Termen cautat
Categorie

Discromatopsia sau lipsa perceptiei culorilor


Autor: Doina Voicu
Categorii de medicamente
Imagini

GENERALITATI:

Ce este discromatopsia?

Discromatopsia este o anomalie a vederii, care se manifesta prin incapacitatea de a distinge culorile. Este determinata de lipsa sau dereglarea functionala a celulelor din retina, care au rolul de a percepe culorile. Retina este un strat subtire de celule ale ochiului, alcatuita din celule cu conuri, insarcinate cu vederea colorata si celule cu bastonase, ce sunt responsabile de vederea nocturna. Atunci cand aceste celule sunt stimulate, sunt transmise semnale luminoase prin neuronii retinei si apoi prin fibrele nervului optic, iar aceste semnale ajung la cortexul cerebral.

Pacientii care se confrunta cu discromatopsie prezinta dificultati in a percepe rosu, albastru, verde si combinatiile dintre acestea. Astfel, majoritatea pacientilor pot identifica anumite culori, iar numarul celor care nu pot distinge nicio culoare este foarte mic.

Care sunt cauzele care duc la aparitia discromatopsiei?

Discromatopsia genetica este mult mai frecventa decat cea dobandita. O persoana se poate naste cu o anumita sensibilitate la anumite culori, dar unele persoane pot dobandi aceasta anomalie. Astfel, anumite boli, precum sunt cataracta sau miopia pot accelera sau declansa afectiunea. Totodata, poate fi cauzata de administrarea anumitor medicamente sau afectiuni, precum este anemia pernicioasa, cat si inaintarea in varsta sau anumite traumatisme la nivelul ochiului.

Care sunt simptomele discromatopsiei?

Simptomele discromatopsiei difera de la un pacient la altul. Daca forma afectiunii este una usoara, este posibil ca pacientul sa nu realizeze perceptia diferita a culorilor. Exista pacienti care nu pot recunoaste rosul, verdele sau albastrul, cat si nuantele acestor culori. Unii pot deosebi galbenul de albastru, dar nu pot distinge rosu de verde. De cele mai multe ori, persoanele cu discromatopsie prezinta tulburari de perceptie a spectrului rosu-verde, dar in cazurile severe, nu se percepe nicio culoare, cu exceptia nuantelor de alb, negru si gri.

Persoanele care mostenesc genetic o tulburare cromatica prezinta probleme la ambii ochi, iar cele care o dobandesc, vor avea afectati doar un ochi sau un ochi va fi mai afectat decat celalalt. Potrivit literaturii de specialitate, circa 8% dintre barbati se confrunta cu daltonism.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticarea anomaliei urmareste recunoasterea culorilor si denumirea acestora. Se foloseste testul plansa pseudoizocromatica, prin care pacientul trebuie sa priveasca un patrat cu puncte colorate, ce alcatuiesc un numar sau o litera. Pacientul trebuie sa recunoasca imaginea formata de punctele colorate. Persoanele care au o vedere cromatica corecta vor putea recunoaste cu usurinta aceste pattern-uri, insa cei cu discromatopsie nu vor putea recunoaste sau vor distinge doar anumite litere si cifre.

De asemenea, se poate efectua testul de ordonare a culorilor, recomandat pentru a diagnostica atat anomalia dobandita, cat si severitatea celei mostenite. Persoanele care doresc sa obtina permisul de conducere, sunt obligate sa efectueze un test pentru depistarea daltonismului, acesta fiind indicat si in cazul altor profesii.

Este recomandat sa se efectueze o diagnosticare precoce, in jurul varstei de 3-5 ani, iar perceptia vizuala se poate monitoriza cel putin o data inainte de inscrierea la scoala, fiind de preferat sa se efectueze inainte de varsta de 3-4 ani. Din nefericire, discromatopsiile afecteaza viata pacientilor si influenteaza negativ invatarea si citirea.

TRATAMENT:

Discromatopsia mostenita este o afectiune care nu se agraveaza, dar nici nu poate sa fie tratata. Pentru tratarea acesteia, se recomanda interventia chirurgicala, care are rolul de a imbunatati perceptia culorilor, daca este cauzata de cataracta. De asemenea, se recomanda incetarea administrarii medicamentelor care au dus la aparitia tulburarii de vedere cromatica.

Lentilele de contact colorate sau ochelarii cu lentile colorate se pot utiliza pentru a distinge diferentele dintre culori, dar nu pot corecta defectul. Ochelarii fumurii sau lentilele de contact fumurii cu filtru de protectie sunt de ajutor in cazul discromatopsiei severe, datorita faptului ca celulele cu bastonase se comporta mult mai bine la lumina slaba. In schimb, daca se folosesc ochelarii antireflex, care dispun de ecran de protectie-filtru ce absoarbe lumina, ajuta prin efectul de reducere a stralucirii si luminozitatii. Persoanele cu tulburare cromatica observa mult mai bine diferente dintre culori in acest mod.

Discromatopsia este o anomalie a vederii care influenteaza viata individului. Desfasurarea unor activitati care implica semnele colorate, precum sunt semnalele luminoase sau semnele de circulatie, este ingreunata considerabil. Pentru a putea desfasura aceste activitati, este nevoie ca persoanele cu tulburare cromatica sa observe mai bine lucrurile din jurul lor, cat si beneficieze de sprijinul persoanelor apropiate.

Exista anumite profesii, precum pilot de avion, anumite grade in armata sau ofiter de politie, care sunt interzise persoanelor cu discromatopsie.