Termen cautat
Categorie

Fibrom uterin


GENERALITATI:

Fibromul uterin este o tumora benigna a uterului care se formeaza prin proliferarea celulelor musculare din peretele uterin. Se mai numeste leiomiom uterin si este cea mai frecventa tumora benigna (necanceroasa) a uterului.

Apare de obicei la femeile de varsta reproductiva si se prezinta in mod tipic cu simptome de sangerare uterina anormala sau durere/senzatie de presiune pelvina. Prezenta fibromului uterin se poate asocia cu efecte asupra functiei de reproducere (de exemplu, infertilitate, evolutie nefavorabila a sarcinii).

Fibroamele uterine sunt descrise in functie de localizarea lor la nivelul uterului, desi multe dintre fibroame au mai mult de o localizare.

 • Fibroamele intramurale: acestea se dezvolta din interiorul peretelui uterin. Fibroamele intramurale pot sa creasca suficient de mult incat sa distorsioneze cavitatea uterina sau suprafata seroasei uterine (de la exteriorul uterului).
 • Fibroamele submucoase: aceste fibroame se formeaza din celulele musculare din apropierea endometrului. Ele protruzioneaza in interiorul cavitatii uterine. Extinderea lor in interiorul cavitatii uterine a fost impartita in mai multe tipuri de catre Societatea Europeana de Histeroscopie, pentru o mai buna predictie a rezultatelor dupa miomectomia histeroscopica.

Un fibrom uterin de tip 0 este complet intracavitar (in interiorul cavitatii uterine). Tipul 1 are mai putin de 50% din volumul sau in peretele uterin, in timp ce fibroamele de tip 2 au 50% sau mai mult din volum in interiorul peretelui uterin. Tipurile 0 si 1 de fibroame sunt rezecabile histeroscopic.

 • Fibroamele subseroase: acestea au originea in miometrul de la suprafata seroasa a uterului. Ele pot avea o baza larga sau pedunculata si se pot extinde intre ligamentele uterine.
 • Fibroamele cervicale: sunt localizate la nivelul colului uterin.

Prevalenta fibroamelor uterine

Fibroamele uterine nu au fost descrise la fetele in perioada de dinaintea pubertatii, dar pot fi intalnite ocazional la adolescente. Fibroamele sunt aparente clinic la aproximativ 12-25 % dintre femeile aflate in perioada reproductiva si au fost descoperite la  80% din uterele scoase chirurgical pentru diverse motive.

Factorii de risc pentru aparitia fibroamelor uterine

 • Rasa

S-a aratat ca fibroamele uterine apar de 2-3 ori mai frecvent la femeile de culoare comparativ cu femeile albe. Fibroamele relevante clinic (cresterea uterului la o marime asemanatoare unei sarcini de 9 saptamani, fibrom mai mare sau egal cu 4 cm, sau fibroame submucoase) au fost detectate prin ecografia transvaginala la 50% dintre femeile de culoare in perioada de instalare a menopauzei si la 35% dintre femeile albe in aceeasi perioada.

Istoria naturala a leiomioamelor uterine difera de asemenea cu rasa. Majoritatea femeilor albe au fibroame simptomatice la 30-40 de ani. In schimb, la femeile de culoare apar simptome cu 4-6 ani mai devreme, putand sa apara chiar la varsta de 20 de ani. Comparativ cu femeile albe, la cele de culoare fibroamele cresc mai repede.

 • Menstruatia si paritatea

Menarha (prima menstruatie) precoce (sub varsta de 10 ani) se asociaza cu o crestere a riscului de a face fibroame uterine. In plus, expunerea prenatala la dietilstilbestrol (substanta cu proprietati estrogenice) se asociaza cu o crestere a riscului de aparitie a fibroamelor.

Paritatea (numarul de sarcini) scade formarea fibroamelor uterine. S-a aratat ca remodelarea uterina postpartum are un efect de curatare a fibroamelor mici.

 • Contraceptia hormonala

Utilizarea unor contraceptive orale cu doze mici nu determina cresterea fibroamelor, si de aceea administrarea acestora nu este contraindicata la femeile cu fibrom uterin. Se pare ca exista totusi un risc crescut de a face fibroame uterine la femeile care folosesc contraceptive orale de la o varsta mica (sub 16 ani). Contraceptivele care contin doar progesteron au un efect protector fata de aparitia leiomioamelor.

 • Obezitatea

Poate exista o relatie intre fibroamele uterine si un index de masa corporala crescut.

 • Alimentatia, cafeina si abuzul de alcool

Consumul excesiv de carne de vita sau de alta carne rosie este asociat cu o crestere a riscului de a face fibroame uterine, iar consumul de legume verzi si de fructe (in special citrice) se asociaza cu o scadere a acestui risc. Consumul de vitamina A din surse animale se asociaza cu o scadere a acestui risc, la fel si consumul de produse lactate. Consumul de alcool, in special bere, poate creste frecventa aparitiei fibroamelor, iar cafeina nu este un factor de risc.

 • Fumatul

Fumatul pare sa scada riscul de a face fibroame, printr-un mecanism necunoscut.

 • Ereditatea

Poate sa existe o predispozitie familiala de a face fibroame la unele femei.

 • Alti factori: hipertensiunea se asociaza cu un risc mai mare de aparitie a fibromului uterin.

Manifestarile clinice ale fibromului uterin

 • Sangerare uterina anormala
 • Durere sau presiune in zona pelvina
 • Tulburarea a functiei reproductive

Chiar daca majoritatea leiomioamelor sunt mici si fara simptome, multe femei cu fibroame pot avea probleme semnificative care interfera cu anumite aspecte ale vietii lor si care necesita tratament. Simptomele depind de numarul, marimea si localizarea fibroamelor.

Aceste tumori benigne pot fi unice sau multiple, si variaza ca marime de la dimensiuni microscopice pana la zeci de centimetri. Marimea unui uter fibromatos se exprima in saptamani menstruale, ca si uterul gravid. De exemplu, un uter fibromatos cu o marime de 20 de saptamani  se asociaza adesea cu menstruatii abundente, cresterea circumferintei taliei si o senzatie de plenitudine abdominala asemanatoare sarcinii.

 • Sangerarea uterina anormala

Este cel mai frecvent simptom. In mod tipic se prezinta sub forma unor menstruatii abundente si/sau prelungite. Sangerarea intermenstruala sau dupa menopauza nu sunt caracteristici ale fibroamelor si ar trebui investigate pentru a exclude o patologie endometriala. Sangerarea abundenta uterina poate sa duca la anemie prin deficit de fier.

 • Senzatia de presiune sau durere in zona pelvina

Uterul fibromatos are o forma neregulata fata de uterul gravid, si poate sa dea simptome prin exercitarea unei presiuni in anumite zone. Pot sa apara astfel: urinare frecventa, golire cu dificultate a vezicii urinare, rar obstructie urinara. Fibroamele care fac presiune pe rect pot determina constipatie. Mai pot sa apara dureri de spate, iar fibroamele foarte mari pot sa comprime vena cava si sa duca astfel la o crestere a riscului tromboembolic.

 • Dismenoreea

Dismenoreea (durerea pelvina sau de spate in timpul menstruatiei) poate fi datorata si fibroamelor uterine, fiind legata in special de un flux menstrual abundant, cu cheaguri.

 • Dispareunia

Dispareunia (durerea in timpul actului sexual) poate sa se datoreze unor fibroame cu localizare anterioara sau fundica.

 • Efectele asupra functiei de reproducere

Leiomioamele pot distorsiona cavitatea uterina, ducand la aparitia unor dificultati in conceptie si la cresterea riscului de avort spontan. De asemenea, fibroamele uterine s-au asociat si cu desprinderea placentei, limitarea cresterii fetale, travaliu si nastere premature.

DIAGNOSTIC:

 • Examinarea pelvina

Medicul va efectua o examinare pelvina  bimanuala. Un uter marit, mobil, cu un contur neregulat este sugestiv pentru un uter fibromatos.

 • Ecografia

Ecografia transvaginala detecteaza cu o mare sensibilitate fibroamele uterine (95-100%). Este o metoda de imagistica foarte utilizata datorita disponibilitatii ridicate si costurilor reduse.

 • Histeroscopia diagnostica

Histeroscopia diagnostica se realizeaza cu ajutorul histeroscopului, care poate vizualiza fibroamele intracavitare, dar nu poate preciza profunzimea acestora in peretele uterin.

 • Imagistica prin rezonanata magnetica (RMN)

RMN  este cea mai buna modalitate de a vizualiza marimea si localizarea leiomioamelor uterine. Datorita faptului ca este o metoda scumpa, se utilizeaza atunci cand exista indicatii chirurgicale, cu proceduri complicate. RMN-ul ajuta si la diferentierea leiomioamelor de leiomiosarcoame (forma maligna, canceroasa).

 • Histerosalpingografia

Histerosalpingografia este o metoda foarte buna care descrie conturul cavitatii endometriale. Se utilizeaza pentru a vizualiza fibroame doar cand este indicata pentru a evalua permeabilitatea trompelor uterine la femeile cu infertilitate.

Diagnosticul diferential al fibroamelor uterine

Uterul normal cantareste aproximativ 70 de grame. Diagnosticul diferential include atat afectiuni benigne, cat si maligne:

 • Adenomioame sau adenomioza uterina
 • Sarcina
 • Hematometru (o colectie de sange formata prin retentia sangelui la nivelul cavitatii uterine, frecvent dupa o interventie chirurgicala locala sau la femeile cu stenoza cervicala)
 • Sarcom uterin
 • Carcinosarcom uterin
 • Carcinom endometrial
 • Metastaze cu punct de plecare tot de la nivelul aparatului reproducator.

TRATAMENT:

Femeile care nu au simptome date de fibromul uterin nu necesita tratament. La femeile simptomatice se incearca treatment medical sau chirurgical. Cea mai buna optiune de tratament depinde de care simptom este mai suparator. Decizia de tratament se mai bazeaza si pe marimea, numarul  si localizarea fibroamelor. 

Tratamentul medicamentos al fibroamelor uterine

Se recomanda adesea inaintea tratamentului chirurgical. Utilizeaza medicamente care sa reduca sangerarea menstruala abundenta, simptom foarte frecvent intalnit la femeile cu fibroame. Exista mai multe tipuri de tratament medicamentos, inclusiv unele care utilizeaza hormoni si altele care nu ii utilizeaza.

 • Metodele hormonale

Metodele hormonale de preventie a sarcinii includ pilule, plasturi cutanati, inelul vaginal, dispozitivele intrauterine. Aceste tratamente reduc sangerarea, crampele si durerea din timpul perioadei menstruale. Pentru ameliorarea simptomelor pot fi necesare 3 luni de la initierea tratamentului.

 • Medicamentele antifibrinolitice

Medicamentele antifibrinolitice pot ajuta rapid  la diminuarea fluxului menstrual. Aceste medicamente ajuta la coagularea sangelui. In Statele Unite, de exemplu, este aprobat acidul tranexamic ca indicatie pentru sangerarea menstruala abundenta. Avantajele medicamentelor antifibrinolitice fata de celelalte medicamente sunt:

 • Scad rapid sangerarea (in 2-3 ore)
 • Se administreaza doar in timpul menstruatiei
 • Nu afecteaza capacitatea de a ramane insarcinata.

Medicamentele antifibrinolitice prezinta si efecte adverse cum ar fi durerile de cap si crampele musculare. Nu se recomanda ascocierea lor cu pilulele contraceptive, deoarece cresc riscul de formare de cheaguri, accident vascular cerebral sau infarct.

 • Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

AINS, cum ar fi ibuprofenul (Nurofen) sau naproxenul, pot ajuta la reducerea crampelor menstruale. Acestea nu sunt scumpe, au putine efecte adverse, scad durerea si se administreaza doar in timpul menstruatiei. Se pot asocia la celelalte medicamente, dar nu reduc sangerarea in comparatie cu acestea.

 • Agonistii de hormon de eliberare a gonadotropinelor (GnRH)

Agonistii de GnRH se administreaza sub forma de injectii o data la fiecare 1-3 luni, putand duce la micsorarea temporara a fibroamelor uterine si la oprirea temporara a sangerarii menstruale. Aceste medicamente actioneaza prin punerea in repaus a ovarelor, cauzand o menopauza temporara si reversibila. Daca se doreste scoaterea chirurgicala a unui fibrom, doctorul poate sa recomande initial tratament cu agonisti de GnRH pentru 3- 6 luni pentru a-l micsora, si astfel acesta va fi mai usor de extras. Acest tratament nu se recomanda de obicei mai mult de 6 luni, datorita riscului de afectare a oaselor. Dar, o data ce a micsorat fibromul, tratamentul poate fi utilizat pe termen lung, cu conditia sa se asocieze doze mici de estrogen si progesteron pentru a proteja oasele.

 • Suplimentele cu fier si vitamine

Pentru femeile care au anemie se poate recomanda o combinatie de fier si multivitamine, care ajuta organismul sa utilizeze efficient fierul.

Tratamentul chirurgical al fibroamelor uterine

Tratamentul chirurgical se poate recomanda daca:

 • Exista sangerare menstruala abundenta, durere sau presiune, legate de prezenta fibromului, care nu se amelioreaza cu tratamentul medicamentos.
 • Pacienta incearca sa ramana insarcinata, iar fibromul poate interfera
 • Miomectomia

Este o metoda chirurgicala prin care se indeparteaza fibroamele uterine, pentru a reduce simptomele legate de sangerare, dar si de marimea tumorii. Majoritatea femeilor la care se practica miomectomia pot sa aiba copii ulterior. Ramane totusi un risc de reaparitie a fibromului dupa miomectomie; intre 10-25% dintre femeile care au avut miomectomie au necesitat o a doua interventie chirurgicala. De aceea, miomectomia nu este metoda de preferat la femeile care nu doresc sa ramana insarcinate ulterior. Exista cateva cai de realizare a miomectomiei; alegerea uneia dintre acestea depinde de localizarea fibromului, de marimea si de numarul acestora:

 1. Miomectomia abdominala: se realizeaza o taietura (incizie) la nivel abdominal inferior.
 2. Miomectomia laparoscopica: se fac mai multe incizii mici la nivel abdominal si se utilizeaza un instrument numit laparoscop, care are o camera de filmat.
 3. Miomectomia histeroscopica:daca fibromul este localizat in interiorul deschiderii uterului, medicul poate sa insere instrumentele la nivelul colului uterin si sa extraga astfel fibromul. Aceasta procedura este mai eficienta la pacientele cu simptome legate de sangerarea abundenta.
 • Ablatia endometriala

Se refera la distrugerea stratului care captuseste uterul (endometrul). Acest tratament nu micsoreaza fibroamele, dar ajuta la scaderea sangerarilor menstruale abundente cauzate de leiomioame, in unele cazuri ajungandu-se la disparitia ciclurilor menstruale. Dupa aceasta procedura nu se recomanda ca femeile sa mai ramana insarcinate (exista riscul unei sarcini in afara uterului), si de aceea se indica tratament contraceptiv  dupa ablatia endometrului.

 • Embolizarea arterei uterine

Este o metoda de treatment care opreste fluxul de sange catre fibroame. Astfel apare micsorarea acestor tumori benigne in cateva saptamani-luni dupa tratament. Nu se recomanda conceptia dupa acesta procedura.

 • Histerectomia

Este metoda prin care se scoate uterul. In acelasi timp se pot scoate si ovarele, impreuna cu trompele uterine. Este un tratament permanent  care vindeca hemoragia menstruala abundenta si simptomele compresive date de fibroamele uterine.

Care tratament este cel mai potrivit?

Exista multe tratamente, iar dintre acestea trebuie ales cel mai eficient in functie de simptomele date de prezenta fibroamelor. Daca principala problema este sangerarea menstruala anormala, se poate incerca initial tratamentul medicamentos, in special pilulele contraceptive, antiinflamatoarele nesteroidiene sau medicamentele antifibrinolitice. Femeile care nu doresc sa mai ramana insarcinate pot fi tratate cu ablatie endometriala pentru a scadea fluxul menstrual.

Daca tratamentul medicamentos sau ablatia endometriala nu sunt optiunile potrivite, sau daca exista si simptome legate de marimea fibromului, se pot lua in considerare embolizarea uterina, miomectomia sau histerectomia. 

Daca o pacienta are probleme legate de conceptie si fibromul uterin poate fi cauza, cea mai buna optiune de tratament este miomectomia.

Comentarii

Buna ziua! Am un fibrom intrauterin de aprox. 25 mm, nu stiu exact asezarea lui. Dupa o investigatie laparascopica pt trompe, s-a recomandat contraceptie cu karissa pentru 6 luni. Va rog sa-mi spuneti daca anticonceptionalele pot mari sau stopa cresterea fibromului in acest timp. Cum influenteaza ele dezvoltarea lui? Multumesc!

Super rapid raspunsul MULTUMESC
As vrea sa incerc femalle ...
Mai am o intrebare :
Imi apar cosuri sub piele pe fata oribil ptr ca ny le aveam inainte
De a avea hemoragia de aproape 2luni care ma fugarit la dr ginec Serbanescu .

Buna ziua.Pentru metroragiile care insotesc fibromatoza uterina se poate administra Normoflux, remediu din plante medicinale cu efect hemostatic, vasoconstrictor uterin.Se administreaza 1-2 capsule de 4-6 ori pe zi, intre mese, pe perioada hemoragiei, apoi se continua cu 1 capsula de 3 ori pe zi.

Buna. Eu am 42 de ani si fibroame de vreo 4 ani. Prima data cand le-am descoperit erau acceptabile ca marime, 8 cm si 6 cm. Am incercat tratamentele naturiste si intr-adevar pentru inceput cu folos...mi-au scazut dimensiunile fibroamelor insa aveam durerile caracteristice si sangerari. Am zis k totusi e bine, poate mai tb sa se miceasca ca sa nu mai am simptome. Si s-au micit in timp in jur de 2-3 cm, insa la un moment dat nu a mai dat randament. Vazand totusi ca pe medicamente pot oarecum prelungi o operatie am zis sa incerc ceva pe baza hormonala daca natural nu mai functioneaza. Am fost la ginecolog si mi-a prescris Emsya. Eii...asta a fost cea mai proasta decizie a mea de pana acum! De la hemoragii, cheaguri, transpiratii si toate caldurile si senzatiile proaste posibile. Si cum e omul...am stat o luna, doua, trei ca zici ca poate iti trece! Nu trecea, se agrava si la un mom dat m-am intors la ginecolog. Aici mi-a zis ca nu prea avem ce sa facem mai mult decat o miomectomie laparoscopic, cu care nu am fost de acord. 
Acum caut o clinica responsabila cu un doctor interventionist foarte bun pentru o embolizare. Spuneti-mi pe unde ati fost voi pt embolizare. Multumesc!

Cat de mari pot fi fibroamele ce se embolizeaza? Eu am unul de 11 cm si unul de 9,8cm. Oare se pot trata prin embolizare?

Buna fetelor. Si eu sunt din Ardeal, mai exact Satu Mare insa am preferat sa mi fac aceasta interventie la doctorul cel mai bun si asa am si facut. Am plecat la Bucuresti unde l am intalnit pe dr. Rares Nechifor un om deosebit care te face sa razi si sa iti uiti problema pentru ca el se va ocupa de ea. Am simtit acele 30 de min de pe masa ca si cum as fi fost cu un prieten la un suc, chiar m am amuzat si a trecut foarte usor si repede asa ca fetelor chiar dak faceti un pic de drum in plus va lasati pe mainile celui mai bun doctor din tara cu privire la embolizari! Sunt incantata de decizia luata, ulterior fibroamele au scazut si sunt in proces de eliminare. De ce am insistat sa ajung pe mana acestui om? E foarte simplu... nu stii niciodata ce complicatie poate aparea in timpul interventiei si in acele momente este vital sa stii ca esti pe mainile cele mai pricepute! Am 24 de ani si voi putea face copii oricand datorita acestui om!

Embolizarea fibroamelor se poate realiza cand aceastea au dimensiuni pana in 13 cm, asta in cazul general... sunt si exceptii cand fibroamele pot depasi aceasta dimensiune si sa se poate realiza embolizare.

Dimensiunea fibroamnelor tale Anonim123 nu vor pune probleme, insa e necesara o eco pt a vedea domnul doctor interventionist pozitia acestora.Iti doresc multa bafta si nu amana pe maine ce poti face azi! :)

Buna Maria, parerea mea este ca ar trebui sa mergi la un doctor pt un consult in vederea embolizarii pt ca la momentul de fata aceasta e cea mai usoara interventie dar si cea mai usor de suportat dupa. Bineinteles poti sa faci copii linistita dupa. Va trebui doar sa lasi sa se  retraga iar apoi esti vindecata complet. Doctorul care face aceasta procedura este Rares Nechifor. 

Buna ziua,

    Am 27 de ani si imi doresc copii, insa o problema m-a facut sa ma gandesc serios la faptul ca nu se va intampla acest lucru. De curand doctorul meu a descoperit ca am 3 fibroame de dimensiuni medii. Am auzit despre embolizare insa vreau sa stiu sigur daca dupa acest procedeu voi mai putea ramane insarcinata. Va rog frumos sa imi povestiti experientele voastre pentru a putea lua decizia corecta. Multumesc mult! Sper sa se rezolve cat mai usor.

Pagini