Encoprezisul sau incontinenta fecala, se refera la pierderea repetata, voluntara sau involuntara, a materiilor fecale in conditii inadecvate, de catre copiii cu varsta de 4 ani sau mai mari, varsta la care un copil ar trebui sa aibe controlul asupra actului de defecatie.
Conform criteriilor Rome III, incontinenta fecala este inclusa in criteriile de diagnostic ale urmatoarelor categorii de tulburari functionale ale defecatiei la copii:
Definitia constipatiei functionale necesita doua din sase criterii care includ frecventa scaunelor, duritatea acestora, marimea, incontinenta fecala, retentia fecala voluntara. Simptomele trebuie sa fie prezente timp de o luna la copiii mai mici si doua luni la cei mai mari.
Definitia incontinentei fecale neretentionale se refera la incontinenta fecala fara alte evidente de constipatie. Criteriile Rome III definesc aceasta afectiune la copiii cu o varsta mai mare de 4 ani, la care toate criteriile urmatoare sunt prezente timp de cel putin 2 luni:
La majoritatea copiilor cu incontinenta fecala, problema se asociaza sau este probabil cauzata de constipatia subiacenta. Nu este clar de ce encoprezisul apare la unii copii cu constipatie, si nu la altii. Printre copiii cu constipatie, nu exista diferente clare fiziopatologice si psihologice intre cei cu incontinenta fecala si cei fara. In ambele grupuri, constipatia la copii este declansata adesea de modificarile alimentare, stresul psihosocial (cum e cel de separare) , modificarile de program, si/sau adaptarile comportamentale , cum este retentia de fecale.
Exista trei evenimente importante din cadrul dezvoltarii unui copil, in timpul carora copiii pot prezenta un risc crescut de dezvoltare a constipatiei functionale sau a encoprezisului:
Un copil care a experimentat chiar numai o defecatie dureroasa se poate decide sa faca tot posibilul sa evite defecatia. Prin urmare, materiile fecale se acumuleaza la nivelul rectului si devin din ce in ce mai dure si mai dificil de evacuat. In unele cazuri, dilatarea rectului duce la pierderea senzatiilor si scade perceptia necesitatii de a defeca. Datorita distensiei rectale cronice, sfincterul anal intern se relaxeaza, permitand materiilor fecale semisolide sa se elimine la exterior. Astfel, encoprezisul este frecvent o consecinta directa a constipatiei functionale si a retentiei fecale voluntare.
Encoprezisul poate sa apara si in absenta constipatiei, caz in care se numeste incontinenta fecala neretentionala functionala. Afectiunea apare la aproximativ 2% dintre copiii cu varsta de peste 4 ani si este de 4 ori mai frecventa la baieti.
Cauzele incontinentei fecale neretentionale raman neclare. Exista unele asocieri cu problemele de comportament si de atentie, precum si cu anxietatea si depresia. Episoadele de encoprezis au fost legate de anumite persoane sau situatii (de exemplu, vizita la unul dintre parinti, in contextul in care parintii sunt divortati). Oricum, pana la 40% dintre copii nu au fost educati corespunzator pentru folosirea toaletei. Este neclar daca problemele psihosociale asociate sunt o cauza sau o consecinta a incontinentei.
Examinarea fizica si timpul de tranzit oral-anal sunt normale, iar la examinarea rectala sau radiologica nu sunt prezente materii fecale in exces. Prin definitie, nu exista dovezi ale unei afectiuni preexistente a motilitatii sau a functiei senzitivomotorii anorectale.
Copiii cu encoprezis se prezinta frecvent cu pierdere de materii fecale. Parintii pot intelege gresit acest aspect, ca fiind diaree.
Alte simptome care pot insoti incontinenta fecala sunt durerea abdominala (de la discomfort vag pana la atacuri severe cu cateva zile inainte de o defecatie in cantitate mare, sau chiar zilnic), tulburarile de urinat.
Evaluarea initiala a unui copil cu encoprezis este similara cu cea a unui copil care se prezinta cu constipatie.
La copilul cu encoprezis, evaluarea are doua tinte:
Copiii cu incontinenta fecala neaga de obicei semnele vizibile si olfactive ale murdaririi hainelor cu materii fecale. Ei pot sa para ignoranti si neglijenti cu privire la aceasta problema, chiar daca ea este o sursa de rusine si confuzie considerabile pentru copil, frustrare pentru parinti si o cauza de stigmatizare printre colegi.
Excluderea cauzelor organice: cauzele organice potentiale ale incontinentei fecale, in special cele legate de constipatia subiacenta, pot necesita investigatii suplimentare. Incontinenta fecala se observa frecvent la copiii cu paralizie cerebrala, hipotonie sau dizabilitati intelectuale (retard mental). Rar, incontinenta fecala nou aparuta este cauzata de bolile neurologice progressive, care sunt evidentiate prin slabiciune musculara sau durere de spate. Anomaliile maduvei spinarii, cum e spina bifida, pot de asemenea cauza incontinenta fecala. Anusul ectopic poate sa se asocieze cu constipatie si incontinenta fecala.
Prezenta constipatiei: este foarte important sa se distinga intre copiii la care incontinenta fecala este legata de constipatie si cei cu incontinenta fecala neretentionala, deoarece tratamentul celor doua difera. Chiar daca constipatia este exclusa initial, parintii trebuie sa urmareasca semnele de prezenta a acesteia. Informatiile utile pentru a determina prezenta constipatiei subiacente sunt:
Intelegerea contextului psihosocial in care apare problema ofera indicii cu privire la eventuala prezenta a constipatiei subiacente si daca exista factori psihosociali de stres care promoveaza problema sau interfera cu tratamentul.
La aproximativ jumatate dintre copiii cu incontinenta fecala poate fi palpata o masa fecala abdominala. Rectul este dilatat semnificativ si umplut cu fecale la mai mult de 90 % dintre copiii cu constipatie functionala subiacenta, cu exceptia celor care au avut defecatie recent. Presiunea scazuta a sfincterului anal la examinarea digitala sugereaza fie retentie fecala (cu inhibitia tonusului sfincterian), fie o afectiune care implica sfincterul, fie ambele.
Examinarea perineului si a zonei perineale poate evidentia materii fecale, iritatie anala sau fisuri. Plasarea ectopica sau anterioara a anusului poate fi diagnosticata prin inspectia perineului. Prezenta unei gropite sacrale, cu exces de pilozitate sau lipom, pot indica prezenta spinei bifida oculte si afectare neurologica ca si cauza a incontinentei fecale.
Majoritatea copiilor cu encoprezis necesita minime analize de laborator. Oricum, testele specifice sunt ghidate de istoricul si examinarea fizica a pacientului.
Se poate realiza o radiografie abdominala simpla la copiii la care se suspicioneaza incontineta fecala neretentioanal, pentru a confirma ca nu exista constipatie oculta. In plus, aceasta examinare poate fi utila la copiii cu constipatie cunoscuta, pentru a estima extinderea si pentru a exclude anomaliile coloanei vertebrale inferioare.
Studiile care au utilizat manometria anorectala nu au aratat anomalii specifice ale functiei senzitivomotorii anorectale la copiii cu incontinenta fecala neretentioanla, si de aceea acest test nu ajuta la identificare copiilor cu constipatie subiacenta. Dar, poate fi utila in evaluarea copiilor cu constipatie stabilita , care nu au raspuns la tratament. Spasmul sfincterului anal sau contractia paradoxala a sfincterului extern pot fi observate la copiii cu encoprezis legat de constipatie.
Desi analizele de sange nu se efectueaza de obicei, se pot masura nivelele calciului seric si ale hormonului tiroidian daca exista alte trasaturi clinice sugestive sau un raspuns slab la tratament, in ciuda unei compliante satisfacatoare. Se poate face si o urocultura in cazul in care copilul are enurezis sau incontinenta urinara diurna.
Pentru incontinenta fecala data de constipatie, se pot recomanda:
Masuri prin care parintii isi pot ajuta copiii cu encoprezis:
Intrebati medicul daca modificarile in alimentatie il pot ajuta pe copilul dumneavoastra. De exemplu, poate fi util sa:
Daca constipatia sau situatiile stresante sunt cauza, puteti reduce sansele de encoprezis la copilul dumneavoastra astfel:
Daca medicul va prescrie laxative pentru copil, nu opriti administrarea acestora fara sa intrebati medicul. Unii parinti isi fac griji ca laxativele nu sunt sigure sau ca ii vor crea probleme in viitor copilului. Dar, laxativele pentru copii sunt foarte sigure. Oprirea lor prea devreme poate face ca encoprezisul sa revina sau sa se agraveze.
Comentarii
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Encoprezis sau tulburarea instalarii controlului ...
Buna ziua! Sunt o mamica disperata. Copilul meu sufera de acelasi lucru. Va rog sa ma sfatuiti intr-un fel! Am mers la psiholog, apoi la pediatru si mi-au spus ca o sa isi revina. De cateva luni ii fac zilnic clisma si asa mai evitam putin. As vrea sa stiu daca este un tratament pentru asa ceva. Mentionez ca ne confruntam cu situatia asta de cativa ani: mai precis 3 in urma unui soc cand sotul meu a decedat. VA MULTUMESC SI SPER SA IMI CITEASCA MESAJUL CINEVA CARE ESTE IN TEMA!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Encoprezis sau tulburarea instalarii controlului ...
Sunt asistent maternal si am in ingrijire o fetita in varsta de aproape 9 ani. Este la mine de la varsta de 1an si 9 luni. Are enurezis si face tratament cu minirin de o luna, a mai facut tratamente cu Noni (dr. Ionut Moraru). De aproximativ doua luni face , foarte rar, ziua, scaun in haine. Ea spune ca nu "simte" ca are nevoie la toaleta.Provine din mama diagnosticata oligofrenica si bunici cu debilitate mintala.Este posibil la aceasta varsta sa apara probleme si ce am de facut? Este o fetita isteata, care nu creaza in general probleme, uneori are crize de ras fara motiv .Va multumesc.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Encoprezis sau tulburarea instalarii controlului ...
buna seara. am si eu o problema cu baietelul meu de 4 ani care sufera de encoprezis. vreau si eu sa stiu daca se trateaza aceasta boala si cat timp dureaza? noi avem aceasta problema de 6 luni si parca tot mai rau e.are si tratament cu depakine din cauza unor probleme cu convulsii in trecut fiiind diagnosticat cu criza hemicorp stang. va rog ajutati-ma cu un sfat. doctorita i-a prescris si medicament pt depresie si nu s-a schimbat nimic
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:29
Re: Encoprezis sau tulburarea instalarii controlului ...
Buna ziua! Sunt o mamica disperata. Copilul meu sufera de acelasi lucru. Va rog sa ma sfatuiti intr-un fel! Am mers la psiholog, apoi la pediatru si mi-au spus ca o sa isi revina. De cateva luni ii fac zilnic clisma si asa mai evitam putin. As vrea sa stiu daca este un tratament pentru asa ceva. Mentionez ca ne confruntam cu situatia asta de cativa ani: mai precis 3 in urma unui soc cand sotul meu a decedat. VA MULTUMESC SI SPER SA IMI CITEASCA MESAJUL CINEVA CARE ESTE IN TEMA!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:29
Re: Encoprezis sau tulburarea instalarii controlului ...
Sunt asistent maternal si am in ingrijire o fetita in varsta de aproape 9 ani. Este la mine de la varsta de 1an si 9 luni. Are enurezis si face tratament cu minirin de o luna, a mai facut tratamente cu Noni (dr. Ionut Moraru). De aproximativ doua luni face , foarte rar, ziua, scaun in haine. Ea spune ca nu "simte" ca are nevoie la toaleta.Provine din mama diagnosticata oligofrenica si bunici cu debilitate mintala.Este posibil la aceasta varsta sa apara probleme si ce am de facut? Este o fetita isteata, care nu creaza in general probleme, uneori are crize de ras fara motiv .Va multumesc.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:29
Re: Encoprezis sau tulburarea instalarii controlului ...
buna seara. am si eu o problema cu baietelul meu de 4 ani care sufera de encoprezis. vreau si eu sa stiu daca se trateaza aceasta boala si cat timp dureaza? noi avem aceasta problema de 6 luni si parca tot mai rau e.are si tratament cu depakine din cauza unor probleme cu convulsii in trecut fiiind diagnosticat cu criza hemicorp stang. va rog ajutati-ma cu un sfat. doctorita i-a prescris si medicament pt depresie si nu s-a schimbat nimic
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:10
Re: Encoprezis sau tulburarea instalarii controlului ...
Buna ziua! Sunt o mamica disperata. Copilul meu sufera de acelasi lucru. Va rog sa ma sfatuiti intr-un fel! Am mers la psiholog, apoi la pediatru si mi-au spus ca o sa isi revina. De cateva luni ii fac zilnic clisma si asa mai evitam putin. As vrea sa stiu daca este un tratament pentru asa ceva. Mentionez ca ne confruntam cu situatia asta de cativa ani: mai precis 3 in urma unui soc cand sotul meu a decedat. VA MULTUMESC SI SPER SA IMI CITEASCA MESAJUL CINEVA CARE ESTE IN TEMA!
Trimis de camy la Mie, 08/27/2014 - 14:39
Re: Encoprezis sau tulburarea instalarii controlului ...
In primul rand este important daca problemele cu scaunul au aparut acum sau nu. Copiii care au dobandit controlul adecvat al eliminarii fecalelor, dar care ocazional elimina scaunul in locuri nepermise se considera ca fac acest lucru cand sunt confruntati cu situatii evaluate ca stres psihologic ( ar trebui sa discutati cu un psiholog). Totusi trebuie tinut cont ca principala cauza a encoprezisului este constipatia. Ar trebui sa va adresati un medic. Daca nu sunt gasite cauze fizice si problemele continua urmatorul pas este evaluarea copilului de catre psihiatru sau psiholog. Multa sanatate!
Trimis de camy la Mie, 08/27/2014 - 14:29
Re: Encoprezis sau tulburarea instalarii controlului ...
In primul rand este important daca problemele cu scaunul au aparut acum sau nu. Copiii care au dobandit controlul adecvat al eliminarii fecalelor, dar care ocazional elimina scaunul in locuri nepermise se considera ca fac acest lucru cand sunt confruntati cu situatii evaluate ca stres psihologic ( ar trebui sa discutati cu un psiholog). Totusi trebuie tinut cont ca principala cauza a encoprezisului este constipatia. Ar trebui sa va adresati un medic. Daca nu sunt gasite cauze fizice si problemele continua urmatorul pas este evaluarea copilului de catre psihiatru sau psiholog. Multa sanatate!
Trimis de camy la Mie, 08/27/2014 - 14:10
Re: Encoprezis sau tulburarea instalarii controlului ...
In primul rand este important daca problemele cu scaunul au aparut acum sau nu. Copiii care au dobandit controlul adecvat al eliminarii fecalelor, dar care ocazional elimina scaunul in locuri nepermise se considera ca fac acest lucru cand sunt confruntati cu situatii evaluate ca stres psihologic ( ar trebui sa discutati cu un psiholog). Totusi trebuie tinut cont ca principala cauza a encoprezisului este constipatia. Ar trebui sa va adresati un medic. Daca nu sunt gasite cauze fizice si problemele continua urmatorul pas este evaluarea copilului de catre psihiatru sau psiholog. Multa sanatate!
Pagini