Termen cautat
Categorie

Insuficienta ovariana prematura sau menopauza prematura


GENERALITATI:

Insuficienta ovariana prematura sau primara este o afectiune in care ovarele se opresc din functionarea normala, la femeile mai tinere de 40 de ani. Se mai numeste si “insuficienta ovariana prematura”, sau “menopauza prematura”, dar acesti termeni nu sunt corecti deoarece la  femeile cu insuficienta ovariana primara nu se opreste intotdeauna menstruatia, iar ovarele lor nu se opresc din functionare intotdeauna complet . Acest lucru este important, deoarece diagnosticul de insuficienta ovariana prematura nu inseamna intotdeauna ca sarcina nu mai este posibila. In plus, aceasta afectiune nu inseamna ca o femeie imbatraneste prematur.

La femeile cu insuficienta ovariana prematura, ovarele:

 • Nu mai elibereaza ovule sau le elibereaza intermitent.
 • Nu mai produc hormoni estrogen, preogesteron, si testosteron, sau ii produc doar intermitent.

Datorita acestor efecte, insuficienta ovariana prematura face ca sarcina sa nu mai poata fi posibila. Acest lucru poate fi devastator din punct de vedere emotional pentru unele femei, mai ales daca nu au copii sau isi doresc mai multi. Pentru acestea, diagnosticul zdrobeste visele de maternitate. Este normal ca femeile recent diagnosticate  sa se simta usor deprimate, dar uneori poate fi nevoie de ajutor specializat, sau apelarea la grupuri de sprijin pentru femeile cu insuficienta ovariana prematura.

Cauzele insuficientei ovariene primare

In marea majoritate a cazurilor, nu se stie de ce apare insuficienta ovariana primara. Unele cazuri pot fi explicate prin existenta unor anomalii genetice, expunere la toxine, boli autoimune, dar majoritatea cazurilor sunt “idiopatice”, ceea ce inseamna ca nu au o cauza cunoscuta. Cu toate acestea, este important ca femeile sa fie testate pentru cauzele cunoscute de insuficienta ovariana primara. Unele dintre cauzele cunoscute se pot asocia cu alte efecte asupra sanatatii femeii sau asupra sanatatii membrilor familiei.

Cauzele genetice

Cauzele genetice de insuficienta ovariana primara se datoreaza unor cromozomi anormali sau unor gene individuale anormale. Cromozomii sunt niste structuri care contin sute de gene.

Anomaliile cromozomiale care duc la paritia insuficientei ovariene primare sunt:

 • Sindromul Turner. Sexul unei personae este determinat de cromozomii X si Y. Femeile au in mod normal 2 cromozomi X, in timp ce barbatii au un cromozom X si unul Y. In sindromul Turner, femeile au doar un crommozom X, celalalt lipsind. Lipsa celui de-al doilea cromozom X este cel mai frecvent defect cromozomial la oameni. Acesta determina anomalii la nivelul sistemului reproducator si poate determina insuficienta ovariana primara. Lipsa chiar a unei portiuni din cromozomul X poate determina insuficienta ovariana primara.
 • Sindromul de X fragil este cea mai frecventa cauza de deficit intelectual (retard mental) de pe glob. Oamenii care au X fragil au o gena defectiva pe cromozomul X. Cei care au aceasta gena defectiva nu au intotdeauna retard mental, dar anomalia genetica se poate agrava cu fiecare generatie succesiva. Prin urmare, o femeie a carei insuficienta ovariana primara este cauzata de o modificare la nivelul genei X fragile prezinta riscul de a avea un copil cu functie intelectula afectata, daca ea este capabila sa conceapa si sa dea nastere. Din acest motiv, femeile care sunt purtatoare de anomalii la nivelul genei X fragile sunt sfatuite sa realizeze sfatul genetic inainte de a incerca sa ramana insarcinate.
 • Alte cauze cromozomiale si genetice. De exemplu, unele femei au cromozomul Y, desi acesta ar trebui sa apara doar la barbati. Desi aceasta situatie se intampla rar, femeilor care au material din cromozomul Y va trebui sa li se scoata ovarele, deoarece aceasta anomalie poate determina aparitia de tumori ovariene.
 • Alte anomalii genetice care pot duce la insuficienta ovariana primara sunt cele care afecteaza functia hormonala normala.

Cauze toxice

Cele mai frecvente cauze de insuficienta ovariana indusa de toxice sunt medicamentele chimioterapice si radioterapia, ambele fiind utilizate pentru tratamentul cancerului. Mai pot fi implicate si unele virusuri.

Bolile autoimune

Functia sistemului imun este sa identifice si sa distruga celulele straine sau anormale care pot cauza infectii, cancere sau alte probleme. Din nefericire, sistemul imun se poate directiona uneori gresit si poate sa inceapa sa atace celulele normale, sanatoase. In unele cazuri de insuficienta ovariana prematura, sistemul imun ataca  organele care produc hormoni (numite glande endocrine), incluzand nu doar ovarele, dar si glandele suprarenale, glanda tiroida si altele.

Femeile a caror insuficienta ovariana este cauzata de o boala autoimuna ar trebui sa fie supuse unor investigatii pentru glandele suprarenale si pentru tiroida. Daca sunt afectate glandele suprarenale , se poate produce o afectiune foarte serioasa si amenintatoare de viata numita insuficienta adrenaliana primara (boala Addison).

Simptomele insuficientei ovariene primare

Majoritatea femeilor cu insuficienta ovariana primara au o pubertate normala si cicluri menstruale normale inaintea aparitiei insuficientei ovariene. Cel mai frecvent simptom care le determina sa se prezinte la medic este reprezentat de ciclurile menstruale rare sau de lipsa acestora.

Unele femei observa mai intai ca ciclurile lor menstruale sunt rare sau absente atunci cand inceteaza sa mai ia contraceptive orale, dar asta nu inseamna ca aceste pastile au determinat insuficienta ovariana primara. Utilizarea lor poate masca  afectiunea, dar nu o poate cauza.

Alte simptome ale insuficientei ovariene sunt:bufeurile de caldura sau senzatia de uscaciune vaginala, deoarece femeile vor avea putin sau deloc estrogen.

Pe masura ce afectiunea progreseaza, unele femei pot dezvolta o inflamatie vaginala si subtiere a peretilor vaginului, care pot face ca actul sexual sa fie dureros.

Planning-ul familial

Insuficienta ovariana prematura interfera de obicei cu capacitatea normala a unei femei de a ramane insarcinata. Cu toate acestea, intre 5-10% dintre femeile cu aceasta afectiune vor putea sa ramana insarcinate si sa nasca normal. Altele raman insarcinate prin fertilizare in vitro, cu ajutorul donatoarelor de ovule.

DIAGNOSTIC:

Daca o femeie este mai tanara de 40 de ani si nu are ciclu menstrual timp de 3 luni sau mai mult, ar trebui sa se prezinte la medic pentru investigatii suplimentare.

Chiar daca nu exista dorinta de a ramane insarcinata, afectiunea poate avea efecte asupra starii generale de sanatate a organismului. Femeile cu insuficienta ovariana primara au un risc crescut de a face osteoporoza si posibil si boli de inima, deci este important sa fie detectata precoce, pentru a se lua masuri.

Pentru a determina cauza ciclurilor menstruale rare sau absente, medicul va cere urmatoarele informatii:

 • Daca sunt prezente si alte simptome inafara celor legate de ciclul menstrual. La femeile cu insuficienta ovariana primara pot fi prezente si bufeurile de caldura, uscaciunea vaginala, , simptome care dau informatii despre functia ovariana.
 • Daca femeia a avut operatii la nivelul ovarelor, sau a primit chimioterapie sau radioterapie, deoarece acestea pot afecta ovarele
 • Daca pacienta sau membrii familiei au vreo boala autoimuna, ca insuficienta poliglandulara, hipotiroidism, boala Addison, vitiligo, miastenia gravis, boala Graves, sindromul Sjogren, lupus, hipoparatiroidism, candidoza cutaneomucoasa recurenta, boala celiaca, diabet zaharat de tip 1, artrita reumatoida. Un istoric personal sau familial de astfel de boli pot indica o insuficienta ovariana autoimuna.
 • Daca are simptome de insuficienta adrenaliana, ca scaderea poftei de mancare, scadere ponderala, durere abdominala vaga, slabiciune, oboseala, pofta de sare, hiperpigmentarea pielii. Aceste simptome sunt importante, deoarece aproximativ 3% dintre femeile cu insuficienta ovariana primara dezvolta insuficienta adrenala.
 • Daca exista in familie cazuri de insuficienta ovariana prematura. In aproximativ 10% din cazuri apar in cadrul aceleiasi familii.
 • Istoricul de sindrom X fragil, retard mental sau intarziere in dezvoltare. Un istoric familial care include astfel de afectiuni sugereaza posibila implicare in diagnostic a sindromului X fragil.
 • Daca prezinta pierdere a auzului, deoarece unele cauze genetice de insuficienta ovariana prematura pot determina surditate.

Analize importante

Pe langa intrebarile de mai sus si examinarea clinica, medicul va cere si o serie de analize de sange pentru a masura nivelul diferitilor hormoni.

Pentru stabilirea diagnosticului de insuficienta ovariana primara, trebuie sa fie prezente nivele crescute ale hormonului foliculostimulant (FSH). Aceste nivele inalte ale FSH indica faptul ca creierul incerca sa stimuleze ovarele , dar ovarele nu raspund. Aceasta analiza este importanta datorita faptului ca ovarele nu mai functioneaza uneori deoarece creierul sau glanda pituitara nu mai regleaza corespunzator functia ovarelor.

Daca testele de sange confirma existenta insuficientei ovariene premature, medicul va cauta o posibila cauza. Testele pentru cautarea cauzei sunt:

 • Realizarea cariotipului, care determina daca exista vreo anomalie cromozomiala.
 • Masurarea anticorpilor, care pot ajuta la cautarea unei cauze autoimune de insuficienta ovariana.
 • Teste genetice variate.

TRATAMENT:

Autoingrijirea

Diagnosticarea acestei afectiuni afecteaza femeile din punct de vedere psihic si emotional. De aceea trebuie controlate aceste tulburari. Inainte de a se decide planurile familiale, ar trebui acordata atentie sanatatii propriei persoane. Exista si alte variante de luat in calcul pentru a devein parinte.

Substitutia estrogenica

Una dintre tintele tratamentului insuficientei ovariene este substitutia estrogenilor, deoarece ovarele nu ii mai produc. Aceasta substitutie este importanta, deoarece estrogenii sunt vitali in anumite procese normale ale organismului. Oasele, de exemplu, au nevoie sa fie stimulate de catre estrogeni pentru a nu aparea fracturi. Fara estrogeni, femeile cu insuficienta ovariana prematura sunt la risc sa faca osteoporoza.

Mai exista si alte informatii care indica faptul ca lipsa estrogenilor , in special inainte varstei de 50 de ani, poate creste riscul de boli de inima. Fara estrogeni, femeile dezvolta simptome de menopauza, cum ar fi bufeuri de caldura, transpiratii nocturne, tulburari de somn, senzatie de uscaciune vaginala.

Tratamentul cu estrogeni are drept scop prevenirea sau atenuarea acestor consecinte ale deficitului estrogenic. Majoritatea femeilor nu pot lua estrogenul singur, ci doar in combinatie cu un progestativ, pentru a preveni o afectare a uterului, care poate duce la cancer uterin.

Majoritatea medicilor recomanda ca femeile cu insuficienta ovariana primara sa ia estrogen pana la varsta de 50 de ani, varsta medie la care se instaleaza menopauza.

Tipul terapiei cu estrogen

Forma principala de estrogen care este produsa in mod normal de ovare este estradiolul. Se considera ca administrarea acestei forme de estrogen va mima cel mai bine starea naturala, desi exista si alte forme de estrogen, de asemenea eficiente.

Femeile care opteaza pentru estradiol si-l pot administra sub forma de pastile, plasturi aplicati pe piele sau inel inserat in vagin. Avantajele conferite de plasturii cu estradiol sau inelul vaginal, comparativ cu pastilele, sunt urmatoarele:

 • Elibereaza acelasi hormon pe care il produc ovarele.
 • Estrogenul nu mai trebuie sa treaca prin ficat pentru a ajunge in sange.
 • Estrogenul ajunge in organism lent, mentinand o concentratie constanta in sange.
 • Estrogenul poate fi masurat cu usurinta in sange.

Pe langa avantajele oferite de plasturi si de inelul vaginal, sunt eficiente si alte forme de subtitutie estrogenica, iar femeile vor alege varianta care li se potriveste cel mai bine. Unele femei nu doresc purtarea unor plasturi (sau la unele apare iritatia pielii datorita lor)  sau utilizarea inelului vaginal. Pentru acestea, se prefera administrarea sub forma de pilule. Indiferent de forma de estrogen utilizata, majoritatea femeilor trebuie sa ia si un progestativ, care poate sa se administreze de asemenea sub mai multe forme, ca plasturi sau pilule, existand si variante “naturale” sau variante sintetice.

Pentru femeile care nu doresc sa ramana insarcinate, se pot prescrie contraceptive orale, deoarece dozele de estrogen din terapia de substritutie nu sunt suficient de mari  pentru a preveni sarcina. In unele cazuri se pot recomanda contraceptive de bariera sau un dispozitiv intrauterin in loc de pastile, deoarece se poate intampla ocazional ca femeile cu insuficienta ovariana prematura sa ramana insarcinate in ciuda faptului ca iau pastilele.

Femeile care doresc sa ramana insarcinate la un moment dat ar trebui sa opteze pentru o combinatie de hormoni care se modifica in mod ciclic, asa cum se intampla in mod natural cu estrogenul si progesteronul. Femeile cu insuficienta ovariana primara au o functie ovariana intermitenta si impredictibila , estimandu-se ca exista  aproximativ 4% sanse de a ovula in ficare luna.

Durata tratamentului cu estrogeni

Femeile care iau estrogeni si progesteron pot fi ingrijorate cu privire la riscurile terapiei de substitutie hormonala. In unele studii, utilizarea acestora a fost legata de riscul crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral si cancer de san. Dar, in aceste studii au fost evaluate efectele estrogenului si progesteronului la femeile de 60 si 70 de ani care au intrat la menopauza in mod natural. Prin urmare, aceste rezultate nu se aplica femeilor mai tinere cu insuficienta ovariana primara. Din contra, la aceste femei s-a aratat ca sunt mult mai predispuse la a avea probleme cardiovasculare daca nu iau acesti hormoni decat daca ii iau. In plus, neadministrarea lor poate duce la aparitia osteoporozei.

De aceea, se recomanda substitutia hormonala la femeile cu insuficienta ovariana primara, pana la varsta de 50 de ani.

Tratamentul infertilitatii

Intre 5-10% dintre femeile cu insuficienta ovariana vor putea sa ramana insarcinate si sa nasca normal, fara tratamente speciale. S-a aratat ca tratamentul cu estrogeni, medicamentele pentru fertilitate, sau alti hormoni nu imbunatatesc fertilitatea.

Un tratament eficient este fertilizarea in vitro, utilizand ovule donate. Ratele de success pentru aceasta procedura depind in primul rand de varsta donatoarei de ovule.

Daca exista dorinta unei sarcini, femeia ar trebui sa discute cu medicul, intrucat unele cauze ale insuficientei ovariene premature pot afecta  sarcina sau fatul, in situatia in care s-a reusit obtinerea sarcinii.

Comentarii

am 35 ani si de doi ani nu am ciclu asi dori sa-mi spuneti ce tratament imi trebuie sa-mi revina ciclul pentru ca imi doresc copii.multumesc

am 35 ani si de doi ani nu am ciclu asi dori sa-mi spuneti ce tratament imi trebuie sa-mi revina ciclul pentru ca imi doresc copii.multumesc

am 35 ani si de doi ani nu am ciclu asi dori sa-mi spuneti ce tratament imi trebuie sa-mi revina ciclul pentru ca imi doresc copii.multumesc

Ar trebui sa va adresati medicului ginecolog. In ciuda faptului ca menopauza prematura este des numita si insuficienta ovariana, cele doua afectiuni nu sunt identice. In cazul menopauzei premature dispar in totalitate menstruatiile, in timp ce femeile care sufera de insuficienta ovariana prematura pot avea menstre sporadice si pot chiar ramâne insarcinate.  Infertilitatea este o complicatie frecventa a insuficientei ovariene premature. Nu exista un tratament care sa redea fertilitatea femeilor care sufera de aceasta afectiune. Totusi, unele paciente apeleaza la fertilizarea in vitro, o procedura prin care ovulele femeii sunt extrase, fertilizate in laborator si reintroduse apoi in uter. Daca ovulele pacientei nu mai sunt viabile, fertilizarea in vitro prin utilizarea ovulelor unei donatoare reprezinta cea mai buna posibilitate de a obtine o sarcina. Multa sanatate!

Ar trebui sa va adresati medicului ginecolog. In ciuda faptului ca menopauza prematura este des numita si insuficienta ovariana, cele doua afectiuni nu sunt identice. In cazul menopauzei premature dispar in totalitate menstruatiile, in timp ce femeile care sufera de insuficienta ovariana prematura pot avea menstre sporadice si pot chiar ramâne insarcinate.  Infertilitatea este o complicatie frecventa a insuficientei ovariene premature. Nu exista un tratament care sa redea fertilitatea femeilor care sufera de aceasta afectiune. Totusi, unele paciente apeleaza la fertilizarea in vitro, o procedura prin care ovulele femeii sunt extrase, fertilizate in laborator si reintroduse apoi in uter. Daca ovulele pacientei nu mai sunt viabile, fertilizarea in vitro prin utilizarea ovulelor unei donatoare reprezinta cea mai buna posibilitate de a obtine o sarcina. Multa sanatate!

Ar trebui sa va adresati medicului ginecolog. In ciuda faptului ca menopauza prematura este des numita si insuficienta ovariana, cele doua afectiuni nu sunt identice. In cazul menopauzei premature dispar in totalitate menstruatiile, in timp ce femeile care sufera de insuficienta ovariana prematura pot avea menstre sporadice si pot chiar ramâne insarcinate.  Infertilitatea este o complicatie frecventa a insuficientei ovariene premature. Nu exista un tratament care sa redea fertilitatea femeilor care sufera de aceasta afectiune. Totusi, unele paciente apeleaza la fertilizarea in vitro, o procedura prin care ovulele femeii sunt extrase, fertilizate in laborator si reintroduse apoi in uter. Daca ovulele pacientei nu mai sunt viabile, fertilizarea in vitro prin utilizarea ovulelor unei donatoare reprezinta cea mai buna posibilitate de a obtine o sarcina. Multa sanatate!