Termen cautat
Categorie

Scolioza


GENERALITATI:

Ce este scolioza ?

Coloana vertebrala este alcatuita din vertebrele aliniate succesiv si unit prin intermediul discurilor intervertebrale. Rolul sau este de sustinere a greutatii corpului si de mentinere a posturii verticale. Alinierea respecta o serie de reguli pentru evitarea deformarii intregii coloane, iar aspectul acesteia trebuie observat cu atentie inca din perioada copilariei.

Scolioza reprezinta o afectiune care determina devierea in plan lateral de la axul drept normal. Coloana vertebrala poate fi modificata si in sensul rotirii acesteia in jurul axului sau. De obicei, scolioza se manifesta la nivelul vertebrelor toracice sau la nivelul vertebrelor lombare. Majoritatea oamenilor manifesta un oarecare grad de deviere de la planul drept al coloanei. Curburile mai mici de 10 grade aparute la nivelul coloanei sunt considerate ca fiind fiziologice, insa atunci cand deviatia este mai mare de 10 grade se considera ca este vorba de scolioza. In general, curbura coloanei se realizeaza sub forma literelor "S" sau de "C".  

Care sunt cauzele ?

Etiologia scoliozei nu este elucidata in 80 % din cazurile inregistrate, caz in care se foloseste termenul de scolioza idiopatica. Scolioza se formeaza de obicei in perioada copilariei sau a adolescentei si se asociaza in general cu factorii de natura genetica, fiind o afectiune cu caracter familial. Se cunosc doua feluri de scolioza si anume scolioza structurata si cea nestructurata.

Scolioza nestructurata se manifesta prin curburi ale coloanei vertebrale, fara semne de rotatie si cu caracter reversibil. Scolioza nestructurata este determinata de factori precum:

 • Durerea sau spasmul muscular.
 • Cauze inflamatorii precum apendicita.
 • Inegalitatea lungimii membrelor inferioare.

Scolioza structurata se caracterizeaza prin curburi cu rotatie ale coloanei vertebrale. Scolioza structurata este de obicei idiopatica sau cauzata de alte afectiuni precum:

 • Anomaliile congenitale ca spina bifida, caz in care canalul spinal nu este inchis normal sau este afectat de alte conditii care dauneaza formarii corecte a oaselor. O proportie de 5 pana la 7 % din cazurile inregistrate de scolioza sunt cauzate de anomaliile congenitale vertebrale producatoare de curburi anormale rigide. Curburile coloanei vertebrale afecteaza copiii pe masura ce acestia cresc, in mod special in perioada adolescentei.
 • Afectiunile musculare sau de natura nervoasa ca si paralizia cerebrala, distrofiile musculare sau sindromul Marfan.
 • Diverse traumatisme.
 • Infectii.
 • Formatiuni tumorale.

La persoanele adulte, scolioza poate sa se manifeste ca si consecinta a modificarilor degenerative determinate de inaintarea in varsta. Procesele degenerative se pot declansa ca urmare a osteoartritelor sau a osteoporozei.

Factorii de risc

Factorii de risc in ceea ce priveste scolioza sunt reprezentati de:

 • Istoricul medical familial. Scolioza este o boala cu afectiune care se transmite la descendenti, in special la persoanele de sex feminin.
 • Sexul feminin. Fetele tinere cu varste cuprinse intre 10 - 16 ani sunt de sapte ori mai susceptibile decat baietii de aceleasi varste sa dezvolte scolioza.

Scolioza este intalnita mai frecvent la persoanele cu urmatoarele probleme:

 • Vertebre deplasate anterior, in special in regiunea inferioara a coloanei, caz in care poarta denumirea de spondilolistezis.
 • Scurtarea sau lipsa membrelor inferioare sau superioare.
 • Tulburari de dezvoltare tisulara pe perioada dezvoltarii intrauterine.

Care sunt manifestarile clinice ?

Simptomatologia este rareori manifestata in perioada copilariei sau a adolescentei. Scolioza devine evidenta atunci cand coloana vertebrala este deformata sever. Parintii pot depista semnele scoliozei la copii atunci cand hainele celui mic nu se aseaza drept sau tivurile acestora par inegale. Coloana vertebrala a celui mic poate parea cocosata, iar coastele pot proemina inspre exterior.

Semnele scoliozei la copii:

 • Unul dintre umeri poate sa para mai inalt in comparatie cu celalalt.
 • Unul dintre solduri poate sa para mai inalt in comparatie cu celalalt.
 • Capul celui mic poate sa nu fie centrat pe corp.
 • Unul dintre omoplati poate sa fie mai proeminent in comparatie cu celalalt.
 • Coastele copilului pot fi mai ridicate intr-o parte atunci cand acesta se apleaca de la nivelul taliei in fata.
 • Curbura taliei poate parea mai plata intr-o parte.

In majoritatea cazurilor, scolioza nu determina aparitia durerilor in perioada copilariei sau a adolescentei. Durerea aparuta in perioada adolescentei la cei afectati de scolioza este determinata de alte conditii medicale precum formatiuni tumorale aparute la nivelul sistemului osos sau la nivelul maduvei spinarii. Daca se suspecteaza totusi ca durerile sunt provocate de scolioza este important ca persoana afectata sa fie examinata de un medic specialist care va stabili cauza exacta a durerilor.

Persoanele adulte afectate de scolioza pot avea sau nu dureri la nivelul spatelui. De obicei, acolo unde se manifesta durerile este dificil de precizat daca acestea sunt produse sau nu de scolioza. In orice caz, daca persoanele adulte afectate de scolioza manifesta simptome din ce in ce mai severe, durerile de spate se pot intensifica exagerat determinand chiar si dificultati respiratorii.  Cifoza sau alte afectiuni care determina devierea coloanei vertebrale de la axul sau, determina o simptomatologie foarte similara scoliozei.

DIAGNOSTIC:

Investigatiile pentru depistarea scoliozei incep cu preluarea anamnezei si cu examenul clinic. In aceasta situatie se efectueaza testul de inclinare in fata, care se desfasoara prin aplecarea copilului de la nivelul taliei, spre fata, cu bratele care atarna in lateralul corpului si cu cele doua palme lipite. In acest timp, medicul specialist urmareste depistarea unor posibile inegalitati ale spatelui sau ale coastelor. Se poate folosi si scoliometrul pentru masurarea si estimarea rotatiei curburii coloanei vertebrale.

In cazul in care, in urma efectuarii investigatiilor specifice si a relatarii istoricului medical, se depisteaza curburi semnificative ale coloanei vertebrale, este necesara efectuarea unui examen radiografic in urma caruia se poate masura precis gradul de curbare a coloanei.

Testul Risser calculeaza varsta sistemului osos, fiind important pentru determinarea riscului de agravare a curbarii coloanei vertebrale.

Familiile in care exista persoane afectate de scolioza trebuie sa acorde o atentiei deosebita examinarii periodice a copiilor.

De asemenea, se pot realiza teste neurologice cu scopul de a depista alte potentiale conditii medicale asociate cu scolioza, conditii medicale precum distrofiile musculare sau paraliziile cerebrale.

TRATAMENT:

Procesul de formulare a unui diagnostic cert de scolioza este complex. Conduita terapeutica are de asemenea, un caracter complex, putand sa conste in asocierea manoperelor kinetoterapeutice cu cele ortopedice sau chirurgicale. Conduita terapeutica optima se stabileste in functie de gradul curburii, stadiul de evolutie al bolii si de varsta persoanei afectate. Inca de la inceputul investigatiilor se va tine cont de varsta osoasa a pacientului si de maturitatea sistemului scheletic, varsta cronologica a persoanei afectate ocupand un rol secundar. Schema terapeutica cel mai frecvent folosita pentru scolioza este cea instituita de Stagnara. Acesata shema de tratament se bazeaza pe stabilirea tratamentului in functie de valoarea unghiului Cobb. Tratamentul scoliozei devine necesar atunci cand unghiul de curbura depaseste cele 10 grade. Specialistii sunt de parere ca nu se poate vorbi despre scolioza daca valoarea curburii este mai mica de 10 grade.

Valori de 10 - 20 de grade ale unghiului Cobb

In cazul inregistrarii acestor valori, conduita terapeutica recomandata consta in exercitii de gimnastica medicala efectuate sub supravegherea personalului medical specializat. Sedintele de gimnastica medicala se efectueaza cel putin de trei ori saptamanal. In zilele in care nu se efectueaza sedinte de kinetoterapie supravegheate medical, pacientul trebuie sa efectueze singur exercitiile invatate in cadrul acestor sedinte. Acestor sedinte li se pot asocia elemente adjuvante precum dormitul pe paturi tari si fara perne, exercitiile de inot si folosirea scaunelor cu spatare inalte si a planurilor inclinate pentru scris. Manoperele terapeutice adjuvante nu vindeca scolioza structurala, insa ii pot stopa sau intarzia evolutia. Este important ca controalele periodice ale pacientului sa nu se realizeze la intervale de timp mai lungi de sase luni. Intervalul de timp scurs intre controalele medicale este recomandat a fi de trei luni. Este contraindicata purtarea corsetului in acest caz, acesta neavand rol in prevenirea manifestarii scoliozei sau in tratarea acesteia.

Valori de 20 - 40 de grade ale unghiului Cobb

In urma inregistrarii acestor valori, pe langa exercitiile de gimnatica medicala si terapiile adjuvante obligatorii din aceasta etapa, se recomanda purtarea corsetului medical. La aceasta categorie de pacienti, purtarea corsetelor este absolu necesara, insa si in acest caz se vor respecta urmatoarele reguli:

 • Corsetul nu trebuie sa fie purtat de persoanele cu varste mai mari de 16 ani in cazul fetelor si mai mari de 17 ani in cazul baietilor deoarece acesta devine ineficient in aceste conditii.
 • In cazul curburilor simple de la nivelul vertebrelor toracice si in cazul curburilor duble este indicata folosirea corsetului Milwakee, alte tipuri de corsete fiind ineficiente.
 • In cazul curburilor simple de la nivelul coloanei lombare se recomanda aplicarea corsetelor Boston sau Euro Boston. Aceste corsete sunt recomandate in conditiile in care curburile de la nivelul coloanei sunt asociare si cu modificari ale planului sagital.
 • Corsetul Cheneau este util in cazul cifozelor,  insa indicatia sa este limitata in ceea ce priveste scoliozele.
 • In afara altor indicatii ale medicului specialist ortoped, corsetul se poarta 24 de ore din 24 si se indeparteaza numai in cazul efectuarii toaletei si a exercitiilor de gimnastica medicala.
 • Corsetul nu se aplica direct la nivelul pielii deoarece poate determina formarea unor leziuni cutanate severe prin actiunea de frictiune si presiune exercitata.

Valori de 40 - 60 de grade ale unghiului Cobb

Indicatiile terapeutice la pacientii care inregistreaza aceste valori depind de gradul de dezvoltare a scheletului osos si de gradul de maturare al acestuia. Determinarea varstei osoase se realizeaza prin realizarea unei radiografii a pumnului stang si compararea acestei imagini cu cea din atlasul lui Greulich si Pyle sau folosind metoda Sauvegrain, bazata pe rezultatul radiografiei cotului. Gradul de maturare osoasa se poate aprecia in functie de rezultatul testului Risser care poate arata care este proportia cartilajul de crestere de la nivelul aripii iliace care s-a osificat.
In cazul in care varsta osoasa este adecvata, se poate proceda la efectuarea  interventiei chirurgicale. Daca insa, varsta osoasa nu este adecvata pentru supunerea la o interventie chirurgicala, se recomanda conduita terapeutica adecvata grupei pacientilor la care s-au inregistrat valori cuprinse intre 20 si 40 de grade ale unghiului Cobb.

Valori mai mari de 60 de grade ale unghiului Cobb
In astfel de situatii, interventia chirurgicala este singura terapie adecvata.
 

Tratamentul chirurgical

Interventia chirurgicala corectiva se poate realiza pentru tratarea scoliozelor severe. Scopul acestei interventii este de a atenua deformarile severe produse la nivelul coloanei. Rezultatul postoperator scontat nu este o coloana perfect dreapta, ci o coloana vertebrala echilibrata si prevenirea agravarii curburilor inregistrate. Tratamentul chirurgical implica stabilizarea coloanei vertebrale si impiedica agravarea posibila prin desfasurarea unui proces de uniune permanenta a vertebrelor din care este alcatuita aceasta.
Factorii care trebuie luati in considerare preoperator sunt:

 • Varsta cronologica a persoanei.
 • Caracteristicile curburilor inregistrate la nivelul coloanei si anume dimensiunea, directia si localizarea exacta a acestora.
 • Gradul de eficienta al purtarii corsetului in cazul in care aceasta metoda a fost testata.

Tratamentul de natura chirurgicala se poate avea in vedere in urmatoarele situatii:

 • Copilul are o curbura mai mare de 45 pana la 50 de grade.
 • Exista posibilitatea agravarii curburii. Curbura coloanei se poate agrava pe masura dezvoltarii corporale si a inaintarii in varsta. Curburile mai mari de 50 de grade depistate la persoanele adulte exista riscul ca acestea sa se agraveze.
 • Nu exista posibilitatea sa se foloseasca corsetele sau acestea nu sunt eficiente.

Metoda chirurgicala cel mai frecvent folosita este cea a atasarii de tije metalice la nivelul coloanei vertebrale pentru facilitarea fuziunii intervertebrale care va determina o reducere a curburilor si stabilizarea coloanei vertebrale. In acest fel se stopeaza evolutia patologica a curburii prin uniunea definitiva a corpurilor vertebrale si formarea unei mase osoase solide.

In prezent sunt disponibile si alte metode chirurgicale precum instrumentatia vertebrala, care utilizeaza dispozitive ca tijele metalice stabilizatoare ale curburii vertebrale fara realizarea fuziunii vertebrale.

Ultima metoda se foloseste la copiii foarte mici in cazul carora fuziunea vertebrelor poate fi un factor de stopare a cresterii osoase la acest nivel. Copiii supusi acestui tip de interventia trebuie sa poarte corset permanent postoperator.

Momentul optim pentru efectuarea interventiei ramane un subiect controversat. Unii specialisti sunt de parere ca interventia se poate amana pana la implinirea varstei de 10 ani si ca preferabil ar fi ca interventiile efectuate la copii sa se realizeze dupa atingerea varstei de 12 ani deoarece la aceasta varsta inceteaza dezvoltarea osoasa la acest nivel. In afara regiunii in care se realizeaza fuziunea vertebrala, scheletul continua sa creasca in mod normal la copiii aflati in perioada de crestere. Interventiile chirurgicale efectuate in perioada copilariei sau a adolescentei trebuie sa fie urmate de cateva zile de spitalizare si de limitarea activitatilor fizice pentru o perioada de aproximatov un an. Persoanele adulte supuse interventiilor chirurgicale de corectare a scoliozei necesita mai multe zile de internare postoperator. De asemenea, la aceasta categorie de varsta se inregistreaza cel mai frecvent complicatii importante. Desi prin intermediul interventiei chirurgicale se obtine reducerea intensitatii dureroase, nu este exclusa posibilitatea aparitiei unor complicatii secundare precum infectiile sau pseudartrozele.

Tratamentul medicamentos

Durerea de spate poate fi asociata cu scolioza, afectiunile musculare, modificari discale sau articulare, afectiuni cu origine nervoasa sau formatiuni tumorale. Senzatia dureroasa nu este provocata in mod direct de curburile survenite la nivelul coloanei vertebrale. Pentru ameliorarea senzatiei dureroase, persoanele afectate pot apela la medicatia disponibila fara prescriptie medicala precum ibuprofenul sau aspirina. Acest tip de medicatie are rol strict simptomatic, avand capacitatea de a ameliora durerile de spate, insa nefiind utile pentru vindecarea afectiunii sau pentru prevenirea recidivelor.

Profilaxia

Desi majoritatea cazurilor inregistrate de scolioza sunt considerate a fi idiopatice, pentru o dezvoltare corporala armonioasa sunt necesare unele masuri profilactice. Pe perioada sarcinii este recomanda ca viitoarele mame sa respecte un regim alimentar echilibrat, bogat in minerale si vitamine. Pentru asigurarea unui bun start in viata a celui mic, se recomanda corectarea timpurie a deficientelor ce pot consta in stari de anemie, boli endocrine sau spasmofilie. Dupa nasterea copilului se va incepe procesul de alaptare, se vor respecta termenele de vaccinare, alimentatia se va diversifica corect si treptat, regulile de igiena vor fi respectate cu strictete, iar masurile profilactice in ceea ce priveste rahitismul sau anemia se respecta judicios. Expunerea la factorii naturali precum aeroionii negativi din zona spatiilor verzi si a padurilor, helioterapia la malul marii, talasoterapia, exercitiile fizice adaptate varstei au un rol foarte important in prevenirea unei game largi de afectiuni.

Postura corporala corecta caracterizeaza un organism echilibrat din punct de vedere fizic si psihic, postura corporala fiind un element influentat de starea generala de sanatate, in special in ceea ce priveste functia nervoasa. Tulburarile de ordin fizic capabile sa antreneze deformari la nivelul coloanei trebuie tratate inca din primele zile de viata. Copilul trebuie educat si invatat sa adopte o postura corecta atunci cand se aseaza pe un scaun, la masa, in banca sau atunci cand foloseste calculatorul. Pozitia corporala este influentata si de inaltimea scaunului, biroului sau a sursei de lumina din incapere. Copilul nu trebuie sa fie nevoit sa se aplece deasupra mesei, ci sa isi mentina mereu spatele drept, sa tina picioarele sub scaun si coloana lipita de spatarul scaunului. Ghiozdanul trebuie purtat de cel mic in mod alternativ in spate si in mana. In acest fel este avantajata pozitia corecta a coloanei vertebrale. Sporturile precum inotul sau atletismul, practicate de la varste foarte fragede sunt recomandate pentru intarirea musculaturii spatelui si nu este incurajata atitudinea din ce in ce mai frecventa a parintilor de a scuti copiii sanatosi de orele de sport desfasurate la scoala.

Exercitiile de gimnastica medicala, tratarea bolilor contagioase si corectarea sechelelor de rahitism contribuie la pastrarea unei stari de sanatate depline. Respectarea programului de somn si efectuarea activitatilor mentale precum invatatul in mod alternativ cu activitatile fizice, asociate cu un regim alimentar echilibrat si natural contribuie la o stare buna de sanatate. Regimul alimentar ideal trebuie sa contina cereale, legume si fructe proaspete, un aport adecvat de proteine, glucide nerafinate si lipide. Respectarea acestor reguli simple contribuie la dezvoltarea corporala si psihica armonioase, de mare ajutor in cazul persoanelor afectate sau predispuse la scolioza.

Comentarii

Buna ziua. Ma numesc Codruta. Am fost la un medic reumatolog pentru durerile de spate pe care le am. Am 37 de ani, am uitat sa mentionez. Medicul reumatolog m-a trimis sa fac raze. Am facut, iar de la raze medicul a scris la interpretarea rezultatelor rtg. diagnosticul scolioza dextroconvexa lombara curbura maxima la L2, acesta este scris pe foiaia de la rtg.M-am dus inapoi la medicul reumatolog si mi-a spus ca nu este nici o problema. Eu am in continuare dureri de spate si de coloana. In 2001 am nascut prin cezariana si mi-au fost administrate 4 injectii in coloana, atunci zicandu-mi anestezistul ca am vertebra deplasata si din cauza aceasta nu si-a facut efectul anestezia. Va rog daca cineva imi poate da vreun sfat. Va multumesc.

Bună ziua. O metodă modernă de tratament a scoliozei este terapia Schroth. Exercițiile fizice efectuate în cadrul terapiei Schroth sub îndrumarea unui kinetoterapeut stopează accentuarea curburii coloanei vertebrale și ameliorează statica vertebrală. Terapia Schroth combinată cu purtarea corsetului Cheneau pot avea rezultate îmbucurătoare chiar și în cazul adolescenților, iar curbura scoliotică se poate diminua.  

Buna seara,fata mea are 13 ani si a fost diagnosticata cu scolioza structurata cu deviatie de 7 grade.As vrea sa stiu daca trebuie sa poarte corset sau este suficient sa faca kinetoterapie?

Buna.Sunt Flori, am 18 ani si tocmai mi s-a confirmat in urma unei radiografii ca am scolioza dorso-lombara.Mi s-a recomandat gimnastica medicala,iar daca durerea se amplifica sa iau pastile si sa folosesc cat mai des diferite geluri pt masaj.Am o nelamurire in legatura cu asta.Durerile mele sunt foarte mari cateodata,incat nu mai pot sa merg.Avand in vedere varsta pe care o am,ar trebui sa-mi fac griji sau doar asa se manifesta problema aceasta medicala?Se pot face si alte exercitii acasa sau doar in asistenta unui kinetoterapeut?

Multumesc anticipat!

O interventie chirurgicala ar trebui sa fie ultima optiune. Va recomand terapii alternative, precum bowen sau terapia craniosacrala (cranio.ro). S-ar putea sa faca minuni.

Buna.Am 19 ani si am fost diagnosticata cu scolioza acum 3 ani.Doctorul mi-a recomandat sa fac inot..adevarul este ca nu am facut foarte mult timp.In timp insa scolioza s-a agravat,am inceput sa am dureri si s-a deformat putin toracele iar sternul este mai proeminent.Acum cateva zile am fost la medic si a spus ca am scolioza toracala si lombara dextro-convexa,a spus ca trebuie sa fiu operata si mi-a facut programare pentru consultatie,saptamana viitoare la Bucuresti la domnul doctor Dinu Antonescu.Ma inspaimanta ideea de a fi operata la coloana.Nu exista alta metoda de tratare?Corsetul nu poate fi eficient?

Deci...cand aveam vreo 16 ani am descoperit scolioza si unde  am fost mi s-a spus ca nu se poate face mare lucru,dar...timpul a trecut de atunci,am dat nastere si unui copil,in prezent am 23 de ani si o scolioza mult mai pronuntata!!!Ma tem sa nu se agraveze tot mai mult si sa devin"cocosata"...pe langa sta...am si dureri destul de mari in zona deformata...Unde pot merge sa primesc un diagnostic cat mai bun? la ce fel de medic? Kinetoterapeut? Vreau sa ma ocup si de problema asta,dar sa stiu ca se merita..

Am 25 de ani si am cifoscolioza. Am o intrebare: sunt recomandate masajul si electrostimularea, sau sa ma limitez doar la gimnastica medicala? Va multumesc!

buna,sunt Elena si am o fata de 13 ani diagnosticata recent cu scolioza dorso-lombara convexa de 20 de grade,as vrea sa stiu daca o pot scuti de la educatie fizica la scoala pentru ca normele de control sunt date din rostogoliri,sarituri la capra si abdomene.I s-a recomandat kinetoterapie si corset cheneau.Multumesc anticipat !

Buna. Am 13 ani si zilele trecute mi s-a spus ca, coloana mea este stramba. Mi-am facu radiografii, astazi astept rezultatul. Imi este foarte frica de corset... Credeti ca ar putea sa ma doara sau sa am iritatii de la el? Dar exercitii fizice? Inotul, dansul sunt bune?

 

Pagini