Termen cautat
Categorie

Despre cervicita


GENERALITATI:

Cervicita este inflamatia colului uterin (cervix). Inflamatia afecteaza in primul rand celulele epiteliale columnare ale glandelor endocervicale, dar poate afecta si epiteliul scuamos al ectocervixului.

Cervicita poate avea etiologie infectioasa sau neinfectioasa si poate fi acuta sau cronica. 

Cervicita acuta se datoreaza de obicei unei infectii (chlamydia,  gonoree), desi in multe cazuri nu poate fi determinata o infectie specifica.Cervicita cronica are de obicei o etiologie neinfectioasa.

 Infectia de la nivelul colului uterin este importanta deoarece  se poate extinde si poate duce la aparitia endometritei sau a bolii inflamatorii pelvine. Agentii infectiosi implicati se pot transmite la partenerii sexuali.

La femeile insarcinate pot duce la aparitia complicatiilor, prin infectarea fatului, placentei, lichidului amniotic sau a membranelor. Sechelele bolii inflamatorii pelvine includ durerea pelvina, infertilitatea si cresterea riscului de sarcina ectopica.

Etiologia cervicitei

 • Infectiile

Cele mai frecvent implicate sunt Chlamydia trachomatis si Neisseria gonorrhoeae, desi doar o mica proportie dintre femeile cu aceste infectii dezvolta cervicita. Cervicita cu chlamydia apare mai frecvent decat cea gonococica, ambele afectand in primul rand epiteliul columnar al endocervixului.

Virusul herpes simplex si Trichomonas vaginalis sunt implicate in unele cazuri de cervicita, dar acestea afecteaza in primul rand epiteliul scuamos al ectocervixului. In putine cazuri se poate ca tuberculoza endometriala sa afecteze si colul uterin.

Infectia cu Mycoplasma, vaginoza bacteriana si streptococii (de grup A) pot sa fie de asemenea implicati in aparitia cervicitei acute. In vaginoza bacteriana apare si implicare vaginala, pe langa afectarea colului uterin.

Desi se gasesc de obicei in tractul genital, exista putine dovezi ca urmatorii germeni ar putea cauza cervicita: Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum si streptococii beta-hemolitici de grup B.

Infectia cu HPV (papilomavirusul uman) nu determina inflamatie cervicala, dar poate cauza alte modificari histologice (de exemplu, neoplazia intraepiteliala cervicala).

 • Cauzele neinfectioase

Cervicita neinfectioasa este cauzata de obicei de cauze mecanice sau chimice. Sursele de iritatie mecanica includ traumatismele cauzate de instrumentele chirurgicale sau corpurile straine. Iritatia chimica poate fi cauzata de expunerea la latex, de dusurile vaginale sau cremele contraceptive.

Radioterapia si bolile inflamatorii sistemice (exemplu, sindromul Behcet) sunt alte cauze de cervicita neinfectioasa.

Semnele si simptomele cervicitei

O proportie semnificativa a femeilor cu cervicita sunt asimptomatice. La aceste femei cervicita poate fi descoperita intamplator in timpul examinarii fizice.

Atunci cand sunt prezente, simptomele sunt de obicei nespecifice. Toate femeile au:

 • Secretie vaginala purulenta sau mucopurulenta si/sau
 • Sangerare intermenstruala sau postcoitala (dupa actul sexual)

Unele femei pot avea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

 • Disurie, urinare frecventa
 • Dispareunie (durere in timpul actului sexual)
 • Iritatie vulvovaginala

Simptomele urinare se datoreaza infectiei uretrale concomitente, care apare la aproximativ 15% dintre femeile cu infectie cervicala cu chlamydia. Durerea si febra sunt atipice in absenta infectiei de tract superior (endometrita, boala inflamatorie pelvina) sau in absenta infectiei cu virusul herpes simplex.

Examinarea fizica

Secretia purulenta sau mucopurulenta este un semn important al cervicitei acute. Traumatismele minore de la nivelul colului uterin precipita sangerarea (datorita friabilitatii), care este un alt semn important. In plus, colul uterin poate sa apara eritematos (rosu) si edematous (umflat). La examinarea fizica, cervixul poate sa fie sensibil la mobilizare (un semn nespecific care sugreaza prezenta concomitenta a bolii inflamatorii pelvine).

Aspectul colului uterin variaza, depinzand de severitatea infectiei si de germenii implicati. Cantitatea de germeni infectanti de la nivelul colului uterin se coreleaza cu gradul inflamatiei. Secretia cervicala mucopurulenta, friabilitatea cervicala, si edemul local sunt  semne caracteristice atat pentru cervicita gonococica, cat si pentru cea chlamydiana. Prezenta unuia sau mai multora dintre aceste semne sugereaza o infectie cu chlamydia sau cu gonococ mai frecvent  la femeile tinere comparativ cu cele mai in varsta.

Prezenta unor vezicule sau ulceratii sugereaza infectia cu virusul herpes simplex, in timp ce hemoragiile punctiforme sunt caracteristice pentru infectia cu Trichomonas vaginalis; inflamatia eroziva si leziunile hemoragice pot sa apara in ambele tipuri de infectii.

Nu este intotdeauna posibil sa se distinga intre cauzele infectioase si cele neinfectioase ale cervicitei acute doar pe baza examinarii fizice. Cervicita de cauza neinfectioasa trebuie luata in considerare la femeile la care persista cervicita in ciuda tratamentului antibiotic.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul cervicitei acute este clinic si se bazeaza pe:

 • Prezenta unei secretii cervicale purulente sau mucopurulente si/sau
 • Sangerare endocervicala sustinuta (prin friabilitatea colului uterin), indusa cu usurinta prin atingerea delicata cu un tampon.

Determinarea cauzei cervicitei

Daca se suspecteaza cervicita pe baza descoperirilor la examenul clinic, sunt necesare teste suplimentare pentru a determina cauza si pentru a exclude boala inflamatorie pelvina. Aceste teste pot fi:

 • Testarea infectiei pentru chlamydia si gonoree.
 • Testarea pentru vaginoza bacteriana (examen microscopic, ph-ul vaginal) si pentru trichomoniaza (examen microscopic, detectie rapida a antigenului, test de amplificare a acizilor nucleici). Trichomonas poate determina doar cervicita, in timp ce in vaginoza bacteriana este afectat in primul  rand vaginul.
 • Excluderea bolii inflamatorii pelvine prin examinarea bimanuala a organelor pelvine.

Sensibilitatea testelor microscopice pentru detectia trichomonas vaginalis este relativ mica (aproximativ 50%). Prin urmare, femeile simptomatice cu cervicita si cu microscopie negativa pentru trichomonas ar trebui sa efectueze teste suplimentare prin realizarea culturilor, prin metode  bazate pe detectia antigenica sau prin teste de amplificare a acizilor nucleici.

La coloratia Gram prezenta polimorfonuclearelor neutrofile (o varietate a celulelor albe din sange) > 10%  indica cervicita mucopurulenta , sugerand astfel infectia cu chlamydia sau cu gonococ. Dar, pentru diagnostic  este necesara identificarea microorganismului responsabil de infectie.

Examenul histopatologic sau cel citologic nu sunt necesare in evaluarea diagnostica a cervicitei. Daca sunt realizate, se gasesc edem al colului uterin, congestie vasculara si o predominanta a neutrofilelor in infiltratul inflamator. Cervicita cronica se caracterizeaza  prin infiltrat inflamator predominant format din limfocite.

Testarea de rutina pentru alte infectii (altele decat Trichomonas vaginalis, gonoree, chlamydia, vaginoza bacteriana) nu este utila decat daca se suspecteaza prezenta unui alt microorganism, cum ar fi virusul herpes simplex.

TRATAMENT:

Scopul tratamentului este ameliorarea simptomelor si preventia infectiei tractului genital superior.

 • Tratamentul empiric

Majoritatea femeilor cu cervicita ar trebui sa primeasca tratament antibiotic empiric in momentul evaluarii initiale, fara sa se astepte rezultatele analizelor de laborator.

Tratamentul empiric pentru cervicita ar trebui sa acopere si chlamydia, in special la femeile cu varsta de sub 25 de ani, deoarece frecventa infectiei este mare in acest grup de varsta. Alti factori de risc pentru infectia cu chlamydia sunt: mai multi parteneri sexuali, utilizarea inconstanta a prezervativelor.

Se recomanda adaugarea si a unui tratament care sa acopere gonococul, daca riscul pacientei pentru aceasta infectie este mare sau daca prevalenta locala este mare.

In general, pacientele si partenerii lor sexuali trebuie sa evite contactul sexual pana cand se incheie tratamentul (timp de 7 zile dupa tratamentul cu doza unica sau dupa un tratament de 7 zile).

 • Tratamentul infectiilor specifice

Rezultatele anlizelor de laborator si a celor microscopice ghideaza terapia tintita, in functie de agentul etiologic.

Gonoreea, chlamydia

Tratamentul acestor infectii este indicat pentru ameliorarea simptomelor, pentru a preveni transmiterea la partenerii sexuali, si pentru a preveni extinderea infectiei la tractul genital superior (endometrita, boala inflamatorie pelvina) si sechelele acestei extinderi. Daca sunt identificate mai multe infectii (de exemplu, cervicita cu chlamydia si vaginita bacteriana), toate trebuie tratate.

 • Tratamentul gonoreei

Se administreaza ceftriaxona 250 mg intramuscular, ca doza unica. Se poate asocia la acest tratament si azitromicina sau doxiciclina, indiferent daca este prezenta sau nu coinfectia cu chlamydia.

Nu se recomanda tratamentul cu fluorochinolone (de exemplu, ciprofloxacin) datorita riscului crescut de rezistenta a gonococilor la aceste antibiotice.

 • Tratamentul infectiei cu chlamydia

Se recomanda administrarea azitromicinei 1 gram sau doxiciclinei 100 mg de doua ori pe zi, timp de 7 zile.

 • Vaginoza bacteriana

Se trateaza local (topic) sau pe cale orala. Cele mai indicate antibiotice sunt metroonidazolul si clindamicina.

 • Tratamentul infectiei cu trichomonas vaginalis

Se administreaza metronidazol sau tinidazol ca doza unica de 2 grame (4 tablete de 500 mg), sau metronidazol 500 mg de 2 ori pe zi, timp de 7 zile. Trebuie tratati si partenerii sexuali.

 • Tratamentul infectiei cu virusul herpes simplex

Se pot administra pe cale orala:

 • acyclovir 400 mg de 3 ori pe zi sau 200 mg de 5 ori pe zi
 • famciclovir de 250 mg de 3 ori pe zi
 • valaciclovir 1000 mg de 2 ori pe zi

Tratamentul partenerilor sexuali

Partenerii sexuali ai femeilor cu chlamydia, gonoree sau trichomonas ar trebui tratati pentru aceste infectii. Pentru a preveni reinfectia, paceintele si partenerii lor sexuali trebuie sa evite contactul sexual pe parcursul tratamentului (abtinere 7 zile dupa tratamentul cu doza unica sau 7 zile dupa ce s-a incheiat un tratament cu o durata tot de 7 zile)

La femeile la care nu s-a identificat germenul patogen care este responsabil de infectie se recomanda tratament empiric, care sa acopere gonoreea si chlamydia.

La femeile la care cervicita este cauzata de prezenta unor corpuri sau substante  straine, indepartarea acestora va duce de obicei la rezolvarea inflamatiei. Se recomanda evitarea dusurilor chimice, contraceptivelor si deodorantelor vaginale.

Toate femeile care au fost evaluate pentru chlamydia, gonoree, trichomoniaza, ar trebui sa faca si teste pentru HIV si sifilis.

Se recomanda repetarea testelor la 3-6 luni dupa primul diagnostic de infectie cu transmitere sexuala, datorita ratelor crescute de reaparitie a infectiei.

Cervicita recurenta sau persistenta             

Cervicita poate sa persiste in ciuda tratamentului repetat cu antibiotice. Majoritatea cazurilor de cervicita persistenta nu sunt determinate de recadere sau reinfectie cu chlamydia, gonococ, trichomonas sau vaginita bacteriana. In aceste cazuri tebuie cautate si alte cauze (de exemplu, persistenta unei flore vaginale anormale, expunerea la iritanti chimici sau dusurile vaginale).

In unele cazuri se poate asocia tratament pentru bacteriile anerobe care pot fi prezente la nivelul vaginului (in special daca este prezenta vaginoza bacteriana): se poate asocia metronidazol 500 mg de 2 ori pe zi, timp de 7 zile.

Cervicita cronica

Cervicita cronica are de obicei o cauza neinfectioasa. La femeile cu cervicita cronica, mucoasa colului uterin este hiperemica (rosie) si poate fi ulcerata. Prin obstructia glandelor mucoase se pot forma chiste Naboth.

Un numar mic dintre aceste femei pot avea o secretie cervicala mucopurulenta care este mai specifica pentru cervicita acuta infectioasa. Termenul de cronic in acest context se refera in general la femeile la care cauzele obisnuite infectioase de cervicita acuta au fost tratate sau excluse, dar la care persista semnele de infectie.

Comentarii

buna ziua ! in urma unu consult ginecologic , dr meu mi-a spus ca am o rana pe uter ( cervicita cronica ) , mi-a dat un tratament , dar in zadar . mi-a spus ca este bine sa cauterizez rana , dar mie imi este frica sa nu am probleme dupa cauterizare ( adica sa nu-mi apara din nou rana dupa cauterziare cum am auzit la unele femei ) . Este posibil ca rana sa apara din nou dupa cauterizare ? 

Buna! Sunt Elena si maine ar trebui sa merg la medic pentru o vaporizare a uterului deoarece e rupt de la prima sarcina. Acum cred ca am ramas insarcinata(ma dor ingrozitor sanii) ...nu am cum sa fac testul deoarece nu au trecut decat vreo 5 zile de la conceptie. Nu stiu ce sa fac....mi-as dori copilul daca am ramas insarcinata. Imi e rusine sa aman medicul....nu stiu cum sa fac...afecteaza vaporizarea sarcina asa mica daca ar fi...?

Buna ziua!

Am parcurs pagina aceasta de intrebari si raspunsuri inlegatura cu cervicita si efectele cauterizarii ei .

Eu am facut electrocauterizare si dna Dr. mi a spus ca o sa am scurgeri dar eu nu m-am asteptatla unele as de abubdente.Au trecut 5 zile si de atunci port absorbante de parca as fi la menstruatie.

Spuneti ca ar fi normale aceste scurgeri?

Dna Dr. se tot mira in timpul electrocauterizarii  ca am foarte multe glande secretorii care o impiedica sa termine mai repede operatia dar a decurs bine paa la urma.

Mentionez ca rana a fost cam maricica.

Va rog mult lamuriti-ma in legatura su scurgerile astea(incolore-parca de limfa,cu miros cam deranjant).

Va multmesc.

Doamne ajuta!Sanatate!

Buna tuturor,

Am facut si eu in urma cu 1 luna o cauterizare cu laser, am avut o rana pe col " in coroana" si foarte puternic vascularizata, dar nu am avut dupa nici un fel de scurgeri sau sangerari...chiar m-am simtit foarte bine.Am facut tratamentul prescris de doctor: ovule, tantum rosa, vit.A si vit.E, Baraka, si va spun ca nu am avut nici o problema...cred ca depinde si de tratamentul de dupa, si de repaos, si de corpul fiecareia....aaa....si sa stiti ca Tantum Rosa l-am dizolvat in ceai de galbenele cu puturoasa.Mult noroc si sanatate multa!!!! Si sa ne ajute Dumnezeu sa nu mai trecem prin asa ceva!!!!

as avea nevoie de un tratament dupa cauterizare.am facut cauterizare acum 3 saptamani,mi-au fost prescrise ovule de catre doctor...nu am avut sangerari,insa am avut scurgeri abundente...

Teoretic dupa cauterizare cu laserul nu ar trebui sa apara secretii vaginale. Menstruatia nu impiedica vindecarea. Trebuie totusi sa mergeti la medicul ginecolog care v-a facut interventia pentru a va linisti. Scurgerile pe care le descrieti apar in mod normal in cazul cauterizarii electrice, dar nu si in cea cu laser. Multa sanatate!

Am facut pe 7 aug. o vaporizare laser pentru a trata o rana pe col. In prima sapt. dupa am avut scurgeri incolore, apoi incepand cu a doua sapt. au aparut scurgeri rozalii si din a treia sapt. am scurgeri de sange. Nu sunt abundente, dar sunt, motiv pt. care ma ingrijorez. Mi s-a spus sa fac spalaturi al suprafata si intern doar cu degetul( bandajat cu putina vata) cu ceai de galbenele. La contro trebuie sa merg dupa ce imi trece menstruatia.
Intrebarea mea, aceste scurgeti de sange sunt normale, si cat vor dura? Precizez ca ar trebui sa-mi vina si menstruatia, nu impiedica procesul de vindecare?

buna ziua ! in urma unu consult ginecologic , dr meu mi-a spus ca am o rana pe uter ( cervicita cronica ) , mi-a dat un tratament , dar in zadar . mi-a spus ca este bine sa cauterizez rana , dar mie imi este frica sa nu am probleme dupa cauterizare ( adica sa nu-mi apara din nou rana dupa cauterziare cum am auzit la unele femei ) . Este posibil ca rana sa apara din nou dupa cauterizare ? 

Buna! Sunt Elena si maine ar trebui sa merg la medic pentru o vaporizare a uterului deoarece e rupt de la prima sarcina. Acum cred ca am ramas insarcinata(ma dor ingrozitor sanii) ...nu am cum sa fac testul deoarece nu au trecut decat vreo 5 zile de la conceptie. Nu stiu ce sa fac....mi-as dori copilul daca am ramas insarcinata. Imi e rusine sa aman medicul....nu stiu cum sa fac...afecteaza vaporizarea sarcina asa mica daca ar fi...?

Buna ziua!

Am parcurs pagina aceasta de intrebari si raspunsuri inlegatura cu cervicita si efectele cauterizarii ei .

Eu am facut electrocauterizare si dna Dr. mi a spus ca o sa am scurgeri dar eu nu m-am asteptatla unele as de abubdente.Au trecut 5 zile si de atunci port absorbante de parca as fi la menstruatie.

Spuneti ca ar fi normale aceste scurgeri?

Dna Dr. se tot mira in timpul electrocauterizarii  ca am foarte multe glande secretorii care o impiedica sa termine mai repede operatia dar a decurs bine paa la urma.

Mentionez ca rana a fost cam maricica.

Va rog mult lamuriti-ma in legatura su scurgerile astea(incolore-parca de limfa,cu miros cam deranjant).

Va multmesc.

Doamne ajuta!Sanatate!

Pagini