Termen cautat
Categorie

Mastoza fibrochistica


GENERALITATI:

Ce este mastoza fibrochistica ?

Mastoza fibrochistica se manifesta prin formarea de tumefactii nodulare dureroase la nivelul uneia sau a ambelor glande mamare. Nodulii sunt evidenti in mod special in perioada premenstruala. Ca urmare a faptului ca modificarile difera in intensitate in functie de variatiile de ordin fiziologico-hormonal ale ciclului menstrual, afectiunea mai este denumira si " modificare mamara ciclica ". De cele mai multe ori, simptomatologia este evidenta in perioada premenstruala pentru ca ulterior sa se remita.

Care sunt cauzele ?

Mastoza fibrochistica reprezinta o afectiune in stransa legatura cu modificarile de ordin hormonal specifice ciclului menstrual. Nodulii apar la nivel mamar in perioada ovulatiei, mai exact in ziua a 14-a a ciclului menstrual. Modificarile constatate la nivelul glandelor mamare sunt fiziologice si frecvent inregistrate la femeile tinere.

Care sunt factorii de risc ?

Factorii favorizanti pentru instalarea mastozei fibrochistice constau in urmatoarele:

 • Excesul in hormoni estrogeni manifestat in detrimentul hormonilor progesteronici.
 • Fumatul si consumul de cofeina sau de produse continatoare de cofeina precum ceaiul verde, ceaiul negru sau bauturile de tip Cola sau ciocolata.
 • Dietele bogate in calorii care contin multe grasimi animale precum laptele, produsele lactate, carnea sau ouale.
 • Actiunea radiatiilor ionizante.
 • Starile de stres si de anxietate.
 • Traumatismele repetate suferite la nivelul glandelor mamare.
 • Administrarea anticonceptionalelor fara a se verifica profilul hormonal in momnetul initierii tratamentului.

Care sunt manifestarile clinice ?

Nodulii apar la una sau ambele glande mamare, in special in perioada ovulatorie, in special in cea de-a 14-a zi a ciclului menstrual. Simptomatologia este intensificata in perioada premenstruala si variaza de la femeie la femeie si de la un ciclu menstrual la altul.

Simptomele principale sunt reprezentate de urmatoarele manifestari:

 • Marirea volumului sanilor ca urmare a procesului inflamator.
 • Cresterea sensibilitatii dureroase a glandelor mamare. Pacientele acuza o senzatie de presiune in regiunea glandelor mamare.
 • Decelarea nodulilor mamari prin palpare aflati in stransa corelatie cu modificarile de ordin hormonal ale ciclului menstrual in caz de hiperfoliculinemie. Nodulii nu implica aderente cu tesutul mamar din vecinatate, fiind mobili fata de tesutul cutanat si restul tesuturilor glandei mamare. Nodulii sunt bine delimitati si isi pot modifica dimensiunea pe parcursul ciclurilor menstruale.
 • Pacientele nu manifesta adenopatie axilara care consta in aparitia de mici noduli in regiunea axilara prin invadarea limfoganglionilor locali.

Care sunt formele de mastoza fibrochistica ?

 • Forma prepoderent chistica caracterizata de acumularea lichidului in interiorul nodulilor.
 • Forma preponderent fibroasa caracterizata de formarea tesutului fibros, cu noduli de consistenta ferma.
 • Forma cu proliferarea epiteliala marcanta cu celulele din interiorul capsulei chistice inmultite in mod exagerat.

Frecventa patologiei canceroase este de trei pana la patru ori mai mare in cazul leziunilor preexistente de mastopatie de natura fibrochistica. Initierea patologiei tumorale se produce ca urmare a depasirii structurii capsulare de catre celulele cu tendinta de inmultire exagerata si de invazie a tesuturilor mamare invecinate.

DIAGNOSTIC:

In general, femeile care acuza mastodinie sau dureri la nivelul glandelor mamare si prezenta de noduli mamari care devin evidenti si apoi se remit pe parcursul ciclului menstrual primesc diagnosticul de mastoza fibrochistica. Afectiunea este inregistrata frecvent la femeile tinere, insa fara a avea legatura cu neoplasmele mamare. In unele situatii, femeile nu pot face legaturi concrete intre desfasurarea ciclului menstrual si aparitia nodulilor mamari, astfel incat benignitatea acestei afectiuni nu este garantata, fiind necesara o consultatie medicala de specialitate care include o examinare mamara completa.

Aparitia simptomelor cu doua saptamani inainte de aparitia menstruatiei implica asteptarea perioadei menstruale pentru a se observa daca simptomatologia scade in intensitate sau se remite. Consultul medical de specialitate devine necesar in conditiile manifestarii urmatoarelor simptome:

 • Senzatie de disconfort local, sensibilitate crescuta sau durere la nivel mamar in absenta menstruatiei, simptome asociate cu posibilitatea instalarii unui sarcina si necesitatea efectuarii unui test de sarcina.
 • Durere intensa la nivelul glandelor mamare asociata cu formarea unui edem, roseata pielii sau chiar instalarea febrei, simptome ce pot fi asociate instalarii unei infectii denumite mastita.
 • Manifestarea de scurgeri mamelonare cu aspect galbui sau laptos.
 • Durere intensa paroxistica sau spontana, in absenta unei cauze cunoscute si cu o durata mai mare de doua saptamani.
 • Durere intensa, persistenta, localiza intr-o anumita zona a glandei mamare, in mod special in cazul regasirii si persistarii acesteia doar in acea zona.
 • Depistarea de noduli mamari ce persista in urma finalizarii perioadei menstruale.

Mastoza fibrochistica reprezinta o afectiune cu caracter benign si nu impune investigatii paraclinice complexe pentru stabilirea unui diagnostic, examenul clinic si preluarea unei anamneze fiind suficiente pentru diagnosticare. In conditiile in care medicul specialist suspicioneaza alte patologii asociate sau considera ca pentru sporirea gradului de siguranta este nevoie de investigatii suplimentare, acesta poate sa recomande efectuarea unei mamografii sau a unei ecografii mamare.

Medicul specialist mai poate recomanda urmatoarele investigatii:

 • Testul de sarcina sau analiza urinei poate avea rol adjuvant deoarece simptomele caracteristice acestor pusee de mastoza fibrochistica se pot inregistra si in conditiile unei sarcini preinstalate, in asociere, de obicei, cu absenta menstruatiei.
 • Biopsia mamara este o procedura ce consta in extractia unei mici portiuni de tesut mamar prin intermediul unui ac lung si subtire, cu scopul analizarii probei la microscop.
 • Examenul de rezonanta magnetica nucleara sau examenul RMN reprezinta o investigatie efectuata prin intermediul unui camp electromagnetic si a undelor radio cu scopul obtinerii de imagini computerizate ale glandelor mamare. Examenul de rezonanta magnetica nucleara poate sa evidentieze posibile traumatisme suferite la acest nivel, instalarea unor infectii sau inflamatii mamare ori prezenta unor formatiuni tumorale localizate mamar.

TRATAMENT:

In general, femeile care primesc diagnosticul de mastoza fibrochistica nu au nevoie de instituirea unui tratament medicamentos, tulburarea fiind totusi considerata fiziologica si specifica perioadei premenstruale si neconstituind un risc de dezvoltare a unor patologii canceroase mamare. Masurile profilactice sau terapeutice care se pot aplica la domiciliu sunt conservatoare si suficiente pentru a se ameliora simptomatologia mastozei fibrochistice. Exceptie fac cazurile asociate cu mastodinie intensa, recurenta, mai exact senzatii dureroase puternice in regiunea glandelor mamare care nu au tendinta de a se diminua in urma finalizarii menstruatiei sau care se manifesta in cazul fiecarui ciclu menstrual.

Anticonceptionalele orale pot sa atenueze simptomele de mastoza fibrochistica, in mod special mastodinia si nodulii mamari. Anticonceptionalele orale sa amelioreze simptomatologia generala indusa de mastoza fibrochistica prin restabilirea echilibrului hormonal si protejeaza impotriva instalarii eventualelor sarcini nedorite.

Anticonceptionalele administrate pe cale orala implica relativ putine efecte secundare si pot fi administrate majoritatii femeilor care nu fumeaza si care au varste mai tinere de 40 de ani. In unele situatii se pot inregistra inrautatiri ale simptomatologiei mastozei fibrochistice in urma administrarii de anticonceptionale, in special atunci cand exista noduli durerosi, acestea reprezentand una dintre reactiile adverse asociate cu contraceptivele orale.

In cazuri cu mastoza fibrochistica insotita de mastodinie intensa, medicul poate recomanda tratamentul antialgic simptomatic. Ca urmare a efectelor adverse ce pot aparea in urma administrarii de lunga durata a medicatiei antialgice, acestea se administreaza doar in cazuri cu dureri recurente si intense ale glandelor mamare.

Danazol este un produs medicamentos hormonal sintetic care contine testosteron, insa care implica ca si efect secundar posibilitatea stoparii menstruatiilor prin instituirea menopauzei false.

Bromocriptina reprezinta un produs medicamentos cu actiune la nivelul hipofizei, glanda endocrina localizata in partea anterioara a encefalului, care functioneaza ca si un centru de comanda si de reglare a echilibrului de ordin hormonal. Bromocriptina poate scadea concentratia de prolactina, hormon secretat la acest nivel, cu un rol important pentru dezvoltarea in mod normal a glandelor mamare.

Tamoxifenul este un produs cu functie de blocare a hormonilor estrogeni regasiti in organism, folosit si in protocolul terapeutic al patologiilor tumorale mamare.

Tratamentul ambulator sau la domiciliu

In conditiile unei mastodinii care se manifesta si se remite in functie de periodicitatea ciclului menstrual sau in conditiile unei mastoze fibrochistice fara complicatii, se pot instaura doar o serie de masuri suportive simple cu scopul ameliorarii simptomatologiei precum durerea sau disconfortul mamar. In situatia in care intre simptomele inregistrate se afla si amenoreea sau lipsa menstruatiei, este recomandata efectuarea unui test de sarcina inainte de initierea oricarui tratament. Masurile suportive aplicabile pentru ameliorarea simptomatologiei mastozei fibrochistice constau in urmatoarele:

 • Purtarea de sutiene comode care mentin glandele mamare in pozitii fixe si reduc mastodinia accentuata in timpul miscarii.
 • Diminuarea consumului de alimente cu un continut bogat in lipide, cu scopul atingerii unui continut total de lipide in ratia alimentara de 15 %. Unele cercetari de specialitate au demonstrat ca dietele hipolipidice indelungate pot sa reduca semnificativ mastodinia resimtita. Totusi, dietele hipolipidice sunt dificil de respectat in cazul multor persoane si orice tip de modificare alimentara drastica trebuie sa primeasca o atentie suplimentara.
 • Tratamentul antialgic se poate folosi in caz de mastodinie intensa si recurenta. Adesea se folosesc produse precum Acetaminofen sau Ibuprofen in acest scop.

Masurile terapeutice alternative si administrarea suplimentelor alimentare pot sa amelioreze simptomatologia mastozei fibrochistice, insa si administrarea lor necesita o atentie suplimentara, in special in cazul in care etiologia nu este stabilita cu exactitate si exista posibilitatea existentei unui alt diagnostic precum instalarea unei sarcini sau desfasurarea unor procese infectioase sau inflamatorii ale glandelor mamare.

Suplimentele alimentare minerale sau vitaminice sunt disponibile la farmacii specializate in comercializarea de produse homeopate fara necesitatea de retete medicale. Cu toate acestea, se recomanda efectuarea unui consult medical inainte de administrarea acestor produse, in special in cazul in care acesta se asociaza cu alte produse medicamentoase.

Magneziul se poate administra sub forma suplimentelor alimentare ce il contin, in doze de 400 de miligrame zilnic, incepand cu a doua parte a ciclului menstrual, mai exact in ziua a 14-a  a ciclului menstrual sau in perioada ovulatorie. Magneziul poate sa amelioreze simptomatologia neplacuta care insoteste mastoza fibrochistica. Unele femei aflate in perioada premenstruala, care manifesta dureri la nivelul abdomenului, senzatie de balonare, senzatie de greata, cefalee sau stari de iritabilitate au un nivel scazut de magneziu seric, ca urmare a corelatiei sale cu titrul de prostaglandine, substantele chimice produse in organism cu rolul de mediatori chimici ai senzatiei dureroase. Nivelul de prostaglandine se modifica in unele afectiuni asociate cu durere si cu inflamatie precum mastoza fibrochistica.

Suplimentele cu magneziu pot avea ca efect si ameliorarea simptomelor psihice inregistrate in perioada premenstruala precum iritabilitatea sau depresia. Administrarea dozelor zilnice ce depasesc 400 de miligrame pot sa provoace descarcari diareice ca o reactie adversa aparuta in urma administrarii cronice a magneziului.

Uleiul de ciubotica cucului sau Oenthera biennis reprezinta o sursa bogata de acid gamma - linoleic, acid gras esential ce nu poate fi sintetizat la nivlul organismului si care poate ameliora mastodinia ce se asociaza mastozei fibrochistice. Unele cercetari derulate de specialisti sustin beneficiul utilizarii de ulei de ciubotica cucului, in timp ce alte preparate de acest gen nu confera astfel de beneficii.

Vitex, cunoscut si ca Vitex agnus - castus reprezinta un produs naturist cu un mecanism de actiune care nu este inteles pe deplin, insa s-a demonstrat ca poate influenta nivelul hormonal ce controleaza procesul ovulator si productia estrogenului. Studiile desfasurate au demonstrat ca administrarea timp de cateva luni a produsului poate sa diminueze mastodinia, starea de iritabilitate, starile de balonare, crampele sau cefaleea, simptome asociate cu tulburarile hormonale intermenstruale. Produsul Vitex poate implica si efecte adverse precum senzatia de greata sau starea de fatigabilitate.

Extractele de mladite de zmeur sunt adjuvanti in protocolul terapeutic al tulburarilor premenstruale precum tensiunea mamara sau dismenoreea.

Cretisoara se administreaza in cadrul unor cure de cate trei luni timp in care se administreaza jumatate de pulbere de cretisoara impartita in patru administrari zilnice. Cretisoara are capacitatea de a stopa dezvoltarea nodulilor mamari, scade intensitatea sau frecventa durerilor resimtite la nivelul glandelor mamare care determina si scaderea dimensiunii nodulilor mamari. Cretisoara ajuta la eliminarea durerii resimtite la nivelul glandelor mamare asociate cu sindroamele premenstruale. Suplimentar tratamentului intern se pot aplica si comprese cu infuzie de cretisoara, sub forma de comprese mentinute timp de 60 de minute zilnic la nivelul glandelor mamare.

Uleiul de Evening Primrose poate preveni si regla dezechilibrul hormonal atat la femei, cat si la barbati. Acesta blocheaza activitatea prostaglandinelor care determina instalarea crampelor menstruale, scad inflamatia si reduc durerea resimtita la nivelul glandelor mamare, amelioreaza starile de iritabilitate si de depresie. Uleiurile de luminita sunt eficiente pentru ameliorarea simptomelor specifice sindromului premenstrual, pentru dismenoree si mastoza fibrochistica.

Parte dintre masurile utilizate pentru ameliorarea simptomatologiei mastozei fibrochistice care nu au beneficii demonstrate din punct de vedere medical sunt urmatoarele:

 • Diminuarea consumului de cofeina implica, dupa cum spun unele persoane, are capacitatea de a ameliora simptomatologia mastozei fibrochistice. Desi acest lucru nu este demonstrat stiintific, Eliminarea din dieta a cafelei implica si beneficii de ordin medical.
 • Administrarea  de vitamina A poate sa diminueze mastodinia care se asociaza mastozei fibrochistice.
 • Administrarea de produse cu proprietati diuretice ar putea sa implica unele simptome ale mastozei fibrochistice.