Termen cautat
Categorie

Embolia cerebrala


GENERALITATI:

Ce este embolia cerebrala ?

Embolia cerebrala se datoreaza obstructionarii unei artere cerebrale foarte importante. Obstructia este determinata de formarea unui embol ce conduce la deficite cognitive, senzoriale sau motorii, cu caracter permanent sau tranzitoriu. Embolul care determina obstructia arteriala poate fi constituit din aer, tesut gras sau dintr-un fragment trombotic aflat in fluxul circulator. Cea mai frecventa cauza a aparitiei emboliei este constituita de blocarea trombilor rupti care au migrat la nivelul vaselor cerebrale. Persoanele afectate frecvent sunt femeile tinere, iar cordul reprezinta cea mai comuna sursa de materie embollica. Portiunea cerebrala afectata este dependenta de importanta arterei care a suferit obstructia. Zona ce succeda artera obstructionata nu mai este vascularizata prin vasul respectiv, iar celulele nervoase necesita o anume cantitate de sange pentru acoperirea necesarului de oxigen si de substante nutritive si pentru capacitatea de eliminare a produsilor de catabolism. Astfel, in zona cerebrala afectata se instaleaza si leziuni de natura nervoasa. Oprirea fluxului sanguin determina stagnarea fluxului sanguin si de oxigen cerebral ce determina leziuni ireversibile traduse prin moartea celulelor nervoase de la acet nivel.

Obstruarea unei artere responsabila de irigarea sanguina a encefalului poate fi consecutiva unei afectiuni cardiace sau unei afectiuni arteriale precum formarea unui cheag de sange la nivelul cordului ca si consecinta a unei valvulopatii, a fibrilatiei auriculare, unui infarct miocardic, a implantarii unei proteze de valva si migrarii fragmentelor trombotice la nivelul creierului. Cauza poate fi repreentata si de stenozarea arterei carotide sau a unei placi ateromatoase, fragmentarii si migrarii materialului de top ateromatos prin lumenul carotidei. Embolia cerebrala determina aparitia unui accident vascular ischemic datorat diminuarii irigarii sanguine a unui anumit teritoriu cerebral. Embolia poate fi septica, grasoasa, gazoasa sau trombotica.

Consecinta emboliei cerebrale este atacul cerebral ischemic determinat de infundarea arterelor prin tesut gras, depozite de colesterol sau alte substante care pot forma o placa.

Factori de risc pentru embolia cerebrala

 • Hipertensiunea arteriala.
 • Fibrilatia atriala.
 • Diabetul.
 • Antecedente familiale de atac vascular cerebral.
 • Hipercolesterolemia.
 • Varstele inaintate, in special cele care depasesc 55 de ani.
 • Rasa, indivizii de rasa neagra fiind mai predispusi la dezvoltarea emboliei cerebrale.
 • Patologia cardiaca preexistenta sau trombozele venoase profunde.
 • Un stil de viata nesanatos ce poate consta in stare de obezitate, consum excesiv de bauturi alcoolice, de grasimi sau de sare, fumatul sau consumul de droguri.
 • Administrarea de pilule contraceptive, in special in cazul femeilor cu varste mai inaintate de 35 de ani si care fumeaza.

Mecanism de actiune

In conditiile indepartarii obstructiei, reluarea fluxului circulator implica eliminarea spontana in sistemul circulator a unor mediatori chimici de catre celulele nervoase aflate in perioada de ischemie. Aceasta deversare de mediatori chimici este extrem de toxica pentru celulele invecinate. In functie de zona cerebrala afectata, simptomele de embolie cerebrala variaza de la paralizie la tulburari de vedere, tulburari de memorie, tulburari de vorbire, stare de coma sau chiar deces.

Embolia cerebrala se instaleaza brusc in cele mai multe cazuri. O treime din cazurile de embolie cerebrala inregistrate sunt precedate de atacul ischemic tranzitoriu ce consta in intreruperea temporara si reversibila a circulatiei sanguine la nivelul creierului. Atacul ischemic tranzitoriu se remite in cateva minute sau cateva ore. Factorii cauzali cel mai frecvent responsabili de embolia cerebrala sunt urmatorii:

 • Formatiuni tumorale ce determina cancerul de san sau cancere cu puncte de plecare la nivelulul stomacului sau al bazinului.
 • Bulele de aer inserate accidental in circulatia sanguina prin manoperele medicale invazive precum administrarea intravenoasa a medicamentelor sau transfuziile efectuate in conditii tehnice deficitare.
 • Instalarea unei sarcini.
 • Administrarea de medicatie ce contine estrogeni precum anticonceptionalele orale.
 • Supunerea unor interventii chirurgicale, in special la nivelul aparatului urinar si genital.
 • Desprinderea placilor aterosclerotice de la nivelul peretilor arteriale cerebrali si pozitionarea lor tranversal lumenului vascular.

 

Simptome

Desi semnele manifestate in embolia cerebrala pot fi foarte variate, caracteristica comuna consta in aparitia brusca si precedarea de dureri de cap intense. In caz de embolie cerebrala se intalnesc rareori crize de hipertensiune arteriala premergatoare asa cum se intampla in accidentul vascular cerebral. Simptomele frecvent inregistrate sunt cresterea frecventei cardiace, senzatie de greata asociata sau nu cu episoade de varsaturi, dureri toracice, senzatie de furnicaturi sau chiar instalarea perezelor sau a paraliziei, tulburarea functiei vizuale de obicei la un singur ochi traduse prin vedere dubla sau pierderea totala a vederii, resimtirea unei senzatii de frig, paliditatea pielii si a mucoaselor aparente, convulsii, afectarea starii de constienta sau chiar coma.

Alte simptome posibile a caror aparitie este dependenta de severitatea si localizarea afectiunii constau in schimbarea starii generale in stare de somnolenta, tulburarea auzului, modificarea gustului, modificarea simtului tactil si a abilitatii de a simti senzatiile dureroase, stare de confuzie sau pierderea memoriei, dificultati de deglutitie, dificultati de scriere si de citire, senzatie de ameteala sau de vertij, pierderea controlului asupra vezicii urinare sau asupra intestinelor, pierderea echilibrului sau lipsa coordonarii, stare de slabiciune musculara in zona fetei, membrelor superioare sau a membrelor inferioare, senzatie de amorteala sau parestezie hemicorporala, modificarea personalitatii, atitudinii sau schimbari de ordin emotional si tulburari de vorbire sau de intelegere.

In unele cazuri, pacientii sunt complet asimptomatici nefind constienti de afectiune. In cazul in care se inregistreaza simptome, acestea se pot manifesta intermitent timp de o zi sau doua zile.

DIAGNOSTIC:

In cadrul examenului clinic, medicul specialist evalueaza functia vizuala, functia motorie, simtirea, reflexele, intelegerea si vorbirea. Evaluarile se repeta dupa o perioada de timp pentru verificarea starii pacientului si a evolutiei sau a remiterii simptomelor. Prin intermediul ascultatiei medicul specialist poate identifica si modificarile de flux sanguin produse la nivelul arterelor carotide. De asemenea, in cadrul examenului clinic se va proceda la verificarea tensiunii arteriale, care poate fi crescuta in caz de ambolie cerebrala. Examenele efectuate ajuta specialistul sa indentifice tipul, cauza si locatia obstructiei si sa efectueze un diagnostic diferential fata de alte patologii cu manifestare similara.

Diagnosticul cert se stabileste cu dificultate prin efectuarea de examene imagistice la nivel cerebral precum examenul computer tomograf, examenul de rezonanta magnetica nucleara sau injectarea intravenoasa prin tehnica angiografica a unei substante de contrast ce determina opacifierea structurilor vasculare pana la locul obstructiei vasculare cerebrale.

Investigatii

 • Angiograma prin intermediul caruia se pot evidentia vasele de sange blocate.

 • Examenul ecografic carotidian care poate evidentia ingustarea lumenului arterial.

 • Examenul computer tomograf cerebral care se realizeaza obligatoriu dupa debutarea simptomatologiei.

 • Examenul de rezonanta magnetica nucleara poate sa inlocuiasca examenul computer tomograf.

 • Examenul ecografic cardiac poate fi realizat in conditiile suspectarii deplasarii trombului de la nivelul cordului.

 • Examenul angiografic prin intermediul rezonantei magnetice nucleare sau prin intermediul examenului computer tomograf poate fi realizat cu scopul verificarii existentei de vase cerebrale anormale.

 • Analizele de laborator precum timpul de sangerare, stabilirea valorii colesterolului, glicemiei, a timpului de protrombina sau a timpului de tromboplastina partiala, determinarea numarului de eritrocite, trombocite sau leucocite.

 • Electrocardiograma si monitorizarea ritmului cardiac se realizeaza cu scopul evidentierii unui ritm cardiac neregulat in caz de fibrilatie atriala ce poate reprezenta cauza determinanta.

TRATAMENT:

Embolia cerebrala constituie o urgenta medicala, motiv pentru care tratamentul imediat este imperios necesar cu scopul reducerii dizabilitatilor posibile si chiar a salvarii vietii pacientului.

Protocolul terapuetic specific emboliei cerebrale determinate de formarea unui cheag sanguin migrat la nivelul circulatiei consta in efectuarea embolectomiei, care reprezinta indepartarea chirurgicala a trombului. Aceasta reprezinta insa, o procedura chirurgicala laborioasa si riscanta fiind dependenta de localizarea trombului, care trebuie sa poate fi abordat chirurgical. In conditiile in care afectiunea este tratata in primele patru pana la sase ore de la debutul sau si pacientul are acces la tehnici chirurgicale corespunzatoare prin dotarea tehnica si personal medical specializat, se poate realiza in timp util dizolvarea medicamentoasa cu anticoagulante sau trombilitice a trombului nestructurat definitiv. In cazul ratarii acestui interval de timp, tratamentul nu numai ca devine inutil, dar capata si caracter de periculozitate prin riscul hemoragic pe care il implica.

Medicamentele anticoagulante precum Warfarina sau Heparina se pot utiliza pentru tratarea emboliei cerebrale. De asemenea, Aspirina si Clopidrogrelul pot fi utilizate. In unele cazuri se poate proceda la dilatarea chirurgicala a vasului de sange ingustat.

In cele mai multe cazuri, embolia cerebrala reprezinta o afectiune foarte grava ce necesita asigurarea suportului functiilor vitale precum respiratia sau circulatie. Perfuzarea pacientilor cu nutrienti si fluide poate fi necesara in conditiile in care acestia intampina dificultati de deglutitie. In acest caz, solutiile perfuzabile sunt administrate intravenos sau prin intermediul unei gastrostome. Dificultatile intampinate in deglutitie pot avea caracter temporar sau permanent. Recuperarea se incepe inca din spital prin fizioterapie, terapie ocupationala si de revenire a deglutitiei. Pacientii trebuie internati si tratati in cadrul sectiilor de terapie intensiva, prognosticul fiint foarte rezervat.

Obiectivul principal al tratamentului este ajutorarea pacientului pentru recapatarea functiilor normale si prevenirea aparitiei unui nou atac cerebral. Perioada de recuperare si durata tratamentului depinde de fiecare pacient in parte. Tulburarile congnitive, motorii si de vorbire se pot remedia in saptamanile sau lunile urmatoare, insa nu este exclus ca unii pacienti sa progreseze timp de luni sau ani de zile.

Prognostic

Prognosticul in cazul emboliei cerebrale este dependent de tipul de accident cerebral suferit, de dimensiunea tesutului afectat, de functiile afectate si de rapiditatea instituirii tratamentului.  O parte dintre pacienti se recupereaza complet in urma emboliei cerebrale, insa altii pot suferi pierderea permanenta a unor functii. Circa jumatate dintre persoanele afectate de embolie cerebrala sunt capabili sa efectueze functiile normale, insa restul au nevoie de ajutor pentru a se ingriji.

In cazul eficientei tratamentului cu medicamente trombolitice, simptomele se pot remite. Cu toate acestea, pacientii nu ajung la spital suficient de repde pentru primirea medicatiei sau nu li se poate administra acest tip de medicatie din cauza altor patologii de care sunt afectati. Riscul recurentei este crescut in cursul primelor saptamani sau luni care succed atacul, scazand treptat in timp.

Complicatiile emboliei cerebrale

 • Aspiratia.

 • Sincopa.

 • Dementa.

 • Parestezia sau paraplegia.

 • Pierderea mobilitatii.

 • Spasme musculare.

 • Nutritia deficitara.

 • Dificultati de vorbire si de intelegere.

 • Dificultati de gandire, de concentrare si de memorie.

Apelarea la ajutor de specialitate

In conditiile identificarii simptomelor de embolie cerebrala este absolut necesara apelarea imediata la ajutorul medical specializat de urgenta deoarece rata de vindecare este invers proportionala cu perioada de timp scursa pana la ajungerea la unitatea medicala de specialitate si la administrarea medicatiei antitrombotice.