Termen cautat
Categorie

Cataracta


GENERALITATI:

Ce este cataracta?

Cataracta este o afectiune oftalmologica manifestata prin opacifierea lentilei naturale a ochiului, numita cristalin. Functia vizuala a persoanelor afectate de cataracta este tulburata, acestea descriind imaginea formata de ochi ca fiind incetosata, asemenea unei imagini formate privind printr-un geam murdar. In astfel de conditii, acuitatea vizuala scade din ce in ce mai mult, putand determina pierderea completa a vederii.

Cum se formeaza cataracta?

La nivelul portiunii colorate peripupilare se afla si o structura transparenta localizata in spatele irisului, care poarta denumirea de cristalin. La acest nivel se instaleaza cataracta. Functia cristalinului este de a focaliza lumina la nivelul retinei. Retina reprezinta o structura membranara sensibila la actiunea luminii. Aceasta este localizata in partea posterioara a globului ocular si are rolul de a converti impulsurile primite in semnale de natura nervoasa, producand astfel imagini. Cataracta se poate instala indiferent de varsta, desi incidenta sa este mai crescuta la persoanele varstnice. Pe masura inaintarii in varsta, la nivelul cristalinului se produc schimbari ale compozitiei chimice a cristalinului, ce constau in distrugerea fibrelor proteice. Aceste fibre au tendinta sa se aglomereze, determinand formarea unor portiuni de imagine incetosate. Pe masura evolutiei cataractei, regiunea opacifiata se extinde si vederea devine din ce in ce mai incetosata.

Care sunt cauzele?

Factorii predispozanti ai cataractei constau in:

 • Inaintarea in varsta, in cazul cataractei senile.
 • Expunerea in exces la actiunea razelor ultraviolete naturale sau artificiale, in saloanele pentru bronzat.
 • Expunerea in mod frecvent la raze X prin prisma supunerii unor astfel de tratamente sau a naturii ocupationale.
 • Diabetul zaharat, in mod special cel decompensat care determina valori mari ale glicemiei.
 • Tratamentele indelungate medicatie antiinflamatoare precum corticosteroizii.
 • Afectiuni oftalmologice precum glaucomul, uveita cu evolutie cronica, retinita de natura pigmentara sau dezlipirile de retina.
 • Traumatisme care determina formarea de leziuni la nivel ocular, frecvent inregistrate in cazul copiilor.
 • Vitrectomia sau indepartarea lichidului continut de globul ocular. Vitrectomia se efectueaza in special la persoanele cu varste mai inaintate de 50 de ani. Cercetarile efectuate au demonstrat ca mai mult de 80 % din persoanele care sunt supuse unei vitrectomii vor fi afectate si de cataracta dupa sase luni pana la 3 ani de la efectuarea interventiei initiale.
 • Factorii de natura genetica. Exista persoane care mostenesc o predispozitie pentru cataracta.

Care sunt factorii de risc?

Factorii de risc constau in:

 • Varsta. Persoanele varstnice sunt mult mai frecvent afectate de cataracta decat sunt tinerii, care in general dobandesc afectiunea ca urmare a producerii unui traumatism.
 • Etnie. S-a demonstrat ca nativii americani si afro - americanii sunt categorii de risc in ceea ce priveste cataracta.
 • Sex. Se considera ca persoanele de sex feminim sunt mult mai susceptibile de a dezvolta cataracta, decat sunt barbatii.
 • Istoric genetic. Factorii de natura genetica pot creste sansele de dezvoltare a cataractei pana la 50 %, in special in ceea ce priveste persoanele afectate si de alte boli de natura ereditara. Astfel de boli, care se pot asocia si cu cataracta, sunt distrofiile miotonice sau galactozemiile.
 • Culoarea irisului. S-a constatat ca persoanele cu ochii de culoare caprui - inchis sau neagra sunt mai susceptibile de a dezvolta cataracta decat persoanele cu ochi deschisi la culoare.
 • Diabet zaharat. Pacientii afectati de diabet zaharat dezvolta in mod frecvent cataracta ca si complicatie. In acest caz, la nivelul cristalinului apar leziuni ca urmare a unui nivel ridicat de glucoza in sange, cunoscut ca si hiperglicemie cronica.
 • Glaucom. Unele tipuri de medicatii folosite pentru tratarea glaucomului pot determina cresterea riscului de aparitie a catacractei. Pe langa medicatia administrata in caz de glaucom, interventia chirurgicala corespondenta poate, de asemenea, creste riscul opacifierii cristalinului.
 • Hipertensiune arteriala. Specialistii considera ca intre dezvoltarea cataractei si valorile hipertensiunii arteriale exista o legatura, fara a se cunoaste inca mecanismul de desfasurare si de interconditionare determinant.
 • Fumat. Persoanele fumatoare sunt predispuse unui risc crescut de aparitie a cataractei din cauza fumului toxic eliberat. Fumul de tigara are capacitatea de a afecta cristalinul prin intermediul radicalilor liberi si a celorlalte substante nocive degajate de tigari. Acesti radicali liberi continuti de fumul de tigara pot determina modificari importante de ordin celular, inclusiv la nivelul cristalinului.
 • Infectii virale sau bacteriene. Dupa nastere, copiii pot dezvolta cataracta ca urmare a afectarii acestora in perioada intrauterina de infectii precum varicela sau rubeola.
 • Raze ultraviolete, in special cele de tip B pot determina manifestarea cataractei. Specialistii au constatat ca expunerea necontrolata si indelungata la razele UVB determina aparitia cataractei dupa un timp.
 • Consumul cronic de alcool este un factor important in dezvoltarea cataractei.
 • Tratamentele indelungate cu corticosteroizi sunt administrate pacientilor afectati de boli autoimune, emfizem pulmonar sau astm bronsic.
 • Nivelul crescut al trigliceridelor din sange sau hipertrigliceridemia, care consta in depunerea trigliceridelor in lumenul vaselor sanguine de calibru mic, poate determina agravarea cataractei.

Clasificarea cataractei

 • Cataracta senila se dezvolta pe masura inaintarii in varsta si reprezinta cel mai frecvent tip de cataracta, fiind inregistrat la mai mult de 50 % din persoanele cu varste mai inaintate de 65 de ani.
 • Cataracta congenitala se manifesta inca de la nastere, fiind produsa, de cele mai multe ori, de o infectie contractata de cel mic in perioada intrauterina.
 • Cataracta matura sau cataracta adultului poate avea cauze de natura traumatica. Cataracta matura poate aparea si ca si consecinta a unor boli generale ca si diabetul, hipoparatiroidia sau tetania, diverse afectiuni de ordin neurologic sau dermatologic.

Cum se manifesta?

Simptomele cataractei constau in:

 • Vederea incetosata, neclara si din ce in ce mai estompata.
 • Tulburari de vedere grave, in special in medii slab iluminate.
 • Sensibilitate la actiunea luminii, in special la cea de intensitate crescuta.
 • Senzatia aparitiei unor halouri in zona invecinata luminii.
 • Necesitatea efectuarii de activitati precum cititul numai in conditii de iluminare puternica.
 • Schimbarea in mod frecvent a retetelor pentru ochelari sau pentru lentile de contact.
 • Senzatia diminuarii intensitatii culorilor sau tendinta de ingalbenire a acestora la nivelul imaginii formate.
 • Formarea unei imagini duble la nivelul unui singur glob ocular.

Incetosarea vederii poate antrena dificultati in ceea ce priveste activitati precum cititul, condusul de autovehicule sau recunoasterea persoanelor din jur. In general, in urma instalarii cataractei, este afectata vederea la distanta si este inregistrata sensibilitate la lumini puternice. Cataracta nu se manifesta prin cresterea sensibilitatii dureroase, nu determina senzatia de vedere dubla bilaterala si nici epifora sau lacrimari anormale. Evolutia cataractei este lenta, cronica, initial asimptomatica, ulterior fiind inregistrate si simptome caracteristice asupra functiei vizuale.

Evolutie

In stadiile incipiente, cataracta nu determina disfunctii importante de natura vizuala, astfel ca nu necesita nici corectia chirurgicala, insa in timp apar si situatii in care disconfortul mare si evolutia trenanta, cu caracter cronic, determina:

 • Cataracta severa, asociata cu diverse tulburari de ordin vizual ce influenteaza negativ desfasurarea activitatilor cotidiene precum sofatul sau cititul.
 • Cecitatea, cunoscuta si ca orbire sau pierdere completa a vederii reprezinta o complicatie rar intalnita, fiind obligatoriu ca interventia chirurgicala sa se efectueze inainte de instalarea unui astfel de complicatii.
 • Glaucomul.
 • Cataracta juvenila sau cataracta copiilor este o afectiune rara, insa foarte severa. In cazul opacifierii cristalinului, lumina indreptata spre retina este oprita, iar centrul nervos vizual situat la nivelul lobului occipital, se dezvolta anormal, determina instalarea ambliopiei. Ambliopia consta intr-o vedere slabita si persistenta inclusiv dupa efectuarea corectiei chirurgicale a cataractei.

DIAGNOSTIC:

Cataracta se poate identifica in cadrul examenului oftalmologic efectuat cu lampa cu fanta sau prin oftalmoscopie directa. Controalele oftalmologice periodice sunt suficiente pentru depistarea timpurie a instalarii cataractei. Medicul oftalmolog verifica acuitatea vizuala a pacientului si masoara tensiunea din interiorul globului ocular. Pentru examinarea corecta si in amanunt a globului ocular, specialistul administreaza pacientului picaturi cu rol de dilatare a pupilelor. Astfel se reuseste examinarea tuturor structurilor oculare si a fundului de ochi. In cazul unei examinari ingreunate datorate opacitatii cristalinului si a imposibilitatii vizualizarii elementelor profunde ale globului ocular, se poate efectua o examinare ultrasonografica.

Scara de acuitate vizuala frecvent utilizata pentru aceasta testare este cea pe care sunt marcate literele de dimensiuni din ce in ce mai mici. Pacientul trebuie sa se aseze la o distanta de aproximativ 5 m de panou si sa citeasca literele acoperind cate un ochi alternativ. Aceasta testare se realizeaza initial fara aplicarea lentilelor corective si ulterior cu lentilele corective potrivita pacientului. In cadrul scarii acuitatii vizuale, literele cele mai mari corespund unei acuitati vizuale de 1 / 10, iar literele cele mai mici corespund acuitatii de 10 / 10. Testul utilizat frecvent cu scopul masurarii acuitatii vizuale de aproape, este testul lui Parinaud. In acest sens, pacientul trebuie sa citeasca de la o distanta de 33 de cm, un text scris cu litere din ce in ce mai mici ca si dimensiune a caracterelor.

TRATAMENT:

Cataracta nu este o afectiune care sa poata fi vindecata prin administrarea de suplimente de natura alimentara, folosirea aparaturii optice sau prin intermediul altor exercitii. In stadii incipiente, tulburarile vederii pot fi remediate prin purtarea ochelarilor si desfasurarea activitatilor ingreunate de aceasta problema, la o lumina mai puternica. In momentul in care tulburarile de vedere incep sa puna in pericol desfasurarea normala a stilului de viata a pacientului, interventia de corectie chirurgicala devine necesara. Corectia chirurgicala a acestui defect este singura cale eficienta de tratare a cataractei. Atunci cand desfasurarea activitatilor de zi cu zi este impietata, operatia de cataracta este singura metoda de redobandire a acuitatii vizuale.

Care este momentul optim de operare a cataractei?

Medicul oftalmolog stabileste impreuna cu pacientul cand operatia de cataracta devine necesara. Aceasta interventie poate sa nu capete un caracter obligatoriu decat dupa derularea unui interval de timp de cativa ani. Exceptia o constituie cazul persoanelor tinere afectate de diabet, la care cataracta poate evolua si mai devreme si mai rapid.

Unele persoanele manifesta doar o afectare usoara a functiei vizuale pot dori sa treaca printr-o astfel de interventie din motive precum sensibilitatea la lumina puternica sau imaginea dubla. In cazul altor persoane, tulburarile de ordin oftalmologic pot determina incapacitatea de a efectua activitati precum condusul de autovehicule, cititul, privitul la televizor, gatitul, urcatul treptelor, realizarea cumparaturilor sau administrarea medicamentelor.

Din punct de vedere chirurgical, exista trei variante de corectie a cataractei:

1. Chirurgia extracapsulara. In cadrul acestei interventii se procedeaza la indepartarea cristalinului, lasand intacta portiunea posterioara a capsulei care reprezinta invelisul extern al cristalinului.

2. Facoemulsificarea. In acest caz, cristalinul se inmoaie prin actiunea undelor sonore si se indeparteaza cu ajutorul unui ac. Portiunea posterioara a capsulei ramana intacta in cursul acestei interventii, facoemulsificarea fiind o tehnica extracapsulara de corectie a cataractei.

3. Chirurgia intracapsulara. Interventia consta in indepartarea intregului cristalin impreuna cu toata capsula, insa reprezinta o tehnica folosita destul de rar.

Voi mai purta ochelari dupa operatie?

La nivelul globului ocular este montat un cristalin artificial permanent care determina ameliorarea functiei vizuale in 95 % dintre cazuri. Cristalinul montat la nivelul globului ocular trebuie sa aiba o anumita dioptrie. Pentru stabilirea acestei dioptrii, preoperator se realizeaza biometria. In functie de rezultatele obtinute in urma acestei masuratori, medicul oftalmolog prescrie o reteta pe baza careia se va procura cristalinul artificial.

In ceea ce priveste ochelarii pentru privitul la distanta, nu se poate stii cu siguranta daca acestia vor ramana in continuare necesari sau nu. Acest factor poate fi influentat de diverse defecte ale ochelarilor sau de potentiale erori boimetrice. Sigur este insa faptul ca daca persoana afectata a purtat ochelari inainte de realizarea interventiei chirurgicale, lentilele potrivite inainte ochiului operat, nu vor fi eficiente si postoperator. Astfel, medicul oftalmolog prescrie, postoperator, o noua pereche de lentile optime perioadei de vindecare. Procesul de vindecare este finalizat dupa circa doua luni, perioada fiind in concordanta cu tipul de interventia ales. In conditiile efectuarii corectiei chirurgicale la un singur ochi, intre cei doi globi oculari va exista o diferenta de dioptrii, remediata prin folosirea lentilelor recomandate in urma efectuarii biometriei.

Ochelarii pentru privitul de aproape raman totusi indispensabili. Cristalinul natural are capacitatea de a se acomoda pentru crearea unei imagini clare a obiectelor privite atat de la distanta, cat si de aproape. In cadrul interventiei chirurgicale, cristalinul afectat de cataracta se indeparteaza si se inlocuieste cu un cristalin artificial. Cristalinul artificial nu are capacitatea de a se acomoda, astfel ca pacientul va trebui sa poarte ochelari pentru a citi.

Comentarii

buna ziua! pe 22 noembrie suntem programati pt operatia de cataracta a copilului nostru in varsta de 2 ani. va rog sa mi spuneti ce analize ar trebui sa i fac inainte pt ca anestezia generala sa i poata fi facuta,ce riscuri exista la copil in timpul operatiei cat si dupa aceasta,daca operatia va fi facuta la amandoi ochii in acea zi sau nu si cat costa o asemenea operatie la spitalul oftalmologic din lahovari.

Buna ziua,

va rog sa-mi spuneti daca operatia pentru cataracta este indicata pentru o persona de 87 ani si la care clinica din Cluj Napoca se poate face interventia?

multumesc

buna ziua! pe 22 noembrie suntem programati pt operatia de cataracta a copilului nostru in varsta de 2 ani. va rog sa mi spuneti ce analize ar trebui sa i fac inainte pt ca anestezia generala sa i poata fi facuta,ce riscuri exista la copil in timpul operatiei cat si dupa aceasta,daca operatia va fi facuta la amandoi ochii in acea zi sau nu si cat costa o asemenea operatie la spitalul oftalmologic din lahovari.

Buna ziua,

va rog sa-mi spuneti daca operatia pentru cataracta este indicata pentru o persona de 87 ani si la care clinica din Cluj Napoca se poate face interventia?

multumesc

buna ziua! pe 22 noembrie suntem programati pt operatia de cataracta a copilului nostru in varsta de 2 ani. va rog sa mi spuneti ce analize ar trebui sa i fac inainte pt ca anestezia generala sa i poata fi facuta,ce riscuri exista la copil in timpul operatiei cat si dupa aceasta,daca operatia va fi facuta la amandoi ochii in acea zi sau nu si cat costa o asemenea operatie la spitalul oftalmologic din lahovari.

Buna ziua,

va rog sa-mi spuneti daca operatia pentru cataracta este indicata pentru o persona de 87 ani si la care clinica din Cluj Napoca se poate face interventia?

multumesc

Decizia pentru operatie si tipul de cristalin folosit va fi luata de medicul oftalmolog impreuna cu pacientul. Nu exista o limita de varsta pentru interventia chirurgicala pt cataracta. Multa sanatate!

Decizia pentru operatie si tipul de cristalin folosit va fi luata de medicul oftalmolog impreuna cu pacientul. Nu exista o limita de varsta pentru interventia chirurgicala pt cataracta. Multa sanatate!

Decizia pentru operatie si tipul de cristalin folosit va fi luata de medicul oftalmolog impreuna cu pacientul. Nu exista o limita de varsta pentru interventia chirurgicala pt cataracta. Multa sanatate!