Termen cautat
Categorie

Despre circulara de cordon ombilical


Simptome
Categorii de medicamente
Imagini

GENERALITATI:

Cordonul ombilical este anexa fetala, conjunctivo-vasculara care realizeaza legatura dintre placenta si fat. Contine doua artere prin care este transportat sangele de la fat la placenta si o vena prin care circula sangele de la placenta spre fat.

Arterele prezinta un traseu spiralat in jurul venei, care face ca lungimea lor reala sa fie mai mare decat a cordonului ombilical, structura care face ca pulsatiile arterelor sa faciliteze circulatia sangelui in vena ombilicala.

Cordonul ombilical este un element important pentru dezvoltarea fatului prin calitatea sa de a asigura un aport sanguin aflat intr-o crestere permanenta pe parursul sarcinii.

Lungimea cordonului ombilical este de aproximativ 50 de centimetri, 5% din cordoanele ombilicale sunt mai scurte de aproximativ 35 de centimetri, in timp ce 5% dintre acestea sunt mai lungi si au aproximativ 80 de centimetri lungime. Nu se cunosc inca care ar fi cauzele acestor variatii de lungime ale cordonului ombilical. Se crede ca lungimea cordonului ombilical reflecta miscarea in uter a fetusului.

Cordoanele ombilicale scurte sunt asociate cu dereglarile din miscarile fetale si constrangerea uterina, dar si cu ruperea plancentei sau a cordonului.

Chiar daca s-a speculat ideea ca un cordon ombilical scurt impiedica nasterea fatului pe cale vaginala, datele disponibile  demonstreaza ca nasterea normala poate avea loc daca cordoanele au o lungime de cel putin 13 centimetri. Cordoanele ombilicale prea lungi sunt asociate cu infasurarea acestora in jurul segmentelor fetale, noduri adevarate ale cordonului si trombi venosi.

Diametrul cordonului ombilical este de 1,5 centimetri.

Inserta fetala este la nivelul ombilicului, cealalta extremitate fiind fixata la nivelul fetei fetale a placentei mai mult sau mai putin central. In portiunea centrala a cordonului se afla un tract conjunctiv consistent care trimite prelungiri ce formeaza loje si asigura soliditatea cordonului.

Cordonul ombilical prezinta si o zona de secretie si absorbtie a lichidului amniotic.

Complicatiile cordonului ombilical sunt numeroase si pot varia de la noduri false care nu au nici o semnificatie clinica, pana la ruptura de vase praevia care in cele mai multe din cazuri cauzeaza decesul fatului.

Circularele de cordon ombilical sunt infasurari unice sau multiple in jurul unor parti fetele, cel mai frecvent in jurul gatului. Prezinta o frecventa de 15-30% din totalul sarcinilor.

Clasificare:

  • Circulare laxe
  • Circulare stranse

Cauze:

  • Cordonul lung
  • Lichidul amniotic in cantitate mai mare

Circularele de cordon pot avea drept consecinta

  • scurtarea accidentala
  • compresiunea partilor moi si
  • compresiunea cordonului

Consecinta circularelor o constituie compresiunea vaselor cordonului cu jenarea circulatiei si suferinta fetala.

DIAGNOSTIC:

Prin ascultarea batailor cordului fetal si inregistrarea anomaliilor de ritm, tonalitate sau sufluri, medicul poate suspiciona ante sau intrapartum prezenta circularelor de cordon.

Ecografele performante pot stabili diagnosticul. 

In momentul travaliului medicul specialist poate diagnostica circulara de cordon ombilical.

TRATAMENT:

Prognosticul matern este bun.

Prognosticul fetal este rezervat, circularele fiind cauza de suferinta fetala si chiar de moarte a fatului.

Conduita:

Extragerea rapida a fatului prinn operatie cezariana daca suferinta fetala a aprut in perioada a-I-a a nasterii, sau prin aplicare de forceps in perioada a-II-a a nasterii.