Termen cautat
Categorie

Foliculita


GENERALITATI:

Ce este foliculita ?

Foliculita constituie infectia radacinilor firelor de par. Firele de par se dezvolta din foliculii pilosi localizati la nivelul stratului mijlociu al pielii denumit derm. Foliculii pilosi constituie sediul de dezvoltare al unor germeni, consecinta fiind aparitia inflamatiei la radacina firului de par.

Foliculita poate sa apara in orice zona a corpului care este acoperita de fire de par. Cu toate acestea, foliculita se dezvolta frecvent in zona fetei, a scalpului si a zonelor care intra in contact strans cu articolele vestimentare precum regiunea inghinala sau regiunea coapselor.

Forme particulare de foliculita

Formele particulare de foliculita sunt foliculita inotatorilor si foliculita determinata de barbierit.

Foliculita inotatorilor se declanseaza dupa 72 de ore de la inotul in bazin sau piscina si este caracterizata de dezvoltarea pustulelor multiple de mici dimensiuni care se localizeaza in special la nivelul toracelui, insa si pe suprafata bratelor si a picioarelor. Foliculita inotatorilor poate fi asociata cu aparitia febrei care nu depaseste in general 38, 5 - 39 de grade si cu o stare generala de rau. Foliculita inotatorilor se remit de la sine in decurs de sapte pana la zece zile in absenta instituirii unui tratament.

Foliculita determinata de folosirea lamelor de ras sau " pseudofoliculitis barbae " nu este incadrata in categoria foliculitelor, fiind caracterizata de pustule de mici dimensiuni care apar spontan in urma folosirii aparatelor de ras din cauza tendintei de rasucire la nivelul foliculului pe care o capata firul de par. Drept urmare, firul de par nu mai iese la exterior si se rasuceste in straturile tegumentare inducand iritatia locala, semnele de infectie specifice precum inrosirea, cresterea temperaturii locale si tumefactia, lipsind in acest caz.

Foliculita superficiala este reprezentata de foliculita stafilococica, manifestandu-se prin prurit intens la nivelul zonelor cu pilozitati si supradenivelarea pielii in zona cu continut lichidian. Uneori pot fi evidentiate si solutiile de continuitate tegumentara care au aspectul unor plagi de dimensiuni mici, a unor microtraumatisme sau a unor intepaturi.

Foliculita profunda este adesea determinata de actiunea germenilor Gram negativi care afecteaza in special persoanele supuse o perioada indelungata de timp tratamentului antiacneic cu antibiotice. Medicatia antibiotica interfereaza cu echilibrul bacterian normal de la nivelul mucoasei nazale favorizand dezvoltarea bacteriana exagerata. In conditiile in care bacteriile prolifereaza si se extind la nivelul tegumentului facial determinand aparitia infectiilor secundare.

O forma particulara de foliculita este reprezentata de foliculita eozinofilica inregistrata frecvent la pacientii HIV pozitivi. Foliculita eozinofilica este caracterizata de aparitia recurenta a unor zone cu flictene de dimensiuni mici, inflamare si care contin material purulent, localizate la nivelul fetei, spatelui sau bratelor. Zonele afectate de inflamatie sunt pruriginoase, iar in urma remiterii lor lasa in urma o serie de pete hiperpigmentare. Factorul determinant al acestei forme de foliculita nu este cunoscut, insa in mod frecvent este incriminata etiologia fungica.

Cauzele aparitiei foliculitei

Foliculita este indusa de actiunea bacteriilor precum stafilococul auriu care este epifit la suprafata pielii sau precum unele tulpini fungice. Foliculita determinata de fungi este inregistrata adesea la indivizi cu sistemul imunitar slab care nu sunt protejati corespunzator de aceste infectii.

Instalarea foliculitei este favorizata de leziunile produse la suprafata pielii sau la nivelul foliculilor pilosi. Spre exemplu, epilatul sau purtarea de haine ce irita suprafata pielii pot determina aparitia leziunilor la nivelul foliculilor pilosi. La aparitia foliculitei pot contribui si transpiratia, machiajul sau uleiurile.

Foliculita stafilococica superficiala este inregistrata frecvent la persoane de diverse varste si este localizata la nivelul fetei, scalpului, bustului, coapselor sau feselor.

Foliculita fungica poate avea ca agent cauzal Trichopyton, adesea in urma epilarii cu ajutorul aparatelor de ras. Foliculita determinata de Pityrosporum se localizeaza in mod frecvent la nivelul umerilor si a spatelui si este inregistrata in special la tinerii adolescenti. Foliculita indusa de Candida apare la nivelul scalpuluisi in regiunile moi precum glandele mamare sau fesele si afecteaza in special persoanele obeze.

Foliculita de natura neinfectioasa este indusa de actiunea hidrocarburilor sau a grasimilor ce intra in contact cu suprafata pielii.

Cum se manifesta foliculita ?

Infectia foliculilor pilosi se desfasoara pe parcursul mai multor stadii evolutive carora le corespund simptome specifice. Initial, foliculita are aspectul unei zone hiperemice sau rosiatice, sensibila la palpare sau dureroasa, in centrul careia se afla un fir de par sau aflata in apropierea unui folicul pilos. Treptat se formeaza o pustula care contine material purulent. Formarea materialului purulent este asociat cu aparitia pruritului de intensitate moderata. Zona in care se colecteaza materialul purulent capata aspectul unui edem supradiacent de dimensiuni impresionante, fapt care determina proeminarea acesteia la suprafata tegumentului.

Urmatoarea faza in evolutie este caracterizata de fistulizarea flictenei si de exprimare unui material purulent sau cu aspect sanguinolent. In general, o data cu materialul eliminat se elimina si firul de par. In urma fistulizarii, la nivelul ranii produse incepe procesul de cicatrizare care definitiveaza procesul de vindecare.

Flictenele aparute in cadrul foliculitei profunde sunt de dimensiuni mari, induc durere locala intensa si persistenta de lunga durata, spre deosebire de flictenele specifice foliculitelor superficiale. Foliculita profunda poate sa se extinda si poate constitui un punct de plecare pentru infectii cutanate secundare care sporesc gradul de disconfort al pacientului si ii altereaza progresiv starea de sanatate. Furunculele si carbunculii reprezinta complicatiile cel mai frecvent inregistrate. Carbunculii pot induce si instalarea unei reactii febrile si a frisoanelor.

Complicatiile foliculitei

Foliculitele usoare nu sunt asociate in general cu aparitia complicatiilor, insa foliculitele severe pot evolua inducand urmatoarele complicatii:

  • Celulita

Celulita reprezinta o infectie de natura bacteriana cu evolutie foarte severa, care se poate extinde de la suprafata pielii spre nivelul ganglionilor limfatici, fiind urmata de diseminarea bacteriilor in torentul sanguin.

  • Furunculoza

Furunculoza este caracterizata de aparitia unui numar mare de furuncule.

  • Leziunile de grataj
  • Cicatricile inestetice

Procesul de vindecare se poate derula anormal prin formarea cicatricilor cheloide sau a zonelor hiperpigmentare. 

 

DIAGNOSTIC:

In cazul suspicionarii foliculitei, medicul specialist examineaza pacientul insistand la nivelul tegumentului care acopera membrele, fesele, scalpul si fata. Elementul sugestiv pentru diagnosticarea foliculitei este prezenta firului de par in zona centrala a flictenei sau pustulei.

In urma stabilirii diagnosticului de foliculita, medicul specialist trebuie sa evalueze gravitatea procesului infectios. In cazul in care foliculita este severa si intereseaza tegumentul in profunzime, pasul urmator este reprezentat de identificarea agentului etiologic. Adesea, foliculita este determinata de o bacterie precum Staphylococcus Aureus, insa in cazuri particulare poate fi indusa si de fungi precum Candida Albicans.

Pentru identidicarea agentului infectios determinant este necesara efectuarea unor analize specifice. In acest sens se va recolta material purulent de la nivelul pustulei in cazul in care si examenul clinic indica etiologia bacteriana sau se va recolta un fragment tisular prin biopsie de la nivelul zonei afectate in cazul in care se suspicioneaza o infectie de natura fungica. Rezultatele se pot obtine imediat in cazul in care se efectueaza analizarea materialului purulent sau in decurs de cateva zile in conditiile efectuarii biopsiei.

TRATAMENT:

In general, pentru vindecarea afectiunii nu este necesara instituirea unui tratament, insa in cazuri severe, in cazul aparitiei frecvente a foliculitei sau in cazul extinderii acesteia este necesara efectuarea unui consult dermatologic cu scopul prescrierii unui tratament specific.

Tratamentul optim variaza in functie de etiologia foliculitei. Pentru tratarea infectiilor bacteriene se pot administra creme sau unguente care contin substante antiseptice sau antibiotice. In cazul unei foliculite mai severe sau mai profunde este necesara administrarea antibioticelor sistemice sub forma comprimatelor orale. In cazul infectiilor fungice este necesara administrarea medicamentelor antifungice precum fluconazolul. 

In cazul unei foliculite localizate la nivelul scalpului, medicul dermatolog poate prescrie folosirea unui sampon bazat de sulfura de seleniu sau pe propilenglicol.

In cazul in care foliculita nu se remite in urma administrarii tratamentului cu medicatie antibiotica sau in cazul in care aceasta reapare in mod frecvent, se poate folosi tratamentul cu laser ce implica distrugerea foliculilor pilosi prin intermediul razelor laser.

Masurile terapeutice ce pot fi luate acasa constau in urmatoarele :

  • Folosirea unui sapun cu proprietati antibacteriene.
  • Folosirea unor sampoane ce contin seleniu.
  • Aplicarea de comprese caldute la nivelul zonelor afectate.
  • Aplicarea solutiilor de otet alb distilat in cantitati mari de apa.

Profilaxie

Pentru prevenirea foliculitei este recomandata mentinerea unei igiene corporale bune prin efectuarea de dusuri zilnice cu apa calda, folosirea din abundenta a samponului si a sapunului, evitarea utilizarii aceluiasi prosop pe care il folosesc si alte persoane, purtarea de haine lejere si aplicarea de creme sau de lotiuni in urma epilarii. De asemenea, se recomanda curatarea cu atentie a pielii in conditiile intrarii in contact cu substante chimice toxice sau cu substante cu potential iritant, evitarea gratajului in zonele afectate de foliculita pentru prevenirea cantonarii germenilor subunghial si transportarea lor la nivelul altor zone tegumentare sau contaminarea persoanelor din jur. Se recomanda spalarea frecventa a mainilor si curatarea cu atentie a unghiilor in special in conditiile preexistentei unei infectii tegumentare, evitarea utilizarii de aparate de ras in regiunile afectate, schimbarea lamei aparatului de ras dupa fiecare folosire sau inlocuirea aparatelor electrice si a lamelor cu creme sau lotiuni depilatoare. Nu se recomanda utilizarea acestor produse mai des de 1 sau 2 ori saptamanal. Specialistii recomanda evitarea folosirii exagerate a uleiurilor si a cremelor de corp pentru ca pot sa favorizeze acumularea de bacterii la nivelul tegumentelor si aparitia secundara a foliculitei, folosirea deodorantelor usoare si evitarea celor puternice ce pot deveni iritante pentru tegumente si spalarea imediata cu sapunuri antibacteriene in urma inotarii in stranduri sau piscine publice.