Poliomielita este o boala infecto-contagioasa sistemica ce afecteaza primordial sistemul nervos central si determina uneori paralizii. Frecventa manifestarilor severe este de 1 caz de
constipatie severa
Diagnosticul e confirmat prin izolarea virusului intr-o proba de lichid cefalorahidian (recoltata prin punctie lombara) sau prin examinarea fecalelor (coprocultura).
Boala nu beneficiaza de un tratament eficient. In cazul in care pacientul nu prezinta paralizii, medicul ii prescrie repaus si medicamente impotriva durerii (antialgice).
Atunci cand paralizia incepe sa se instaleze, trebuie initiata kinetoterapia pentru a limita leziunile si retractiile musculare. Acest tratament trebuie continuat neaparat pe intreaga perioada de convalescenta, pentru a conserva o functionalitate musculara cat mai buna.
Metoda de prevenire recomandata copiilor este vaccinarea cu vaccin antipoliomielitic. Sunt disponibile doua feluri de vaccin contra poliomielitei:
In Romania, vacinarea antipoliomielitica face parte din Programul National de vaccinari obligatorii. Vaccinarea se face la doua, patru si sase luni, cu doua rapeluri la doi ani si jumatate si la noua ani.