Termen cautat
Categorie

Obstructia canalului lacrimal


GENERALITATI:

Secretia lacrimala este drenata in mod normal prin lumenul unor canale numite ducte lacrimale. Acestea pornesc de la nivelul globului ocular si se intind pana la nivelul piramidei nazale. Obstructia conductului lacrimal se realizeaza cand traiectul acestuia este blocat sau are traiectul modificat. Obstructia conductului lacrimal se produce, in general, la nivelul extremitatilor acestuia si atrage dupa sine imposibilitatea drenarii lacrimilor. Obstructia prelungita a conductului lacrimal determina umplerea cu lichid a sacului lacrimal care se tumefiaza si se inflameaza, crescand astfel riscul declansarii unei infectii.

Statisticile efectuate au stabilit o incidenta de 30% a obstructiei conductului lacrimal in randul nou-nascutilor, insa simptomele se manifesta doar la 2% pana la 4% dintre nou - nascuti. Obstructia congenitala a canalului lacrimal este denumita si obstructie de canal nazo - lacrimal sau dacriostenoza. La adulti, aceasta afectiune este inregistrata foarte rar. Mai frecvent, aceasta poate aparea la persoanele varstnice ca si consecinta a unui traumatism suferit sau ca si complicatie a altor afectiuni.

Etiologie

De cele mai multe ori, etiologia obstructiei ductului lacrimal la nou - nascuti si sugari este reprezentata de incapacitatea tesutului de acoperire de la extremitatea externa a canalului de a se deschide la nastere. Alti factori etiologici implicati in dezvoltarea acestei afectiuni la varste atat de fragede includ:

 • Infectiile

 • Dezvoltari anormale ale oaselor nazale, care determina presiuni anormale asupra conductului lacrimal si il obstrueaza

 • Nedezvoltarea punctelor de deschidere a ductelor lacrimale situate la nivelul unghiului intern al ochiului si stoparea drenarii secretiei lacrimale in lumenul acestora

La adulti, obstruarea acestor canale se poate datora ingrosarii tesutului ductului lacrimal, dezvoltarii excesive a tesutului nazal sau problemelor sinusale, afectiunilor osoase sau a tesuturilor perioculare, infectiilor sau a formatiunilor tumorale din zona.

Cauza cea mai frecventa a acestei probleme este incapacitatea tesutului epitelial sau membranar care acopera ductul lacrimal, de a se deschide in mod normal la nivelul nasului inca de la nastere.

Afectiunea poate fi asimptomatica in cazul in care canalul se deblocheaza de la sine inainte de prima secretie lacrimala a nou - nascutului. Lacrimile se produc pentru prima data, in primele zile de viata pana la cateva saptamani de viata.

Alte cauze ale obstructiei canalului lacrimal sunt reprezentate de:

 • Infectiile canalelor prin care trece secretia lacrimala de la nivelul ochilor la nivelul nasului, denumita dacriocistita.
 • Obstructionarea ductului lacrimal la ambele capete, afectiune ce poarta denumirea de dacriocistocel.
 • Dezvoltarea anormala a osului nazal, care determina inchiderea conductului prin cresterea presiunii exercitate la acest nivel.
 • Orificiile de dechidere nedezvoltate sau inchise de la nivelul unghiului intern al ochilor, cunoscute ca puncte lacrimale, pe unde se dreneaza secretia lacrimala in mod normal.

La adulti, afectiunea apare de obicei in asociere cu alte boli sau leziuni ale acestei zone. Aceasta poate aparea ca urmare a ingrosarii epiteliului care tapeteaza ductul lacrimal, determinata de dezvoltarea anormala a unor tesuturi sau de complicatii survenite in urma interventiilor chirurgicale din regiunea nasului. Incidenta acestor probleme este mult mai crescuta in randul persoanelor cu varste mai inaintate de 60 de ani, decat in randul adultilor tineri.

 Care sunt factorii de risc?

Obstructia canalelor lacrimo - nazale prezinta urmatorii factori de risc:

 • Nasterile premature.
 • Modificarile structurale sau functionale ale sistemului de drenaj al lacrimilor. Astfel de modificari pot surveni ca urmare a unor infectii, a dezvoltarilor osoase anormale sau a tumorilor.
 • Antecedentele familiale de obstructie a ductului lacrimal.

Care sunt simptomele?

Primul simptom inregistrat intr-o astfel de afectiune este epifora sau lacrimarea excesiva. Pacientii prezinta ochii umezi, iar lacrimile au tendinta sa se scurga in continuu la nivelul obrajilor. La nou - nascuti, simptomele se manifesta in primele zile sau saptamani de viata. In cazul infectiei sacului lacrimal, se inregistreaza in plus simptome precum roseata si edem in zona perioculara si in zona perinazala. In coltul intern al ochiului poate fi observata o secretie de mucus galbui, iar genele pot avea tendinta de a se lipi intre ele. Daca infectia se extinde, aceasta poate cuprinde tesutul de la baza genelor si zona perioculara. Simptomatologia obstructiei de duct lacrimal se poate accentua in urma infectiilor cailor respiratorii superioare precum racelile sau sinuzitele, dupa expunerea la curenti de aer sau temperaturi scazute.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul de obstructie lacrimala se stabileste pe baza anamnezei si a examenului obiectiv. Anamneza reuneste informatii obtinute de la pacient, cu referire la circumstantele aparitiei starii de boala si la simptomele manifestate. Examenul obiectiv consta in identificarea simptomelor pacientului prin manopere medicale. Investigatiile la care este supus pacientul au rolul de a masura volumul de secretii lacrimale produs si observarea modului si a traiectului de drenare a lacrimilor. Se pune accentul pe identificarea sediului obstructiei si identificarea cauzei determinante a acesteia.

Investigatiile recomandate includ:

 • Determinarea permeabilitatii cu fluoresceina. Aceasta testare este utila pentru a stabili daca lacrimile se dreneaza normal la nivelul canalului lacrimal, de la ochi la nivelul nasului.
 • Cultura si antibiograma secretiilor lacrimale. Testul ajuta la identificarea infectiei, fiind indicat in cazul prezentei secretiilor mucoase sau purulente.
 • Testul Shirmer este util pentru aprecierea cantitativa a secretiei lacrimale. Se realizeaza cu ajutorul unei benzi de hartie de filtru, moale, care se aseaza in coltul ochiului timp de 5 minute pentru a permite absorbtia lacrimilor la nivelul sau.
 • Sondajul cailor lacrimale. Aceasta proba consta in introducerea unei sonde de mici dimensiuni, metalice prin traiectul canalului blocat. Inainte de efectuarea acestei interventii se efectueaza inducerea sub anestezie.
 • Examinarile imagistice precum tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN) ale capului. Examinarile imagistice servesc la localizarea si determinarea cauzei structurale a obstructiei.

TRATAMENT:

Tratamentul la copii


Copiii cu obstructie congenitala de conduct lacrimal nu trebuie sa fie neaparat supusi tratamentului. O proportie mai mare de 90% dintre cazuri se vindeca de la sine pana la implinirea varstei de un an. Acasa se poate curata ochiului si drena conductul lacrimal cu scopul prevenirii unei infectii. Antibioticele devin necesare in cazul aparitiei rosetei, edemului sau a secretiilor de culoare galbuie, care reprezinta simptome ale infectiei. In cazul in care pana la varsta de sase luni, ductul lacrimal nu se deblocheaza, se poate proceda la manopera de sondaj a canalului lacrimal. Sondajul ductului lacrimal nu se efectueaza la adulti din cauza eficacitatii reduse, insa la sugari, sunt sanse de a reusi deschiderea ductului lacrimal in proportie de 90 %. Tratamentul poate fi completat cu o cura de antibiotice mai lunga sau cu interventia chirurgicala pentru corectia tesuturilor modificate si a celor anormal formate.  In primul an , obstructia se poate rezolva fara a fi nevoie de interventii. Dezvoltarea unei infectii poate fi prevenita prin mentinerea unei igiene stricte a ochiului si efectuarea masajului in zona obstructiei pentru prevenirea cresterii vascozitatii secretiei aflate pe traiectul conductului lacrimal. Daca obstructia persista si dupa varsta de sase luni sau un an a copilului, poate fi efectuat sondajul cailor lacrimale. Nu se recomanda efectuarea altor interventii de natura chirurgicala prin prisma ineficacitatii inregistrate. Rareori este necesara supunerea unui copil cu aceasta probleme unei interventii chirurgicale mai complexe.

Tratamentul la adulti

Conduita terapeutica se stabileste in concordanta cu circumstantele care au determinat producerea obstructiei. In situatia in care aparitia obstructiei este determinata de un proces inflamator mai vechi, cu evolutie cronica, este necesara instituirea curei de antibioterapie. Factorii determinanti de natura structurala sau cresterile aberante de tesuturi, sunt cei care se remediaza sau se indeparteaza prin interventii chirurgicale. Factorii de natura structurala pot aparea ca urmare a unor leziuni sau a unor modificari determinate de inaintarea in varsta. 


Tratamentul ambulator (la domiciliu)

Majoritatea cazurilor de obstructie a cailor lacrimale apa la sugari. Aparuta la nou - nascuti, aceasta se poate remite de la sine pana la implinirea varstei de  un an.
Preventia complicatiilor  infectioase ale obstructiei de canale lacrimale in cazul nou-nascutilor se realizeaza prin respectarea igienei ochiului si  masarea delicata a zonei. Igiena mainlor trebuie respectata cu strictete inainte de a ajunge in contact cu regiunea oculara sau perioculara. Pentru mentinerea unei igiene oculare adecvate, se recomanda:

 • Curatarea frecventa a secretiilor de la nivelul ochiului si din regiunea perioculara.

 • Umezirea unui tampon de vata sau a unei batiste cu apa calda si stergerea usoara dinspre coltul intern al ochiului inspre spre coltul extern al acestuia. Tamponul sau batista folosite pentru igienizarea ochiului se utilizeaza o singura data. Persoana afectata ar trebui sa aiba asupra sa mereu o rezerva de tampoane umede utilizate la igienizarea ochiului afectat.

 • In cazul acoperirii genelor cu secretie, se procedeaza si la curatarea acestora prin miscari usoare de sus in jos. Dezlipirea genelor se realizeaza prin aplicarea unui tampon umed si curat la nivelul ochiului timp de cateva minute, pentru a reusi scaderea consistentei secretiilor.

 • Masajul la nivelul zonei afectate se realizeaza sub supraveghere medicala, de doua sau de trei ori pe zi, timp de cateva luni.

Optiuni medicamentoase

Obstructia conductului lacrimal nu permite desfasurarea normala a functiei acestora, fapt predispozant la infectii suprapuse. Roseata, edemul, sensibilitatea crescuta in regiunea ochiului, secretiile de culoare galbuie sunt simptome care atra dupa ele necesitatea instituirii antibioterapiei. Antibioticele pot fi administrate sub forma de solutii sau colire, unguente oftalmice sau antibiotice sistemice, pe cale generala. In cazul infectiilor cronice, antibioticele pot ajuta la micsorarea stenozei conductului lacrimal. 
 

Tratament chirurgical

Interventia chirurgicala nu este necesara in cazul prezentei afectiunii la sugari. In cazul lor, un simplu sondaj al conductului lacrimal este de ajuns. Sondajul ductului se realizeaza cu ajutorul unei sonde metalice subtiri, care se introduce pe traiectul canalului obstruat. aceasta interventie se efectueaza in unitatile medicale, dupa administrarea picaturilor oftalmice anestezice la copiii mai tineri de un an. Pentru copii mai mari de un an , sondajul poate fi realizat si fara a fi necesara internarea intraspitaliceasca, cu sau fara administrarea de substante cu rol anestezic. Efectuarea corectiei obstructiei poate fi realizata mult mai usor in situatia anestezierii generale a pacientului. In cazul in care este necesara o interventie suplimentara pentru remedierea defectului, aceasta poate fi efectuata in aceeasi perioada de timp in care pacientul se afla sub influenta anesteziei, nefiind astfel necesara o interventie ulterioara. Despicarea piramidei nazale si introducerea urmata de isertia unui tub de dren la nivelul conductului lacrimal si plastia de duct lacrimal sunt alte tipuri de interventii efectuate in acest sens. 

Tipuri de interventii chirurgicale 

Metodele de corectie chirurgicala ale obstructiei de canale lacrimale includ:

 • Sondajul cailor lacrimale. Manopera consta in introducerea unei sonde de mici dimensiuni la pe traiectul conductului lacrimal pentru a realiza deschiderea acestuia. Interventia si-a dovedit eficacitatea la 97 % dintre pacientii cu varste mai mici de 13 luni

 • Intubarea conductelor lacrimale. Se realizeaza prin insertia unui tub de silicon la nivelul conductului lacrimal care serveste la mentinerea permeabilitatii lacrimilor. Este indicata in caz de stenoza sau impermeabilitate. Aceasta metoda este folosita in special in caz de esec al sondajului cailor lacrimale. 

 • Fracturarea. Fracturarea piramidei nazale se efectueaza pentru a deschide partea nazala a canalului lacrimal compromis. Manopera nu modifica permanent forma sau marimea nasului copilului.

 • Dacriocistoplastia cu balon. Pentru deschiderea canalului lacrimal obstruat, prin aceasta metoda, se utilizeaza o sonda cu un balonas la una dintre extremitati.  

 • Interventiile chirurgicale sunt rareori indicate in cazul copiilor. Medicii apeleaza la aceasta varianta in cazul in care celelalte proceduri incercate au esuat. Printre manoperele chirurgicale posibile se enumera:
 1. Dacriocistorinostomia prin intermediul careia se realizeaza un conduct lacrimal nou
 2. Dacriocistorinostomia endoscopica, cu laser, consta in realizarea unui conduct lacrimal nou uitlizand un tub flexibil cu beculet la capat si o camera endoscopica, care se introduce in nara.

Tratamentul obstructiei conductelor lacrimale variaza in functie de factorii determinanti ai afectiunii si poate coincide cu oricare din manoperele prezentate anterior. Dupa 6 saptamani de la efectuarea interventiei chirurgicale, este recomandata efectuarea unui examen oftalmologic si testarea permeabilitatii conductului lacrimal cu ajutorul unei substante numite fluoresceina. Acest control postoperator este obligatoriu atat pentru copii, cat si pentru adultii care au suferit o astfel de interventie.  

Comentarii

Buna ziua, sotul meu a fost diagnosticat cu dacriocistita ,interventia chirurgicala a fost in urma cu 3 zile si acum simte din cand in cand o lacrima in nas ,nu stim daca asa trebuie sa se intample.Multumesc

Buna ziua, sotul meu a fost diagnosticat cu dacriocistita ,interventia chirurgicala a fost in urma cu 3 zile si acum simte din cand in cand o lacrima in nas ,nu stim daca asa trebuie sa se intample.Multumesc

Buna ziua, sotul meu a fost diagnosticat cu dacriocistita ,interventia chirurgicala a fost in urma cu 3 zile si acum simte din cand in cand o lacrima in nas ,nu stim daca asa trebuie sa se intample.Multumesc