Endometrioza este o afectiune in care tesutul asemanator celui care creste in interiorul uterului, apare si in afara uterului, cu diverse localizari. Stratul de la interiorul uterului se numeste endometru. In cazul in care acelasi tip de tesut care captuseste uterul se gaseste si in alte parti ale organismului, apare endometrioza. Cel mai frecvent, endometrioza se localizeaza la nivelul ovarelor, trompelor uterine, la nivelul intestinului si in zonele din fata, din spatele si de pe partile laterale ale uterului.
Unele femei cu endometrioza nu au simptome sau pot avea doar putine simptome, in timp ce altele pot avea dureri sau pot ramane insarcinate cu dificultate. Nu exista vindecare definitiva pentru endometrioza, dar sunt disponibile cateva metode de tratament. Cel mai bun tratament depinde de fiecare caz in parte.
Cauza endometriozei este necunoscuta. Una dintre teorii sustine ca o parte din sangele menstrual si din endometru se deplaseaza in spate prin trompele uterine, catre pelvis, in timpul menstruatiei. Acest tesut se dezvolta apoi, dupa ce ajunge la nivelul pelvisului. Aceasta se numeste teoria menstruatiei retrograde. Mai exista si alte teorii care ofera explicatii pentru aparitia endometriozei.
Unele femei cu endometrioza pot sa nu aiba nici un simptom. Cel mai frecvent simptom este durerea in zona pelvina, care apare in special in timpul menstruatiei.
Durerea pelvina cauzata de endometrioza poate sa apara:
Durerea pelvina poate fi cauzata si de multe alte afectiuni, ca infectiile in regiunea pelvina sau sindromul de intestin iritabil. Doctorul poate stabili daca endometrioza este cauza durerii.
Endometrioza poate afecta capacitatea femeilor de a ramane insarcinate. Aceasta se poate intampla deoarece endometrioza poate favoriza aparitia tesutului fibros (material cicatriceal) , care poate afecta ovarele sau trompele uterine. Chiar si femeile cu endometrioza care nu au tesut cicatriceal pot intampina probleme in a ramane insarcinate.
La femeile care reusesc sa ramana insarcinate endometrioza nu afecteaza sarcina. Simptomele endometriozei se amelioreaza de obicei dupa sarcina.
La femeile cu endometrioza pot sa apara chisturi ovariene care contin tesut endometrial (endometrioza). Acestea se numesc endometrioame. Endometrioamele sunt de obicei umplute cu sange vechi care seamana cu siropul de ciocolata. De aceea, se mai numesc si chisturi ciocolatii. Endometrioamele se pot vedea uneori la o ecografie pelvina sau se pot simti in timpul unei examinari pelvine.
Medicul va suspiciona endometrioza pe baza simptomelor ca durerea pelvina sau durerile din timpul perioadelor menstruale. Oricum, cea mai sigura metoda de a diagnostica endometrioza este interventia chirurgicala.
Endometrioza poate fi considerata usoara, moderata sau severa, in functie de ceea ce se gaseste la interventia chirurgicala. Femeile cu afectiune usoara pot avea simptome severe, iar cele cu boala severa pot avea simptome usoare.
In unele cazuri, medicul va recomanda un medicament ca prima metoda de tratament pentru suspiciunea de endometrioza. Aceste medicamente pot fi antiinflamatorii nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) sau pilule contraceptive.
Daca tratamentul nu amelioreaza durerea in 3-6 luni, urmatorul pas este realizarea interventiei chirurgicale.
In alte cazuri, operatia se realizeaza pentru a pune diagnosticul de endometrioza si pentru a indeparta acest tip de tesut, inainte de a urma vreun tratament medicamentos. Metodele de tratament se stabilesc prin discutia dintre medic si pacient, pentru a alege cea mai potrivita conduita pentru fiecare pacient.
Exista cateva optiuni de tratament pentru femeile cu endometrioza:
Cel mai bun tratament depinde de planurile femeii de a ramane insarcinata si de simptomele care o supara cel mai mult.
AINS reprezinta un tip de medicamente utilizate pentru tratarea durerii care pot sa ajute la ameliorarea acesteia la femeile cu endometrioza. Medicamentele actioneaza prin blocarea eliberarii prostaglandinelor, unele dintre principalele substante responsabile de durerea din timpul menstruatiei. AINS nu micsoreaza si nu previn cresterea endometriozei.
Majoritatea antiinflamatoarelor nesteroidiene se elibereaza fara reteta, ca de exemplu:
Dezavantajul AINS este ca aceste medicamente nu inlatura intotdeauna durerea legata de endometrioza. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot actiona mai bine atunci cand se asociaza cu alte medicamente , cum ar fi cu pilulele contraceptive. Reactiile adverse date de AINS pot fi durerile de stomac, afecarea rinichilor si cresterea tensiunii arteriale.
Tratamentul contraceptiv hormonal, care poate fi sub forma de pastile, plasturi sau inel vaginal, poate fi de multe ori de ajutor in tratarea durerii, deoarece reduce sangerarea abundenta. Progestativele injectabile sau cele implantabile, cu eliberare prelungita, pot fi foarte eficiente in tratarea durerii date de endometrioza. Un dispozitiv intrauterin care contine progestative poate fi de asemenea foarte eficient in tratarea durerii. Tratamentul contraceptiv are cele mai bune rezultate la femeile care nu au dureri severe.
Femeile cu endometrioza sunt adesea sfatuite sa ia medicamente contraceptive continuu, timp de 3 sau mai multe luni. Acest tratament rareste ciclurile menstruale, reduce durerea si sangerarea din timpul menstruatiei.
Cele mai frecvente efecte adverse ale tratamentului contraceptiv sunt:
Aceste reactii adverse se amelioreaza de obicei dupa utilizarea tratamentului timp de cateva luni. Efectele adverse serioase (formarea de cheaguri, accident vascular, infarct miocardic) sunt rare la femeile care nu fumeaza.
Progestativele: sunt forme sintetice ale hormonului natural numit progesteron. Acest tratament poate fi recomandat pentru femeile care nu pot lua medicamente contraceptive care contin estrogeni (cum sunt femeile fumatoare). Progestativele se elibereaza pe baza unei retete si se pot administra sub forma de pastile sau de injectii. Nu sunt recomandate daca femeile incearca sa ramana insarcinate.
Efectele secundare ale progestativelor pot fi suparatoare pentru unele femei. Cele mai frecvente reactii adverse sunt: balonare, crestere in greutate, sangerari vaginale neregulate, si, mai rar, agravarea unei depresii.
Agonistii hormonului de eliberare a gonadotropinelor sunt medicamente care actioneaza prin inducerea unei menopauze temporare. Ei duc la stoparea productiei de estogeni de catre ovare, si astfel determina micsorarea endometriozei.
Acest tratament reduce durerea la peste 80% dintre femei, inclusiv la femeile cu dureri severe. Agonistii GnRH nu se utilizeaza daca femeia doreste sa ramana insarcinata. Exemple de agonisti ai hormonului de eliberare a gonadotropinelor sunt: Nafarelin- spray nazal administrat de 2 ori pe zi, Leuprolide- administrat o data la 1-3 luni, Goserelin- administrat la fiecare 28 de zile.
Femeile adulte pot lua doza maxima de agonistii GnRH pe o perioada de pana la 12 luni. Exista preocupari cu privire la utilizarea agonistilor GnRH in doza maxima timp de mai mult de 12 luni. La femeile care utilizeaza agonisti GnRH apare scaderea densitatii osoase, fapt care poate provoca probleme serioase de-a lungul timpului. O metoda de a reduce pierderea osoasa este adaugarea tratamentului cu cantitati mici de estrogeni sau progesteron sintetic la agonistii de GnRH. Cantitatile mici de estrogen sau progesteron ajuta si la tratarea simptomelor asemanatoare celor de menopauza ( bufeuri, uscaciune vaginala, scaderea libidoului, insomnia).
Chirurgia poate fi o optiune pentru tratarea endometriozei daca:
Scopul interventiei chirurgicale este scoaterea tesutului endometrial ectopic si a celui cicatriceal. Mai mult de 80% dintre femeile care sunt supuse operatiei vor prezenta ameliorarea durerilor timp de cateva luni dupa interventie. Exista si posibilitatea de reaparitie a durerii, posibilitate care poate fi redusa prin administrarea unui tratament dupa operatie (cum ar fi tratamentul hormonal).
Laparoscopia
Laparoscopia este o metoda de tratament chirurgical, utilizata frecvent pentru diagnosticul si tratamentul endometriozei. In timpul laparoscopiei, medicul face mai multe taieturi mici pentru a plasa instrumentele in interiorul abdomenului si pelvisului. Unul dintre aceste instrumente are o lumina si o camera video, care ii permit medicului sa vizualizeze pe un ecran organele din interior.
Tratamentul endometrioamelor
Medicamentele nu pot duce la disparitia endometrioamelor. Se recomanda interventia chirurgicala pentru extirparea endometrioamelor deoarece operatia poate confirma diagnosticul, poate preveni complicatiile (cum ar fi ruptura endometriomului) si poate trata orice simptom, inclusiv durerea.
Scoaterea uterului sau ovarelor
Medicul poate recomanda scoaterea chirurgicala a uterului, ovarelor sau a ambelor, daca:
Operatia de scoatere a uterului se numeste histerectomie.
Operatia de scoatere a ovarelor si a trompelor uterine se numeste salpingo-ooforectomie. Nu este intotdeauna necesar sa se scoata ovarele pentru a trata endometrioza; acesta decizie depinde de varsta si de preferintele pacientei.
Tratamentul hormonal dupa chirurgie
Daca va sunt scoase ovarele, medicul va poate recomanda tratament hormonal (cu estrogeni) dupa operatie. Acest tratament este recomandat in special femeilor sub 50 de ani care nu au intrat inca la menopauza. Estrogenii pot ajuta la minimizarea simptomelor asemanatoare menopauzei, ca bufeurile, transpiratiile nocturne, senzatia de uscaciune vaginala si demineralizarea osoasa.
Tratamentul infertilitatii
Exista cateva optiuni de tratament al infertilitatii la femeile cu endometrioza. Optiunile de tratament sunt:
Cel mai bun tratament depinde de factori individuali, care includ varsta, alte probleme de fertilitate si de cat de severa este endometrioza.