Herniile abdominale reprezinta exteriorizarea partiala sau totala a unuia sau mai multor viscere, din cavitatea peritoneala, la nivelul unor zone slabe ale peretelui abdominal, preexistente anatomic.O hernie abdominala se produce ca urmare a dezechilibrului dintre presiunea intraabdominala si rezistenta opusa de peretele abdominal.In conditii fiziologice, aceste doua forte contrare se afla in echilibru. Orice cauza care influenteaza unul dintre aceste elemente predispune la aparitia unei hernii.
CLASIFICAREA HERNIILOR ABDOMINALE
Herniile pot fi clasificate in functie de urmatoarele criterii:
Etiologia herniilor abdominale tine de:
Definitie
Herniile inghinale sunt varietatea cea mai frecventa de hernii abdominale, reprezintand 90% din totalul herniilor. Incidenta aparitiei herniilor inghinale este mai mare la barbat, datorita efortului fizic mai intens depus de barbati in conditii de munca, persistentei canalului peritoneo-vaginal, anomaliilor de migrare ale testiculului-este mai frecventa pe partea dreapta decat pe stanga.
Clasificarea herniilor inghinale
congenitale si dobandite
se produc prin canalul peritoneo-vaginal persistent, neobliterat si pot fi:
Se pot asocia cu anomalii de migrare a testiculului care constituie un obstacol in calea sacului herniar, care isi schimba traiectul realizand urmatoarele forme anatomo-clinice:
Tipuri de hernii inghinale congenitale:
Herniile inghinale oblice externe dobandite -se produc prin orificiul inghinal profund la nivelul fosetei inghinale externe datorita presiunii exercitate dinspre interior reprezentata de gradientul presional al viscerelor abdominale-eforturi mici dar repetate: tusitorii cronici, constipatie, disurie;eforturi mari brutal efectuate; calitatii peretelui abdominal care favorizeaza herniile:colagenoze, neoplazii, afect inflamat, obezit, hipotiroidia, decompensari ascitice. Ѕacul herniar ce conține epiplon sau anse intestinale, se afla intotdeauna lateral de pulsatiile perceptibile clinic ale arterei epigastrice inferioare.
Herniile directe - Ѕe produc la nivelul fosetelor inghinale mijlocii si se situeaza medial de pulsatiile arterei epigastrice inferioare.
Herniile inghinale oblice interne - Ѕe produc la nivelul fosetelor inghinale interne si sunt extrem de rare deoare acest segment e puternic intarit de tendonul conjunct si ligamentul Henle.
Examinarea clinica
Se incepe prin inspectia în clinostatism si ortostatim a pacientului, simtand la palpare o formatiune dura ce ar conduce initial spre un diagnostic de tumora, se trece la palparea formatiunii tumorale si se urmareste: traiectul parietal prin care s-a exteriorizat continutul sacului herniar, tumora (sacul herniar) este reductibila daca prezinta tendinta de expansiune la efort, raportul cu artera epigastrica inferioara, palpare si percutie -continutului sacului herniar in cazul unui epiploocel avem matitate iar in cazul unui enterocel-sonoritate.
Diagnosticul pozitiv se stabileste la examinarea bolnavului mai intai in ortostatism si apoi in clinostatism deoarece unele hernii se reduc in clinostatism.
Bolnavul este rugat sa mearga,sa faca un efort de tuse pentru ca hernia sa se exteriorizeze. Hernia are forme si dimensiuni variabil,daca continutul este intestinal, tegumentele formatiunii herniare au aspect normal,consistenta retinenta - elastica,la palpare apar zgomote hidroaerice; daca continutul este epiplon, formatiunea herniara este moale si neregulata,pastoasa,cu suprafata granulata.
La examenul bolnavului in decubit dorsal se apreciaza mai bine dimensiunile reale ale defectului parietal.
Cerem bolnavului sa faca un efort de ridicare fara sa se sprijine - se pune in evidenta pseudotumora herniara.
Examenul local al bolnavului trebuie completat cu un examen general minutios, care permite un bilant corect; stabilirea riscului operatiei, legat de existenta unor tare asociate;
Mijloace de investigare de la laborator
Transluminatia
Examenul radiologic -permite stabilirea naturii continutului herniar prin:
Cistografia si cistoscopia se folosec pentru a identifica prezenta unui diverticul al vezicii urinare sau chiar a vezicii in sacul herniar.
Radioscopia "abdominala pe gol" pune in evidenta imagini tipice radiologice de "cuiburi de randunica“, care reprezinta marginea complexa a unui lumen intestinal, izolat, cu continut de gaze si lichid.
Diagnosticul diferential trebuie facut cu:
Tratamentul chirurgical
Orice operatie de hernie comporta patru timpi esentiali:
In general se utilizeaza anestezia rahidiana, dar in anumite cazuri se efectueaza anestezia generala sau locala.
Tratamentul exclusiv chirurgical se refera la refacerea defectelor parietale inghinale.
Tehnica chirurgicala: Procedeul anatomic consta indisectia sacului herniar si tratarea continutului urmat de patrunderea in spatiul properitoneal prin sectionarea fasciei transversalis si refacerea peretelui posterior al canalului inghinal prin sutura a ligamentului conjunct, a fasciei transversalis cu marginea posterioara a ligamentului inghinal;
Exista foarte multe procedee pentru refacerea peretelui canalului inghinal:
Evolutia herniilor inghinale-incarcerarea herniara - cand elementele din sacul herniar nu mai pot fi reduse dar isi pastreaza vascularizatia si strangularea herniara - cand elementele din sacul herniar nu mai pot fi reduse si apar fenomene ischemice.
Comentarii
Trimis de Simona Halep (neverificat) la Mie, 11/05/2014 - 13:57
Spam
Spam spam spam spam spam spam spam
http://spam.ro
http://www.spam.ro
spam
spam
www.spam.ro
spam.ro
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Hernia inghinala
Buna ziua, am o problema veche de sanatate si nu i pot gasi solutia.
-In anul 2010 dupa ce am depus efort fizic(carat mortal cu roaba urcand o panta mare) ma luat o durere in zona Fosa iliaca stanga, a debutat brusc si a incetat imediat cum mam asezat jos,am avut diaree, dupa un timp mam ridicat si dupa putin mers pe jos dinou era nevoie sa ma asej.
-am mers la medicul de familie, ma calmat zicand ca nu e nimic grav, diareea si durerea se provoaca de la acel efort, mia recomandatat debridat doar in cazul in care nu imi trece in cateva zile. -dupa ceva timp mi a trecut dar tot simteam o durere usoara in accea zona uneori si in medie o data pe luna daca aveam de mers mai mult timp pe jos ma lua o durere mare, era nevoie doar sa ma asez pt cateva munute si trecea de la sine, ramanea doar o durere usoara pe urma...
-In 2011 am mers la doctor pt ca durerea aparea tot mai des, meseria mea necesita mersul pe jos, am luat debridat a fost cat de cat bine pana nu am terminat cutia...
-In 2012 am mers dinou la doctor si am facut si o colonoscopie, nu am macat 0 zi jumate pt pregatiria colonoscopiei, dupa ce am putut manca, ciudat nu mai simteam nici un fel de durere, doctorul a spus ca sigur e o problema cu colonul care nu prelucreaza hrana si de aici si diareea. in caz ca nu trece sa merg la chirurg...
-Anul acesta am fost la chirurg si dupa o scurta consultatia, mi a zis ca o sa mi treaca de la sine ca am o sensibilitate la peretele abdomenului... mia recomandat doar sa intaresc musculatura abdomenului si asta a fost tot, eu de 4 zile in fiecare seara ma sucesc in pat pt ca simt o durere in aceea zona, uneori am diaree uneori nu, in timpul zilei simt o durere suportabila.
Multumesc pentru rabdare, am scris destul de mult
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Hernia inghinala
Buna ziua,
VA ROG DIN SUFLET UN SFAT !
Bunicul meu - 94 de ani - are hernie scrotalis si ieri acuza dureri mari in partea stanga -inghinal. Avea si o umflatura de marimea unei nuci, care dupa cateva ore s-a retras. Aceasta hernie i-a fost depistata acum vreo 6 sau 7 ani (avea 86-87 de ani) si la acea vreme medicul a spus ca nu poate fi operat din cauza varstei inaintate. Atunci a purtat pentru putin timp centura inghinala, dar nu se simtea bine cu ea si a renuntat. Intre timp a facut si o bronhopneumonie cronica obstructiva si are o tuse cronica, chinuitoare. Am inteles ca nici macar laparoscopic nu poate fi operat.
CE POT FACE ? CUM POT SA IL AJUT?
Va multumesc anticipat.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Hernia inghinala
Buna seara!
In urma cu o zi am simtit o durere in zona abdomenului mai exact in stanga jos care cobora inspre scrot.Mentionez ca obijnuiesc sa ridic greutati regulta iar in ultima vreme mi-am schimbat programul si ridic greutati mai grele.Este posibil sa fie vorba de hernie inghinala,sincer ma cam ingrijorat durerea....imi recomandati un consult daca durera persista?Inca nu mi-a aparut nici o umflatura.
Va multumesc anticipat!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Hernia inghinala
Buna seara, as vrea sa intreb si eu cate ceva legat de acest subiect. Mama mea s-a operat de hernie strangulata la intestinul subtire. As vrea sa va intreb daca dupa operatie este normal sa tot supureze, iar taietura, sa fie umflata. Are pusa plasa in interior, iar d-na dr. ne-a spus ca ar fi reactia plasei cu organismul.Este adevarat? nu este nimic periculos? Va multumesc.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Hernia inghinala
As dori sa stiu daca mai exista vreun spital privat unde operatia de hernie inghinala sa fie compensata de catre stat. Multumesc anticipat.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Hernia inghinala
Buna ziua!!!
As avea o mare rugaminte, daca ati putea sa-mi raspundetzi la urmatoarea intrebare: Exista vreun risc a recidivarii herniei inghinale facand abdomene. Mentionez ca am fost operat de aprox. 3-4 ani de hernie inghinala (mi-a fost atasata si aceea plasa pentru hernie). Multumesc si astept un rsp !
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Hernia inghinala
Buna seara,
am hernie inghinala dreapta si as dori sa stiu care materiale(plase) pentru intarirea peretelui abdominal sint mai bune precum si costurile acestora. De asemenea as vrea sa stiu care metoda de operatie este mai indicata. Ma intereseaza toate acestea pentru ca urmeaza sa sufar o interventie chirurgicala.
VA MULTUMESC ,astept raspuns
Trimis de alina.dragan la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Hernia inghinala
Buna ziua,
Poate fi o reactie a organismului la prezentei plasei, dar poate si o infectie cauza acelei umflaturii si supuratii. In orice caz, normal nu este, motiv pentru care va trebui sa va adresati medicului.
Multa sanatate!
Alina D.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Hernia inghinala
Buna ziua,
Am hernie bilaterala, dreapta a fost operata de 3 saptamani iar stg este in faza incipienta(doar un punct inghinal). Intrebarea mea - Este reconadat sa port centura pentru hernei inghinala bilaterala pentru prevenirea celei din stg si pentru sustinerea celei din dreapta (operate) ????
Pagini