In SUA, fracturile costale reprezinta cele mai frecvente leziuni de la nivelul pieptului (aproximativ 10-15% din toate leziunile traumatice). Aproape 300 000 de americani ajung la medic in fiecare an din cauza fracturilor costale, iar dintre acestia 7% necesita spitalizare pentru ameliorarea durerilor si interventii chirurgicale.
Copiii si bebelusii sunt mai putin predispusi la a avea fracturi costale pentru ca oasele lor sunt mai flexibile. Prin urmare, daca un copil sau un bebelus are o coasta fracturata, este important sa se afle cauza. In cazul in care nu exista niciun motiv clar, medicii vor lua in considerare posibilitatea unui abuz asupra sa.
Coastele fracturate, fisurate sau rupte sunt de obicei cauzate de o lovitura in piept si se vindeca in mod normal in trei-sase saptamani. Se pot trata cu analgezice. Ocazional, fracturile costale pot determina insa probleme pulmonare grave.
Daca credeti ca aveti o fractura costala, ca urmare a unui traumatism minor, veti pute a de obicei sa va ingrijiti la domiciliu. Coastele nu se pot trata prin utilizarea de atele ca celelalte oase, asa ca trebuie lasate sa se vindece in mod natural. Leziunile costale se trateaza in acelasi mod, chiar si in cazul in care coastele sunt fisurate sau doar putin afectate in zona muschilor din jurul coastelor. Lucrul acesta inseamna ca, de obicei, nu este nevoie de radiografie toracica.
Cu toate acestea, in cazul in care coastele sunt fracturate in urma unui accident auto, cadere de la inaltime sau un impact major, este necesar sa mergeti de urgenta la medic pentru verificare si diagnostic.
O fractura costala reprezinta o leziune comuna care apare atunci cand se rupe o coasta sau apare o fisura la nivelul unui os al cutiei toracice. Cauzele cele mai frecvente sunt traumatismele suferite la nivelul pieptului, cum ar fi o cadere, un impact in timpul unui meci sportiv de contact sau un accident de masina sau de motocicleta.
Majoritatea fracturilor costale sunt usoare si se trateaza de la sine in cateva saptamani. Dar, pot exista si complicatii. O margine zimtata a unui os rupt poate afecta vasele de sange majore din organism sau alte organe interne, cum ar fi plamanii.
In cele mai multe cazuri, fracturile costale se vindeca de obicei de la sine in una sau doua luni. Gestionarea durerii este importanta astfel incat pacientul sa poata continua sa respire corespunzator si sa evite complicatiile pulmonare, cum ar fi pneumonia.
Daca aveti o fractura sau o fisura costala veti simti durere de fiecare daca cand respirati. Simtiti cum puteti respira doar usor, superficial, scurt, dar este important sa incercati sa respirati normal pentru a permite plamanilor sa se extinda pe deplin.
Puteti observa de asemenea umflatura sau o sensibilitate mai mare in jurul zonei afectate si chiar vanatai pe piele.
Durerea asociata cu o fractura costala apare de obicei sau se intensifica atunci cand:
Este recomandat sa consultati medicul atunci cand simtiti durere intensa intr-o anumita zona de la nivelul coastelor dupa un accident, daca aveti dureri atunci cand respirati sau pur si simplu nu puteti respira bine din cauza durerilor.
Mergeti de urgenta la medic daca aveti febra mare, tusiti cu sange, simtiti presiune, plenitudine sau o durere ascutita in centrul pieptului timp de mai mult de cateva minute sau daca durerea se extinde dincolo de piept, catre umar si brat. Aceste simptome pot indica un atac de cord sau o infectie. De asemenea, este posibil ca o coasta rupta sa fi atins plamanul.
Fracturile costale apar cel mai adesea din cauza impactului direct (de exemplu: un accident auto, o cadere, sporturi de contact). Coastele pot fi fracturate, de asemenea, in urma unor traume si accidente repetitive in cazul persoanelor care practica sporturi ca golf si canotaj. Nu in ultimul rand, fracturile costale pot aparea in urma unei tuse prelungita si severa.
Urmatorii factori pot creste riscul de fracturare a coastelor:
Spre deosebire de fisurile costale, fractura sau ruperea completa a coastelor poate duce la o serie de complicatii. Vasele de sange si alte organe din organism pot fi afectate. Riscul creste o data cu numarul de coaste rupte. Complicatiile variaza si in functie de ce coaste din organism au fost fracturate. Iata cateva complicatii posibile:
Aceste probleme trebuie diagnosticate corect si din timp pentru a putea fi gestionate corespunzator din punct de vedere medical.
Deoarece multe fracturi costale au loc in urma unor accidente de masina, pacientii afla ca au una sau mai multe coaste rupte cand ajung la spital. Dar, daca simtiti simptomele descrise mai sus este indicat sa va consultati medicul de familie.
Inainte de a merge la medic puteti intocmi o lista care sa cuprinda urmatoarele detalii:
In timpul vizitei, adresati medicului urmatoarele intrebari:
Pentru un diagnostic corect, medicul va adresa urmatoarele intrebari:
In timpul examenului fizic, medicul va apasa usor pe coaste. Poate asculta plamanii si poate observa cum se manifesta cutia toracica in timp ce respirati.
Pentru stabilirea diagnosticului, medicul va poate recomanda sa efectuati urmatoarele teste:
Cele mai multe fracturi costale usoare se vindeca de la sine in termen de sase saptamani.
S-ar putea sa fie necesar sa va luati liber de la serviciu, mai ales daca munca dumneavoastra implica lucru fizic intens sau daca durere a este severa. De fiecare data cand inspirati sau cand tusiti veti simti durere si este important sa luati medicamente de ameliorare a durerii pentru ca, daca respirati in continuare superficial si evitati sa tusiti exista riscul de a dezvolta o infectie la nivelul pieptului.
In cazuri foarte rare de vatamari si complicatii grave, poate fi nevoie de interventie chirurgicala.
Pentru ameliorarea durerii puteti opta pentru:
Medicul va poate prescrie ce medicamente sa luati. Sfatul medical general este ca pentru durere usoara pana la moderata sa luati paracetamol, pentru durere moderata pana la severa sa luati paracetamol SAU codeina SAU paracetamol plus un analgezic anti-inflamator. Puteti lua in acelasi timp paracetamol si codeina, dar studiile sugereaza ca durerea nu se va ameliora mai usor daca le luati pe amandoua o data sau doar cate unul. De asemenea, riscul de efecte secundare este mai mare daca alegeti sa luati si paracetamol, si codeina in acelasi timp.
Nu luati analgezice anti-inflamatorii daca sunteti sub tratamentul unor medicamente anti-coagulare, cum ar fi heparina, warfina sau alte medicamente similare.
Discutati cu medicul inainte de a lua analgezice anti-inflamatorii daca:
In aceste cazuri, medicul va poate sugera un analgezic sau un medicament mai usor, care sa protejeze stomacul (de exemplu omeprazol).
Incercati sa respirati adanc si lasati plamanii sa se umple bine cu aer. Exercitiile de respiratie, cum ar fi 10 respiratii foarte profunde in fiecare ora, pot preveni o infectie.
Nu infasurati si nu strangeti bandaje in jurul pieptului, pentru a permite plamanilor sa functioneze in mod corespunzator.
Este foarte important sa nu fumati in perioada de recuperare dupa un accident in care v-ati fracturat o coasta.
Pacientului trebuie sa ii fie administrate medicamente pentru ameliorarea durerii, pentru ca daca il doare prea tare atunci cand respira profund, ar putea dezvolta pneumonie. Daca medicamentele administrate pe cale orala nu sunt suficiente, medicul poate sugera efectuarea unor injectii anestezice pe termen mai lung in jurul nervilor de la nivelul coastelor.
In trecut, medici recomandau impachetarile de compresie (bandaje elastice care se infasoara in jurul pieptului) pentru imobilizarea si vindecarea zonei afectate. Azi, aceste impachetari de compresie nu mai sunt recomandate pentru tratarea fracturilor costale, deoarece pot impiedica pacientul sa respire adanc, lucru care poate creste riscul de infectie.
Iata cateva masuri care va pot ajuta sa preveniti fracturile costale: