Termen cautat
Categorie

Colica renala


GENERALITATI:

Ce este colica renala ?

Colica renala se manifesta sub forma unei senzatii dureroase puternice, sfasietoare, care apare brusc in regiunea dorsala, in aria topografica a rinichiului, mai jos de ultima coasta. Durerea resimtita iradiaza spre zona anterioara, abdominala, spre partea interna a membrului inferior corespondent si spre organele genitale externe. Senzatia dureroasa are caracter alternativ si evolutie ondulanta. Astfel, momentele in care se resimte senzatia dureroasa sunt intercalate cu perioade de acalmie. Punctul prinicpal in care se resimte senzatia dureroasa se afla pe traiectul ultimei coaste, in zona coloanei vertebrale si pana la o distanta de o palma in lateral de aceasta. Colica renala reprezinta una dintre cele mai importante urgente din medicina interna si este datorata in principal aparitiei unui obstacol in calea evacuarii secretiei urinare.

Colica renala se poate manifesta sub forma unui disconfort pulsatil sau sub forma unei dureri insuportabile, comparabila cu durerea resimtita de pacientii cu pancreatita acuta. Durerea este declansata de migrarea calculilor. Formarea calculilor renali in interiorul cavitatilor intrarenale este urmata de migratia acestora care poate produce dureri insuportabile. Calculii renali au suprafata rugoasa, aspra, lezand ureterul si mucoasa cailor urinare pe parcursul migratiei lor. Senzatia dureroasa in sine este provocata de excitatia filetelor nervoase regasite la nivelul submucoasei si de spasmul care se declanseaza din nevoia de contractare a ureterului pe suprafata calculului pentru impiedicarea migratiei acestuia.

Cine sunt persoanele predispuse la colici renale ?

Colica renala apare frecvent la persoane cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani, in special cele de sex masculin, existand un raport de incidenta pe sexe stabilit la 3:1 fata de persoanele de sex feminin. Afectiunea poate fi mai frecvent inregistrata in familiile in care exista antecedente de boala la ceilalti membrii ai familiei. De asemenea, persoanele care locuiesc in regiuni toride si sunt expuse deshidratarii, avand sanse mari sa dezvolte litiaza renala asociata cu colici renale. In cazul in care aciditatea urinei se modifica in mod constant, riscul de dezvoltare a litiazei creste.

Care sunt cauzele aparitiei colicii renale ?

 • Litiaza renala, cunoscuta si sub denumirile de calculi renali sau pietre la rinichi;
 • Formarea cheagurilor de sange la nivelul rinichilor;
 • Prezenta de formatiuni tumorale la acest nivel;
 • Prezenta cazeumului specific tuberculozei renale, care reprezinta o masa de substante necrozate, bogate in lipide si proteine, cu aspect branzos;
 • Necroza papilara la nivel renal;
 • Traumatismele suferite la acest nivel.

Cum se manifesta colica renala ?

Adesea, colica renala este cauzata de formarea calculilor renali. Pacientul ramane asimptomatic sau prezinta rareori dureri lombare atipice in conditiile in care calculii raman imobili. In conditiile in care un calcul renal se mobilizeaza si incepe sa irite ureterul, pacientul resimte colica renala, manifestata prin dureri colicative cu caracter progresiv la nivelul regiunii lombare sau in zona flancurilor. Senzatia dureroasa poate sa iradieze inspre organele genitale externe si inspre partea interioara a coapsei corespondente, atunci cand calculii ureterali sunt inserati profund. Senzatia dureroasa se poate manifesta si in urma resimtirii unor trepidatii, in urma ingestiei unui volum mare de lichide, in urma unui tratament diuretic sau in absenta oricarei cauze aparente. Senzatia dureroasa poate varia de la cateva minute pana la cateva ore si poate reaparea in cazul in care factorul cauzal nu este inlaturat.

Primul simptom important pentru diagnosticarea colicii renale este durerea insuportabila resimtita la nivelul zonei lombare. Simptomele care marcheaza instalarea colicii renale sunt tulburarile de ordin urinar. In caz de colica renala urinarile devin frecvente si sunt asociate cu senzatii dureroase. De asemenea, persoanele afectate de colici renale resimt o senzatie de urinare incompleta sau au tendinta de a urina foarte des. Durerea din colica renala este accentuata de tuse, de stranut sau de respiratia profunda. La atingerea ariei topografice a rinichilor, se constata o sensibilitate dureroasa crescuta si contractura musculaturii din regiunea coloanei vertebrale lombare. Pulsul pacientilor ramane nemodificat, insa tensiunea arteriala se poate modifica.

Semnele vezicale:

 • Hematuria sau prezenta sangelui in urina, inregistrata in peste 70 % dintre cazuri;
 • Disuria sau durerea resimtita in momentul mictiunii;
 • Polakiuria sau urinarea frecventa;
 • Tenesmele vezicale care confera senzatia de urinare incompleta.

Semnele generale:

 • Pacientul are tegumentele si mucoasele aparente palide, transpira, este agitat si se afla intr-o continua cautare a unei pozitii care sa ii permita atenuarea intensitatii dureroase;
 • Starea febrila indica instalarea unei infectii urinare supraadaugate, datorate incetinirii circulatiei sangelui la nivelul rinichilor. Instalarea unei infectii constituie un element de risc important, colica renala capatand astfel caracter de urgenta urologica.

Semne digestive, inregistrate in unele cazuri:

Care sunt complicatiile colicii renale ?

Crizele de colica renala nu trebuie tratate cu superficialitate pentru ca ureterul poate ramane obstruat si in cazul instalarii unei uropatii obstructive desfasurate pe parcursul a sase saptamani, rinichii se deterioreaza grav. Pe parcursul a doua sau trei luni, rinichiul afectat de obstructie poate fi distrus complet. Evolutia bolii conduce la inflamarea si obstruarea cailor urinare. In cazul in care tranzitul normal al urinei nu este restabilit in decurs de sase saptamani, se produce accentuarea degradarii morfologice si functionale a rinichiului, avand ca urma mictiunea dureroasa insotita de hematurie, instalarea infectiilor urinare in zonele lezate de calculi, iar treptat se produce distrugerea si atrofierea rinichiului afectat, care devine hidronefrotic. Ulterior se instaleaza blocajul renal si starea de uremie care impun necesitatea instituirii dializei sau supunerea unei interventii chirurgicale de extirpare a rinichiului afectat.

Alte complicatii ale colicii renale sunt reprezentate de infectiile suprapuse. Infectiile survenite ca urmare a stagnarii urinei in partea superioara a calculului pot transforma o ureterohidronefroza asimptomatica intr-o patologie cu caracter dramatic si insotita de stare febrila puternica, care duce treptat la distructia organica.

In urma prezentarii la o unitate medicala specializata se recomanda internarea in urmatoarele conditii:

 • In cazul in care episoadele de varsaturi persista sau pacientul manifesta simptome de ocluzie intestinala, care pot aparea ca urmare a meteorismului abdominal accentuat.
 • In cazul in care inflamatia rinichiului si a bazinetului, cunoscuta ca si pielonefrita, coexista.
 • In cazul in care senzatia dureroasa persista mai mult de doua, trei zile si este suspectata prezenta unei obstructii urinare.
 • In cazul in care rezultatele obtinute in urma efectuarii probelor functionale sunt alterate.
 • In cazul in care colica renala este asociata cu febra foarte mare.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul colicii renale se poate stabili cu usurinta prin metoda Giordano, care consta in percutia zonei lombare. Sesizarea unei sensibilitati dureroase sporite la acest nivel constituie un factor important ce sustine diagnosticul de colica renala. Analizele urinare sunt, de asemenea, foarte importante, in cazul colicii renale, urina devenind hipercroma si capatand o culoare de la roz pal pana la culori foarte inchise. Pentru stabilirea diagnosticului colicii renale se pot utiliza examenul ecografic, examenul radiografic sau urografia. Urografia reprezinta un examen radiografic efectuat la nivelul rinichilor, capabil sa evidentieze structura cavitatilor renale si a cailor extrarenale in urma injectarii unei substante de contrast.

Diagnosticul se stabileste in principal pe baza prezentei simptomelor detaliate anterior. Pentru stabilirea unui diagnostic cert si pentru evaluarea starii pacientului se pot efectua urmatoarele investigatii:

 1. Examenul ecografic permite depistarea obstacolelor, a sediului lor si a naturii obstacolului, permite identificarea dilatatiilor renale sau ureterale.
 2. Examenul radiografic permite identificarea prezentei si a topografiei exacte a calculilor renali formati.
 3. Sumarul de urina permite identificarea sangelui si a microorganismelor din secretia urinara. Prezenta leucocitelor in secretia urinara constituie un semn de instalare al unei infectii urinare. De asemenea, sumarul de urina permite identificarea nisipului eliminat pe cale urinara, cunoscut sub denumirea de cristalurie. Urocultura evidentiaza eventualele infectii ale tractului urinar.
 4. Urografia evidentiaza pozitia calculilor pe traiectul cailor urinare.

Calculii renali cu dimensiuni de cativa milimetri se pot elimina cu usurinta, iar cei cu dimensiuni de circa 1 cm pot fi eliminati pe cale naturala, insa mai dificil. Calculii renali cu dimensiuni mai mari de 1 cm indica tinerea sub observatie stricta a pacientilor. 

Stabilirea unui diagnostic cert in urma efectuarii diagnosticului diferential este foarte importanta, deoarece exista o serie de alte afectiuni ale caror manifestari se pot asemana cu colicile renale. Astfel de afectiuni cu simptomatologie asemanatoare sunt colicile biliare, crizele de ulcer, apendicitele sau pancreatitele.

TRATAMENT:

Colica renala poate sa dureze de la cateva minute pana la cateva ore, insa pacientii pot incerca sa inlature durerea si acasa. Pe perioada crizei renale, pacientilor le este recomandat sa limiteze consumul de lichide si sa incerce sa inlature senzatia dureroasa prin administrarea analgezicelor precum Algocalminul, a antiinflamatoarelor nesteroidiene precum Ketoprofenul, Diclofenacul sau Aulinul, a antispasticelor si neurotropelor anticolinergice precum Scobutilul si a musculotropelor precum Papaverina.

In cazul aparitiei senzatiei dureroase, pacientilor li se pot administra si medicamente precum No - Spa sau Indometacin. In conditiile in care senzatia dureroasa nu se remite si daca episoadele devin din ce in ce mai frecvente, se poate apela la ajutorul unui medic specialist.

Odata cu aparitia crizelor dureroase produse de miscarea nisipului si a calculilor si in interiorul rinichilor sau de migrarea lor pe traiectul cailor urinare, se poate recurge la administrarea unei game foarte variate si largi de substante vegetale, separate sau incluse in amestecuri atat cu scop preventiv, inaintea cunoasterii exacte a structurii chimice a calculilor, cat si in scop curativ, in special dupa declansarea colicilor nefritice. In general, se recomanda consumarea ceaiurilor din plante care au un continut crescut in saruri de potasiu cu efect alcalinizant benefic pentru dizolvarea cristalelor din acid uric si acid oxalic. In cursul prepararii acestor ceaiuri, o importanta deosebita o are si calitatea apei folosite, care nu trebuie sa aiba o reactie puternic alcalinizanta sau acidifianta.

Totusi, de cele mai multe ori, senzatia dureroasa nu cedeaza in urma administrarii orale a acestor medicamente, fiind necesara apelarea la ajutorul medical specializat, care poate administra medicatia pe cale intravenoasa si / sau intramusculara, cu un efect mai rapid si mai puternic.

Durerea se poate combate si prin administrarea antispasticelor sau a analgezicelor sub forma de supozitoare, insa daca senzatia dureroasa nu se remite, doza medicamentoasa se va repeta dupa trei ore. Daca este necesar, pacientilor li se pot administra chiar si somnifere.

Cu scopul igienizarii cailor urinare si pentru fortarea eliminarii calculilor sau a nisipului, pacientului i se administreaza un volum mai mare de lichide precum 2 litri pe parcursul a 24 de ore, sub forma ceaiurilor din cozi de cirese, din matase de porumb, coada calului, frunze de mesteacan, ceaiuri diuretice sau chiar 2 -3 sticle de bere.

Prevalenta recidivelor este de 50 - 70 % din cazuri, astfel ca este necesar sa se aiba in vedere masurile de preventie ale eventualelor noi episoade de colica renala. Masurile de preventie sunt specifice fiecarui caz in parte, fiind dependente de compozitia calculilor renali, insa in principiu se recomanda adoptarea unei diete bogate in lichide si saraca in proteine, evitandu-se alimentele precum carnea, pestele sau ouale. Daca este cazul, regimul urmat trebuie sa fie sarac in purine si oxalati, putand fi recomandat chiar si un regim vegetarian.

Remediile naturiste recomandate in caz de colica renala constau in reflexoterapie sau acupunctura, tratamente homeopate cu Berberis, China sau Lycopodium sau cure de balneoterapie. Tratamentele balneoclimaterice se pot efectua in tara noastra in statiuni cu specific unde se efectueaza cure cu ape minerale oligo - metalice, care au proprietati spasmolitice si decongestionante. Astfel de statiuni sunt cele din Calimanesti, Olanesti, Covasna, Govora, Borsec, Lipova, Sinaia, Caciulata, Vatra Dornei sau Slanic Moldova.

Tratamente naturiste

Metode naturiste pentru ameliorarea colicii renale sunt urmatoarele:

 • aplicarea, la nivelul regiunii lombare a compreselor cu apa calda, a pernelor electrice sau a sticlelor cu apa calda;
 • efectuarea de dusuri fierbinti la nivelul regiunii lombare;
 • efectuarea de bai calde ( 40 grade C), cu durata de o ora, timp in care apa se mentine la o temperatura constanta prin adaugarea continua de apa calda;
 • pe parcursul crizei dureroase nu se consuma lichide in cantitati prea mari, intrucat acestea cresc tensiunea la nivelul bazinetului si a calicelor, fapt care exacerbeaza senzatia dureroasa.

In asociere cu tratamentul medicamentos prescris de medicul specizlist, se pot utiliza plante medicinale cunoscute pentru proprietatile lor diuretice, antispastice si antiseptice. Astfel de plante medicinale sunt urmatoarele:

 • Matasea de porumb

Matasea de porumb, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Stigmata Maydis, se poate administra sub forma unei infuzii preparate dintr-o cana de apa in care se adauga o lingurita de matase. Se pot consuma doua cani pe zi din aceasta infuzie, una dimineata inaintea servirii micului dejun cu o ora si a doua in cursul zilei.

Matasea de porumb se poate administra si sub forma unui decoct din 30 grame adaugate intr-un litru de apa, care se fierb timp de doua ore si se consuma pe parcursul unei zile.

Matasea de porumb poate fi consumata si ca parte a unui amestec alcatuit din 30 grame de matase de porumb, 20 grame de rizom de pir ( Rhizoma Graminis ), 10 grame de flori de levantica ( Flores Lavandulae ), 30 grame de conuri de hamei ( Strobuli Lupuli ) si 10 grame de radacina de valeriana ( Radix Valeriana ). Infuzia se prepara dintr-o lingura de amestec adaugata la o cana de apa si se consuma in cantitate de trei - patru cani zilnic, indulcita cu miere.

 • Rizomi de pir medicinal

Rizomii de pir medicinal, cunoscuti si sub denumirea de Rhizoma Graminis se administreaza sub forma unei infuzii sau a unui decoct preparat dintr-o lingura de rizomi la o cana de apa. Din acest amestec se pot consuma trei sau patru cani zilnic.

 • Fructele de ienupar

Fructele de ienupar, cunoscut si ca Fructus Juniper se consuma sub forma de decoct realizat din 10 - 20 de fructe adaugate intr-un litru de apa si consumat in cantitate de doua cani zilnic. Fructele de ienupar se pot consuma si sub forma de infuzie, preparata din doua lingurite de fructe adaugate la o cana de apa, din care se consuma trei sau patru linguri zilnic. Trebuie avut insa in vedere faptul ca fructele de ienupar nu se administreaza femeilor gravide si pacientilor care au suferit leziuni renale, deoarece, desi fructele de ienupar detin proprietati antiseptice, exercita, de asemenea, actiune iritanta asupra rinichilor daca sunt administrate in cantitati mari.

 • Frunzele de merisor

Merisorul este cunoscut si sub denumirea stiintifica de Folium Vitis Idaei. Frunzele de merisor se pot administra sub forma unui decoct preparat dintr-o lingurita de frunze adaugata intr-o cana de apa. Din acest decoct se pot consuma doua cani zilnic.

 • Frunzele de mesteacan

Mesteacanul mai este numit si Folium Betulae. Frunzele de mesteacan se pot consuma sub forma unei infuzii preparate dintr-o lingurita de frunze de mesteacan adaugate intr-o cana de apa. Din aceasta infuzie se pot consuma 2 pana la trei cani pe zi.

Frunzele de mesteacan se pot consuma si ca parte a unui amestec alcatuit din 30 grame de frunze de mesteacan, 20 grame de coada calului, 10 grame de conuri de hamei, 20 de grame de matase de porumb, 10 grame de macese si 10 grame de radacina de valeriana.

 • Frunzele de afin

Afinul este denumit Folium Myrtili. Din frunzele de afin se poate prepara o infuzie dintr-o lingurita de frunze adaugate la o cana de apa. Din aceasta infuzie se pot consuma doua sau trei cani zilnic.

 • Coada calului

Coada calului este cunoscuta si sub denumirea de Herba Equiseti, fiind consumata sub forma de decoct alcatuit din patru sau cinci lingurite de planta, fiarta in prealabil pentru cinci minute, adaugate in 1,5 litri de apa. Decoctul se bea in decursul unei zile.

 • Mugurii de plop

Mugurii de plop sunt cunoscuti ca Gemmae Populi si se pot administra sub forma unei infuzii preparata din 1 - 2 lingurite de muguri la o cana de apa. Din aceasta infuzie se pot consuma doua sau trei cani zilnic.

 • Macese si radacina de valeriana

Macesele si radacina de valeriana se pot consuma sub forma unei infuzii preparate dintr-un amestec de 10 grame de macese si 10 grame de radacina de valeriana, amestecate cu o cana de apa. Din aceasta infuzie se pot consuma doua sau trei cani zilnic.

 • Ghimpe

Ghimpele este cunoscut si sub denumirea stiintifica de Hera Xanthii si se poate prepara sub forma unui decoct alcatuit dintr-un gram de planta adaugat la 200 ml de apa. Infuzia se consuma calduta, inaintea mesei cu 30 de minute. Din aceasta infuzie se consuma doua cani zilnic in primele sase luni de administrare, dupa care se consuma o cana zilnic. Decoctul din ghimpe se recomanda pacientilor afectati de microlitiaza renala, insa consumul acestuia este posibil cu anumite restrictii. Astfel, in primele sase luni de cura cu infuzie din ghimpe se contraindica consumul de alcool, condimente, muraturi sau fructe acre.

 • Iarba de mare

Iarba de mare se poate consuma sub forma de decoct alcatuit din patru linguri de radacina de iarba de mare maruntita adaugata in 250 ml de apa care da in clocot. Decoctul se fierbe timp de 20 de minute, se strecoara si se administreaza in doza de patru linguri zilnic, la intervale de cate doua ore sau doua ore si jumatate. In compozitia acestui decoct se adauga pentru fiecare lingura cate 10 picaturi de tinctura de merisor.

 • Lemnul dulce

Lemnul dulce se consuma sub forma de tinctura administrata in doza de cate 30 de picaturi de trei ori pe zi, inaintea servirii meselor.

 • Mugurii de plop

Mugurii de plop se consuma sub forma unui extract din care se administreaza cate 50 de picaturi de doua ori pe zi, dimineata si seara.

 • Urzica

Urzica este administrata in infuzie preparata dintr-o lingura de frunze adaugata in 250 ml de apa clocotita, care se infuzeaza pentru 10 minute si din care se consuma trei sau patru cani zilnic.

 • Lamaie

Lamaia se consuma in cantitate de o lingura de suc de patru ori pe zi.

Curele diuretice si dizolvante de ceaiuri capabile sa sparga calculii sunt foarte folositoare deoarece constituie alternative ale apei de baut. De asemenea, unele tincturi si-au dovedit eficacitatea in ameliorarea colicilor renale. Astfel de preparate sunt urmatoarele:

 • Tinctura din radacini de lemn dulce macerate pentru o perioada de 12 zile in solutie alcoolice cu o concentratie de 40 %. Din aceasta tinctura se consuma trei paharele zilnic, inaintea servirii meselor.
 • Tinctura de tamaie preparata in alcool de 700, din care se administreaza trei lingurite zilnic, inaintea meselor, dupa diluarea prealabila in apa. Aceasta tinctura este cunoscuta ca avand efect de dizolvare a calculilor, de cicatrizare a leziunilor produse si de dezinfectare a cailor urinare.
 • Tinctura de ienupar se prepara prin zdrobirea a 100 de grame de ienupar, care se macereaza pentru cinci zile in 500 de ml de alcool 450 din care se administreaza cate 15 picaturi, de doua sau trei ori pe zi.
 • Vinul de ienupar preparat din 100 grame de boabe macinate, 50 grame de ienupar, 20 ml de alcool 70 %, 100 grame de miere de albine intr-un litru de vin alb sec. Amestecul se macereaza timp de 7 sau 10 zile, agitandu-se in fiecare zi si se administreaza cate 150 ml la masa de la amiaza, fiind eficient in dizolvarea si eliminarea calculilor renali.
 • Vinul de hrean preparat din 100 grame de radacini rase macerate intr-un litru de vin alb pentru o perioada de 8 sau 10 zile, din care se consuma 1 sau 2 paharele zilnic.
 • Siropul din matase de porumb preparat din 25 de grame de extract alcoolic, la care se adauga 975 grame de sirop de zahar. Din acest sirop se consuma doua sau patru linguri zilnic.
 • Siropul din flori si frunze de piersic sub forma unei infuzii concentrate din 100 grame incluse intr-un litru de apa clocotita. Peste acest amestec se adauga un volum egal de zahar sau miere de albine. Compozitia se fierbe la foc mic pana capa o consistenta siropoasa si se consuma in cantitate de 20 sau 30 de grame pe zi pentru tratarea litiazei renale.
 • Pulbere din frunze maruntite de strugurii ursului sau din radacini de patrunjel de camp. Din acest amestec se administreaza cate un varf de cutit inaintea meselor sau se include in mancare.

Apiterapia si-a dovedit de asemenea eficienta pentru ameliorarea colicilor renale. Tratamentele de acest fel constau in urmatoarele:

 • 500 grame de miere de albine se amesteca cu 10 ml de ulei de porumb sau de floarea-soarelui. Se adauga patru albusuri batute spuma din care se administreaza cate o lingurita dimineata, inainte de serivrea micului dejun.
 • Ceaiuri diuretice din ceapa si miere. 100 grame de ceapa rasa se fierbe la foc mic timp de 15 minute intr-un recipient acoperit. Dupa racire, amestecul se stoarce, se strecoara si se amesteca cu 50 grame de miere de albine. Compozitia se omogenizeaza si se consuma calduta seara, inainte de culcare. Tratamentul se continua pana la vindecare.

Regimul alimentar recomandat pacientilor

Litiaza oxalica

Pacientii afectati de litiaza oxalica se recomanda consumul legumelor proaspete, a celor prelucrate sub forma supelor de zarzavat sau a sucurilor de morcovi, sfecla rosie, ridichi negre sau pastarnac. Alte alimente recomandate sunt ceapa, usuroiul, varza, fasolea verde, andivele, castravetii, conopida sau fructele precum merele, perele, visinele, caisele, piersicile, gutuile, pepenele verde si galben, strugurii, afinele, fragii, agrisele, murele, portocalele, lamaile, grapefruiturile, bananele, mosmonul, migdalele, coacazele negre, nucile sau alunele. Acestora li se adauga alimente care nu contin acid oxalic precum pestele, laptele, branzeturile, untul, smantana sau ouale. Carnea este acceptata in dieta, in cantitati mici, limitate la 150 - 200 grame la doua zile. De asemenea, se recomanda alimente cu un continut bogat in magneziu care are proprietatea de a facilita dizolvarea oxalatilor de calciu. Astfel de alimente sunt cerealele integrale, orezul, fulgii de ovaz, grasimile vegetale sau prajiturile.

Sunt contraindicate alimentele cu un continut bogat in calciu sau acid oxalic sau alimentele care favorizeaza formarea oxalatilor, precum macrisul, sparanghelul, reventul, stevia, spanacul, varza, tomatele, telina, prunele, caisele uscate, smochinele, dulciurile concentrate, aluaturile, piperul negru, cafeaua, ciocolata amara, cacao, ceaiul negru sau bauturile carbogazoase precum Coca Cola.

Litiaza urica

Pacientii afectati de litiaza urica trebuie sa urmareasca stimularea diurezei, diminuarea formarii de acid uric si alcalinizarea urinei. Aceste obiective pot fi atinse prin respectarea unui regim alimentar bazat pe legume proaspete, fructe proaspete si sucuri, asociate cu un regim sarac in carne, grasimi animale sau bauturi alcoolice. Aceasta grupa de pacienti pot consuma lapte, branzeturi proaspete, supe, paine alba, paste fainoase, miere de albine, dulceturi, legume proaspete precum sfecla rosie, ceapa, usturoiul, prazul, napii, mararul ardeii grasi, telina, dovleceii, hreanul. Mai sunt acceptate si lamaile, uleiurile vegetale si curele de struguri, pere, mere in cantitate de circa un kilogram pe zi in absenta consumului altor alimente, cu rolul declansarii unei diureze abundente, cu eliminarea sarii si a acidului uric.

Sunt contraindicate sarea in exces, cantitatile mari de proteine care sunt generatoare de acid uric si care se gasesc in organe, carnea animalelor tinere, carnea de porc, vanat si porumbel, grasimile animale, mezelurile, afumaturile, conservele, scrumbiile, heringul, crustaceele, sardelele in ulei, pestele afumat, ouale, supele de carne sau de oase, branzeturile grase si sarate, condimentele iuti, mazarea, fasolele boabe, lintea, ciupercile, otetul, cacao, cafeaua, ciocolata, bauturile alcoolice si bauturile acidulate.

Litiaza fosfatica

Pacientilor cu litiaza fosfatica li se permite consumarea cerealelor, ciorbelor, a carnurilor slabe, drojdiei, condimentelor din plante aromatice, mierii de albine si a unor legume precum morcovii, ceapa, varza de Bruxelles, tomatele si dovleceii. Este permis consumul fructelor precum merele, perele, caisele, piersicile, prunele, portocalele, lamaile, mandarinele, bananele, macesele, coacazele sau afinele si sucurile de legume. Se pot consuma sucuri de mrocovi in cantitate de 330 ml, sucuri de castraveti in cantitate de 90 ml, sucurile de ridichi in cantitate de 90 ml si sucurile de mere sau de pere in cantitate de 500 ml.

Este interzis consumul de lapte integral si de lapte praf, branzeturi precum cascavalul sau branza de burduf, conserve, peste gras, hering, scrumbie, stiuca, galbenusul de ou, organele, leguminoasele uscate precum fasolea boabe, mazarea, lintea si fructele oleaginoase ca nucile, alunele, arahidele si migdalele. Este contraindicat, de asemenea, consumul de cacao, ciocolata, fructe si legume alcalinizante, care au un continut bogat in fosfati si care precipita sub forma sarurilor de calciu.

Masuri de prevenire a formarii calculilor renali

Pentru prevenirea formarii litiazei renale asociate cu colici renale se recomanda consumul a cel putin doi litri de lichide zilnic, o hidratare corespunzatoare reprezentand conditia esentiala pentru functionarea normala a rinichilor. De asemenea, se recomanda evitarea sau scaderea consumului alimentelor bogate in oxalati precum cacao, ciocolata, spanac, paste fainoase, smochine, rosii, macris, stevie sau a alimentelor care determina producerea de acid uric precum mezeluri sau organe si bauturi carbogazoase. Nu sunt recomandate nici consumarea de bauturi fierbinti, alcool, cafea , ceapa sau zahar in exces.

Masuri de prevenire a recidivelor

Prima masura ce trebuie luata pentru prevenirea recidivelor de colica renala este renuntarea definitiva la fumat, din cauza faptului ca elementul cadmiu regasit in tigari se depune la nivelul rinichilor, facilitand formarea calculilor atat la fumatorii activi, cat si la cei pasivi.

Persoane cu un stil de viata sedentar trebuie sa faca cat mai multa miscare, sa se expuna la lumina soarelui si sa faca bai fierbinti cu ace de brad sau molid, dusuri fierbinti in regiunea lombara si a picioarelor, precum si bai generale la temperaturile cele mai ridicate suportabile.

Comentarii

Bună dimineața! Mă confrunt și eu cu aceeași problema numai ca la mine durează de 3 săptămâni! In a 3 săptămână ama ajuns la spital timp de 3 zile și mi sa spus ca ori am calculi renali ori pot avea chisturi și m.a lăsat acasa cu antibiotice. Am o săptămână de când sunt acasă și durerile s.au făcut de 10 ori mai mari insuportabile în zona rinichiului drept și de 2 zile durerea se muta pe sold și burta. As dori sa știu dacă e normal sau ar trebui iar sa mă reîntorc la spital. Mulțumesc anticipat!

Buna ziua.

De vineri, 29.07.2011, am dureri groaznice. La mine durerile au inceput in zona operatiei de apendicita. Initial am crezut ca e din cauza schimbarii bruste de vreme. Ieri, 30.07.2011, m-a luat din nou cu dureri in aceeasi zona si am chemat salvarea. Medicul a spus ca poate fi un sindrom aderential. Mi-au fost administrate 2 fiole intravenos de ketonal si durerea parea ca a incetat. Azi, 31.07.2011, la ora 5:30 dimineata m-am trezit cu o durere foarte puternica in aceeasi zona, plus dureri in zona genitala si in spate, zona rinichiului. Am chemat din nou salvarea, am fost dus la spital, iar la ecograf mi s-a confirmat diagnosticul suspectat de medicul de pe ambulanta, adica colica renala. Mi s-a prescris un tratament, cu recomandare de bai calde si consum de ceaiuri. As dori sa stiu raspunsul la 2 intrebari:

1. Avand in vedere ca durerile sunt suportabile dupa administrarea unor medicamente prescrise si dupa baile calde, dar aceste dureri persista, este recomandat consumul de ceaiuri?

2. Cat poate dura eliminarea pietrei, care conform ecografului, are aprox. 8 mm?

Multumesc.

buna ziua .Am si eu acelasi sintome dar numai ca la mine durearea a inceput sa tina cam cate o jumate de ora poate mai mult si am crize de 2 ori pe zi sau noaptea.problema e ca eu sunt insarcinata in 4 luni iar aceste crize le am de cand am intrat in a treia luna.pana acum nu stiam ce am am fost chiar si la urgente dar au spus ca totul e bine,si ca nu ar vedea nimic.imi puteti da un sfat va rog pentru ca nu mai suport crizele care le am ,si nu stiu ce sa fac.as mai vrea sa stiu daca afecteaza cu ceva sarcina.As dori un raspuns urgent .VA multumesc.gabriela

Ce tratement trebuie aplicat in cazurile de colica renala? Astept raspuns cat mai curand. Multumesc!

IN 2007 AM FACUT O COLICA RENALA,SI AM AJUNS LA URGENTE DIN CAUZA DURERILOR FOARTE MARI.MI S-A PRESCRIS DE CARTE MEDIC SA IAU URMATORUL TRATAMENT:NO-SPA,KETOPROFEN,OFLOXACIN,ROWANTINEX.DUPA CE AM LUAT ACEST TRATAMENT TIMP DE 2 SAPTAMANI AM SLABIT FOARTE TARE AJUNGAND LA 46KG SI NU REUSESC SA MAI PUN PE MINE NICI MACAR UN GRAM.MENTIONEZ K AVEAM 57KG CAND AM FACUT COLICA RENALA.DUPA APROAPE 3 ANI AM ACEEASI GREUTATE 46KG.CREDETI K AR PUTEA FI DE VINA TRATAMENTUL DE NU IAU DELOC IN GREUTATE??????VA MULTUMESC

Buna seara ! Am avut si eu simptome de colica renala, si am fost internata acum 2 zile la caritas( tot aici sunt si acum) ... mi`au facut ecografie, analize la sange... dar abia maine s`au gandit sa imi ia proba de urina. Mi`au dat 5 diagnostice pana acum dar nu pare a fi decat colica renala. Asistentele pe aici uita sa ia probe, uita sa imi ia temperatura (am 37 cu5) , ma mint ca au vb cu doctorul si ca o sa imi bage o perfuzie cu ser si algocalmin ... desi eu stiu ca nu trebuie algocalmin daca sunt insarcinata. E teroare ce sa mai. Dorm 18 ore pe zi eu care nu dormeam mai deloc. Durerile ba ma iau spre coloana , ba ma lasa. Abia imi gasesc pozitia. Anusul ma doare, simt toti muschii din corp ca ma dor, am stare de usoara nervozitate. Daca se poate sa ma ajutati cu un sfat ..ce tratament sa urmez, daca sa mai raman in spital ( pt supraveghere), sa ma sperii sau sa nu ma sperii de ceea ce am, ce sa fac ? Nu am mai patit asa ceva. Va multumesc si daca cineva ma poate ajuta sa trimita un email . Toata stima

ce tratament trebuie urmat in cazul colicii renale?

 

nu mai am cuvinte....acum 4 zile am avut o colica renala...pur si simplu am crezut ca mor ma ingalbenisem tot mainile mi se invinetisera si vomitam din 5 in 5 minute

am mers la spital pt ca nu mai rezistam...am ajuns mai mult mort decat viu nu mai stiam pe ce lume traiesc:(:(

dupa 3 zile de internare perfuzi facute la greu agolacmine piafene siantibiotic m`am simtit bine in sensul ca nu ma mai durea de loc...azi cand am ajuns acasa a inceput sa ma doare dar usor in schimb m`a luat cu frig si am temperatura

ce e de facut??? sa ma intorc iar la spital???

Am avut pana acum 3 colici renale la intervale de aproximativ 2 ani. Din pacate n-am gasit pana acum un doctor care sa trateze cu seriozitate aceasta afectiune. Algocalminul nu este indicat in colica renala deoarece pe langa calmarea durerii produce si scaderea temperaturii. Din acest motiv, acum 2 ani de zile in urma a doua injectii cu algocalmin si a unor antibiotice administrate dupa ureche(nu orice antibiotic are efect in cazul infectiilor urinare) am ajuns in doar 2 zile sa am temperatura de 41 de grade. M-am internat la urgenta (desi cei de pe salvare m-ar fi lasat linistiti acasa) si pentru ca nu mi s-au mai facut analize la rinichi in urgenta mi s-a pus diagnosticul de infectie pulmonara.....

Acum 3 zile am mai avut o colica renala si din fericire medicul de familie mi-a recomandat direct injectii care si-au facut efectul imediat. Totusi nu inteleg de ce nu a fost de acord sa-mi fac o ecografie, sau de ce nu a facut macar un sumar de urina. Pe viitor o sa-mi fac eu singura toate analizele necesare...

Buna ziua.

De vineri, 29.07.2011, am dureri groaznice. La mine durerile au inceput in zona operatiei de apendicita. Initial am crezut ca e din cauza schimbarii bruste de vreme. Ieri, 30.07.2011, m-a luat din nou cu dureri in aceeasi zona si am chemat salvarea. Medicul a spus ca poate fi un sindrom aderential. Mi-au fost administrate 2 fiole intravenos de ketonal si durerea parea ca a incetat. Azi, 31.07.2011, la ora 5:30 dimineata m-am trezit cu o durere foarte puternica in aceeasi zona, plus dureri in zona genitala si in spate, zona rinichiului. Am chemat din nou salvarea, am fost dus la spital, iar la ecograf mi s-a confirmat diagnosticul suspectat de medicul de pe ambulanta, adica colica renala. Mi s-a prescris un tratament, cu recomandare de bai calde si consum de ceaiuri. As dori sa stiu raspunsul la 2 intrebari:

1. Avand in vedere ca durerile sunt suportabile dupa administrarea unor medicamente prescrise si dupa baile calde, dar aceste dureri persista, este recomandat consumul de ceaiuri?

2. Cat poate dura eliminarea pietrei, care conform ecografului, are aprox. 8 mm?

Multumesc.

Pagini