Termen cautat
Categorie

Oxiuroza


GENERALITATI:

Ce este oxiuroza?


Oxiuroza reprezinta o parazitoza produsa in urma infestarii colonului cu parazitul Enterobius vermicularis, denumit in termeni populari si oxiur. Acest parazit se gaseste in conditii normale la nivelul tubului digestiv, insa in cazul scaderii imunitatii individului, se inmulteste exagerat declansand starea de boala. Parazitoza imbraca adesesa un caracter familial, insa este afectiunea parazitara cel mai frecvent intalnita la copiii din zona temperata. Enterobius vermicularis face parte din categoria Nematodelor. Este un parazit de dimensiuni mici, cu o lungime de 5 - 10 mm, de culoare alba - galbuie, care prezinta o extremitate numita buton cefalic cu rol in fixarea parazitului la nivelul mucoasei intestinale. Ouale de Enterobius Vermicularis au forma ovala, sunt asimetrice, prezinta o latura plana si o latura convexa. Acestea masoara intre 55 si 32 de microni, sunt transparente si invelite intr-o membrana protectiva dubla. Ouale sunt cele care contin embrionul care ajunge la maturitate intr-un interval de o luna de zile. Oxiurii se localizeaza la nivelul intestinului gros, nutritia lor fiind asigurata de continutul intestinal. Durata de viata a parazitului mascul este de 2 pana la 7 saptamani, iar cea a femelei, de 40 pana la 90 de zile. Atunci cand femela se pregateste sa depuna oua, aceasta se detaseaza de la nivelul mucoasei intestinale si incepe migratia spre zona anala, mai exact, spre pliurile mucoasei anale, unde depune ouale si moare ulterior. Aceasta migratie se desfasoara, de obicei, seara, perioada asociata si cu cresterea intensitatii senzatiei de prurit anal. Pruritul este declansat si de substanta in care femela incorporeaza ouale. In interiorul oualor, embrionul evolueaza la stadiul de larva, care devine invaziva dupa 4 ore. Din cauza pruritului exagerat si a nerespectarii conditiilor de igiena, se poate produce fenomenul de autoinfectie, prin vehicularea oualor din zona perianala la nivelul cavitatii bucale, in mod direct sau prin intermediul obiectelor contaminate cu acestea. Ouale ingerate sunt transportate pana la nivelul intestinului, zona in care se opresc si isi continua evolutia spre stadiul de adult.


Cum se transmite?

Oxiuroza este transmisa prin contact direct sau prin intermediul obiectelor contaminate in urma nerespectarii unei igiene corespunzatoare. Transmiterea se poate realiza pe cale digestiva, in urma contactului mainilor cu regiunea bucala dupa contactul cu mainile unei persoane parazitate, cu obiectele infestate cu oua de paraziti precum lenjeria, imbracamintea, vasele, jucariile sau alimentele. De asemenea, ouale de oxiuri pot fi contractate si in urma ingestiei accidentale datorate scuturarii hainelor sau a lenjeriei de pat care raspandesc ouale pe calea aerului. Contaminarea poate fi realizata si la nivelul regiunii perianale, caz in care larvele se deplaseaza inapoi spre intestinul gros. Tratamentul antiparazitar pentru oxiuroza actioneaza doar asupra larvelor si a parazitilor adulti, insa perpetuarea speciei prin ouale de oxiuri depuse deja, nu este afectata. De aceea, tratamentul este urmat de un rapel pentru distrugerea urmatoarei generatii de larve formate din oua, desfasurat pe perioada a doua saptamani.


Cum se manifesta?

In afara de senzatia de prurit a zonei perianale, simptomatologia nu include foarte multe elemente. Persoanele afectate pot fi asimptomatice, astfel ca nici nu realizeaza ca la nivelul organismului exista o problema, mai ales ca uneori oxiuroza se remite si fara instituirea unui tratament.

Simptomele oxiurozei la copii:

 • Senzatia de prurit sau mancarime in regiunea perianala. In majoritatea cazurilor, pruritul are o intensitate scazuta, insa exista si cazuri rare de prurit sever.
 • Somnul agitat datorat accentuarii senzatiei de prurit pe parcursul noptii.

Alte simptome posibile, dar mai rar intalnite sunt:

 • Inapetenta sau pierderea poftei de mancare.
 • Pruritul regiunii perineale.
 • Sensibilitate dureroasa crescuta sau senzatie de arsura in cursul mictiunii.
 • Prezenta parazitilor in materiile fecale.
 • Urticaria manifestata prin eruptii cutanate pruriginoase.
 • Bruxismul sau scrasnitul din dinti.
 • Durerile abdominale sunt inregistrate, de obicei, in cazul dezvoltarii de complicatii.
 • Enurezisul sau urinarea involuntara pe parcursul noptii.
 • Anxietatea produsa de prezenta simptomelor de mai sus.

Simptomatologia oxiurozei este comuna cu cea a bolii hemoroidale si a infectiilor determinate de prezenta altor paraziti precum Ascaris, Trichuris sau Taeniae.


Complicatii

Riscul dezvoltarii de complicatii in oxiuroza este scazut, insa pot fi inregistrate infectii ale pielii din regiunea perianala sau genitala, datorate iritatiei tegumentului sau sangerarii produse de pruritul din zona.  

DIAGNOSTIC:

In cazul suspectarii oxiurozei, este recomandata consultarea medicului si supunerea la un examen clinic obiectiv. Examinarea clinica consta in inspectarea regiunii perianale si efectuarea testului cu banda adeziva sau scotch test. Pentru realizarea acestui test, se procedeaza la aplicarea unei portiuni de banda adeziva transparenta la nivelul regiunii perianale, dimineata inainte de dus. Proba este recoltata de pacient si prezentata medicului pentru identificarea la microscop a oxiurilor sau a larvelor acestora. In proportie de 90 % din cazuri, testarea se efectueaza de trei ori in trei zile consecutive pentru stabilirea diagnosticului de oxiuroza.

In cazul obtinerii unui test cu scotch negativ si a unor rezultate evazive in cazul examenului clinic, nu se exclude suspiciunea de oxiuroza. In aceasta situatie se apeleaza la alte metode de diagnostic dupa cum urmeaza:

 • Proba de scaun sau examenul coproscopic. La nivelul rectului nu se depune o cantitate mare de oua de oxiuri, astfel ca aceasta poate sa nu fie cea mai potrivita metoda de diagnostic in acest caz, insa exista si situatii in care se pot obtine date folositoare stabilirii unui diagnostic.
 • Colonoscopia sau examinarea intestinului gros se realizeaza rar, in caz de obtinere de rezultate nesatisfacatoare in urma tratamentului aplicat sau in cazul in care diagnosticul este incert.

Testele aditionale sunt realizate in caz de suspectare a dezvoltarii de complicatii, in functie de simptomele manifestate de pacient.

TRATAMENT:

Pentru oxiuroza se pot aplica tratamente medicamentoase pe baza de prescriptie medicala sau cu prescriptie libera. Medicamentele disponibile se gasesc in farmacii sub forma de siropuri, comprimate sau tablete. Oxiurozele se vindeca in urma respectarii unui tratament medicamentos, in proportie mai mare de 90 %.

Deoarece medicatia nu are actiune impotriva oualor de paraziti, tratamentul este impartit in doua ture, succedate la interval de doua saptamani. Cea de-a doua tura de tratament este realizata cu scopul de a distruge oxiurii formati din ouale depuse la nivelul regiunii perianale. Exista si cazuri in care sunt necesare 4 sau 6 tratamente efectuate la interval de cate doua saptamani, situatie inregistrata in cazul reinfestarilor.     

Produse medicamentoase cu prescriptie libera:

 • Pirantelul pamoat

Pirantelul pamoat este ingredient al unor produse precum Antiminth, Reese's Pinworm Medicine sau Pin-X, cateva dintre produsele cu rescpriptie libera utilizate in caz de oxiuroza. Dozele optime se calculeaza in corelatie cu greutatea corporala a pacientilor. Dozele medicamentoase se administreaza la interval de doua saptamani, daca nu au aparut reactii adverse dupa prima administrare. Doza din prospect nu trebuie depasita.

 Pirantelul pamoat este component al medicamentelor sub forma de sirop sau capsule cu gel. Medicamentele pot fi insotite de dozatoare pentru masurat volumul administrat sau tabele cu concordanta dintre greutatea in kilograme si doza optima medicamentoasa. In cazul in care pacientii intampina dificultati in calcularea dozei sau prezinta nelamuriri in ceea ce priveste medicamentul, este recomandata consultarea unui farmacist sau a medicului curant.

Actiunea Pirantelului palmoat este exercitata asupra oxiurilor adulti si nu asupra oualor de oxiuri. Acesta este recomandat in urma diagnosticarii de specialitate a oxiurozei sau a esecului tratamentului cu Mebendazol, eliberat pe baza de prescriptie medicala.

Pirantelul palmoat este contraindicat femeilor insarcinate, femeilor care alapteaza si copiilor cu varsta mai frageda de doi ani. Acest tratament are o rata de succes de 90 %, insa reinfestarea este frecventa.

De asemenea, la fel ca oricare alt produs medicamentos, administrarea Pirantelului palmoat poate declansa o serie de efecte adverse precum:

Mebendazolul se administreaza copiilor mai mici de 2 ani doar sub supraveghere medicala de specialitate. De asemenea, femeile insarcinate si femeile care alapteaza trebuie sa consulte medicul inainte de folosirea Mebendazolului.

Produse medicamentoase eliberate pe baza de prescriptie medicala:

Albendazolul, gasit si sub forma de Albenza sau Valbazen, se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala. Forma de prezentare a acestuia sunt tabletele. Albendazolul manifesta actiune asupra parazitilor adulti si a larvelor acestora. Acesta nu reprezinta prima optiune terapeutica in caz de oxiuroze, fiind mai degraba folosit in cazul inregistrarii de esecuri la incercarea altor terapii. Albendazolul este contraindicat femeilor insarcinate si persoanelor care sufera de afectiuni hepatice. Reprezinta o optiune de tratare a parazitozelor utila in cazul pacientilor care manifesta efecte adverse la actiunea altor medicamente. Efectele adverse declansate de albendazol sunt inregistrate rareori, insa acestea pot include:

In urma unei cure de tratament cu Albendazol, se recomanda o perioada de expectatie de cel putin o luna pana la incercarea de a ramane insarcinata.

Administrarea Albendazolului se repeta dupa doua saptamani de la tratamentul initial, pentru distrugerea parazitilor eclozati intre timp. Administrarea medicamentului se face in timpul mesei. Schimbarea tratamentului nu se realizeaza fara consultarea medicului curant.

Piperazina si Pyrvinium nu mai sunt folosite pentru tratarea oxiurozei, desi este posibil ca acestea sa se mai gaseasca in unele farmacii.

Mebendazolul si Pirantelul pamoat sunt medicamentele utilizate frecvent pentru tratarea oxiurozei. Ambele sunt eficiente si manifesta putine efecte adverse. Daca ambele medicamente se dovedesc a fi ineficiente, se poate institui o alta cura terapeutica.

Tratamentul oxiurozei este contraindicat in cazul femeilor gravide, femeilor care alapteaza si copiilor mai mici de 2 ani fara purtarea prealabila a unei discutii cu medicul curant, apropo de beneficiile si riscurile care insotesc acest tratament. In astfel de situatii este mai degraba recomandata prevenirea afectiunii decat tratarea acesteia.

Profilaxie

Prevenirea infestarilor si reinfestarilor de natura parazitara se poate realiza prin respectarea unor reguli simple de igiena. Aceste norme pot contribui si la vindecarea mai rapida a persoanelor infestate parazitar si constau in:

 • Respectarea cu strictete a normelor generale de igiena.
 • Utilizarea olitelor individuale si efectuarea dezinfectiei acestora si a toaletelor.
 • Transportarea, prepararea si conservarea alimentelor in conditii stricte de igiena.
 • Spalarea cu atentie a fructelor si a zarzavaturilor inainte de refrigerarea si consumarea acestora. Pe suprafata fructelor, legumelor, zarzavaturilor se pot depune atat paraziti, cat si chisturi sau oua ale acestora, care pot fi ingerate si declansa infestatia.
 • Lenjeria de pat sau cea de corp a copiilor bolnavi trebuie spalata prin fierbere si ulterior calcata.
 • Respectarea normelor de igiena corporala trebuie insusite si de copii. Inca de la varste foarte fragede, copiii trebuie obisnuiti cu obiceiuri precum spalatul pe maini inainte de fiecare masa sau taierea regulata a unghiilor.
 • Tratarea corecta a persoanelor din anturajul copilului si din colectivitate, indiferent daca prezinta simptome de oxiuroza sau nu.

Comentarii

Buna ziua!

In urma unui examen coproparazitologic rezultatul a fost de "prezente oua de enterobius vermiculares". Este vorba de fiica mea de 14 ani care are o greutate de 70 kg/171 cm. Va rog mult sa-mi dati un tratament adecvat ,din cate m-am documentat si eu  pe net,sa omoare si ouale si adultii (i-am vazut cu ochiul liber in scaunul ei). Din cate am inteles,ar trebui sa urmez si eu acest tratament facand parte din familie. Pt mine,mama ei,este acelasi tratament? Eu am aceeasi greutate.

Va multumesc anticipat!

Buna ziua!

In urma unui examen coproparazitologic rezultatul a fost de "prezente oua de enterobius vermiculares". Este vorba de fiica mea de 14 ani care are o greutate de 70 kg/171 cm. Va rog mult sa-mi dati un tratament adecvat ,din cate m-am documentat si eu  pe net,sa omoare si ouale si adultii (i-am vazut cu ochiul liber in scaunul ei). Din cate am inteles,ar trebui sa urmez si eu acest tratament facand parte din familie. Pt mine,mama ei,este acelasi tratament? Eu am aceeasi greutate.

Va multumesc anticipat!

Buna ziua!

In urma unui examen coproparazitologic rezultatul a fost de "prezente oua de enterobius vermiculares". Este vorba de fiica mea de 14 ani care are o greutate de 70 kg/171 cm. Va rog mult sa-mi dati un tratament adecvat ,din cate m-am documentat si eu  pe net,sa omoare si ouale si adultii (i-am vazut cu ochiul liber in scaunul ei). Din cate am inteles,ar trebui sa urmez si eu acest tratament facand parte din familie. Pt mine,mama ei,este acelasi tratament? Eu am aceeasi greutate.

Va multumesc anticipat!

Va recomand sa va adresati unui medic pentru tratamentul corect al infectiei parazitare. Tratamentul medicamentos se efectueaza dupa sfatul medicului cu derivati de Piperazina, Mebendazol, Albendazol, Pyrantel pamoate. Albendazolul omoara atat larvele cat si parazitii adulti; este eliberat doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomanda tratamentul intregii familii. In cazul oxiurozei, profilaxia are foarte mare importanta. Respectarea stricta a regulilor de igiena personala, privind in special curatenia, este indispensabila pentru prevenirea oxiurozei. Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati unui medic pentru tratamentul corect al infectiei parazitare. Tratamentul medicamentos se efectueaza dupa sfatul medicului cu derivati de Piperazina, Mebendazol, Albendazol, Pyrantel pamoate. Albendazolul omoara atat larvele cat si parazitii adulti; este eliberat doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomanda tratamentul intregii familii. In cazul oxiurozei, profilaxia are foarte mare importanta. Respectarea stricta a regulilor de igiena personala, privind in special curatenia, este indispensabila pentru prevenirea oxiurozei. Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati unui medic pentru tratamentul corect al infectiei parazitare. Tratamentul medicamentos se efectueaza dupa sfatul medicului cu derivati de Piperazina, Mebendazol, Albendazol, Pyrantel pamoate. Albendazolul omoara atat larvele cat si parazitii adulti; este eliberat doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomanda tratamentul intregii familii. In cazul oxiurozei, profilaxia are foarte mare importanta. Respectarea stricta a regulilor de igiena personala, privind in special curatenia, este indispensabila pentru prevenirea oxiurozei. Multa sanatate!