Nodulii tiroidienii sunt mase de celule tiroidiene care cresc in glanda tiroida. Ei sunt foarte frecventi. Aproximativ 50% dintre oameni au cel putin un nodul tiroidian , desi majoritatea oamenilor nu stiu de prezenta lor.
Pot fi solizi sau pot avea continut lichid. Pot fi unici sau multipli. Nodulii tiroidieni pot sa apara din diverse cauze:
Cauze benigne:
Cauze maligne:
De mentionat ca aproximativ 95% dintre nodulii tiroidieni sunt de natura benigna (necanceroasa).
Nodulii tiroidieni pot fi descoperiti de catre pacient sau intamplator, in timpul unei examinari clinice la medic, sau in timpul unei investigatii imagistice, cum ar fi ecografia de artere carotide, tomografia computerizata a gatului. Importanta acestor noduli este legata de faptul ca o data cu descoprirea lor este necesara excluderea cancerului tiroidian, care apare cu o frecventa de 4-6,5% dintre nodulii tiroidieni.
Prevalenta cancerului este mai mare in anumite grupuri:
Evaluarea pacientilorcu noduli tiroidieni
Este legata in primul rand de necesitatea de a exclude cancerul tiroidian. Nodulii nepalpabili (incidentaloame) au acelasi risc de malignitate ca si nodulii palpabili. De aceea, evaluarea initiala a tuturor pacientilor cu un nodul tiroidian (descoperit prin palpare sau prin metode de imagistica) include realizarea istoricului, examinarii fizice, si masurarea TSH (hormonul de stimulare tiroidiana). Ecografia tiroidiana este recomandata la toti pacientii, pentru a confirma prezenta nodulului, pentru a-i stabili caracteristicile ecografice si pentru a evalua prezenta unor alti noduli sau a ganglionilor limfatici.
In ultimii ani, utilizarea scintigrafiei tiroidiene pentru a evalua nodulii tiroidieni a devenit mai putin utilizata. Desi scintigrafia ramane singura metoda prin care se determina statusul functional al unui nodul, ecografia tiroidiana cu rezolutie inalta poate oferi informatii superioare scintigrafiei tiroidiene.
Exista cateva caracteristici ale examinarii clinice care sugereaza o probabilitate crescuta de malignitate, cum ar fi istoricul de crestere rapida a unei mase la nivelul gatului, istoricul de iradiere la nivelul capului si gatului in copilarie, iradierea corporala totala pentru transplantul medular, istoricul familial de cancer tiroidian.
Posibilitatea existentei unui cancer este sugerata de: o masa dura, fixata, simptome obstructive (dificultati la respiratie), ganglioni limfatici cervicali mariti, paralizie de coarda vocala.
Functia tiroidiana trebuie evaluata la toti pacientii care au noduli tiroidieni.
Daca TSH-ul seric este scazut, indicand hipertiroidie, este posibil ca nodulul sa fie hiperfunctional si se recomanda efectuarea scintigramei tiroidiene.
Daca TSH-ul seric este normal sau crescut, se poate indica realizarea unei biopsii prin aspiratie cu ac fin. Daca TSH-ul este mare, este necesata evaluarea pentru hipotiroidism.
Ar trebui realizata la toti pacientii care au un nodul tiroidian suspect , o gusa nodulara la examenul fizic, sau noduli descoperiti intamplator la alte explorari imagistice (ecografie Doppler carotidiana, CT, RMN).
Este utilizata pentru a determina statusul functional al unui nodul. Un nivel redus al TSH-ului seric, care indica prezenta hipertiroidismului, creste posibilitatea ca un nodul tiroidian sa functioneze excesiv (hiperfunctional). De aceea, scintigrafia tiroidiana ar trebui realizata la pacientii cu TSH seric scazut. Se mai poate utiliza pentru a selecta nodulii pentru biopsia cu ac fin. Nu este utila pentru selectia pacientilor pentru rezectie chirurgicala.
Se recomanda ca metoda de electie pentru evaluarea nodulilor tiroidieni si pentru selectia pacientilor pentru chirurgie.
Testele de diagnostic pot determina daca un nodul tiroidian este benign sau malign (canceros). Medicul va indica analize pentru fiecare pacient in parte, in functie de suspiciunea clinica.
Daca TSH –ul este in limite normale, urmatorul pas este realizarea unei ecografii tiroidiene si a unei biopsii prin aspiratie cu ac fin.
Nivelul scazut al TSH poate indica faptul ca un nodul produce cantitati mari de hormoni tiroidieni. Daca nivelul TSH este mai mic decat normal, urmatorul pas este realizarea unei ecografii tiroidiene.
Nivelul crescut de TSH poate indica o inflamatie autoimuna a tiroidei (numita tiroidita Hashimoto). Se vor masura in continuare hormonii tiroidieni din sange.
Acest test este foarte util pentru identificarea cancerului in cazul prezentei unui nodul tiroidian suspect. In unele cazuri, biopsia poate sa nu contina suficient tesut pentru a pune un diagnostic, caz in care este necesara repetarea biopsiei. In alte cazuri (10%), rezultatul biopsiei este neclar si este necesara interventia chirurgicala pentru un diagnostic definitiv.
Rezultatele biopsiei pot fi urmatoarele:
Scintigrama tiroidiana poate ajuta sa se determine daca un nodul este autonom (“cald”) sau nefunctional (“rece”). Scintigrama se realizeaza dupa ce s-a administrat o doza mica de iod radioactiv.
Riscul de expunere la radiatii este mic in comparatie cu beneficiul obtinerii unor rezultate foarte utile. Scintigrama tiroidiana nu se recomanda la femeile insarcinate sau care alapteaza. Dupa examinare, pacientii trebuie sa acorde o atentie deosebita curatarii toaletei si spalarii pe maini dupa ce urineaza, deoarece substanta radioactiva se elimina prin urina.
Tratamentul nodulilor troidieni depinde de tipul nodulilor.
Nodulii tiroidieni benigni apar ca rezultat al cresterii excesive a tesutului tiroidian normal. Nu se recomanda de obicei interventia chirurgicala. Nodulul tiroidian trebuie urmarit pe parcursul timpului. Daca acesta creste in dimensiuni, se poate recomanda repetarea biopsiei sau chiar interventie chirurgicala. Unii chirurgi recomanda scoaterea nodulilor mai mari de 4 cm.
Tratamentul supresor (cu hormoni tiroidieni): daca un nodul tiroidian nu este canceros, dar este mare ca dimensiuni, unii medici pot recomanda tratament cu un hormon tiroidian (T4), pentru a micsora nodulul. Acesta se numeste tratament supresiv. Pe parcursul tratamentului, trebuie monitorizati cu atentie hormonii tiroidieni. Ghidurile de tratament ale Asociatiei Americane nu recomanda acest tratament deoarece doar o mica parte din noduli se micsoreaza, iar tratamentul supresor poate avea efecte adeverse.
Tratamentul cancerului tiroidian depinde de tipul acestuia. Cancerele tiroidiene necesita scoaterea chirurgicala a glandei tiroide, iar uneori unul sau mai multe tratamente cu iod radioactiv, urmat de terapie supresoare cu hormoni tiroidieni (T4).
O biopsie non-diagnostica nu are suficiene celule pentru interpretare. Nu ar trebui considerata ca fiind o biopsie negativa. Pentru pacientii la care nu se obtine un diagnostic la biopsia prin aspiratie cu ac fin, aceasta ar trebui repetata utilizand ghidaj ecografic.
Nodulii tiroidieni autonomi (“calzi”): unii noduli tiroidieni produc hormoni tiroidieni, asemanator glanei tiroide, dar nu raspund la controlul hormonal al organismului. Acesti noduli se numesc noduli tiroidieni autonomi. Ei sunt aproape intotdeauna benigni, dar pot produce in mod excesiv hormoni, ducand la aparitia hipertiroidismului.
Daca aveti un nodul tiroidian autonom si nivele crescute de hormoni tiroidieni, veti fi sfatuiti cel mai probabil sa va operati pentru a scoate nodulul tiroidian, sau sa urmati tratament cu iod radioactiv pentru a distruge nodulul.
Daca aveti un nodul autonom, dar cu functie tiroidiana normala sau cu hipertiroidism minim, tratamentul potrivit depinde de varsta dumneavoastra si de alti factori de sanatate.
Nodulii tiroidieni chistici: nodulii chistici sunt de obicei benigni si sunt umpluti cu lichid. Acestia pot sa dispara atunci cand se extrage lichidul din interiorul lor. Nodulii chistici sunt monitorizati de obicei pentru aparitia modificarilor. In cazul in care chistul se reface sau sangereaza, se poate interveni chirurgical pentru a scoate nodulii tiroidieni.
Comentarii
Trimis de LACRAMIOARA G. (neverificat) la Joi, 01/29/2015 - 12:53
NODUL TIROIDIAN
Buna ziua,
Am descoperit un nodul tiroidian si in urma ecografiei s-a vazut ca este slab vascularizat si are o dimensiune de aprox.5 cm.Nu am nici un simptom decat acea umflatura pe partea stanga a gatului.Este necesara operatia?
Multumesc
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Nodulii tiroidieni
mama mea a fost operata de gusa nodulara si i-au scos toata tiroida la examenul histopatologic rezultatul a fost microcarcinom papilar de 8 mm la lobul stang al tiroidei si gusa nodulara care sunt sansele sa fac si eu boala respectiva. Mentionez ca fac tratament cu intrerupere de 7 ani pentru hipertiroidie.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Nodulii tiroidieni
Buna seara,in urma scintigrafiei tiroidiene s-a tras umatoarea concluzie:gusa lobara dreapta polinodulara mixta,LTD cu aspect boselat si distributie neomogena a RF,prin alternanta unor arii intens hiperfixatoare-noduli cald-fierbinti cu zone intens hipofixatoare localizate in 1/3 mij. si caudal cu afectare istmica ,noduli -reci.Va rog sa-mi spuneti daca este indicata operatia.Mentionez ca ATPO si TSH au fost in limite normale,ne avand tratament prescris de medic.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Nodulii tiroidieni
Buna ziua,
Sunt diagnosticata cu tiroidita autoimuna nodul 1,2 mm , vascularizatie intra si perinodulara.
Nodulul a fost depistat in 2010 si a ramas la acelasi dimensiuni,analizele de singe sunt Ok,nu iau tratament.
La biopsia din iulie 2013 sunt urmatoarele rezultate:
-frotiuri cu fond hemoragic ce inglobeaza coloid dens in picaturi inegale,frecvente leucocite cu inegalitati nucleare si tirecocite cu nuclei rotunzi,usor inegali,unii mariti ca volum,nucleolati si numeroase aglomerari celulare tridimensionale cu celule in necrobioza si nucle liberi.
Frotiu bening.
Medicul curant nu exclude tratamentul chirurgical,daca il fac acum sau mai tirziu a lasata la aprecierea mea.
Dvs ce parere aveti?Ma obsedeaza gindul ca daca il amin sa nu fie prea tirziu,iar daca il fac acum voi depinde de medicati toata viata..Am 59 ani.
Va multumesc, si sper intr-un raspuns prompt.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Nodulii tiroidieni
buna ziua, am 23 de ani si acum 2 ani am fost depistata cu un nodul tiroidian pe lobul drept si in urma unui ecograf rezultatele au fost urmatoarele:ata de 2,5/1,6 cm cu contur relativ sters, neomogena
LD 1,8/2,2/5 cm contine inferior o formatiune nodulara poliseptata de 2,5/1,6 cm cu contur relativ sters, neomogena si ecostructura mixta solida si lichida, istm 2mm fara formatiune.
LS 1,3/1/4,5, fara formatiuni
nu am avut nici un fel de simptome, decopierind nodulul la intamplare de pe o zi pe alta.
fiind vascularizat am facut o scintigrafie la Institutul Clinic Fundeni si rezultatul a fost un nodul "cald".
de atunci am fost sub tratament cu thyrozol 5 mg, cate o pastila pe zi.
am facut ecograf regulat si analizele de sange care au iesit ok iar dimensiunile s-au pastrat 22/27/16mm, osciland foarte putin.
credeti ca ar fi indicata operatia cu extirparea nodulului si a lobului?care sunt consecintele acestei operatii? se poate trai cu el in starea in care e, din moment ce nu am nici un simptom?
va multumesc
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Nodulii tiroidieni
unde ar trebui sa se adreseze in cazul in care la cei 3 copii din 6 i-au aparut noduli pe git
cu trecerea timpului se maresc
unde ar trebui sa se adreseze ?
astept raspuns
va multumesc
Trimis de istocescubianca la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Nodulii tiroidieni
Buna seara !Am 22 de ani si am gusa nodulara lob drept pe care am depistat-o acum aproximativ trei ani. Am fost in noiembrie 2010 la un control in urma unei declansari a glandei tiroide deoarece semnalasem o unflatura in partea stanga a gatului, dificultati la inghitire, tulburari de echilibru , implicit mi s-a depisat un nodul de 1, 5 cm dupa ce am stat internata doua saptamani si am facut mai multe analize . Nu mi s-a prescris niciun tratament medicamentos in schimb mi s-a cerut sa vin la 6 luni pentru a vedea evoultia nodulului. Din cauza unor probleme de ordin financiar nu am mai fost la control decat acum in data de 13.03. 2013 deoarece tot simteam nevoia sa imi dreg vocea si ulterior raguseala urmata de o pelicula de salvia care simt ca uneori o am in permanenta in gat si pe care cu greu o tolerez . Ceea ce mi s-a spus la control m-a speriat. Nodulul a mai scazut in volum insa este intens vascularizat perinodular si intranodular . Doctora din sbiu mi-a recomandat de urgenta sa imi fac analizele (FT4, TPO, atc Tg, calcitonina) la un laborator si sa ma internez pe data de 26 martie pentru a-mi face punctie si pentru a-mi spune daca este un nodul malign sau benign. Imi este tare teama pentru viata mea . Va rog din suflet sa imi spune-ti in cazul in care este malign care vor fi consecintele si ce e mai bine de facut si la fel in cazul in care este benign. Va multumesc !
Trimis de istocescubianca la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Nodulii tiroidieni
Buna seara ! Va rog din suflet san u ignorati mesajul si sa-mi raspundeti .Am 22 de ani si am gusa nodulara lob drept pe care am depistat-o acum aproximativ trei ani. Am fost in noiembrie 2010 la un control in urma unei declansari a glandei tiroide deoarece semnalasem o unflatura in partea stanga a gatului, dificultati la inghitire, tulburari de echilibru , implicit mi s-a depisat un nodul de 1, 5 cm dupa ce am stat internata doua saptamani si am facut mai multe analize . Nu mi s-a prescris niciun tratament medicamentos in schimb mi s-a cerut sa vin la 6 luni pentru a vedea evoultia nodulului. Din cauza unor probleme de ordin financiar nu am mai fost la control decat acum in data de 13.03. 2013 deoarece tot simteam nevoia sa imi dreg vocea si ulterior raguseala urmata de o pelicula de salvia care simt ca uneori o am in permanenta in gat si pe care cu greu o tolerez . Ceea ce mi s-a spus la control m-a speriat. Nodulul a mai scazut in volum insa este intens vascularizat perinodular si intranodular . Doctora din sbiu mi-a recomandat de urgenta sa imi fac analizele (FT4, TPO, atc Tg, calcitonina) la un laborator si sa ma internez pe data de 26 pentru a-mi face punctie pentru a-mi spune daca este un nodul malign sau benign. Imi este tare teama pentru viata mea . Va rog din suflet sa imi spune-ti in cazul in care este malign care vor fi consecintele si ce e mai bine de facut si la fel in cazul in care este benign. Va multumesc !
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Nodulii tiroidieni
Buna seara!Am gusa nodulara de vreo6-7 ani. Nu am fost demult la un control. Am luat in permanenta eutirox. Sunt la menopauza de vreo6 ani. Mentionez ca implinesc anul acesta 49 ani. mi-a ragusit vocea si foarte repede simt nevoia sa-mi tot dreg vocea pentru ca simt in gat o pelicula de saliva /secretie nu stiu ce foarte neplacuta si obositoare daca nu chiar suparatoare si ptr cei din jurul meu.Ce-mi recomandati? Va multumesc!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Nodulii tiroidieni
Buna seara!De ceva timp am senzatia ca am ceva in gat,ca o bucata de mancare,care devine apasator la inghiti,iar uneori din acest motiv,am senzatia ca nu pot respira,si trag de multe ori aer in piept!Am facut o ecografie a glandei dar mi s- a zis ca are aspect normal!Credeti ca aeste simptome denota o afectiune a glandei.si aceasta poate fi depistata,la alte analize mai amanuntite decat o ecografie?Multumesc anticipat!O seara buna!
Pagini