Termen cautat
Categorie

Dieta si nutritie


Dieta si nutritie

Iata-ne ajunsi in pragul Sarbatorilor de iarna, gata sa oferim cadouri celor dragi. Ti-am pregatit o luna plina de surprize. Terapeutii High Class Beauty Studio au pregatit o oferta de nerefuzat. In fiecare joi si sambata din luna decembrie, abonamentul ‘’Slabeste cu Lipolaser’’ este la jumatate de pret: 5 x sedinte 30 MIN – 90 lei in loc de 180 lei. Terapia cu Lipolaser are ca rezultat reducerea tesutului gras din zona tratata, efect vizibil chiar si dupa prima sedinta. LIPOLASER este una dintre cele mai noi terapii de reducere a tesutului adipos, laserul de joasa intensitate...
Despre detoxifiere se vorbeste mult si... pe buna dreptate! Pentru ca, in fiecare moment, acumulam noi si noi toxine, din aerul pe care il respiram, din apa pe care o bem, din alimentele si medicamentele pe care le folosim, ca sa nu mai vorbim de alcool, de nicotina sau de alte substante toxice. Tocmai de aceea, avem nevoie, periodic, de cure de detoxifiere cu produse alimentare naturale. Si, vorbind de produse naturale, ce altceva ar putea fi mai indicat decat o cura cu pastura de albine? Pastura este un produs apicol de exceptie, cunoscut la noi sub denumirea populara de PAINEA ALBINELOR...
Aceasta dieta presupune consumul de alimente care nu sunt gatite termic. De ce nu gatim aceste alimente? Pentru ca gatirea lor duce la distrugerea tuturor nutrientilor care ne sunt benefici. Raw vegan inseamna tot ce este crud si in stare proaspata. Aceasta dieta nu include produse lactate, oua sau carne! Cum trebuie preparate aceste alimente? Alimentele sunt supuse doar macinarii, proceselor de deshidratare respectiv uscare si germinare. Pentru a vedea rezultate, aceasta dieta poate fi tinuta timp de 14 zile, Ce alimente se pot consuma intr-o dieta raw vegan? - Nuci si seminte -...
Pentru majoritatea oamenilor, produsele din cereale si derivate ale acestora (paine, paste fainoase, dulciuri) reprezinta o parte importanta din hrana zilnica. Exista insa situatii in care, indiferent de pondere si cantitate, acestea sunt strict interzise. Este cazul persoanelor care, pe fondul unei predispozitii genetice preexistente, dezvolta boala celiaca sau celiachie (sensibilitate la gluten, intoleranta la gluten). Boala se poate declansa la orice varsta atat la barbati, cat si la femei, fiind destul de frecventa si la copii. Din cauza dificultatilor de diagnosticare si a formelor...
Natura ne învață în cel mai simplu mod cu puțință cum să ne tratăm și putem observa asta doar aruncând o privire în coșul cu fructe și legume proaspăt culese în această toamnă. Cele mai multe alimente au forme specifice și se aseamănă cu câte un organ din corpul nostru, astfel că putem ști, fără să dăm fuga la doctor, ce tratează fiecare fruct sau legumă. Deși, de cele mai multe ori, acestea au o acțiune beneficănasupra întregului organism, există totuși organe țintă asupra cărora acționează efficient. Nuca seamănăizbitor cu creierul, fiind compusă din cele două părți care arată întocmai...
Aceasta dieta presupune consumul de alimente care nu sunt gatite termic. De ce nu gatim aceste alimente? Pentru ca gatirea lor duce la distrugerea tuturor nutrientilor care ne sunt benefici. Raw vegan inseamna tot ce este crud si in stare proaspata. Aceasta dieta nu include produse lactate, oua sau carne! Cum trebuie preparate aceste alimente? Alimentele sunt supuse doar macinarii, proceselor de deshidratare, respectiv uscare si germinare. Pentru a vedea rezultatele, aceasta dieta poate fi respectata timp de 14 zile. Ce alimente se pot consuma intr-o dieta raw vegan? Nuci si...
Utilizarea plantelor pentru a sustine sanatatea organismului dateaza din cele mai vechi timpuri, iar printre plantele apreciate de secole din punct de vedere terapeutic se afla ghimbirul. Acesta a fost cultivat pentru prima data de catre indieni si de catre chinezi, iar partea care se consuma de la acest condiment este rizomul, ce dispune de o forma noduroasa si culoare deschisa. Fiind un ingredient nelipsit din dietoterapie, care utilizeaza terapeutic regimurile alimentare, ghimbirul este apreciat de catre chinezii ca fiind unul dintre cele cinci ingrediente esentiale in dietoterapie....
12 sfaturi pentru o dieta echilibrata 1.Nu va infometati niciodata! Oamenii tind sa ia decizii proaste cand sunt infometati.Foamea este o necesitata primara ce este greu de negat. Cand esti infometat si nu detii alimente sanatoase,iti este foarte greu sa te abtii pana in momentul in care le poti achizitiona, ca rezultat vei ajunge sa mananci orice lucru nesanatos,actiune pe care o vei regreta mai tarziu.Un lucru simplu si care poate face minuni este planificarea meselor pentru a preintampina foamea intensa.Incearca sa ai gustari sanatoase intre mese precum: fistic,un ou fiert tare,...
Corpul uman are nevoie de fier deoarece acest oligoelemet contribuie la procesele metabolice care au loc in organism. Rolul acestuia este de-a ajuta muschii sa foloseasca in mod corect oxigenul. Carentele de fier pot duce la anemie, o boala de care sufera aproximativ 600 de milioane de oameni. Asadar daca ai stari de ametela, dureri de cap si somnolenta, inseamna ca si tu faci parte din categoria de oameni care sufera de anemie. Pentru remedierea acestei conditii, trebuie sa incluzi urmatoarele alimente in dieta zilnica: Cereale integrale Opteaza oentru un mic dejun delicious si satios...

Obezitatea juvenila

Generalitati: 

Obezitatea consta in cantarirea unui numar de kilograme aflat cu mult peste valoarea normala stabilita in concordanta cu caracteristicile individuale de inaltime si varsta. In cazul atingerii pragului obezitatii, starea de sanatate a pacientilor poate fi serios afectata. In conditiile in care acest aspect este neglijat, o greutate excesiva in cazul copiilor trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru parinti. Obezitatea instalata in perioada copilariei, cunoscuta si sub denumirea de obezitate juvenila, prezice si daca acei indivizi vor suferi de obezitate la varste adulte.

Care sunt cauzele instalarii obezitatii ?

Factorii etiopatogenetici sunt multipli, acestia putand fi clasificati in factori individuali si factori de mediu sociali, economici, familiali sau profesionali.

Supraalimentarea sau sporirea aportului alimentar peste nevoile organismului poate avea, in mare parte, cauze impuse cultural. Portiile de alimente procurate de la unitatile de tip fast - food sau de tipul restaurantelor sunt supradimensionate si implica un aport caloric excesiv. In aceasi masura, se poate afirma ca socializarea este strans legata de consumul alimentelor. Mesele organizate in familie, intalnirile cu persoanele apropiate, activitatile profesionale si activitatile de vacanta se axeaza din ce in ce mai mult pe servirea mesei. Mai presus de atat, stresul de ordin psihic si starile de depresia determina resimtirea nevoii de a consuma o cantitate exagerata de alimente.

Sedentarismul constituie, de departe, cea mai frecventa cauza de obezitate, fiind din ce in ce mai des inregistrat in ultima perioada. Exista multe persoane carora le displace sa faca miscare sau care au un program cotidian prea incarcat pentru a avea timp sa faca sport. De asemenea, inovatiile tehnologice ale lumii moderne precum telecomenzile televizoarelor sau a altor aparaturi, liftul sau automobilele exclud si minimul de activitate fizica efectuat in viata cotidiana. Chiar si activitatile neinsemnate precum plimbarea cainilor au efecte benefice. Spre exemplu, prin efectuarea gestului de deschidere a usii pentru scoaterea cainelui la plimbare sunt arse doua calorii, iar pentru o plimbare cu durata de 30 de minute alaturi de un caine se ard 125 de calorii. Daca in loc sa se duca masina la spalatorie pentru care se consuma in jur de 18 calorii, se opteaza pentru spalarea si lustruirea personala a masinii se vor consuma 300 de calorii.

Antecedentele heredocolaterale sau familiale de obezitate sporesc expunerea unui risc de instalare a supraponderalitatii sau a obezitatii juvenile. Daca unul dintre parinti sau bunci sufera de obezitate, riscul ca cel mic sa devina supraponderal sau sa fie afectat de obezitate juvenila este de trei ori mai crescut decat in cazul unui copil ale carui rude sunt normoponderale. Stilul familial de viata sau stilul de viata al cercului de prieteni si cunoscuti joaca un rol foarte important in instalarea obezitatii. Un regim alimentar cu un continut bogat in grasimi de origine animala sau bazat pe consumul de gustari in unitati de tip fast - food, orele de masa neregulate sau neglijarea meselor principale contribuie la cresterea riscului de instalare a obezitatii. In asociere cu lipsa depunerii de efort fizic, urmatorii factori alcatuiesc un cerc vicios:

  • Increderea scazuta in sine sau stima de sine scazuta

Persoanele supraponderale sau obeze au, in general, o parere negativa despre sine si au tendinta de a incerca sa elimine acest disconfort printr-un consum sporit de alimente. De asemenea, esecurile regimurilor de slabit inregistrate in mod repetat sporesc intensitatea imaginii negative si fac mai dificila punerea in practica a strategiilor de scadere ponderala.

  • Problemele afective

Starile puternice de stress psihic, de anxietate sau afectiunile precum depresia sau durerile cronice determina persoanele afectate sa se sustraga de la rezolvarea unor probleme si emotii negative prin cautarea refugiului in mancare.

  • Traumele psihice

Evenimentele traumatizante precum abuzurile fizice sau sexuale petrecute in perioada copilariei, decesul unei persoane apropiate in perioada adolescentei sau intampinarea de probleme in cuplu precum violenta domestica, pot manifesta un impact emotional important pentru etiopatogeneza obezitatii.

  • Consumul de bauturi alcoolice

Bauturile alcoolice precum berea sau cocktailurile au un continut bogat in calorii putand predispune la instalarea obezitatii de tip androgin.

  • Administrarea unor medicamente

Consumul de medicamente precum antidepresivele sau glucocorticoizii ori prezenta unor afectiuni ca si sindromul Cushing sau hipotiroidia sporesc riscul instalarii obezitatii.

Care sunt complicatiile ?

Complicatiile de care pot fi afectate persoanele afectate de obezitate constau in dezvoltarea de patologii cardiovasculare, neoplazice, metabolice, articulare precum artrozele, respiratorii, hepato - biliare cum e cazul ficatului gras sau steatozei hepatice si litiazei biliare, patologii endocrine precum amenoreea, disgravidia ori impotenta, patologii neuropsihice precum depresia sau diminuarea capacitatii intelectuale si dermatologice.

Complicatiile notabile de natura cardiovasculara sunt reprezentate de hipertensiunea arteriala secundara inregistrata la 50 % dintre pacientii obezi, ateroscleroza inregistrata la 50 % dintre pacientii obezi, infarctele miocardice acute, accidentele vasculare cerebrale sau varicele ori insuficienta venoasa.

Complicatiile de natura metabolica inregistrate in mod frecvent sunt diabetul zaharat de tip II inregistrat la 50 % dintre persoanele obeze, dislipidemiile sau hiperuricemia.

Complicatiile de natura neoplazica constau in dezvoltarea de formatiuni tumorale mamare, endometriale sau colonice.

Complicatiile de natura respiratorie inregistrate in mod frecvent la pacientii obezi constau in disfunctii ventilatorii inregistrate la 30 % din cazuri, apneea de somn sau tromboembolismele pulmonare.

Categorii: 
Dieta si nutritie
Pediatrie
Simptome: 
Obezitate
Diagnostic: 

In cursul controalelor medicale periodice se poate monitoriza starea de sanatate a persoanelor obeze cu ajutorul investigatiilor paraclinice precum:

  • Masurarea glicemiei cu scopul depistarii diabetului zaharat de tip II.
  • Masurarea nivelului hormonilor tiroidieni.
  • Masurarea nivelului enzimelor hepatice.
  • Masurarea nivelului trigliceridelor si a colesterolului.

Masurarea si monitorizarea valorii tensiunii arteriale si preluarea anamnezei din care poate sa reiasa in evidenta eventuale tratamente medicamentoase administrate, antecedentele medicale, prezenta sedentarismului, consumul de bauturi alcoolice, istoricul de crestere ponderala si eforturile intreprinse de pacient pentru a slabi. Masurarea indicelui de masa corporala si a dimensiunilor poate sa ajute la stabilirea gradului de risc pentru aparitia diabetului zaharat de tip II si a bolilor coronariene aterosclerotice.

IMC = Greutatea ( kg ) / Talia 2 ( inaltimea in metri la patrat ).

  • Statusul normal se traduce printr-un indice de masa corporala incadrat in intervalul de 18 ,5 - 24 , 9 kg / m2.
  • Statusul de supraponderalitate se traduce printr-un indice de masa corporala inclus in intervalul de 25 - 29,9, fapt ce inseamna ca zona de alarma din care revenirea prin adoptarea de masuri de stil de viata este relativ facila.
  • Statusul de obezitate se traduce printr-un indice de masa corporala > 30. Obezitatea de gradul 1 este tradusa prin incadrarea intre valorile de 30 - 35 kg / m2, obezitatea de gradul 2 este tradusa prin incadrarea intre valorile de 35 ½ - 40 kg / m2, iar obezitatea de gradul gradul 3 se traduce printr-o valoare > 40 kg / m2.
  • CA sau circumferinta abdominala, a carei valoare normala este mai mare de 102 cm la persoanele de sex masculin si mai mare de 88 cm la persoanele de sex feminin.
  • Raportul T / S reprezinta raportul dintre perimetrul abdomenului sau a taliei si perimetrul soldurilor, cu valori normale de < 0,8 la persoanele de sex feminin si < 1 la persoanele de sex masculin, raportul T / S fiind indicatorul tipului android sau ginoid al starii de obezitate - perimetrul soldurilor depaseste perimetrul taliei la femei.

Obezitatea abdominala cunatificata de circumferinta abdominala si raportul dintre perimetrele taliei si a soldurilor sugereaza starea de obezitate viscerala sau prezenta depunerilor adipoase la nivelul organelor interne. Obezitatea viscerala constituie un factor de risc important pentru bolile cardiace. Prezenta obezitatii viscerale poate fi evidentiata prin intermediul examenului tomograf computerizat sau a examenului de rezonanta magnetica nucleara ca si notatie marginala in foaia de rezultata a acestei proceduri cu rol diagnostic.

Tratament: 

Tratament medicamentos

Medicatia specifica are rol adjuvant, fiind folosita in asociere cu instituiree unei diete alimentare si a unui program de exercitii fizice. Majoritatea produselor medicamentoase antiobezitate au ca si mecanism diminuarea senzatiei de foame si in acelasi timp inducerea rapida a unei senzatii de satietate. Indicatiile terapiei medicamentoase sunt urmatoarele:

  • Un indice de masa corporala mai mare de 30.
  • Un indice de masa corporala mai mare de 27 cu comorbiditati asociate precum hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, bolile coronariene, diabetul zaharat de tip II si apneea de somn.

Optiuni medicamentoase

  • Sibutramina are actiune asupra creierului scazand apetitul sau senzatie de foame si dorinta de ingerare de alimente si inducand senzatia de satietate.
  • Orlistat reprezinta un medicament ce nu actioneaza prin scaderea apetitului, ci ca un inhibitor potent specific cu durata de actiune lunga a lipazelor gastrointestinale. Enzimele inactivate nu pot sa hidrolizeze grasimile alimentare, astfel fiind posibil ca aproximativ 30 % dintre grasimile consumate in cursul unei mese sa treaca nedigerate prin lumenul intestinal.
  • Fentermin actioneaza prin scaderea apetitului, iar administrarea sa este recomandata pentru perioade scurte de timp. Fentermin nu mai este administrat pe teritoriul Europei in tratamentul obezitatii, ca urmare a existentei unei posibile asocieri cu efecte adverse severe de natura cardio - respiratorie. Tratamentul medicamentos nedublat de instituirea terapiei dietetice sau de instituirea unui program de exercitii fizice este lipsit de rezultatele scontate. Eficienta terapeutica poate varia de la un pacient la altul, in unele cazuri putand sa nu confere rezultatele scontate. Daca dupa trecerea a patru saptamani de tratament, nu s-au constatat  scaderi ponderale, exista posibilitatea ca medicamentul administrat sa nu aiba efect asupra acelui pacient. Studiile desfasurate de cercetatorii din domeniu au demonstrat faptul ca in cazul opririi tratamentului medicamentos, o parte dintre pacienti pot sa revina la greutatea initiala.

Tratamentul medicamentos administrat nu implica riscuri majore similare produselor medicamentoase excluse de pe piata, insa specialistii in domeniu nu cunoasc inca eficienta sau efectele adverse implicate pe termen lung, mai exact dupa o perioada de doi ani de zile de tratament. Este contraindicata folosirea produselor medicamentoase neaprobate spre comercializare pe scara larga.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical in caz de obezitate este indicat in urmatoarele situatii:

  • Un indice de masa corporala care depaseste valoarea de 40 kg / m2.
  • Un indice de masa corporala care depaseste valoarea de 35 kg / m2 cu comorbiditati asociate, caz in care obezitatea este asociata cu complicatii metabolice precum diabetul zaharat sau unele afectiuni osteo - articulare. 

Obiectivele tratamentului chirurgical constau in primul rand in scaderea ponderala si in rezolvarea problemelor de sanatate secundare precum diabetul zaharat de tip II sau hipertensiunea arteriala. Trebuie mentionat faptul ca in urma interventiei chirurgicale, pacientul obez sau supraponderal nu revine automat la o greutate corporala normala, ci este nevoit sa consume cantitati foarte mici de alimente. Interventia chirurgicala consta in scaderea dimensiunilor stomacului.

De asemenea, adaosurile de nutrienti si de suplimente vitaminice sunt necesare. Pacientii trebuie sa evite consumarea de bauturi cu un continut caloric mare deoarece acestea pot acoperi necesarul caloric, insa fara sa implice un aport de nutrienti. Pentru persoanele afectate de obezitate morbida sunt disponibile doua tipuri de interventii chirurgicale:

  • Proceduri de natura restrictiva prin care se determina scaderea capacitatii gastrice cu scopul limitarii ingestiei de alimente solide si a inducerii unei senzatii de satietate mai rapida. Astfel de proceduri restrictive sunt bandajul gastric prin inel de silicon ajustabil si gastroplastia verticala calibrata cu ajutorul staplerului liniar.
  • Proceduri malabsortive precum by - pass - ul gastric a Roux cu ansa in forma literei " Y " sau diversia biliopancreatica cu sau fara switch duodenal.

Alte proceduri chirurgicale precum by - pass - ul jejuno - ileal, fixarea maxilo - mandibulara de tip " jaw wiring " sau liposuctia au fost folosite in incercarea de tratare a obezitatii morbide, insa rezultatele inregistrate pe termen lung au fost nesatisfacatoare. Aceste proceduri nu sunt recomandate de catre specialisti din cauza ratei de succes scazute si a numeroaselor efecte secundare pe care le implica.

  • In cazul apelarii la bandingul gastric ( BG ), se monteaza laparoscopic un inel de silicon ajustabil care realizeaza un rezervor proximal gastric de mici dimensiuni. Principalul avantaj al aplicarii bandajului gastric consta in simplitatea executiei si caracterul reversibil al procedurii. Tehnica de banding gastric nu este foarte eficienta in conditiile in care pacientul cu probleme ponderale compenseaza printr-o alimentatie cu consistenta lichida sau semisolida cu un continut bogat in calorii.
  • Gastroplastia verticala calibrata sau GVC, consta in formarea unui rezervor vertical de-a lungul micii curburi a stomacului cu ajutorul unui stapler liniar.
  • By - pass - ul gastric cu ansa in forma literei " Y ", care este considerat in ziua de azi interventia " gold standard " pentru obezitatea morbida. Tehnica operatorie consta in realizarea unui rezervor gastric de mici dimensiuni  anastomozat la o ansa jejunala montata in forma literei " Y ".
  • Diversia biliopancreatica ( DBP ) induce modificarea absorbtiei normale a substantelor nutritive prin micsorarea stomacului asociata cu suntarea intestinului cu efect de diminuare consecutiva a absorbtiei.

Regimul alimentar

Alimentele complet contraindicate sau interzise persoanelor afectate se supraponderabilitate sau de obezitate sunt urmatoarele:

  • Produsele de patiserie precum placintele, pateurile sau pizza.
  • Prajiturile sau dulciurile fainoase si ciocolata.
  • Fructele oleaginoase precum nucile, arahidele sau alunele.
  • Fructele cu un continut glucidic important precum strugurii, prunele, bananele, curmalele, stafidele si smochinele.
  • Cartofii prajiti.
  • Frisca.
  • Maioneza.
  • Grasimile animale sau produsele care contin grasimi animale precum untul, slanina, jumarile, untura sau carnurile grase.
  • Carnurile grase rosii.
  • Smantana.
  • Branzeturile fermentate.
  • Laptele integral.
  • Inghetata.
  • Ouale.
  • Sucurile indulcite cu zahar si berea.

Alimentele permise in alimentatia persoanelor supraponderale sau obeze numai in cantitati mici sunt urmatoarele:

  • Painea integrala.
  • Mamaliga.
  • Porumbul fiert.
  • Cartofii fierti si cartofi copti, pastele fainoase fierte si orezul fiert.
  • Grasimile vegetale precum margarina vegetala, uleiul de masline, uleiul de floarea soarelui, semintele de floarea soarelui si soia.
  • Carnea de peste slaba.
  • Carnea alba de pui, gaina sau curcan fara pielita.
  • Conservele in ulei.
  • Iaurturile cu un continut scazut in grasimi.
  • Laptele smantanit sau degresat.
  • Branza de vaci proaspata.
  • Fructele semidulci.
  • Sucurile naturale de fructe neindulcite.

Alimentele nerestrictionate pentru persoanele supraponderale sau obeze:

  • Legumele proaspete precum rosiile, salata sau varza.
  • Legumele fierte precum morcovii, guliile, telina, conopida sau sfecla.
  • Grapefruit, capsuni si kiwi.
  • Ceaiurile de plante slab indulcite.
  • Bauturile nealcoolice hipocalorice.
Subscribe to RSS - Dieta si nutritie