Termen cautat
Categorie

Salmoneloza


Autor: camy

GENERALITATI:

Ce este salmoneloza?


Infectie la nivelul intestinului subtire provocata de bacteria Salmonella, prezenta in apa sau in alimentele contaminate. Salmonella este un bacil gram-negativ, de forma ovala care provoaca boala diareica la oameni. Bacteriile sunt fiinte vii microscopice care trec din fecalele oamenilor sau ale animalelor in organismele altor oameni sau ale altor animale.
Familia bacteriei Salmonella include peste 2300 de serotipuri de bacterii unicelulare, vizibile numai la microscop. Doua dintre aceste tipuri, Salmonella Enteritidis si Salmonella Typhimurium sunt cele mai frecvente si sunt responsabile de jumatate dintre infectiile umane. Unele dintre ele pot sa nu provoace simptome la animale, dar sa imbolnaveasca oamenii si invers. De obicei, chiar daca sunt prezente in alimente, nu le afecteaza gustul, mirosul sau aspectul. Bacteria traieste in tractul intestinal al animalelor si oamenilor infectati. Este cunoscut de peste 100 de ani faptul ca Salmonella duce la imbolnavire. A fost descoperita de un om de stiinta american, Dr. Daniel E. Salmon.
In fiecare an, aproximativ 40000 de cazuri de salmoneloza sunt raportate in SUA. Deoarece cazurile usoare nu sunt diagnosticate sau raportate, numarul real al infectiilor poate fi de 30 de ori mai mare. Salmonelozele sunt mai frecvente vara decat iarna. Copiii sunt cei mai susceptibili sa faca salmoneloza; copiii mici, varstnicii si persoanele cu deficiente ale sistemului imun fac formele cele mai grave ale infectiei.


Cum se manifesta?


Cei mai multi bolnavi au diaree, crampe abdominale si diaree isi revin complet de obicei, desi pot trece cateva luni pana cand functionarea intestinelor redevine perfect normala. Un mic numar de persoane infectate cu Salmonella pot avea dureri de incheieturi, iritatii ale ochilor si dureri la urinare. Aceste simptome formeaza ceea ce se numeste sindromul Reiter. Poate dura luni sau ani si poate duce la artrita cronica, o boala dificil de tratat.

Cum se produce imbolnavirea de salmoneloza?


Salmonella traieste in tubul digestiv al oamenilor si al altor animale, inclusiv al pasarilor. Salmonella se transmite de obicei la oameni prin ingerarea alimentelor contaminate cu fecale ale animalelor. Salmonella prezenta pe carnea cruda de porc, vita sau pui poate supravietui daca produsul nu este gatit la o temperatura interna minima sigura, ce poate fi masurata cu un termometru pentru alimente.
Salmonella poate cauza si toxiinfectie alimentara (salmoneloza) prin contaminare incrucisata, de exemplu cand sucurile din carnea cruda contaminata vin in contact cu alimentele gata preparate, cum sunt salatele.
Alimentele se pot contamina si prin mainile nespalate ale unei persoane infectate care le manevreaza. Salmonella poate fi gasita in fecalele unor animale, mai ales ale celor bolnave de diaree. Oamenii se pot infecta daca nu se spala pe maini dupa ce intra in contact cu aceste fecale. Reptilele sunt gazde foarte probabile pentru Salmonella. Oamenii ar trebui sa se spele intotdeauna pe maini imediat dupa ce pun mana pe o reptila, chiar daca este sanatoasa.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul salmonelozelor se bazeaza pe anamneza si pe examenul obiectiv. Medicul intervieveaza pacientul in legatura cu simptomele, alimentele consumate recent si cu factorii de mediu de la locul de munca si de la domiciliu. O cultura din scaun si cateva analize sanguine, trebuie efectuate pentru a confirma diagnosticul.

TRATAMENT:

Tratamentul consta in rehidratarea puternica a organismului, prin administrarea solutiilor electrolitice si a regimului antidiareic. Medicamentele antidiareeice nu sunt recomandate deoarece pot doar prelungi procesul infectios si impiedica refacerea rapida a organismului. Antibitioticele se recomanda doar in cazul persoanelor cu Diaree foarte severa, insotita de mai multe simptome enumerate mai sus. Fluidele intravenoase se administreaza in general copiilor mici sau persoanelor care nu se pot rehidrata oral datorita greturilor. Febra si durerile musculare se pot diminua prin administrare de paracetamol (acetaminofen) sau ibuprofen. Pentru a preveni deshidratarea, sa se bea frecvent solutii de rehidratare (ca si Lytren, Rehydralyte sau Pedialyte). Sa se incerce sa se bea un pahar de apa sau solutie de rehidratare, pentru fiecare eliminare de scaun cantitativ mai mare. Bauturile energizante, sucul carbogazos si sucul de fructe, contin prea mult zahar si o cantitate insuficienta din cei mai importanti electroliti care sunt pierduti in timpul diareei, astfel trebuie luate alternativ cu o bautura de rehidratare. Cand pacientul se simte suficient de bine, poate incepe sa consume mancaruri usoare, fara grasimi, ca de exemplu banana, orez, sos de mere si paine prajita sau biscuiti. Aceasta este denumita dieta BRAT (bananas, rice, applesauce, toast sau biscuiti). Sa se evite mancarea condimentata, alte tipuri de fructe, consumul de alcool si cafea pentru doua zile si produsele consumate zilnic, pentru 3 zile dupa ce toate simptomele au disparut.

Profilaxie 

  • sa nu se consume oua crude sau insuficient gatite; ouale crude pot fi folosite in anumite mancaruri ca si sosul olandez preparat acasa, sosurile pentru salate, tiramisu, inghetata, maioneza preparata acasa, coca pentru prajituri

  • sa se gateasca alimentele cat mai bine: sa se foloseasca un termometru pentru carne, pentru a fi siguri ca este preparata la o temperatura adecvata; sa nu se foloseasca culoarea carnii (ca de exemplu atunci cand nu mai este "roz") pentru a considera ca este gatita

  • evitarea consumului de lapte crud sau nepasteurizat sau al altor produse consumate zilnic
  • sa se spele sau sa se curete produsul inainte de consumare
  • sa se evite contaminarea incrucisata a alimentelor; sa se pastreze separat carnea nepreparata de alte produse, de mancarea gatita si de semipreparate; sa se spele minutios pe maini, tabla pentru taiat, tejgheaua, cutitele si alte ustensile dupa manipularea alimentelor negatite
  • sa se spele pe maini inainte de a lucra cu orice aliment si intre utilizarea diferitelor tipuri de produse alimentare
  • sa nu se prepare mancarea sau sa nu se toarne apa pentru altii, de catre persoana cu salmoneloza
  • sa se spele pe maini dupa contactul cu fecale de animale; deoarece reptilele in mod particular sunt purtatoare de Salmonella, sa se spele pe maini imediat dupa contactul cu ele; de luat in considerare a nu se tine reptilele (inclusiv broastele testoase) ca si animale de companie, mai ales in prezenta copiilor mici.

Comentarii

Exista posibilitatea ca sa imi spuna si mie cineva ce trebuie sa consume bolnavii cu Salmonella? Deci ce regim alimentar sa aiba. Multumesc.

EXISTA POSIBILITATEA CA SA IMI SPUNE-TI SI MIE CE TREBUIE SA CONSUME UN BOLNAV CU SALMONELLA? DECI CE TREBUIE SA SE CONSUME SI NU CE TREBUIE SA NU SE CONSUME CA ASTA SPUN TOTI

Exista posibilitatea ca sa imi spuna si mie cineva ce trebuie sa consume bolnavii cu Salmonella? Deci ce regim alimentar sa aiba. Multumesc.

EXISTA POSIBILITATEA CA SA IMI SPUNE-TI SI MIE CE TREBUIE SA CONSUME UN BOLNAV CU SALMONELLA? DECI CE TREBUIE SA SE CONSUME SI NU CE TREBUIE SA NU SE CONSUME CA ASTA SPUN TOTI

Exista posibilitatea ca sa imi spuna si mie cineva ce trebuie sa consume bolnavii cu Salmonella? Deci ce regim alimentar sa aiba. Multumesc.

EXISTA POSIBILITATEA CA SA IMI SPUNE-TI SI MIE CE TREBUIE SA CONSUME UN BOLNAV CU SALMONELLA? DECI CE TREBUIE SA SE CONSUME SI NU CE TREBUIE SA NU SE CONSUME CA ASTA SPUN TOTI