuportabile m-am reantors la spital si mi-a fost pus diagnosticul corect, adica chist ovarian rupt. Medicul ginecolog mi-a spus ca am avut un chist ovarian care s-a rupt si ca am facut hemoragie interna. (de acolo proveneau durerile insuportabile de spate,abdomen si clavicula). Acum sunt acasa deoarece toate analizele au iesit foarte bune si corpul a reusit singur sa ¨absoarba¨ cantitatea de sange din organism (400- 600 ml) nefiind necesara o interventie chirurgicala. Nu mi-a fost prescris niciun tratament, doar calmante daca durerile persista.

Daca cineva a patit ceva asemanator, va rog sa imi raspundeti si sa imi spuneti cat timp au continuat durerile sau daca au aparut ceva complicatii ulterioare. Va multumesc anticipat.

Buna ziua.Am si eu o problema.In urma cu un an jumate am fost la ginecolog pentru o ecografie deoarece aveam niste dureri puternice in primele 20-30 de ore ale ciclului.Doactorul mi-a spus ca am foarte multe chisturi ,dar spre norocu meu am mers la timp deoarece erau foarte mici asa ca mia prescris un tratament cu anticonceptionale pe 6 luni,urma sa merg la un controL.Dar pentru ca nu am mai ajuns in Romania am incercat sa opresc tratamentu pt o luna sa vad daca mai am acele dureri.Din pacate acele dureri le mai aveam asa ca am continuat tratamentu.Poate fii o problema ca am continuat acel tratament doarece nu puteam sa suport durerile si am ales sa continui pana voi ajunge la un nou control???Este posibil ca chisturile sa fii crescut cu timpu ???SI tartamentu sa nu fii dat nici un rezoltat,uneori am si niste si merg foarte des la wc,sa fie o raceala la ovare??

buna ziua!am o problema mai delicata!mi-a intarziat ciclulu menstrual de vreo 8 luni!din cauza asta se poate intampla sa am chist sau ceva mai grav cum ar fi cancer?va rog sa imi rasp!va multumesc

Pagini