Termen cautat
Categorie

Sindromul copilului zgaltait


Autor: alina.dragan

GENERALITATI:

Ce este sindromul copilului zgaltait

Sindromul copilului zgaltait este o leziune grava a creierului, care apare prin miscarea violenta sau zguduirea bebelusului sau a copilului mic. Prin miscari bruste si puternice ale copilului neuronii acestuia sunt distrusi si scade cantitatea de oxigen pe care o primeste creierul sau. Sindromul bebelusului zgaltait este o forma de abuz fizic a copilului si poate duce la leziuni cerebrale ireversibile sau chiar la moarte.

Cum se produce acest sindrom

De obicei, sindromul apare cand unul dintre parinti sau persoana care ingrijeste copilul zguduie violent copilul, din cauza frustarii sau furiei, cauzata, la randul ei, cel mai adesea de plansul de neoprit al bebelusului.

Capul bebelusului cantareste aproximativ 25% din greutatea corpului, iar muschii gatului sunt insuficient dezvoltati si, deci, mult prea slabi pentru a suporta o astfel de greutate. Creierul este in curs de maturare, ceea ce il face extrem de vulnerabil, putand fi usor de ranit prin zgaltairea copilului. Daca un copil este zguduit, creierul sau fragil face miscari inainte si inapoi in interiorul cutiei craniene, lovindu-se de peretii acesteia, ceea ce duce la zdrobirea, umflarea si sangerarea creierului.

Cum se manifesta sindromul copilului zgaltait

Simptomele si semnele sindromului copilului zgaltait sunt: iritabilitate extrema, somnolenta marcata, tulburari de respiratie, lipsa poftei de mancare, tremor, varsaturi (din cauza cresterii presiunii intracraniene), paloare a tegumentelor sau echimoze (vanatai) si ca urmare a traumei fizice, convulsii, paralizii si chiar coma. In urma examenului fizic, medicul poate decela sangerari cerebrale sau la nivelul ochilor, traumatisme ale maduvei spinarii, fracturi ale coastelor, craniului sau altor oase. De obicei, copiii care prezinta acest sindrom, prezinta si semnele altor agresiuni fizice.

In formele usoare ale sindromului copilului zgaltait, acesta poate parea normal dupa bruscare, dar, in timp, poate dezvolta tulburari de sanatate, de comportament sau de invatare.

Supravietuitorii acestui sindrom pot necesita ingrijiri medicale pentru tot restul vietii pentru afectiuni precum: orbire, surditate, retard mental, epilepsie sau paralizie cerebrala. Doar cateva secunde de zguduire a copilului pot produce leziuni ireversibile ale creierului acestuia.

Aproximativ jumatate din copiii afectati de acest sindrom mor. Asadar, cereti ajutor medical sau mergeti la cel mai apropiat spital, la Urgente, daca stiti sau suspectati ca bebelusul sau copilul a fost ranit prin zguduire puternica.

DIAGNOSTIC:

Un copil care a fost zguduit violent trebuie examinat de cativa medici specialisti, care ii vor face mai multe investigatii pentru a detecta leziunile produse.

 • Tomografia computerizata - adica o scanare a creierului copilului cu scopul de a decela eventuale leziuni care sa necesite interventie rapida.
 • Rezonanta magnetica (RMN/IRM) - o investigatie imagistica efectuata cu scopul de a obtine detalii precise despre creierul copilului; este dificil de efectuat in urgenta, cand, de obicei, starea copilului instabila, motiv pentru care se face ulterior.
 • Radiografii osoase ale membrelor, coloanei vertebrale, coastelor si craniului pentru a verifica starea acestora.
 • Examen oftalmologic al fundului de ochi cu scopul de a despista sangerari sau ale leziuni oculare.
 • Teste de sange - acestea se fac pentru a determina eventuale afectiuni metabolice, genetice sau tulburari de coagulare care pot imita sindromul zgaltairii copilului.

TRATAMENT:

Tratamentul de urgenta al copilului care a fost zgaltait poate include masuri de sustinere vitala, cum ar fi respiratie asistata prin intubare si ventilare mecanica sau interventii chirurgicale pentru oprirea hemoragiei cerebrale.

Pentru parinti, plansul inconsolabil al bebelusului din primele luni de viata poate fi o experienta stresanta si frustranta. Cercetarile arata ca plansul excesiv al bebelusului ii determina pe parintii obositi si frustrati sa-l scuture.

Ce puteti face cand bebelusul plange (desi este hranit si schimbat):

 • scoateti bebelusul la plimbare
 • faceti o baie bebelului
 • schimbati pozitia in care tineti in brate/leganati (cu blandete) bebelusul
 • cantati-i bebelusului sau folositi diverse sunete care pot calma plansul acestuia (uscator de par, aspirator - "sunete albe" care imita zgomotul din uter)
 • aratati-i o jucarie colorata si/sau zgomotoasa
 • daca plange din cauza colicilor aplicati diverse manevre de calmare a acestora (pozitii, masaj al burticii, aplicati caldura local, s.a.)
 • daca este foarte cald, lasati copilul cat mai lejer imbracat
 • luati o pauza de 10-20 minute, lasand copilul in grija celuilalt parinte s.a.

Nu uitati ca doar cateva secunde zgaltaire a copilului ii pot produce acestuia tulburari neurologice ireversibile sau chiar moarte.

Bibliografie

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shaken-baby-syndrome/basics/definition/con-20034461
http://kidshealth.org/parent/medical/brain/shaken.html
http://www.dontshake.org/