Termen cautat
Categorie

Laringita sau inflamatia laringelui


Autor: alina.dragan

GENERALITATI:

Ce este laringita

Laringita este o inflamatie a laringelui, care poate fi produsa de o infectie, iritatie sau suprasolicitare. La nivelul laringelui se gasesc corzile vocale (doua pliuri ale mucoasei, membrana care acopera muschii si cartilajele din peretii laringelui). In mod normal, corzile vocale duc la aparitia sunetelor prin miscarea si vibratia lor. Cand apare laringita, corzile vocale sunt inflamate, ceea ce duce la modificarea sunetelor produse prin trecerea aerului pe la nivelul lor. Asa apare raguseala. Uneori, raguseala merge pana la pierderea vocii pana la remiterea procesului inflamator.

Laringita poate fi acuta (de scurta durata) sau cronica (de lunga durata). Majoritatea cazurilor de laringita sunt provocate de infectii virale sau de suprasolicitarea corzilor vocale si se remit usor. Raguseala persistenta, in schimb, poate semnul unei afectiuni severe.

Cum se manifesta laringita

In majoritatea cazurilor de laringita, simptomele dureaza cateva saptamani si cel mai adesea sunt: raguseala, voce slaba/soptita sau pierderea temporara a vocii, senzatie de mancarime la nivelul gatului, senzatie de gat uscat, tuse uscata.

In mod obisnuit, prin repaus vocal si aport de multe lichide, simptomatologia se remite progresiv. In cazul in care raguseala tine mai mult de doua saptamani, ar fi bine sa mergeti la medic. De asemenea, simptome precum dificultati de respiratie, hipersalivatie sau febra trebuie sa va alarmeze si sa va trimita imediat la doctor.

Laringita acuta. Majoritatea cazurilor de laringita sunt trecatoare si sunt provocate de infectii virale, de suprasolicitare vocala sau de infectii bacteriene precum difteria (rar).

Laringita cronica. Laringita care dureaza mai mult de 3 saptamani este considerata cronica. Aceasta forma de laringita este, cel mai adesea, cauzata de o expunere de lunga durata la agenti iritanti precum: fum inhalat (chimic, de tigara), acid gastric (in cazul celor care sufera de boala de reflux gastro-esofagiana), alcool, sinuzita cronica sau suprasolicitare vocala (in cazul cantaretilor). De asemenea, anumite infectii bacteriene, fungice sau parazitare pot produce laringita. Alte cauze de raguseala persistenta sunt: cancerul laringian, paralizia corzilor vocale (cauzata de un traumatism, secundara unui accident vascular cerebral, unei tumori pulmonare sau altei afectiuni) sau imbatranirea corzilor vocale. In cazul laringitei cronice apar deformari ale corzilor vocale, precum si polipi sau noduli la nivelul acestora.

DIAGNOSTIC:

Cel mai frecvent simptom al laringitei este raguseala. Modificarile vocii pot varia de la o raguseala usoara pana la pierderea totala a vocii, in functie de severitatea agresiunii/infectiei.

In cazul in care raguseala persista, este cazul sa va consulte un medic specialist ORL, care va examina corzile vocale. In diagnosticarea laringitei se folosesc:

  • Laringoscopia - examinarea corzilor vocale prin folosirea laringoscopului clasic (un instrument cu o sursa de lumina si o oglinda foarte mica) sau a laringoscopului cu fibra optica (care este un endoscop, ceea ce permite o mai buna examinare).
  • Biopsia - daca doctorul deceleaza o arie suspecta, poate face o biopsie (ia o proba foarte mica de tesut care va fi examinata microscopic).

TRATAMENT:

Laringita acuta se amelioreaza in decurs de o saptamana sau doua. Repausul vocal si o hidratarea buna ajuta la recuperare.

Laringita cronica necesita tratarea cauzelor acesteia (oprirea fumatului sau a consumului de alcool, tratarea bolii de reflux gastro-esofagian, etc).

Medicatia care poate fi folosita:

  • Antibiotice - doar in cazul in care laringita este de natura bacteriana (administrarea se va face doar la recomandarea medicului)
  • Corticosteroizi - se folosesc la reducerea inflamatiei de la nivelul corzilor vocale in cazurile severe

Alte masuri care pot fi luate pentru ameliorarea simptomelor:

  • folosirea unui umidificator al aerului in camera unde stati
  • repaus vocal
  • hidratare (evitati alcoolul si cafeaua)
  • umezirea gatului (bomboane de supt, gargara cu apa sarata, mestecarea unei gume)
  • evitarea decongestionantelor (usuca gatul)
  • evitarea vorbitului in soapta (acesta solicita corzile vocale mai mult decat vorbitul obisnuit)
Bibliografie

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laryngitis
http://www.patient.co.uk/health/laryngitis-leaflet
http://www.webmd.com/cold-and-flu/tc/laryngitis-topic-overview
http://www.nhs.uk/conditions/laryngitis/Pages/Introduction.aspx

Comentarii

Eu faceam des laringite acute, iar repausurile vocale pentru activitatea mea erau prea dese si imi afectau buna desfasurare a serviciului. Medicul mi-a zis ca pot sa iau ceva pentru a le preveni si mi-a recomandat Isla. CAm asa am solutionat eu problema laringitelor acute.