Termen cautat
Categorie

Flutter atrial


Autor: camy

GENERALITATI:

Ce este flutter-ul atrial?


Termenul de flutter atrial este utilizat pentru a desemna o tulburare de ritm cardiac, relativ benigna, caracterizata prin contractii atriale ce se succed regulat si rapid, fara nici o pauza. Cu alte cuvinte, atriile se contracta in mod regulat si coordonat la o frecventa mare , cuprinsa intre 250-350 de contractii pe minut.
Inima este formata din 4 camere: 2 atrii si 2 ventricule. Atriile primesc sangele de la vene si ventriculele ejecteaza sangele prin artere. Flutterul atrial este definit drept contractia rapida a atriilor, ceea ce conduce la contractia rapida a ventriculelor situate dedesubt. Flutterul poate fi:

 • paroxistic (care survine brusc sau atinge maximum de intensitate), situatie in care este precipitat de obicei de unii factori cum ar fi pericardita sau insuficienta respiratorie acuta
 • persistent (care dureaza un timp indelungat).


Care sunt cauzele aparitiei flutter-ului atrial?


Pot fi identificate doua tipuri de cauze : cauze cardiace ( flutter-ul atrial se datoreaza unei boli de inima) si cauze non-cardiace ( flutter-ul atrial este o manifestare sau este indus de o alta boala decat cardiaca).
Cauzele cardiace sunt reprezentate de:

 • Afectarea valvei mitrale (stenoza sau insuficienta mitrala)
 • Hipertrofie cardiaca
 • Infarct miocardic
 • Pericardita- este o inflamatie a pericardului care se poate produce datorita unei infectii virale sau bacteriene. Pericardul este un sac care imbraca inima.
 • Miocardita-este o inflamatie a muschiului inimii.
 • Hipertensiunea arteriala
 • Flutterul atrial este foarte frecvent intalnit in prima saptamana dupa operatiile pe cord deschis

Cauzele non-cardiace sunt reprezentate de:

 • Hipertiroidie- niveluri ridicate de hormoni tiroidieni
 • Infectie a plamanilor
 • Embolie pulmonara - este obstruarea vaselor pulmonare cu sange coagulat, care are originea mai frecvent la nivelul venelor membrelor inferioare sau la nivelul inimii.
 • Consumul de alcool poate fi de asemenea responsabil de aparitia flutter-ului atrial.
 • Flutter-ul atrial poate sa apara dupa consumul de medicamente cum ar fi quinidina, digoxin.

Flutter-ul atrial este, uneori (in 25% din cazuri) fara sa se poata specifica etiologia (cauza). Acesta se numeste flutter atrial idiopatic.


Cum apare flutter-ul atrial?


Flutter-ul atrial apare atunci cand impulsurile electrice (plecate de la nodulul sinoatrial) merg pe o cale anormala prin atrii, de obicei este vorba de o miscare circulara in jurul valvei tricuspide in atriul drept.
Impulsurile electrice anormale fac ca atriile sa se contracte foarte rapid, de obicei aproximativ 250-350 de batai pe minut. Ritmului cardiac normal este de 50-100 batai pe minut. Aceste contractii rapide sunt incetinite cand ajung la nivelul nodulului atrio-ventricular, astfel doar o parte din contractiile de la nivelul atriilor ajung la ventricule. Inima bate intr-un ritm regulat, dar bate prea rapid. Acest tip de ritm se numeste tahicardie (frecventa cardiaca crescuta). Flutter atrial, pentru ca provine de la nivelul atriilor este uneori numita tahicardie supraventriculara (deasupra ventriculelor).
Flutter-ul atrial se datoreaza unei bucle pe circuitul impulsului electric cardiac, responsabil de circulatia rapida a impulsului electric in atrii. Nodulul atrioventricular, care asigura transmiterea impulsuri electrice de la atrii spre ventricule, nu conduce fiecare impuls electric, astfel actioneaza ca un filtru si protejeaza ventriculele de frecventa atriala foarte mare. Astfel,raspunsul ventricular (contractia venticulara) nu este observat la toate, ci la 2, 3 sau 4 contractii atriale. Aceasta se vorbeste de flutter atrial 2/1, 3/1 sau 4/1.


Care sunt simptomele flutter-ului atrial?


In jumatate din cazuri, pacientul acuza palpitatii (o senzatie de batai ale inimii mult mai rapide si mai putin regulate decat de obicei) de durata variabila, in unele cazuri cateva ore sau permanente. Senzatia de constrictie sau greutate la nivelul pieptului si anxietatea (teama) sunt frecvente in timpul crizei de flutter atrial.
Principalul efect al flutter-ului atrial este acela ca inima nu poate pompa eficient sangele catre organe deoarece este redusa perioada de umplere cardiaca cu sange. Cand sangele nu este pompat eficient, organele vitale (inima si creierul) nu primesc suficient oxigen din sange ceea ce poate duce la aparitia urmatoarelor simptome:


Care sunt complicatiile flutter-ului atrial?
Flutter-ul atrial este responsabil de contractia ineficienta a atriilor ceea ce favorizeaza stagnarea sangelui la nivelul atriilor. Aceasta stagnare a sangelui poate fi responsabila de aparitia cheagurilor ce pot migra de-a lungul arterelor, in special la nivelul creierului. Astfel, flutter-ul atrial se poate complica cu un accident vascular cerebral,ce poate fi responsabil de aparitia unei hemiplegii ( paralizie care afecteaza o jumatate ,stanga sau dreapta, a corpului). Emboliile sistemice (migrarea cheagului de sange) sunt mai rare in flutterul atrial decat in cazul fibrilatiei atriale.
O alta complicatie este scaderea fortei de contractie a inimii care poate duce la aparitia edemului pulmonar acut, pierderea a cunostintei sau insuficienta cardiaca.

DIAGNOSTIC:

Examenul clinic
Diagnosticul de flutter atrial este suspectat de medic in timpul examenului clinic, cu mentiunea ca acesta nu poate pune diagnosticul precis de flutter atrial.
Examenul clinic evidentiaza in cursul ascultatiei inimii cu un stetoscop o frecventa cardiaca crescuta. Palparea pulsului arata un puls rapid, regulat. Tensiunea arteriala poate fi normala sau scazuta.

Electrocardiograma (ECG) de repaus
Realizarea electrocardiogramei releva contractii atriale rapide. Clasic, undele de flutter apar pe ECG sub forma unor dinti de fierastrau regulati reprezentand activitatea atriala, fiind mai ample in derivatiile inferioare. In cazul in care raspunsul ventricular este regulat si nu este un submultiplu al frecventei atriale, inseamna ca s-a instalat un bloc atrio-ventricular complet care poate exprima intoxicatia digitalica (cu digoxin).

Monitorizare Holter
In cazul in care electrocardiograma de repaus este normala, medicul poate recomanda efectuarea unei inregistrari electrocardiografice timp de 24 de ore (numita examen Holter de 24 de ore) pentru a putea descoperi prezenta flutter-ului atrial sau a unei alte aritmii.

Ecocardiografia
Ecocardiografia foloseste ultrasunetele pentru a obtine imagini ale atriilor,ventriculelor,valvelor si pericard ( foita care se gaseste in jurul inimii). Ecocardiografia este utila in masurarea dimensiunilor camerelor inimii, a fortei contractiilor miocardului, grosimii peretilor inimii si modulului de functionare a valvelor. Ecocardiografia este utila in diagnosticarea prolapsului de valva mitrala, hipertrofiei cardiaca, infarctului miocardic, cardiomiopatiei.
Ecocardiografia poate fi utilizata pentru a calcula fractia de ejectie a ventriculului stang (cantitatea de sange pompata de ventricul in timpul unei contractii).
Echocardiograma transesofagiana arata prezenta de trombusi atriali stingi si ajuta la ghidarea cardioversiei.

Testul de efort
Unele aritmii pot fi declansate de efort, motiv pentru care se cere pacientului sa mearga pe un covor rulant sau o bicicleta ergonomica in timp ce este conectat la un aparat ECG.
In timpul testului de efort electrocardiograma, frecventa cardiaca si tensiunea arteriala sunt supravegheate continuu.

Studiile electrofiziologice
Studiile electrofiziologice sunt explorari mai complexe. Sonde de dimensiuni foarte mici prevazute cu electrozi se introduc printr-o vena (de la antebrat sau picior) si impinse pana la nivelul inimii. Aceste sonde contin electrozi ce pot detecta tesutul muscular cardiac care redirectioneaza sau blocheaza semnalul electric de la nivelul nodulului sinusal. Studiile electrofiziologice sunt indicate pentru pacientii care au o boala cardiaca structurala la care terapia farmacologica sau ablatia pe cateter este indicata.

Angiografia coronariana
Angiografia coronariana este o investigatie medicala esentiala pentru a identifica o afectiune a arterelor coronare. Prin intermediul angiografiei se poate localiza si evalua gravitatea bolii arterelor coronare.

Alte explorari
Tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara ajuta la evaluarea anatomiei atriale. Datele imagistice pot fi procesate pentru a creea harti anatomice ale ventriculului sting si venelor pulmonare.

TRATAMENT:

Tratamentul flutter-ului atrial are trei obiective: reducerea frecventei cardiace, prevenirea complicatiilor (in special prevenirea formarii cheagurilor de sange in atrii) si restabilirea unui ritm cardiac normal.

1 - Reducerea frecventei cardiace
Reducerea frecventei cardiace se realizeaza prin administrarea,pe cale intra-venoasa sau orala, a medicamentelor din familia digitalicelor sau amiodarona.

2 - Prevenirea formarii cheagurilor de sange in atrii
Initial,tratamentul anticoagulant trebuie initiat cu heparina injectata subcutanat. Ulterior tratamentul anticoagulant poate fi administrat oral cu medicamente care fac parte din familia anti-vitamina K.
Eficienta acestui tratament se masoara prin determinarea TP ( timpul de protrombina) si a INR (raport normalizat international). In cazul in care tratamentul este eficient INR-ul trebui sa fie de intre 2 si 3,5 sau TP-ul trebuie sa fie intre 25 si 40%. Warfarina este medicamentul cel mai frecvent utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor in cazul aritmiilor.
In cazul in care riscurile tratamentului anticoagulant depasesc beneficiile, se recomanda intreruperea tratamentului anticoagulant. In astfel de cazuri se poate prescrie aspirina, cu toate ca rolul sau ca anticoagulant nu este clar demonstrat.

3 - Restabilirea unui ritm cardiac normal
Reducerea flutter-ului atrial se poate sa realiza in trei moduri: administrarea de medicamente, soc extern (cardioversie) sau realizarea ablatiei prin radiofrecventa. Reducerea medicamentoasa sau electrica este mai eficienta in cazul flutter-ului atrial recent. Cu exceptia cazurilor de flutter atrial foarte recent si dupa efectuarea unei ecografii transesofagiene pentru a se stabili absenta cheagurilor la nivelul atriilor, nu ar trebui sa se incerce reducerea flutter-ului decat dupa ce s-a obtinut o anticoagulare eficace.


Tratament medicamentos


Alegerea medicatiei depinde de cauza aparitiei flutter-ului, alte afectiuni medicale, precum si alte medicamente admininstrate. Multe medicamente anti-aritmice pot induce aritmii cardiace.

 • Medicamentele antiaritmice: Aceste medicamente reduc frecventa si durata episoadelor de flutter atrial si pot preveni aparitia unor noi episoade de flutter. Ele sunt de multe ori administrate pentru a preveni reaparitia flutter-ului atrial dupa cardioversie (reducerea electrica a flutter-ului). Cele mai frecvent utilizate medicamente antiaritmice sunt amiodarona, sotalolul, propafenona si flecainida.
 • Digoxin: Acest medicament scade conducerea impulsurilor electrice la nivelul nodulului sino-atrial si atri-ventricular, astfel scade frecventa cardiaca. Digoxinei este folosit in special in cazul in care pacientul prezinta insuficienta cardiaca (muschiul inimii nu mai pompeaza cantitatea de sange necesara organismului).
 • Beta-blocante: Aceste medicamente scad frecventa cardiaca prin incetinirea conducerii impulsului electric la nivelul nodulului atrio-ventricular, scad necesarul de oxigen al inimii si scad tensiunea arteriala. Exemple de betablocante: propranolol sau metoprolol.
 • Blocante ale canalelor de calciu: Aceste medicamente de asemenea scad frecventa cardiaca prin incetinirea conducerii impulsului electric la nivelul nodulului atrio-ventricular. Verapamil si diltiazem sunt exemple de blocante ale canalelor de calciu.
 • Dofetilid: Administrarea orala a acestui medicament trebuie initiata in spital, pe o perioada de trei zile. Spitalizarea este necesara pentru a monitoriza ritmul cardiac in timpul perioadei initiale de administrare a medicamentului.Actioneaza prin blocarea canalelor ionice cardiace responsabile de transportul potasiului. Nu are efect asupra canalelor de sodiu sau receptorilor adrenergici.Nu se incepe tratamentul cu dofetilida dupa amiodarona, decat cand nivelele plasmatice ale amiodaronei ajung la 0,3 μg/mL sau dupa intreruperea acestuia cu 3 luni inainte.


Soc electric extern sau cardioversia
Socul electric extern este cel mai eficient mod de reducere a flutter-ului atrial. Urmatoarele conditii trebuie indeplinite pentru a se putea realiza cardioversia:

 • trebuie efectuata anestezie generala de scurta durata (mai putin de 5 minute)
 • trebuie sa se intrerupa tratamentul digitalic (cu digoxin) pentru mai mult de 48 de ore inaintea aplicarii socului electric extern
 • anticoagularea trebuie sa fie eficienta.

Intensitatea socului electric este de obicei 100-200 joules. Ineficienta aplicarii primului soc electric indica ca al doilea soc trebuie sa fie de intensitate mai mare. Dispozitivele recente ce actioneaza bifazic permit reducerea flutter-ului la intensitati mult mai mici.
Factori predictive pentru un esec al reducerii electrice a flutter-ului sunt:

 • Boala cardiaca avansata
 • Dilatarea atriului
 • Reaparitia flutter-ului atrial dupa mai multe socuri electrice
 • Un interval de timp scurt intre aplicarea socului si reaparitia flutter-ului atrial


Ablatia prin radiofrecventa
Tehnici moderne de ablatie prin radiofrecventa pot fi efectuate in centre specializate. Initial se determina calea anormala pe care circula impulsul electric cu ajutorul unei sonde introdusa la nivelul atriului drept. Studiul electrofiziologic (masurarea curentilor din inima prin masuratori directe prin electrozi introdusi in cavitatile cardiace) poate identifica calea accesorie ce provoaca aritmia in cauza si se poate realiza ablatia prin radiofrecventa (distrugerea caii respective). Sonda de ablatie prin radiofrecventa pozitionata in cavitatile drepte ale inimii, intre atriu si ventricul, la nivelul istmului cavo-tricuspid.
De fapt, flutter-ul atrial este datorat dezorganizarii circuitului electric in atriul drept si aparitia unui circuit electric anormal situat intre valva tricuspida si orificiul de varsare a venei cave inferioare in atriul drept.
Sondele utilizate pentru studiul electrofiziologic pot emite unde de radiofrecventa cu distrugerea tesutului cardiac care transmite neadecvat semnalul electric (crearea de mici cicatrici la nivelul tesutului cardiac pentru a bloca undele electrice responsabile de aparitia aritmiei). Aceasta actiune intrerupe circuitul electric anormal si restabileste ritmul cardiac normal.
Teoretic aceasta tehnica este capabila sa trateze singura flutter-ul atrial, dar in practica un tratament antiaritmic este adesea asociat acestei tehnici, astfel incat sa se mentina un ritm normal (sinusal) pe termen lung.
Flutter-ul atrial "lent", bine tolerat care apare la persoane in varsta, fara boli cardiace nu este deobicei indicatie pentru reducerea cu ajutorul socului electric extern, dar poate fi indicatie pentru realizarea ablatiei prin radiofrecventa. Pacientii care sufera de o patologie de valva mitrala pot primi un soc electric.

Comentarii

Dupa 2 interventii prin radio frecventa efectuate de  la Institutul Inimii din Timisoara,starea sanatatii nu s-a imbunatatit.Continui tratamentul ci Propanofenon si Sortis.Simptome :dureri in zona inimii,balunare excesiva fara consum de alimente,trenspiratie abundenta.Rog sa-mi indicati ce medicamente sa iau si ce sanse de viitor am.

Va recomand sa va adresati unui medic cardiolog pentru stabilirea schemei terapeutice corespunzatoare. Alegerea medicatiei depinde de cauza aparitiei flutter-ului, alte afectiuni medicale, precum si alte medicamente admininstrate. Medicamentele utilizate in tratamentul flutter-ului sunt medicamente antiaritmice (amiodarona, sotalolul, propafenona, flecainida), digoxin (folosit in special in cazul in care pacientul prezinta insuficienta cardiaca), beta-blocante (propranolol, metoprolol) sau blocante ale canalelor de calciu (verapamil, diltiazem). Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati unui medic cardiolog pentru stabilirea schemei terapeutice corespunzatoare. Alegerea medicatiei depinde de cauza aparitiei flutter-ului, alte afectiuni medicale, precum si alte medicamente admininstrate. Medicamentele utilizate in tratamentul flutter-ului sunt medicamente antiaritmice (amiodarona, sotalolul, propafenona, flecainida), digoxin (folosit in special in cazul in care pacientul prezinta insuficienta cardiaca), beta-blocante (propranolol, metoprolol) sau blocante ale canalelor de calciu (verapamil, diltiazem). Multa sanatate!

Dupa 2 interventii prin radio frecventa efectuate de  la Institutul Inimii din Timisoara,starea sanatatii nu s-a imbunatatit.Continui tratamentul ci Propanofenon si Sortis.Simptome :dureri in zona inimii,balunare excesiva fara consum de alimente,trenspiratie abundenta.Rog sa-mi indicati ce medicamente sa iau si ce sanse de viitor am.

Dupa 2 interventii prin radio frecventa efectuate de  la Institutul Inimii din Timisoara,starea sanatatii nu s-a imbunatatit.Continui tratamentul ci Propanofenon si Sortis.Simptome :dureri in zona inimii,balunare excesiva fara consum de alimente,trenspiratie abundenta.Rog sa-mi indicati ce medicamente sa iau si ce sanse de viitor am.

Va recomand sa va adresati unui medic cardiolog pentru stabilirea schemei terapeutice corespunzatoare. Alegerea medicatiei depinde de cauza aparitiei flutter-ului, alte afectiuni medicale, precum si alte medicamente admininstrate. Medicamentele utilizate in tratamentul flutter-ului sunt medicamente antiaritmice (amiodarona, sotalolul, propafenona, flecainida), digoxin (folosit in special in cazul in care pacientul prezinta insuficienta cardiaca), beta-blocante (propranolol, metoprolol) sau blocante ale canalelor de calciu (verapamil, diltiazem). Multa sanatate!