Termen cautat
Categorie

Sindromul de colon iritabil


Autor: alina.dragan

GENERALITATI:

Ce este sindromul de colon iritabil ?

Sindromul de colon iritabil este o afectiune a intestinului gros (se mai numeste si intestin iritabil), care se manifesta prin durere abdominala cu caracter de crampa, balonare, diaree si constipatie. Majoritatea celor care sufera de colon iritabil invata sa isi controleze boala, ceea ce duce la ameliorarea simptomelor. Doar un numar mic de pacienti ajung sa aiba simptome dizabilitante.

Din fericire, sindromul de colon iritabil, spre deosebire de afectiuni intestinale mult mai grave, precum boala Crohn sau colita ulcerativa, nu produce inflamatie sau modificari ale peretelui intestinal si nici nu creste riscul de cancer colorectal. In majoritatea cazurilor, simptomele acestei afectiuni pot fi controlate prin masuri legate de dieta, stil de viata si stres.

Cum se manifesta colonul iritabil ?

Simptomele acestei boli variaza mult de la o persoana la alta. Printre cele mai comune simptome sunt:

 • crampele abdominale
 • senzatia de balonare
 • flatulenta
 • diareea sau constipatia, uneori diareea alterneaza cu constipatia
 • mucus prezent in scaun

Care este cauza sindromului de intestin iritabil ?

Nu se cunoaste exact cauza acestei afectiuni. In peretii intestinului exista musculatura care se contracta si se relaxeaza ritmic, astfel incat alimentele sa treaca din stomac in tractul intestinal pana la rect. In cazul colonului iritabil, contractiile musculare pot fi mai intense si pot dura mai mult, ceea ce face ca alimentele sa treaca mai repede producand multe gaze, balonare si diaree. In unele cazuri, apare contrariul si alimentele avanseaza mai incet si apare constipatia.

Anumite anomalii ale sistemului nervos fac ca anumite persoane sa simta mai mult decat normal disconfortul abdominal cand peretii intestinului se destind din cauza gazelor. De asemenea, un nivel anormal de serotonina (un mesager chimic cu rol important in functionarea sistemului digestiv) contribuie la aparitia sindromului de colon iritabil. Este posibil ca si un dezechilibru al florei bacteriene sa stea la baza acestei afectiuni.

Riscul de a dezvolta sindrom de intestin iritabil este mai mare pentru:

 • persoanele tinere - simptomele apar pana la 35 ani in cazul celor care sufera de aceasta afectiune
 • persoanele de sex feminin
 • persoanele cu istoric familial de colon iritabil, studiile au aratat ca cei care au o ruda de gradul I cu aceasta afectiune au un risc crescut de a dezvolta si ei boala.

Impactul sindromului de colon iritabil asupra calitatii vietii poate fi semnificativ pentru multe persoane. Colonul iritabil te poate limita in a desfasura diverse activitati sociale cu prietenii sau familia, precum si in a avea o viata sexuala normala din cauza disconfortului fizic. In timp, aceasta afectiune poate determina depresie.

DIAGNOSTIC:

Intrucat nu exista semne clinice pe baza carora sa poate fi pus un diagnostic cert de sindrom de intestin iritabil, cel mai adesea diagnosticul se pune prin eliminarea altor posibile cauze ale simptomelor pacientului.

Cercetatorii au dezvoltat criterii de diagnostic, asa numitele criterii Roma, pentru sindromul de intestin iritabil si alte tulburari functionale gastrointestinale (intestinul arata normal, dar nu functioneaza asa cum ar trebui). Conform acestor criterii, trebuie sa existe anumite semne si simptome inainte de a pune diagnosticul de sindrom de intestin iritabil, mai exact:

 • cel mai important simptom este durerea sau disconfortul abdominal cu durata de cel putin 12 saptamani, nu neaparat consecutive.
 • cel putin doua dintre urmatoarele semne trebuie sa fie prezente:
 1. o modificare a frecventei sau consistentei scaunelor
 2. senzatie de defecatie imperioasa sau, dimpotriva, imposibilitatea de a avea scaun complet
 3. mucus in scaun
 4. balonare abdominala

Medicul va urmari daca sunt indeplinite aceste criterii sau daca pacientul mai prezinta alte semne sau simptome care ar putea sugera alta afectiune, mai severa, cum ar fi:

 • debut al bolii dupa 50 ani
 • scadere in greutate
 • sangerare rectala
 • diaree persistenta

Daca sunt prezente astfel de modificari, medicul va face teste suplimentare pentru diagnostic. De asemenea, daca pacientul se potriveste criteriilor Roma, nu prezinta alte semne sau simptome, dar nu raspunde la tratament, atunci, de asemenea, va face teste suplimentare pentru diagnostic.

Ce investigatii se pot face ?

 1. Colonoscopie, investigatie realizata cu un tub mic, flexibil, prevazut cu camera si sursa de lumina, cu ajutorul caruia se examineaza interiorul intregului colon.
 2. Tomografie computerizata
 3. Teste de intoleranta la lactoza. Persoanele care au deficit de lactaza (enzima care metabolizeaza lactoza din lapte) au o simptomatologie similara sindromului de intestin iritabil.
 4. Teste sangvine. Boala celiaca (care e cauzata de sensibilitatea unor persoane la glutenul din cereale) poate da simptome similare colonului iritabil si poate fi exclusa pe baza unor teste de sange.

TRATAMENT:

Intrucat cauza acestei afectiuni nu este cunoscuta, tratamentul pentru sindromul de colon iritabil urmareste reducerea simptomelor, astfel incat pacientii sa aiba o viata cat se poate de normala. Medicul va poate recomanda:

 1. Suplimente alimentare cu fibre. Fibrele alimentare, precum psilium sau metilceluloza, pot ameliora tranzitul intestinal, ceea ce poate remite constipatia.
 2. Medicatie antidiareica, de tip loperamida, care este de ajutor.
 3. Evitarea alimentelor care baloneaza, cum ar fi bauturi carbogazoase, salate, fructe si legume crude, in special varza, broccoli sau conopida.
 4. Medicatie anticolinergica. Aceste medicamente reduc spasmele intestinale, ceea ce amelioreaza diareea, dar pot agrava constipatia.
 5. Medicatie antidepresiva. Antidepresivele pot fi folosite atat pentru tratarea depresiei (unii pacienti cu colon iritabil dezvolta depresie in timp), cat si pentru reducerea durerii abdominale, a diareei sau constipatiei.
 6. Antibiotice sunt utile in cazul pacientilor la care flora bacteriana digestiva se dezvolta excesiv de mult.
 7. Psihoterapie este utila in cazul persoanelor ale caror simptome se agraveaza din cauza stressului.
 8. Medicate specifica colonului iritabil, exista doua medicamente a caror administrare a fost aprobata pentru aceasta afectiune, Alosetron si Lubiprostone, insa pot avea reactii adverse serioase, motiv pentru care se recomanda a fi administrate doar in cazurile severe, invalidante, care nu raspund la nicio alta forma de tratament.

In cele mai multe cazuri, schimbarea stilului de viata aduce ameliorari semnificative, motiv pentru care este primul aspect cu care se incepe tratarea colonului iritabil. Aceste schimbari includ:

 1. introducerea de fibre in dieta, fibrele ajuta tranzitul intestinal si, implicit, amelioreaza constipatia, insa pot agrava diareea, balonarea si crampele abdominale, motiv pentru care cresterea cantitatii de fibre din dieta trebuie facuta treptat, pe durata mai multor saptamani, astfel incat daca nu se obtine nicio ameliorare sau, dimpotriva, simptomele se agraveaza, sa fie redusa cantitatea de fibre.
 2. evitarea alimentelor care va creeaza probleme. Daca observati ca anumite alimente va inrautatesc simptomele, atunci nu le mai consumati.
 3. luati mese mici si dese - reduceti cantitatea de mancare consumata la mese si mancati mai frecvent.
 4. reducerea cantitatii de lactate, evitarea lor sau administrarea de lactaza in cazul celor cu intoleranta la lactoza.
 5. consumul unei cantitati suficiente de lichide (apa este indicata).
 6. miscare regulata (daca nu exista contraindicatii). Exercitiile fizice elimina depresia, stressul si stimuleaza contractiile intestinale.
 7. folosirea cu prudenta a medicatiei antidiareice si a laxativelor. Folositi-le in doza cea mai mica posibil (dar care sa va ajute) si doar atunci cand e cazul. Folosirea lor neadecvata, pe termen lung poate crea probleme.
Bibliografie

http://www.webmd.com/ibs/
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome
http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/ibs/