Termen cautat
Categorie

Litiaza biliara


Autor: alina.dragan

GENERALITATI:

Ce este litiaza biliara

Litiaza biliara (calculii biliari) sunt depozite intarite ale lichidului existent in colecist. Colecistul (vezica biliara) este un organ mic, cavitar, in forma de para, care se gaseste in partea dreapta a abdomenului, imediat sub ficat. Colecistul stocheaza un lichid numit bila care se elibereaza in intestinul subtire pentru a participa la digestie (are rol in metabolizarea grasimilor).

Calculii biliari pot varia ca dimensiune de la un graunte de nisip pana la o minge de golf. Anumite persoane dezvolta un singur calcul, alte persoane dezvolta mai multe pietre in acelasi timp.

Cum se manifesta litiaza biliara

Litiaza biliara poate sa nu provoace niciun semn sau simptom (litiaza biliara asimptomatica). Insa daca un calcul ajunge intr-o cale biliara, creaza un blocaj, ceea ce duce la:

 • durere in partea superioara dreapta a abdomenului sau in epigastru, care se intensifica rapid
 • durere intre omoplati
 • durere in umarul drept

Durerile provocate de litiaza biliara pot fi foarte intense si pot dura de la cateva minute la cateva ore.

Cum apare litiaza biliara

Exista diverse teorii cu privire la aparitia calculilor, si anume:

 1. continut crescut de colesterol al bilei. In mod normal, bila contine suficiente substante chimice care sa dizolve colesterolul excretat de ficat. Dar daca ficatul excreta mai mult colesterol decat poate sa dizolve bila, excesul de colesterol poate sa formeze cristale, care ulterior sa creasca in dimensiuni si sa formeze calculi.
 2. continut crescut de bilirubina in bila. Bilirubina este o substanta care rezulta din degradarea celulelor rosii ale sangelui. In anumite situatii, productia de bilirubina este crescuta (ciroza hepatica, infectii de tract biliar, anumite boli de sange), iar acest exces duce la formarea de calculi.
 3. evacuare incompleta a colecistului. Daca vezica biliara (colecistul) nu se evacueaza complet sau suficient de des, bila devine foarte concentrata, ceea ce contribuie la formarea calculilor.

Principalii factori care cresc riscul de aparitie al litiazei biliare sunt:

 • sexul feminin
 • varsta peste 60 ani
 • supraponderalitatea sau obezitatea
 • sarcina
 • dietele bogate in grasimi, in special in colesterol
 • dietele sarace in fibre
 • diabetul zaharat
 • slabitul rapid in greutate
 • anumite medicamente care scad colesterolul seric
 • anumite medicamente pe baza de estrogen
 • istoricul familial de litiaza biliara

Complicatiile litiazei biliare sunt:

 • colecistita (inflamatia colecistului). Un calcul biliar care se afla localizat la nivelul colului (gatului) colecistului poate cauza inflamatia acestuia. Colecistita se manifesta prin durere severa si febra.
 • blocajul ductului biliar. Calculii biliari pot bloca caile prin care bila curge din colecist in intestinul subtire. Icterul sau infectia bilei sunt frecvente in aceasta situatie.
 • blocajul ductului pancreatic. Ductul pancreatic are rolul de a permite sucului pancreatic sa ajunga in ductul biliar comun. Un calcul biliar poate bloca acest duct, ceea ce duce la pancreatita (inflamatia pancreasului). Pancreatita se manifesta prin durere intensa abdominala, care, de obicei, necesita spitalizare.
 • cancer de colecist. Persoanele cu istorie de litiaza biliara au un risc crescut de a dezvolta cancer al colecistului, care, insa, este o forma foarte rara de cancer.

DIAGNOSTIC:

Testele folosite pentru diagnosticarea calculilor biliari includ:

 1. teste imagistice: ecografie abdominala sau tomografie computerizata.
 2. colangiopancreatografie endoscopica retrograda, procedura care are avantajul ca permite si indepartarea calculilor in timpul examinarii.
 3. teste de sange care urmaresc instalarea complicatiilor, adica a icterului, infectiei sau pancreatitei.

TRATAMENT:

Tratamentul calculilor biliari asimptomatici

Calculii biliari asimptomatici, care sunt descoperiti intamplator ecografic sau prin examen CT efectuate pentru alte afectiuni, nu necesita tratament. Persoanele care au astfel de calculi trebuie sa stie ca daca apar dureri in abdomenul superior drept e cazul sa se prezinte la medic pentru tratament chirurgical.

Tratamentul calculilor biliari simptomatici

 • Colecistectomia (interventia chirurgicala de indepartare a colecistului). Prin indepartarea colecistului, bila nu mai este depozitata, ci curge direct in intestinul subtire. Asadar vezicula biliara nu este un organ vital, lipsa ei nu afecteaza digestia, in schimb poate duce la diaree tranzitorie postoperatorie.
 • Administrarea de medicamente care sa dizolve calculii. Aceste medicamente pot avea efecte dupa luni, chiar ani de administrare, iar uneori nu au niciun efect. Aceasta medicatie se foloseste doar in cazurile in care pacientul nu poate suporta o interventie chirurgicala.

Ce puteti face pentru a reduce riscul de a dezvolta calculi biliari

 1. nu sariti peste mese
 2. slabiti intr-un ritm lent, de 0.5 – 1 Kg pe saptamana, daca trebuie sa pierdeti kilograme.
 3. mentineti o greutate normala. Supraponderalitatea si obezitatea cresc risculi de litiaza biliara. Asadar, incercati sa aveti o greutate normala printr-o dieta sanatoasa si prin miscare.
Bibliografie

http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/gallstones-topic-overview
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gallstones
http://www.medicinenet.com/gallstones/article.htm