Termen cautat
Categorie

Diabet insipid


Autor: Doina Voicu

GENERALITATI:

Ce este diabetul insipid?

Diabetul insipid este o afectiune endocrina rara, care se manifesta prin excretie excesiva de urina si sete accentuata. Afectiunea este declansata de un deficit al hormonului antidiuretic sau vasopresina. Acesta este un hormon sintetizat in hipotalamus, care este apoi stocat la nivelul glandei pituitare. De fiecare data cand este necesar, hormonul antidiuretic este eliberat in circulatia sanguina. Are rolul de a conserva lichidele, dar atunci cand lipseste sau este insuficient, determina cresterea productiei de urina si deshidratarea.

Cand auzim termenul diabet insipid, ne duce gandul la diabet zaharat, dar intre aceste doua afectiuni nu exista nici o legatura. Singura asemanare, cu exceptia denumirii, consta in simptomele comune de crestere a senzatiei de urinare, a senzatiei de sete, dar si a consumului de apa.

Diabetul zaharat este cauzat lipsa sau utilizarea necorespunzatoare a insulinei, un hormon important pentru a echilibra nivelul de zahar din sange. Diabetul insipid in schimb este cel mai frecvent cauzat de anumite leziuni la nivelul hipotalamusului, care pot fi produse de diferite interventii chirurgicale, suferite in aceasta parte a creierului, sau tumori.

Daca un adult ar trebuie sa elimine in mod normal 1.5 litri de urina pe zi, un pacient cu diabet insipid poate elimina 15 litri de urina zilnic.

Care sunt tipurile de diabet insipid ?

Diabetul insipid este impartit in 4 tipuri diferite, in functie de cauza care determina aparitia bolii.

 • Diabet insipid central sau neurogen

Acest tip de diabet insipid este cauzat de un deficit al hormonului antidiuretic si este cel mai frecvent. Factorii care influenteaza secretia hormonului includ o leziune a hipotalamusului sau a glandei pituitare. Glanda pituitara poate fi afectata de diferite infectii, tumori, lovituri la nivelul capului sau defecte congenitale. Exista cazuri in care nu se cunoaste cauza care a dus la aparitia bolii.

 • Diabetul insipid gestational

Acest tip de diabet insipid apare pe perioada sarcinii, atunci cand glanda pituitara este lezata sau cand enzimele produse de placenta distrug hormonul antidiuretic al mamei. De obicei, deficitul de vasopresina dispare la patru-sase saptamani dupa nastere. La unele paciente, daca boala s-a instalat pe perioada unei sarcini, poate sa apara la urmatoarea sarcina.

 • Diabetul insipid nefrogenic

Acest tip de diabet insipid se instaleaza atunci cand rinichii nu pot elimina si reasorbi apa, din cauza unui defect al tubilor renali. Rinichii nu reactioneaza corespunzator la efectul antidiuretic exercitat de vasopresina. Cauzele acestui tip de diabet insipid includ administrarea unor medicamente, anumite afectiuni renale cronice sau anumite droguri, precum este litiul.

 • Diabetul insipid dipsogenic

Este un tip de diabet insipid care apare atunci cand hormonul vasopresina este inhibat de un aport crescut de lichide. La nivelul centrului setei din hipotalamus apare un defect, care determina cresterea senzatiei de sete si a consumului de lichide.

Cum se manifesta diabetul insipid ?

Cele mai intalnite simptome ale bolii sunt excretia excesiva de urina diluata si sete intensa. Un pacient care sufera de o forma usoara a bolii va elimina 2,5 litri de urina pe zi, in timp ce o forma severa a afectiunii determina eliminarea de pana la 15 litri de urina pe zi.

De asemenea, afectiunea poate fi insotita de scaderea in greutate, deshidratare, stare generala de slabiciune, scaderea temperaturii corporale, dureri de cap si o reducere a nivelului de sodiu din plasma sangvina.

Copiii cu diabet zaharat insipid vor prezenta urmatoarele simptome:

 • stare de neliniste si plans excesiv
 • diaree, varsaturi si cresterea temperaturii corporale
 • crestere intarziata sau scaderea greutatii corporale.

Ce complicatii pot surveni la pacientii cu diabet insipid?

Din cauza faptului ca diabetul insipid determina organismul sa retina o cantitate anormala de apa pentru a functiona optim, apare deshidratarea. Aceasta poate duce la aparitia scaderii in greutate, cresterea frecventei cardiace, scaderea tensiunii arteriale, cat si la slabiciune musculara, uscarea gurii, hipernatremie, infundarea ochilor in orbite, febra si cefalee.

Alaturi de deshidratare, o alta complicatie a bolii este dezechilibrul electrolitic, care poate fi insotit de oboseala, iritabilitate, dureri musculare sau cefalee.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticarea bolii este posibila prin efectuarea unor teste, care evidentiaza daca simptomele resimtite de pacient sunt declansate de diabetul insipid sau de alte afectiuni. Aceste teste sunt importante, deoarece simptomele bolii pot fi asociate altor afectiuni.

Dupa stabilirea diagnosticului, medicul trebuie sa determine tipul de diabet insipid pentru a putea aplica tratamentul.

Printre cele mai utilizate teste, care fac posibila depistarea corecta a tipului de diabet insipid, se afla urmatoarele:

 • Testul de deprivare de apa, care favorizeaza cunoasterea cauzelor bolii. Pacientul trebuie sa nu consume apa cu 3 ore inainte de test. Astfel, medicul va afla care este cantitatea de urina excretata, care este compozitia urinei si daca exista modificari ale greutatii corporale. In unele cazuri, se poate masura nivelul de hormon antidiuretic din sange.
 • Analiza chimica si fizica a urinei, care favorizeaza diagnosticarea diabetului insipid, daca urina contine o cantitate crescuta de apa si scazuta de saruri.
 • Imagistica prin rezonanta magnetica, care se realizeaza la nivelul capului, pentru a depista daca exista anomalii la nivelul glandei pituitare.

TRATAMENT:

Fiecare tip de diabet insipid presupune urmarea unui anumit tratament, care se aplica si in functie de severitatea bolii.

 • Diabetul insipid central sau neurogen

Tratamentul impotriva acestui tip de diabet insipid consta in administrarea unui hormon sintetic, care poarta denumirea de desmopresina. Acesta se poate administra sub forma de injectii, spray nazal sau tablete orale si are rolul de a echilibra excretia de urina. Este un tip de tratament eficient, care se poate utiliza in siguranta. Consumul de apa este indicat doar atunci cand pacientul simte senzatia de sete, deoarece tratamentul impiedica excretia excesiva a apei. Pacientii cu o forma usoara de diabet insipid neurogen vor creste consumul de apa, pentru a asigura o hidratare optima a organismului. Daca afectiunea este cauza de o tumora, medicul va trata la inceput tumora.

 • Diabetul insipid gestational

Tratamentul recomandat pacientelor cu diabet insipid gestational consta in folosirea desmopresinei.

 • Diabet insipid nefrogen

Nu se recomanda administrarea desmopresinei impotriva acestui tip de diabet, deoarece este cauzat de o rezistenta a rinichilor la hormonul antidiuretic din sange. Astfel, nu este prezent un deficit al hormonului, doar ca rinichii nu reactioneaza corespunzator la vasopresina. Medicul va recomanda o alimentatie saraca in sare, care are rolul de a diminua cantitatea de urina produsa de rinichi. Este important totusi ca pacientul sa consume suficienta apa, incat sa previna deshidratarea.

Pentru ameliorarea simptomelor se poate administra hidroclorotiazida, care actioneaza asupra cresterii cantitatii de urina secretata, dar la pacientii cu diabet insipid nefrogen reduce excretia de urina. In cazul in care simptomele bolii se manifesta din cauza administrarii anumitor medicamente, pacientul trebuie sa intrerupa folosirea acestora.

 • Diabet insipid dipsogenic

Acest tip de diabet se trateaza prin reducerea consumului de apa.

Pacientii cu diabet insipid trebuie sa evite aparitia deshidratarii, cat si sa poarte o bratara sau un card cu ei, care sa permita personalului medical sa aplice tratamentul necesar, atunci cand are loc o urgenta medicala.

  Bibliografie  http://www.medicinenet.com/diabetes_insipidus/article.htm#tocb
  http://www.mayoclinic.com/health/diabetes-insipidus/DS00799
  http://diabetes.webmd.com/central-neurogenic-diabetes-insipidus-symptoms-causes-and-treatments
  http://diabetes.webmd.com/nephrogenic-diabetes-insipidus-symptoms-causes-and-treatments
  http://yourtotalhealth.ivillage.com/diabetes-insipidus.html?pageNum=1#1
  http://www.healthsystem.virginia.edu/UVAHealth/peds_diabetes/di.cfm
  http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000377.htm

  Comentarii

  Buna ziua,

  de 1 an sunt diagnosticat cu diabet insipid central,  cu o  saptamana in urma am avut un accident rutier in care m-am lovit puternic la cap si am ramas fara constiinta in masina aproximativ 1 minut , acum dupa accident am stat 3 zile fara sa mai iau desmopresina de 0,2mg si nu am mai avut sete, dupa acea pauza am inceput cu 1/2 pastila la 24 h ca imi revenise pofta de apa. E posibil sa dispara diabetul din ceea ce mi s-a intamplat?! va multumesc

  Nu exista studii care sa arate ca exista posibilitatea ca un traumatism cerebral sa vindece diabetul insipid central. Ar trebui sa consultati medicul endocrinolog.
  Tratamentul diabetului insipid central presupune de asemenea tratamentul oricarei afectiuni de baza care determina aparitia diabetulului insipid central, deci vindecarea diabetului este  posibila dupa vindecarea cauzei. Multa sanatate!

  Buna seara!

  Va rog sa-mi spuneti ce regim alimentar trebuie sa aiba un pacient cu diabet insipid?

  Buna ziua. Urinez foarte des si cantitati mari pe durata unei zile,senzatia de sete o am de multe ori pe zi,mi se face rau foarte des. Simt ca nu mai am aer,tot corpul mi se raceste,am ameteli. Este posibil sa fie diabet insipid?

  Buna ziua. As avea mare nevoie de un sfat. Sunt diagnosticata cu diabet insipid. In urma analizelor nu reiesea ca as avea, dar abia dupa ce mi s-a facut vasopresina care a iesit mai mica decat 1 mi s-a pus diagnosticul. La tomografie mi-a iesit un microadenom hipofizar de 6,7mm. Dupa proba de sete mi s-a dat minirin, dar mi-a fost foarte rau ... dureri ingrozitoare de cap, furnicaturi in cap, m-am unflat la fata.

  Am inceput sa iau desmopresina 0,2mg un sfert seara, dar la fel ma simt foarte rau .. aceleasi simtome ... dureri de cap foarte mari, furnicaturi, urechi infundate si ameteli. Daca nu mai iau acest medicament ce se poate intampla?

  Buna ziua,

  de 1 an sunt diagnosticat cu diabet insipid central,  cu o  saptamana in urma am avut un accident rutier in care m-am lovit puternic la cap si am ramas fara constiinta in masina aproximativ 1 minut , acum dupa accident am stat 3 zile fara sa mai iau desmopresina de 0,2mg si nu am mai avut sete, dupa acea pauza am inceput cu 1/2 pastila la 24 h ca imi revenise pofta de apa. E posibil sa dispara diabetul din ceea ce mi s-a intamplat?! va multumesc

  Buna seara!

  Va rog sa-mi spuneti ce regim alimentar trebuie sa aiba un pacient cu diabet insipid?

  Buna ziua. Urinez foarte des si cantitati mari pe durata unei zile,senzatia de sete o am de multe ori pe zi,mi se face rau foarte des. Simt ca nu mai am aer,tot corpul mi se raceste,am ameteli. Este posibil sa fie diabet insipid?

  Buna ziua. As avea mare nevoie de un sfat. Sunt diagnosticata cu diabet insipid. In urma analizelor nu reiesea ca as avea, dar abia dupa ce mi s-a facut vasopresina care a iesit mai mica decat 1 mi s-a pus diagnosticul. La tomografie mi-a iesit un microadenom hipofizar de 6,7mm. Dupa proba de sete mi s-a dat minirin, dar mi-a fost foarte rau ... dureri ingrozitoare de cap, furnicaturi in cap, m-am unflat la fata.

  Am inceput sa iau desmopresina 0,2mg un sfert seara, dar la fel ma simt foarte rau .. aceleasi simtome ... dureri de cap foarte mari, furnicaturi, urechi infundate si ameteli. Daca nu mai iau acest medicament ce se poate intampla?

  Buna ziua,

  de 1 an sunt diagnosticat cu diabet insipid central,  cu o  saptamana in urma am avut un accident rutier in care m-am lovit puternic la cap si am ramas fara constiinta in masina aproximativ 1 minut , acum dupa accident am stat 3 zile fara sa mai iau desmopresina de 0,2mg si nu am mai avut sete, dupa acea pauza am inceput cu 1/2 pastila la 24 h ca imi revenise pofta de apa. E posibil sa dispara diabetul din ceea ce mi s-a intamplat?! va multumesc

  Pagini