Termen cautat
Categorie

Hepatita virala A


Autor: camy

GENERALITATI:

Ce este hepatita virala A?
Hepatita A este o infectie a ficatului cauzata de un virus de tip ARN care este transmis prin ingerarea alimentelor si a apei contaminate. Spre deosebire de virusii hepatici B si C, hepatita A nu determina o infectie cronica asupra ficatului. Acesta este primul virus hepatic descoperit si este cunoscut ca fiind cea mai frecventa cauza de inflamatie hepatica.

Perioada de incubatie
Virusul hepatic A are o perioada de incubatie ce variaza intre 15 si 45 de zile (in medie – 25 de zile). Prima faza, simultana cu debutul acestei afectiuni hepatice, este caracterizata de simptome nespecifice precum oboseala, stare de slabiciune, anorexie, greata, varsaturi, Durere abdominala si, mai rar, Dureri abdominale si diaree.
In faza de stare apare icterul care se insoteste de Urini inchise la culoare si de scaune decolorate. Medicul constata ca ficatul se mareste si devine dureros. Cateodata apare si o marire a splinei (splenomegalie). Tabloul clinic se poate completa cu o eruptie maculoasa (pete), dureri ale articulatiilor si uneori chiar o inflamatie a articulatiilor (artrita).

DIAGNOSTIC:

Diagnostic

• Anamneza epidemiologica: prezenta in focarul epidemic cu 15-40 de zile inainte de imbolnavire cu hepatita virala A acuta, contacte cu persoane bolnave de hepatita A.
• Examenul obiectiv sitablou clinic:prezenta intoxicatiei (starea generala, disconforturi) ,dispepsia (indigestii) ,modificarile temperaturii (febra, transpiratii, frisoane),icter (sclere, mucoase, tegumente)
• Date de laborator: analiza clinica generala a sangelui: leucopenie, monocitoza si limfocitoza. Uneori viteza de sedimentare a hematiilor este incetinita. Testele de coagulare arata insuficienta hepatocelulara(crestera TGO si TGP), indicele de protrombina in sange este scazut.
• Diagnosticul de baza al infectiei acute prin evidentierea de Ac IgM-anti-HAV, care apare precoce si dispar treptat in cateva luni. Anticorpii IgG-anti-HAV persista un timp indelungat chiar si toata viata. Acesti anticorpi se depisteaza in ser prin analiza radioimunica (ARI) sau imunoenzimatica (AIE).

TRATAMENT:

Nu exista un tratament specific, ci doar simptomatic bazat pe administrarea de vitamine si protectoare hepatice.
Igiena riguroasa poate reduce riscul de contaminare, dar nu asigura o protectie eficienta si sigura. Evolutia hepatitei cu virus A este aproape totdeauna favorabila, cu o vindecare completa, fara sechele. Nu se cunosc hepatite cronice si nici purtatori cronici de virus A, dupa infectia cu virus hepatitic A. Perioada de covalescenta este de 30-60 zile, reprezentand perioada in care se face un control periodic, clinic si de laborator si se consolideaza vindecarea.
Administrarea de imunoglobuline este o metoda rapida, scumpa si limitata in timp (3-6 luni de protectie). Vaccinarea este singura metoda cu adevarat sigura, rapida si eficace, asigurand protectia pe termen lung impotriva hepatitei A.