Termen cautat
Categorie

Rujeola


Autor: alina.dragan

GENERALITATI:

Ce este rujeola

Rujeola este una din cele sase boli ale copilariei, care este produsa de un virus si care, in prezent, poate fi prevenita prin vaccinare. Rujeola, numita si pojar sau cori, poate lua forme severe sau poate fi chiar fatala pentru copiii mici. Desi numarul deceselor a scazut semnificativ dupa introducerea vaccinarii impotriva rujeolei, boala continua sa faca mai mult de 100.000 victime anual, majoritatea fiind copii sub 5 ani. In Statele Unite ale Americii, ca urmare a unui foarte bun program de vaccinare, mai apar aproximativ 60 de cazuri de rujeola pe an si cea mai mare parte dintre ele provin din afara tarii.

Cum se manifesta rujeola

Simptomatologia bolii se declanseaza dupa 10-14 zile de la infectia cu virusul rujeolic. Manifestarile obisnuite ale pojarului sunt tuse, rinoree (nas care curge), conjunctivita (ochi inrositi), disfagie ( durere in gat la inghitit), febra, semnul Koplik (pete mici albe pe fond rosu pe mucoasa obrajilor) si eruptie veziculara, extrem de pruriginoasa, la nivelul pielii, dar care poate aparea si la nivelul mucoaselor.

Eruptia apare in valuri pe o perioada de 2-3 saptamani (astfel copilul prezinta leziuni cu aspect diferit, unele sunt in stadiu de papula rosie (o denivelare) altele sunt vezicule, iar altele au deja crusta). Eruptia incepe, in mod tipic, de la nivelul fetei si in spatele urechilor. In cateva zile, eruptia se extinde la nivelul membrelor si trunchiului. In acelasi timp, apare si febra, care poate fi inalta (40-41 grade Celsius).

Care sunt factorii de risc pentru aparitia rujeolei

In primul rand, lipsa vaccinarii creste semnificativ riscul de a face rujeola. De asemenea, persoanele care calatoresc foarte mult, la nivel international, in tari unde boala este mult mai frecventa, au un risc mai mare. Studiile au aratat ca si deficitul de vitamina A din alimentatie creste riscul de a face rujeola si de a avea simptome mult mai severe.

Ce complicatii poate da rujeola

 • otita (infectie a urechii) – una dintre cele mai frecvente complicatii ale rujeolei este infectia bacteriana a urechii (prin suprainfectia veziculelor).
 • bronsita, laringita sau crup – rujeola poate duce la inflamatia laringelui si a bronhiilor.
 • pneumonie – este o complicatie frecventa a rujeolei, iar persoanele cu sistemul imunitar compromis pot dezvolta forme fatale de pneumonie.
 • encefalita – este o inflamatie a creierului, care poate urma rujeola pana la cateva luni mai tarziu, manifestata prin varsaturi, convulsii si mai rar, coma sau deces. 1 din 1000 de bolnavi dezvolta encefalita.
 • trombocitopenie – rujeola poate scadea numarul trombocitelor, adica acele celule ale sangelui cu rol esential in coagulare.
 • probleme in timpul sarcinii – pojarul la gravide poate duce la pierderea sarcinii, nastere prematura sau greutate mica a nou-nascutului la nastere.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul rujeolei se pune pe baza eruptiei caracteristice si a semnului Koplik. Pentru confirmare, daca este necesar, se pot doza anticorpii anti-rujeola din sangele bolnavului.

TRATAMENT:

Din pacate, nu exista un tratament al acestei boli. Insa pot fi luate anumite masuri de ingrijire care pot fi aplicate in cazul pacientilor vulnerabili care au fost expusi acestui virus:

 • vaccinare post-expunere - virusul anti-rujeolic poate fi administrat persoanelor neimunizate, inclusiv copiilor, in maxim 72 ore de la momentul expunerii (venirii in contact cu persoana infectata). Chiar daca acestia vor dezvolta boala, vor avea parte de forma mult mai blanda si cu durata de evolutie mai scurta.
 • administrare de imunoglobuline (anticorpi) - aceasta metoda se aplica in cazul gravidelor, copiilor si altor persoane cu sistem imunitar deficitar, care au fost expuse virusului. Daca administrarea se face in maxim sase zile de la expunere, acesti anticorpi pot preveni aparitia bolii sau pot duce la o forma mai usoara a acesteia.

Ce medicamente pot fi administrate

 1. Termolitice - medicamente care sa duca la scaderea febrei, cum ar fi acetaminofen, ibuprofen sau alte antiinflamatoare nesteroidiene. Nu se va administra aspirina copiilor si adolescentilor, din cauza riscului de sindrom Reye, o afectiune rara, dar amenintatoare de viata in cazul acestora.
 2. Antibiotice - in cazul aparitiei unei pneumonii sau a unei otite, va fi necesar un tratament antibiotic.
 3. Vitamina A - dupa cum mentionam anterior, persoanele cu deficit de vitamina A au un risc mai mare de a face rujeola si de a dezvolta forme mai severe ale bolii. De aceea, daca se administreaza vitamina A se reduce severitatea bolii.

 

Bibliografie

http://www.cdc.gov/measles/
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/measles
http://www.patient.co.uk/health/Measles