Termen cautat
Categorie

Prezbiopia


Autor: Doina Voicu

GENERALITATI:

Ce este prezbiopia?

Termenul prezbiopie provine din cuvantul de origine greaca "presbus", care semnifica om batran. Este o afectiune oftamologica care se manifesta prin pierderea treptata a capacitatii ochiului de a distinge obiectele aflate la o mica distanta, incepand cu cele situate la 20-30 de centimetri. Se instaleaza odata cu inaintarea in varsta, din cauza subtierii cristalinului si a faptului ca acesta isi pierde din elasticitate.

Schimbarile inregistrate la nivelul cristalinului determina afectarea acomodarii vizuale, care consta in capacitatea cristalinului de a-si schimba convexitatea si grosimea. Acestea sunt importante pentru focalizarea obiectelor aflate la distante diferite. Daca obiectele nu mai pot fi bine focalizate, este afectata vederea. Este o afectiune intalnita frecvent la persoanele cu varsta peste 45 de ani. Acestea obisnuiesc sa indeparteze obiectele, pentru a obtine o claritate a imaginii, cum se intampla atunci cand citesc ziarul sau citesc o carte.

Cu toate ca muschii care sprijina cristalinul se relaxeaza si se contracta in conformitate cu distanta la care sunt localizate obiectele, la persoanele cu prezbiopie nu mai poate fi modificata convexitatea. Astfel, daca cristalinul isi pierde din elasticitate, vederea obiectelor de aproape este diminuata considerabil. Focalizarea imaginii nu se realizeaza pe retina, asa cum este normal, ci in spatele acesteia. Din cauza nevoii de apropiere a obiectelor de catre persoanele cu aceasta afectiune oftalmologica, este numita sindromul "bratului scurt".

Care sunt cauzele?

Prezbiopia este fireasca procesului de imbatranire, iar pe masura ce inaintam in varsta, se instaleaza subtierea cristalinului si reducerea elasticitatii acestuia. Imbatranirea afecteaza cristalinul, dar si muschii care il sustin, intr-o mai mica masura. Chiar daca se creeaza impresia ca diminuarea acomodarii cristalinului apare brusc, aceasta survine treptat.

Care sunt simptomele?

Se manifesta prin vedere neclara, cu precadere in cazul distingerii obiectelor aflate in apropiere. Acest simptom se accentueaza atunci cand lumina este slaba sau cand este insotit de oboseala. In unele cazuri boala poate determina aparitia durerilor de cap sau oboseala ochilor. De obicei pacientii cu prezbiopie confunda simptomele prezentate cu cele asociate hipermetropiei. Cu toate aceasta, hipermetrofia este cauzata de un ochi deformat, spre deosebire de prezbiopie, care survine in urma pierderii flexibilitatii cristalinului.

Evolutie

Vederea se inrauteste la persoanele cu varste de 45 de ani, iar pana la 60 de ani evolueaza treptat. Din aceasta cauza, persoanele afectate de aceasta tulburare de vedere sunt nevoite sa isi schimbe dioptriile ochelarilor sau ale lentilelor de contact. Evolutia bolii este intalnita pana la varsta de 60 de ani, cand inrautatirea vederii inceteaza.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticarea bolii este posibila prin efectuarea unui control oftalmologic obisnuit. In cadrul acestui control sunt testate acuitatea vizuala, abilitatea ochiului de a se acomoda prin modificarea brusca a planului focusat, alaturi de stabilirea dioptriilor si analizarea muschilor oculomotori, dar si a lentilelor vizuale.

TRATAMENT:

La persoanele cu prezbiopie se poate corecta vederea prin utilizarea unor ochelari sau a unor lentile de contact. In cazul persoanelor care nu au avut nevoie de ochelari sau lentile de contact, se pot prescrie ochelari sau lentile de contact pentru vederea de aproape. Chiar daca se pot cumpara ochelari fara recomandarea medicului, este de preferat sa consultati un specialist, pentru o corectare eficienta a vederii.

Persoanele cu prezbiopie care poarta deja ochelari pentru apropiere, pentru astigmatism sau pentru distanta, trebuie sa foloseasca lentile bifocale. Acestea au o parte superioara potrivita pentru vederea la distanta si o parte inferioara, adecvata pentru vederea de aproape. De asemenea, se poate opta pentru lentile trifocale, recomandate pentru a corecta vederea de aproape, dar si pe cea la o distanta medie. Lentilele trifocale se utilizeaza atunci cand ambii ochi sunt afectati diferit de tulburarea de vedere.

Prezbiopia se poate corecta prin chirurgie atunci cand nu se doreste purtarea unor ochelari de vedere sau a lentilelor de contact. Se poate urma o interventie chirurgicala LASIK, care este o operatie cu laser, ce are ca scop schimbarea formei corneei, pentru a reduce dioptriile ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact la persoanele care sufera de miopie severa. Keratectomia fotorefractara este o interventie chirurgicala cu laser care modeleaza corneea si inlocuieste cristalinul natural cu unul artificial.

O interventie chirurgicala nu asigura o imbunatatire in totalitate a vederii. Chiar daca se efectueaza o operatie pentru a corecta vederea la distanta, este posibil sa aveti nevoie de ochelari pentru a imbunatati vederea de aproape. Cu toate acestea, specialistii studiaza astazi noi modalitati pentru a corecta prezbiopia.