Termen cautat
Categorie

Keratoza actinica, keratoza solara sau keratoza senila


GENERALITATI:

Ce este keratoza actinica?

Keratoza actinica este o leziune premaligna a pielii care apare in urma expunerii prelungite si agresive la soare, mai ales la persoanele cu un ten deschis la culoare. Este considerata ca fiind o leziune precanceroasa de catre medici datorita evoluarii sale spre cancerul cutanat.

Radiatiile UVA reprezinta 85 – 90% din radiatiile ultraviolete care ajung pe Terra si sunt asociate cu imbatranirea accelerata a pielii. Acestea produc modificari ale ADN–ului si se poate ca alaturi de radiatiile UVB sa fie implicate in transformarea maligna.

Radiatiile UVB sunt un factor de risc important pentru cele mai multe tumori maligne, ele producand arsurile solare. Expunerea maxima la radiatii solare UVB este intre orele 11.00 si 14.00.

Apare cel mai frecvent la persoanele cu varsta peste 40 de ani, in special la sexul masculin; cel mai adesea cu localizare pe tegumentele cervico – faciale, dar este prezenta si pe pielea scalpului mai ales la persoanele cu alopecie, tegumentele membrelor superioare, palme, antebrate.

Are o evolutie lenta‚ pe durata a mai multor ani, prezinta pete mici pe piele care trebuie sa atraga atentia clinicianului in cadrul examenului clinic. Keratoza actinica netratata poate evolua spre una dintre formele grave de cancer de piele numit carcinom scuamos. Evolueaza lent si nu prezinta alte simptome decat micile pete de pe piele.

Cum se manifesta?

Keratoza actinica se prezinta clinic sub forma unor placarde de dimensiuni variabile, acoperite de cruste subtiri, de culoare albicioase, gri sau maronie, pe un fond eritematos al tesuturilor adiacente. Uneori este prezenta o zona centrala keratinizata reliefata. Se localizeaza cel mai des la nivelul capului, gatului sau mainii, dar se intalneste si pe alte suprafete ale corpului. Leziunile sunt numeroase rareori aparand o singura leziune izolata. Acestea au un aspect rugos, produc mancarimi, sunt calde si dureroase si prezinta dimensiuni intre 1 si 3 mm. Este intalnita exclusiv la rasa alba, la persoanele care isi desfasoara activitatea in aer liber timp indelungat (marinari, agricultori, constructori).

Histologic se evidentiaza:

 • Atrofia epiteliului care poate alterna cu zone focalizate hiperplazice
 • Degenerarea colagenului subepitelial
 • Cresterea fibrelor de elastina.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic al tegumentelor. Pentru acesta se poate folosi lumina fluorescenta sau lupa. In cazul in care medicul suspecteaza un cancer atunci se preleva o biopsie care va fi trimisa la examenul histopatologic pentru diagnosticul de certitudine al leziunii deoarece keratoza actinica este considerata o leziune premaligna.

Diagnostic diferential:

 • Cheilita exfoliativa
 • Cheilita glandulara
 • Cheilita de contact
 • Lupus eritematos discoid
 • Carcinoame

TRATAMENT:

Tratamentul cuprinde:

 • Criocauterizarea leziunii: Se foloseste azot lichid pentru a distruge leziunea. In termen de 7 – 14 zile se obtine vindecarea. In cazul in care leziunea are dimensiuni mici si nu este gratata, la persoanele cu ten inchis la culoare va ramane o zona depigmentata. Procedeul se realizeaza intr-un mediu specializat de catre medicul specialist.
 • Decaparea si Electrocauterizarea. Dupa ce se decapeaza leziunea prin chiuretare, se realizeaza cauterizarea, obtinandu – se hemostaza locala si distrugerea resturilor de tesut lezat .Dupa chiuretare poate aparea o cicatrice densa sau cheloida care poate provoca mancarimi sau poate avea o crestere in dimensiuni, dar aceasta cicatrice nu necesita tratament.
 • 5 – fluorouracilul. Este un medicament care se aplica pe leziune.
 • Crema Imiquimod. Este un medicament care previne formarea keratozei.

Sfaturi utile pentru evitarea riscurilor in urma expunerii la radiatiile solare:

 • Este contraindicata expunerea la soare in intervalul orar 11.00 – 17.00.
 • Persoanele cu ten deschis la culoare trebuie sa foloseasca creme de protectie solara in cazul expunerii la soare.
 • Expunerea cronica la UVB este asociata cu un risc crescut de aparitie a tumorilor maligne, melanomul este cel mai metastazant cancer; acesta apare la persoanele care se expun intermitent si si excesiv la soare, mai ales in perioada copilariei.
 • Copii trebuie lasati dimineata in intervalul orar 07.00 – 10.00 in apropierea marii, aerosolii fiind foarte utili in protejarea arborelui bronsic.
 • Hidratare corespunzatoare – cel putin 2 litri de lichide pe zi; in functie de expunerea la soare si de gradul de transpiratie se indica marirea cantitatii de lichide pe zi pana la 4-5 litri.
 • Evitarea consumului de alcool, tutun sau cofeina in zilele caniculare.

Aceste sfaturi pot scadea riscul de aparitie a keratozei actinice.