Termen cautat
Categorie

Hernii


GENERALITATI:

Ce sunt herniile ?

Orice exteriorizare a unui segment organic sau a unui organ de la topografia sa normala este numita hernie. O hernie se produce in conditiile in care continutul unei cavitati organice isi schimba topografia. Cu toate ca denumirea de hernie este folosita pentru desemnarea acestor modificari din orice regiune a organismului, cel mai frecvent se utilizeaza pentru desemnarea herniilor peretelui abdominal.

Herniile peretelui abdominal reprezinta protruzii ale continutului abdominal prin traversul unui orificiu dobandit sau congenital, produs intr-o zona de slabiciune musculara sau la nivelul unui defect de la nivelul peretelui abdominal. Segmentele organice exteriorizate cel mai frecvent sunt portiuni de intestin sau de tesut gras abdominal. Herniile se produc adesea in regiunea abdominala, regiunea conductului inghinal si a coapsei si in regiunea abdominala.

Care sunt principalele tipurile de hernii ?

 • Hernia inghinala

Herniile inghinale constituie 75 % din totalitatea herniilor produse la nivelul peretelui abdominal si se formeaza de 25 de ori mai frecvent la persoanele de sex masculin decat la persoanele de sex feminin. Herniile inghinale se produc in regiunea inghinala in conditiile in care tesuturile abdominale sau o portiune de intestin este exteriorizata printr-o zona slabita de la nivelul peretelui abdominal aparand ca o umflatura in regiunea inghinala sau in zona scrotala.

Herniile inghinale care afecteaza copiii apar ca si consecinta a persistentei canalului peritoneo - vaginal, conduct prezent in conditii normale in viata intrauterina si care ulterior trebuie sa se inchida. Persistenta canalului peritoneo - vaginal faciliteaza alunecarea segmentelor intestinale prin lumenul acestuia si producerea herniei inghinale.

 • Hernia femurala sau crurala

Conductul femural reprezinta canalul prin care trec vena, artera si nervul femural atunci cand parasesc cavitatea abdominala cu scopul de a ajunge in regiunea coapsei. Desi in conditii normale, conductul femural are un lumen stramt, in unele circumstante acesta se largeste pentru a facilita patrunderea continutului din ansele intestinale sa treaca prin acest canal.

Herniile femurale determina aparitia unei tumefactii sub nivelul ligamentului inghinal, la nivelul jumatatii superioare a coapsei. Ca si frecventa, herniile femurale abdominale ocupa al doilea loc si afecteaza in mod special persoanele de sex feminin din cauza ca diametrul pelvian este marit in acest caz, astfel ca si regiune in care se formeaza hernia are o dimensiune mai mare. Herniile femurale implica un risc mai mare de a capata caracter ireductibil si de a deveni hernii strangulate.

 • Hernia ombilicala

Herniile ombilicale reprezinta defecte ale peretelui abdominal care constau in exteriorizarea unor portiuni de tesut gras sau a unui organ intern la nivelul conductului ombilical. Herniile sunt adesea remarcate in momentul nasterii cu aspectul unei tumefactii la nivelul ombilicului a carui volum creste in conditiile in care se exercita presiune interna sau externa la nivelul abdomenului, in special atunci cand copiii plang. Herniile ombilicale sunt inregistrate in mod frecvent la copiii sugari. In general, herniile ombilicale nu induc durere sau alte semne si se vindeca de la sine pana in jurul varstei de doi ani. Herniile de mari dimensiuni si herniile care nu se pot inchide de la sine implica necesitatea supunerii interventiilor chirurgicale de corectare in jurul varstei de doi pana la patru ani. Herniile ombilicale se pot produce si mai tardiv, in special la persoanele obeze, afectate de ascita sau a femeilor cu sarcini multiple.

 • Hernia liniei Spiegel

Hernia liniei Spiegel se produce foarte rar la nivelul marginii musculaturii dreptilor abdominali. Hernia liniei Spiegel se exteriorizeaza rareori subcutanat, adesea mentinandu-se intre muschii lati abdominali.

 • Hernia obturatorie

Hernia obturatorie apare destul de rar, in special la persoanele de sex feminin si in varsta. Hernia obturatorie consta in exteriorizarea organelor de la nivelul cavitatii abdominale sau pelvine prin traversul canalului obturator inspre radacina coapsei.

 • Hernia epigastrica

In caz de hernie epigastrica, o parte dintre intestine sau segmente din acestea pot patrunde printre muschii abdominali localizati intre conductul ombilical si cosul pieptului. Circa 75 % dintre herniile epigastrice afecteaza persoanele de sex masculin. Corectia lor se efectueaza pe cale chirurgicala. Herniile epigastrice contin adesea tesut gras si rareori segmente intestinale.

 • Hernia hiatala

Herniile hiatale sau diafragmatice se produc prin patrunderea stomacului prin torace prin traversul hiatusului esofagian. Herniile hiatale de mari dimensiuni pot fi responsabile de acumularea alimentelor si a acidului la nivel esofagian inducand senzatii de arsura si dureri.

Herniile hiatale se trateaza in primul rand prin ameliorarea factorilor de risc, modificarea regimului igieno - dietetic si administrarea tratamentului medicamentos sau supunerea la o interventie chirurgicala corectiva.

Care sunt factorii de risc ?

Toate afectiunile care implica cresterea presiunii intraabdominale contribuie la formarea si la agravarea herniilor. Factori precum starea de obezitate, accesele violente de tuse, stranuturile, ridicarea greutatilot, depunerea de eforturi crescute in timpul defecarii sau a mictiunii, bolile cronice pulmonare, sarcina sau acumularea de lichid la nivelul cavitatii abdominale reprezinta factori de risc pentru producerea herniilor. Actionand unic, este posibil ca acestia sa nu determina aparitia unei hernii, insa aceasta poate aparea in conditiile in care aceste eforturi mari sunt asociate cu slabiciunea musculara. Antecedentele familiale de hernii pot, de asemenea, sa creasca riscul de dezvoltare al herniilor la descendenti.

Care sunt simptomele herniilor ?

 • Tumefactie

Herniile reprezinta defecte ale peretilor musculari abdominali la nivelul carora proemina ansele intestinale, tesutul gras sau alte organe abdominale, fapt care induce aparitia umflaturilor evidente subcutanat la nivelul peretelui abdominal. Sediul tumefactiei variaza in functie de tipul herniei formate.

 • Durere

Durerea poate sa apara ca urmare a intinderii sau rupturii tesuturilor din jurul herniei si prin iritarea nervilor periherniari. In astfel de circumstante, durerea se localizeaza la nivelul inelului herniar. In conditiile in care hernia devine complicata prin incarcerare sau prin strangulare, durerea poate deveni generalizata, afectand intreaga suprafata a abdomenului.

Constipatia, senzatia de greata si varsaturile apar in conditiile incarcerarii herniilor si a obstructionarii tranzitului alimentar normal. In conditiile obstructionarii conductului intestinal se poate instala constipatia sau se poate produce refluarea continutului, fapt care determina aparitia senzatiei de greata si a varsaturilor.

 • Semne urinare

Herniile inghinale si herniile femurale pot induce aparitie simptomelor urinare precum polakiuria sau urinarea frecventa, resimtirea de arsuri in cursul urinarii, producerea de infectii frecvente sau chiar formarea calculilor urinari.

 • Alte simptome

Alte simptome ce pot fi inregistrate in cazul herniilor pot fi impotenta sau incapacitatea obtinerii sau mentinerii unei stari erectile satisfacatoare, alterarea functiei ejaculatorii, resimtirea de dureri in cursul rapoartelor sexuale sau inflamarea pielii din regiunea herniei.

Care sunt complicatiile herniilor ?

 • Incarcerarea

In caz de incarcerare, continutul abdominal protruzionat devine " captiv " si nu poate fi impins intraabdominal. In aceste circumstante, hernia este numita ireductibila, iar pacientii resimt simptome precum senzatia de abdomen plin si destins, varsaturi, dureri, strare de iritabilitate si de nervozitate, roseata si reactie febrila.

 • Strangularea

Strangularea survine in conditiile in care fluxul sanguin al segmentului abdominal herniat este intrerupt. In acest conditii, tesuturile nu reusesc sa primeasca o cantitate suficienta de oxigen si de substante nutritive, iar tesuturile mor. In caz de hernie strangulata, tegumentul supradiacent acestui defect devine eritematos, tensionat, uneori chiar cianotic ca urmare a scaderii concentratiei oxigenului din sange.

 • Pierderea dreptului la domiciliu

Pierderea dreptului la domiciliu se constata in cazul tumorilor gigante, vechi al caror continut este mai crescut decat cel al cavitatii peritoneale.

 • Contuzii herniare

Contuziile herniare reprezinta leziuni provocate sau accidentale suferite la nivelul continutului herniat care este presat in cazul cazaturilor sau a loviturilor de corpuri dure si netaioase.

 • Tuberculoza herniara
 • Tumorile herniare

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul herniilor se stabileste in urma efectuarii unui examen clinic. Herniile devin evidente in conditiile cresterii presiunii intraabdominale, astfel ca se recomanda ca pacientul sa fie consultat in ortostatism sau in picioare. In cazul in care nu se poate realiza palpatia herniei, medicul specialista ii poate indica pacientului sa tuseasca sau sa expire fortat cu cu gura inchisa, timp in carea examinatorul ii poate palpa peretele abdominal. Examinarea este concentrata pe regiunea ombilicala, regiunea inghinala, triunghiul femural sau orice alta incizie de la nivelul peretelui abdominal. In cursul examenului clinic, medicul specialist urmareste forma si dimensiunea herniei cu scopul de a determina gradul sau posibilitatea de reductibilitate a herniei. Unele hernii pot ramane neobservate, in special in cazul copiilor mici si cand nu sunt asociate cu o simptomatologie evidenta, motiv pentru care medicul specialist insista in examinarea pacientului indemnand copiii sa tuseasca sau observand forma abdomenului lor in timp ce plang.

De asemenea, personalul medical specializat poate stabili un diagnostic diferential intre hernii si adenopatiile infectioase sau maligne, testiculele ectopice sau lipoame. Formatiunile fata de care se efectueaza diagnosticul diferential au consistenta solida si nu au caracter reductibil. De asemenea, pentru stabilirea unui diagnostic corect se poate apela la examinarea radiologica sau la efectuarea unui examen ecografic abdominal, in special in conditiile in care hernia nu are caracter reductibil.

TRATAMENT:

Herniile trebuie corectate cat mai repede cu scopul prevenirii aparitiei complicatiilor. De cele mai multe ori, herniile abdominale se pot corecta pe cale chirurgicala, iar recuperarea pacientilor nu implica modificari ale stilului de viata de termen lung.

Herniile simple se pot repara in special prin " reducerea " continutuui herniar sau prin impingerea continului herniat intraabdominal si prin repararea defectului de la nivelul peretelui muscular abdominal prin suturare sau herniorafie.

Interventia chirurgicala se efectueaza sub efectul anesteziei locale, locoregionale sau peridurale ori generale si necesita o scurta perioada de spitalizare.

Tehnicile de ultima ora destinate intaririi peretelui muscular constau in utilizarea unor plase sintetice care previn supraintinderea tesuturilor deja slabite. Plasele se aplica fie in fata defectului muscular, caz in care interventia se numeste " reparatie anterioara ", fie in spatele defectului muscular, caz in care interventia se numeste " reparatie posterioara ".

Metoda de " reparatie posterioara " are avantajul ca implica un procent reduc de recurente, iar recuperarea pacientilor este rapida. Cu toate acestea, in acest caz s-a constatat cresterea incidentei infectiilor, in special la pacientii cu un sistem imunitar compromis precum pacientii cu diabet zaharat. Interventia se desfasoara sub efectul anesteziei generale si implica efectuarea unei incizii de mici dimensiuni in interiorul ombilicului sau sub nivelul acestuia. Cavitatea abdominala este insuflata cu aer in asa fel incat medicul chirurg sa poate observa organele din cavitatea abdominala. Prin traversul inciziei operatorii se introduce un instrument subtire si dotat cu sursa de lumina, denumit laparoscop. Instrumentele  cu ajutorul carora se efectueaza corectia herniei se insera prin traversul altor incizii de mici dimensiuni care se efectueaza in regiunea abdomenului inferior. In urma corectarii herniei, deasupra defectului muscular se plaseaza o plasa cu scopul intaririi peretelui abdominal. In general, nu este recomandata utilizarea dispozitivelor externe cu scopul mentinerii herniei reduse, fara repararea defectelor care stau la baza precum centurile sau monezile. O exceptie de la aceasta recomandare o fac pacientii ale caror hernii nu se pot corecta pe cale chirurgicala.

Bibliografiehttp://en.wikipedia.org/wiki/Hernia
http://www.emedicinehealth.com/hernia/article_em.htm
http://yourtotalhealth.ivillage.healthline.com/adamcontent/hernia
http://kidshealth.org/teen/sexual_health/guys/hernias.html
http://sante.canoe.com/condition_info_details.asp?channel_id=0&relation_id=0&disease_id=226&page_no=1
http://www.hernia.org/whatsport.html

Comentarii

Sunt operat de hernie ombilicala de 5 ani  si hernie inghinala  dreapta de un an.  Medicul care m-a operat mi-a spus ca am o musculatura foarte stlabita la cei 47 de ani ai mei .  Rugamintea mea este sa imi spuneti ce  exercitii fizice am voie spre ami intari musculatura abdominala

PS la a doua operatie de hernie am fost atentionat ca hernia ombilicala s-a deschis 2 cm

nu am bani de sala de fitnes  va trebui sa ma descurc singur

 

MULTUMESC DE TIMPUL ACORDAT SI DE AJUTOR

 

Sunt operat de hernie ombilicala de 5 ani  si hernie inghinala  dreapta de un an.  Medicul care m-a operat mi-a spus ca am o musculatura foarte stlabita la cei 47 de ani ai mei .  Rugamintea mea este sa imi spuneti ce  exercitii fizice am voie spre ami intari musculatura abdominala

PS la a doua operatie de hernie am fost atentionat ca hernia ombilicala s-a deschis 2 cm

nu am bani de sala de fitnes  va trebui sa ma descurc singur

 

MULTUMESC DE TIMPUL ACORDAT SI DE AJUTOR

 

Sunt operat de hernie ombilicala de 5 ani  si hernie inghinala  dreapta de un an.  Medicul care m-a operat mi-a spus ca am o musculatura foarte stlabita la cei 47 de ani ai mei .  Rugamintea mea este sa imi spuneti ce  exercitii fizice am voie spre ami intari musculatura abdominala

PS la a doua operatie de hernie am fost atentionat ca hernia ombilicala s-a deschis 2 cm

nu am bani de sala de fitnes  va trebui sa ma descurc singur

 

MULTUMESC DE TIMPUL ACORDAT SI DE AJUTOR