Termen cautat
Categorie

Endometrita puerala


GENERALITATI:

Infectia puerperala este o infectie in lehuzie cu acces genital. De fapt este vorba despre plaga placentara, dar pot fi si leziuni spontane sau iatrogene la nivelul colului, vaginului, sau vulvar.

Endometrita puerperala este forma cea mai comuna a infectiei puerperale. Foarte rar apare pecoce in primele 48 de ore, aparitia sa fiind frecventa dupa 4-5 zile de la nastere fiind determinata de manevre obstreticale, asistenta la nastere incorecta, propagata de la infectii joase, travalii laboriase, dupa membrane rupte.

Procesul infectios se localizeaza la nivelul endometrului, se insoteste de stare gnerala influentata, ascensiune febrila moderata, lohii modificate la culoare sau chiar fetide, desi poate fi si retentie de lohii, dureri hipogastrice, frisoane, cefalee, astenie, uterul este neinvoluat. Examenul local arata uter mare, sensibil, inmuiat difuz sau pe una din laturi .

Starea generala se altereaaza in functie de gravitatea infectiei.

Forme particulare de endometrita sunt:

  • Endometrita hemoragica: apare in a doua saptamana dupa nastere, avand putine semne infectioase, dar care trebuie observate, pentru a institui o protectie antibiotica inainte de efectuarea unui control al cavitatii uterine.
  • Metrita parenchimatoasa puerperala, forma grava prin extensia parietala a infectiei, poate evolua spre abces sau gangrena cu anaerobi.

DIAGNOSTIC:

Examene paraclinice vor evidentia leucocitoza cu polinucleotoza, VSH crescut.

Este obligatoriu sa se efectueze cultura din lohii, pentru a evidentia tipul de germene si pentru a stabili sensibilitatea acestuia la antibiotice.

Se observa lohii modificate, abundente, sanguinolent-purulente, colul interdeschis.

TRATAMENT:

Aplicarea unui tratament corect este urmata in majoritatea cazurilor de o evolutie favorabila, simptomele vor ceda progresiv, febra va scadea, cantitatea de lohii diminua, uterul involueaza.

Tratamentul priveste antibioticoterapia uzuala, rareori necesitand asocieri mai agresive de tipul ampicilina-gentamicina-metronidazol.

In cazul retentiei de lohii, simpla redresare a uterului si dilatarea usoara poate fi suficienta; daca nu, se poate plasa un tub de dren intrauterin.

Profilaxie

  • Nasterea trebuie sa se produca intr-un spital
  • Femeia nu trebuie sa nasca acasa
  • Antibioticele in scop profilactic vor fi administrate judicios