Termen cautat
Categorie

Piciorul stramb congenital sau piciorul in varus equin


GENERALITATI:

Ce este piciorul stramb congenital ?

Piciorul in varus equin reprezinta anomalia cel mai frecvent intalnita a membrelor inferioare. Din punct de vedere clinic, modificarea idiopatica a aplombului membrului afectat se traduce prin flexia plantara si inspre interior sau in varus.
Afectiunea se poate depista inca din perioada intrauterina prin intermediul examenului ecografic. Deformarea este usor vizibila inca din momentul nasterii. Membrul poate fi atat de afectat incat sa aiba aspectul inversat complet. Incidenta acestei anomalii in randul populatiei caucaziene este in jur de 1 din 1000 de bebelusi nou - nascuti. De asemenea, s-a constatat ca aceasta malformatia este mult mai frecvent intalnita la baieti si ca la o proportie de 40 % dintre nou - nascutii cu aceasta problema, afectiunea are caracter bilateral.

Cauzele piciorului in varus equin

Exista situatii in care malformatia apare doar din cauza pozitiei adoptate de bebelus in mediul intrauterin, insa in mod frecvent, piciorul stramb congenital este determinat de asocierea unor factori multipli de mediu si de natura genetica incomplet elucidati. Malformatia este relativ frecvent intalnita la nou - nascuti, iar specialistii au conchis ca in urma inregistrarii unui astfel de caz, riscul ca urmatorii copii din cadrul aceleiasi familii sa dezvolte aceeasi malformatie creste considerabil.

Strambarea piciorului in varus equin depistata inca de la nastere poate reprezenta si un indiciu in ceea ce priveste derularea unor alte afectiuni medicale, malformatia fiind asociata in special cu spina bifida. De aceea, atunci cand se inregistreaza un astfel de caz, medicii solicita si efectuarea unor investigatii suplimentare pentru depistarea altor posibile boli ale sistemului muscular, osos sau nervos precum accidentele vasculare cerebrale sau traumatismele cerebrale.

Simptomatologie

Sugarii afectati de aceasta malformatie nu manifesta senzatie dureroasa, insa in timp anomalia produce disconfort si se transforma intr-un handicap evident. Ignorarea si lasarea netratata a acestei conditii medicale nu lasa loc niciunei sanse de remediere a defectului. Membrul afectat este rasucit si deviat de la aplombul normal, este deformat si poate parea mai scurt decat membrul pereche. Simptomatologia poate deveni mult mai evidenta si mai problematica pe masura ce copilul inainteaza in varsta. Copiii intampina dificultati in ceea ce priveste alegerea pantofilor adecvati si desfasurarea activitatilor obisnuite sau a jocului. Pentru a exista sanse de remediere a acestui defect, tratamentul trebuie initiat la cat mai putin timp postpartum.

DIAGNOSTIC:

Examinarea ecografica poate releva informatii importante pentru depistarea acestei malformatii inca din perioada intrauterina. Desi ecografia poate depista aceasta problema, de cele mai multe ori malformatia este constatata postpartum cand se observa concret aspectul si gradul de mobilitate a picioarelor nou - nascutului. Pot exista si situatii in care pozitia in varus equin se datoreaza doar pozitiei din mediul intrauterin, insa cu flexibilitate normala postpartum si grad de mobilitate adecvat. In alte situatii, piciorul afectat poate parea rigid sau intepenit, iar musculatura gambei se poate mentine contractata puternic. Examenele radiologice nu contribuie foarte mult la stabilirea diagnosticului din cauza ca oasele membrului afectat nu s-au osificat complet la aceasta varsta astfel ca in urma radiografiei nu se obtin rezultate foarte relevante.

TRATAMENT:

Examenul ecografic efectuat in perioada de dezvoltare intrauterina poate determina descoperirea piciorului in varus equin, desi malformatia este mult mai frecvent diagnosticata postpartum pe baza aspectelor clinice vizibile.

Obiectivele tratamentului varusului equin sunt corectarea aplombului anormal al membrului afectat, mentinerea unui grad de mobilitate normal si conservarea fortei musculare.

Conduita terapeutica optima trebuie sa determine un aspect armonios al membrului afectat si imbunatatirea functionalitatii acestuia. Specialistii considera ca prima tentativa de tratament nu trebuie sa fie cea chirurgicala. Adesea, tratamentul stabilit debuteaza cu aplicarea metodei Ponsetti care consta in manipularea repetata a membrelor inferioare cu scopul corectiei pozitiei vicioase si ulterior aplicarea unui ghips inalt, care sa cuprinda si regiunea superioara genunchiului. In urma obtinerii pozitiei corecte a membrului, aceasta se mentine cu ajutorul atelelor de tip Denis Browne. Acest plan terapeutic are o rata de succes de 70 %.

In cazul metodei Ponsetti, degetul mare se foloseste cu rol de contrapresiune care se aplica la extremitatea astragalului, mai exact la 1 cm distanta de marginea anterioara a maleolei laterale. Ulterior se realizeaza delicat abductia membrului incercandu-se rotirea acestuia inspre lateral in jurul axului astragalului care ramane in pozitie fixa. Ghipsul este important pentru prevenirea complicatiei piciorului in varus equin, cavusul sau "piciorul scobit".

In caz de varus equin usor sau mediu este posibila corectarea malfomatiei prin aplicari repetate de ghips. In cazul a 90 % dintre cazuri, pentru corectarea varului equin este nevoie de sectionarea tendonului lui Achile. Tenotomia se efectueaza numai daca s-a obtinut rotatia la 70 de grade spre exterior a membrului afectat. Dupa realizarea sectiunii tendonului, se procedeaza la aplicarea ultimului ghips, care se mentine timp de 3 saptamani, atat cat dureaza procesul de vindecare al tendonului. Interventia se poate realiza sub influenta anesteziei locale si fara sa necesite spitalizarea pacientului. La pacientii cu varste mai inaintate de 6 luni, alungirea tendonului achilean se realizeaza sub influenta anesteziei generale. Dupa indepartarea ultimului ghips se incepe faza de ortezare. Corectia varusului equin se poate realiza in decurs de sase saptamani in cazul in care tratamentul este prompt. O proportie mai mica de 5 % dintre copiii nascuti cu varus equin au memebrele deformate sever, mai scurte si cu ligamentele tari si inextensibile. Aceste cazuri necesita interventii chirurgicale corective.

Tratamentul trebuie instituit precoce din cauza ca in prima saptamana de viata, tesuturile ligamentoase, capsulare si tendinoase sunt incomplet formate, avand consistenta inca scazuta si elastica. In acest stadiu, tesuturile pot fi alungite si repozitionate prin efectuarea unor manopere usoare si delicate. Dupa manipularea tesuturilor de la acest nivel se procedeaza la aplicarea ghipsului fixator inclusiv in regiunea superioara genunchiului. In acest fel se incearca restabilirea unui aplomb corect a membrului inferior afectat. Ghipsul se poate aplica in mod repetat, de 5 pana la 7 ori pentru reusita manoperei si obtinerea rezultatelor scontate. Se considera ca nici in cazurile cele mai severe, ghipsul nu trebuie aplicat de mai mult de 8 - 9 ori. Inaintea aplicarii ultimului ghips, specialistul realizeaza sectionarea transcutanata a tendonului pentru a corecta pozitia piciorului. Dupa efectuarea interventiei chirurgicale se procedeaza la imobilizarea membrului inferior pentru o perioada de 3 pana la 4 saptamani pentru facilitarea regenerarii complete a tendonului si alungirea sa pana la atingerea lungimii optime. Copiii mici pot deveni destul de agitati in urma aplicarii ghipsului, insa in timp se acomodeaza cu acesta. In cazul aplicarii ghipsului trebuie acordata o atentie suplimentara urmatorilor factori:

 1. Desfasurarea normala a functiei circulatorii. Circulatia se verifica in primele 12 ore de la aplicare din ora in ora, iar ulterior de patru ori in fiecare zi. Verificarea functiei circulatorii se poate realiza prin apasarea degetelor de la membrul inferior si observarea intoarcerii fluxului de sange. In urma exercitarii presiunii asupra degetelor normal este ca acestea sa capete culoarea alba, insa in cel mai scurt timp sa devina din nou roz. In cazul in care degetele au o culoare inchisa si nu devin albe la exercitarea presiunii asupra lor si nici nu capata culoare roz in urma stoparii presiunii, ghipsul este fixat prea strans si trebuie indepartat de urgenta. Astfel devine necesara apelarea de urgenta la ajutorul medical specializat. Daca nu se poate realiza deplasarea rapida la un centru medical de garda, se poate proceda la inmuierea ghipsului intr-o solutie de apa cu otet pentru a facilita desfacerea acestuia.
 2. Vizibilitatea asupra varfurilor degetelor de la picior. In cazul in care degetele nu mai sunt vizibile, singura explicatie este ca ghipsul si-a modificat pozitia prin alunecare si ca nu este posibila mentinerea unei pozitii corecte a piciorului, caz in care se va solicita ajutorul personalului medical specializat.
 3. Mentinerea unei igiene corecte a ghipsului si pastrarea acestuia uscat.

Medicul specialist trebuie contactat in cazul in care se intampina urmatoarele probleme:

 • Scurgerea unui material lichid de la nivelul ghipsului.
 • Emanarea unor mirosuri neplacute de la acest nivel.
 • Inrosirea sau iritarea pielii de la nivelul marginilor ghipsului.
 • Inregistrarea starilor febrile cu temperaturi care depasesc 38.5 grade, in absenta unei explicatii plauzibile precum virozele respiratorii sau digestive.

Prevenirea recidivelor

Dupa efectuarea corectiei, membrul afectat poate avea tendinta sa se deformeze din nou astfel ca este necesara aplicarea atelei de abductie timp de trei luni, pentru o perioada de 23 de ore zilnic. Dupa trecerea celor trei luni, atela se va aplica numai pe parcursul noptii si pe durata somnului de la pranz pentru o perioada de 2 pana la 4 ani. Atelele de abductie se prezinta sub forma unor ghete mai inalte cu varf deschis, care sunt atasate de bare metalice si care se rotesc la 70 de grade. Lungimea barelor metalice trebuie sa fie aceeasi cu latimea dintre umerii pacientului. Copiii pot simti un disconfort la incercarea de a misca picioarele, insa se obisnuiesc rapid cu efectuarea unei miscari simultane a membrelor inferioare. In cazul copiilor cu un singur membru afectat de varus equin, piciorul sanatos se fixeaza in atela cu o rotatie externa de 40 de grade. Dupa desfasurarea perioadei de trei luni in care copilul trebuie sa stea cu piciorul imobilizat in continuu, copilul poate purta incaltaminte obisnuita pe parcursul zilei. Atela de abductie se fixeaza doar in urma corectiei complete a membrului realizata prin manopere si ghipsuri succesive. Pana la atingerea varstei de 4 ani membrul afectat poate avea tendinta sa se deformeze din nou chiar daca aplombul acestuia a fost corectat. Singurul mod prin care se poate preveni recidiva varusului equin este fixarea in atele de abductiei, acestea fiind considerate a fi eficiente in 90 % dintre cazuri. Aplicarea atelelor nu produce intarzierea dezvoltarii armonioase a celui mic si nu va impieta miscarile de stat in sezut sau mersul. In lunile care urmeaza scoaterii ghipsului, atelele trebuie purtate 23 de ore zilnic. Acestea se vor indeparta numai atunci cand cel mic este imbaiat. In ceea ce privesc urmatorii 3 sau 4 ani, atelele se vor purta doar pe timpul noptii si in cursul programului de somn de la pranz.

Instructiuni de purtare

 • Se recomanda ca cel mic sa poarte sosete din bumbac mai lungi decat inaltimea atelelor de abductie.
 • In cazul in care cel mic sta cuminte atunci cand i se aplica atelele, atentia se concentreaza initial asupra membrului afectat si ulterior se realizeaza si introducerea in gheata a membrului sanatos.
 • Piciorul se mentine in atela, iar prima data se strange bareta cu scopul fixarii calcaiului.
 • Se recomanda verificarea calcaiului introdus in pantof prin efectuarea unor miscari de sus in jos de la nivelul gambei celui mic. In cazul in care se constata ca degetele celui mic se misca, atunci piciorul nu a fost fixat corect in atela, iar calcaiul nu intra in contact cu talpa acesteia.
 • Sireturile se strang bine, insa cu grija pentru a nu intrerupe circulatia de la nivelul membrului. Bareta este mijlocul de fixare cel mai important, sireturile avand doar rol adjuvant pentru mentinerea picioarelor in ghete.
 • Trebuie sa se verifice daca degetele celui mic sunt intinse pentru a nu se indoi accidental sub talpa piciorului. Pentru a se preveni acest lucru, se recomanda taierea ciorapului la varful acestuia pentru a se putea vizualiza in ce pozitie stau degetele.

Sfaturi utile

 • In primele doua zile in care cel mic poarta atele este de asteptat sa fie mai agitat si sa incerce in zadar sa agite picioarele. Aceasta reactie nu se datoreaza durerii, ci faptului ca cel mic nu este obisnuit sa fie nevoit sa miste ambele picioare in acelasi timp.
 • Pentru depasirea fazei de iritabilitate se recomanda ca parintii sa distraga atentia celui mic prin joaca. Acestia trebuie sa ii arate celui mic ca trebuie sa foloseasca ambele picioare simultan, prin efectuarea unor miscari usoare de extensie si de flexia a genunchilor si a soldurilor.
 • Incaltarea si purtatul atelelor trebuie sa se transforme in rutina cu care copiii se adapteaza mai usor. Pe parcursul primilor 3 - 4 ani de purtare de atele pe durata somnului, atelele se aplica atunci cand cel mic merge la culcare. Acesta trebuie sa stie ca atelele trebuie sa fie purtate in timpul somnului pentru a nu se mai agita atunci cand se incearca aplicarea atelelor.
 • Barele pot fi imbracate intr-un material moale pentru a proteja copilul sau pe dumneavoastra de eventuale accidente.
 • In cazul in care apar leziuni la suprafata pielii, in special in regiunea calcaiului, atelele nu au fost fixate corect, iar calcaiul nu a putut sa se miste. Nu se recomanda aplicarea lotiunilor de corp pe suprafata leziunilor deoarece acest lucru poate determina agravarea acestora. In cazul in care se intampina astfel de probleme, se recomanda apelarea la medicul curant.
 • In cazul in care membrele celui mic au tendinta de a iesi din atele in mod succesiv, iar calcaiul nu atinge talpa, atunci se poate incerca strangerea baretei la gaura urmatoare, strangerea mai tare a sireturilor, scoaterea limbii ghetelor si folosirea atelelor fara acestea sau strangerea sireturilor de sus pana jos in asa fel incat funda si nodul sa se plaseze in dreptul degetelor.

In cazul in care nu se incearca instituirea tratamentului corectiv a varusului equin, malformatia devine un factor de dizabilitate majora, mersul realizandu-se anormal cu sprijinul efectuat pe fata dorso - laterala a piciorului afectat.

Comentarii

Buna ziua,

bebelulusul meu s-a nascut cu piciorusele strambe. De la varsta de 4 zile i s-au pus piciorusele in ghips, dar de la varsta de 1 luna nu si-a mai tinut ghipsuletele, si le dadea atat de usor jos. Recunosc am fost disperati dupa ce 2 saptamani ne plimbam zilnic cu el la doctor. Apoi am descoperit metoda Ponsetti, a reactionat bine la tratament, am trecut de perioada cu ghipsurile si suntem la orteze. Suntem increzatori ca se vor corecta.

Cu stima,

dna Gabriela Platon Dragomir.

Buna seara as dori si eu o informatie eu am o problema mai mare fetita mea este mai mare are 6 ani si abia acum a fost diagnosticata de picior stramb cogenital nu a deranjat-o pana acum a avut un mers normal medicii au spus ca e vorba de picior plat si am tratat in consecinta in schimb acum am aflat ca este picior stramb va rog frumos daca aveti vreo informatie unde as putea sa merg cu ea astept raspuns mie medicii mi-au spus ca e prea tarziu si nu mai pot face nimic la aceasta varsta va multumesc ma puteti contacta pe tel 0734568014 sau mail v-as fi recunoscatoare.

Buna ziua.Ma numesc Ancuta si am un baietel de  ani si 11 luni, a fost

diagnosticat cu genunchi stramb.Avem orteza de 1 luna (corectabila).Se poate corecta cu orteza sau necesita operatie?Copilul nu acuza dureri si nici nu schioapata.

Va multumim den suflet!

Buna ziua, am si eu un baietel de 1 an si 2 luni, singurel pe propriile picioruse a inceput sa mearga de aproximativ 2 saptamani cand am observat ca, cu piciorul stang calca cu lateralul in interior... am dat fuga la pediatru care m-a trimis la ortoped spunandu mi ca are nevoie de ghetute ortopedice avand un picior PLAT. Culmea e ca ”curburile” picioruselor sunt f vizibile, oricum il trag d mult la masajul de dupa baita chiar in zona indicata de ortoped. Problema mea si intrebarea este urmatoarea...in momentul cand il incalc , din nou piciorul stang nu intra de tot iar  calcaiul il simt intr o parte , adica nu ca la piciorusul drept , normal. Ce e de facut in cazul lui ??? E ceva grav, se rezolva cu acele ghete ? va rog sa ma lamuriti cu un raspuns.

Buna,am si eu un baiat de aproape 10 luni,care sa nascut cu ambele picioare srambe.medicul la care am fost nea zis ca singura obtiune este gipsul,pana la varsta de 7 luni a stat cu picioarele in gips.A fost ceva timp cand a fot fara,pentru ca a fost racit etc,In ultimele luni nu sa vazut nici un rezultat fapt pentru care am solicitat alta modalitate de tratament si medicul nea recomandat orteze.nici cu acestea nu cred ca vom  avea vreun rezultat pentru ca nu le suporta si le da jos.

Va rog din suflet daca se poate sau exista alta modalitate de tratament sa mi-o spuneti si mie!

cu respect ionut

Buna ziua,

Am o fetita de sase luni si sunt ingrijorata ca nu isi misca concomitent piciorusele. Ba mai mult, cu dreptul pedaleaza foarte tare iar cu stangul face miscari mai incete.

Daca ma puteti ajuta, astept un raspuns...

Multumesc frumos!

buna ziua am si eu o fetita de 6 zile si sa nascut cu ambele picioruse in var equin inca nu am iesit din spital pt ca i sa mai gasit si o infectie care spun ca a luato de la mama si ca trebuie sa stea 6 zile pe antibiotic. Medicul pediatru de la spitalul filantropia nea recomandat sa mergem la grigore alexandrescu. Imi poate spune cineva daca este cea mai buna alegere si as vrea mai multe detalii ca sa stiu si eu la ce sa ma stept.Adica cam la cat timp se schimba ghipsu si cam dupa cate ghipsuri incep sa se vada rezultate.

 

Va multumesc mult

metoda Ponsetti da, intr-adevar, rezultate. am un bebelus de 6 luni cu varus echin bilateral. de cand avea 2 zile a purtat gipsulete pana la 2 luni si jumatate. Am facut tenotomia, iar acum purtam ghetutele Ponsetti. piciorusele sunt drepte acum, insa nu abandonam ghetutele si facem kinetoterapie. daca sunt respectate toate etapele , sunt sigura ca metoda ponsetti da rezultate optime. mult curaj celor la inceput de drum.

SUNT DIN R MOLDOVA SI AM SI EU O FETITZA DE APROAPE UN AN,AM NASCUTO KU VAR EQUIN LA PICIORUL STING SI VAS SPUNE CA AM OPTINUT REZULTATE BUNICELE PINA LA 11 LUNI KU MASAJ SI AM PURTAT FOARTE PUTIN NISTE ATELE CARE LIAM OPTINUT DIN AMERIKA.INSA LA 11 LUNI AM MERS LA UN CONSULT LA MAI MULTI ORTOPEZI DE LA NOI SI NEAU SFATUIT SA OPERAM COPILUL CIT MAI KURIND DE SI NU ERA ATIT DE GRAV(DUPA CITI COPII AM VAZUT ACOLO IN SPITAL) AM OPERATO ACUM STAM CU GIPS SI ASTEPTAM SA VEDEM  CUM VOR FI REZULTATELE...COPII SE OPEREAZA DUPA 9 LUNI NU MAI DEVREME SI ASTAN CAZUL IN CARE NU SA CORECTAT PICIORUL PRIN ALTE METODE DE CIT CEA CHIRURGIKALA.NU-MI PIERD SPERANTA MEDIKUL NIA INCURAJAT SI SUNT SIGURA CA MULTA MUNCA VOM AJUNGE LA UN REZULTAT BUN

Pagini