Ce este rujeola
Rujeola este una din cele sase boli ale copilariei, care este produsa de un virus si care, in prezent, poate fi prevenita prin vaccinare. Rujeola, numita si pojar sau cori, poate lua forme severe sau poate fi chiar fatala pentru copiii mici. Desi numarul deceselor a scazut semnificativ dupa introducerea vaccinarii impotriva rujeolei, boala continua sa faca mai mult de 100.000 victime anual, majoritatea fiind copii sub 5 ani. In Statele Unite ale Americii, ca urmare a unui foarte bun program de vaccinare, mai apar aproximativ 60 de cazuri de rujeola pe an si cea mai mare parte dintre ele provin din afara tarii.
Cum se manifesta rujeola
Simptomatologia bolii se declanseaza dupa 10-14 zile de la infectia cu virusul rujeolic. Manifestarile obisnuite ale pojarului sunt tuse, rinoree (nas care curge), conjunctivita (ochi inrositi), disfagie ( durere in gat la inghitit), febra, semnul Koplik (pete mici albe pe fond rosu pe mucoasa obrajilor) si eruptie veziculara, extrem de pruriginoasa, la nivelul pielii, dar care poate aparea si la nivelul mucoaselor.
Eruptia apare in valuri pe o perioada de 2-3 saptamani (astfel copilul prezinta leziuni cu aspect diferit, unele sunt in stadiu de papula rosie (o denivelare) altele sunt vezicule, iar altele au deja crusta). Eruptia incepe, in mod tipic, de la nivelul fetei si in spatele urechilor. In cateva zile, eruptia se extinde la nivelul membrelor si trunchiului. In acelasi timp, apare si febra, care poate fi inalta (40-41 grade Celsius).
Care sunt factorii de risc pentru aparitia rujeolei
In primul rand, lipsa vaccinarii creste semnificativ riscul de a face rujeola. De asemenea, persoanele care calatoresc foarte mult, la nivel international, in tari unde boala este mult mai frecventa, au un risc mai mare. Studiile au aratat ca si deficitul de vitamina A din alimentatie creste riscul de a face rujeola si de a avea simptome mult mai severe.
Ce complicatii poate da rujeola
Diagnosticul rujeolei se pune pe baza eruptiei caracteristice si a semnului Koplik. Pentru confirmare, daca este necesar, se pot doza anticorpii anti-rujeola din sangele bolnavului.
Din pacate, nu exista un tratament al acestei boli. Insa pot fi luate anumite masuri de ingrijire care pot fi aplicate in cazul pacientilor vulnerabili care au fost expusi acestui virus:
Ce medicamente pot fi administrate