Termen cautat
Categorie

Sindromul ochiului uscat, keratoconjunctivita uscata sau xeroftalmia


Autor: Doina Voicu

GENERALITATI:

Sindromul ochiului uscat apare atunci cand suprafata oculara este insuficient lubrifiata si umidificata. Termenul medical utilizat pentru descrierea ochilor uscati poarta denumirea de keratita sicca, iar aceasta poate fi cauzata de numerosi factori. Printre acestia se afla climatul uscat caracterizat de praf si vant, fumatul, aerul conditionat sau folosirea unui sistem de incalzire uscata, utilizarea lentilelor de contact si administrarea anumitor medicamente, precum sunt anticonceptionalele, antidepresivele sau antialergicele. De asemenea, poate fi intalnit la anumite afectiuni, precum sunt lupusul sau artrita reumatoida.

Este mult mai frecvent la femei decat la barbati, din cauza schimbarilor hormonale.

Simptomele care insotesc sindromul ochiului uscat

Lacrimile sunt esentiale pentru a mentine sanatatea ochilor si au rolul de a umecta ochiul, dar si de a indeparta praful si a lubrifia suprafata oculara. La persoanele care sufera de sindromul ochiului uscat, filmul lacrimal isi pierde din stabilitate si este mai subtire, ceea ce duce la aparita suprafetelor uscate pe suprafata oculara. Din aceasta cauza, pleoapele nu mai pot aluneca cu usurinta.

Printre simptomele sindromului ochiului uscat se afla urmatoarele:

  • arsura sau sensibilitate crescuta la lumina
  • senzatie de presiune oculara insotita de cefalee
  • senzatie de nisip sau geana in ochi
  • gene grele si dificultate in deschiderea ochilor
  • senzatie de uscaciune si ochi umezi, deoarece uscaciunea creste secretia lacrimala
  • vedere incetosata
  • secretii ale ochilor si imposibilitatea de a plange.
  • roseata oculara.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul poate fi stabilit in cadrul unui examen oftalmologic. Contactati imediat un medic daca resimtiti simptome de durere severa, vedere tulbure si simptome generale de boala (ex. greata, febra, eruptii cutanate, dureri articulare).

Alaturi de anamneza si examenul clinic, se pot utiliza diferite teste oftalmologice, precum tear film brak-up time, Schirmer, lip paralel, coloratia cu fluoresceina, verde Lissamine sau conjunctival folds. Acestea permit diagnosticarea keratitei sicca.

TRATAMENT:

Sindromul ochiului uscat nu se poate trata, dar se pot ameliora simptomele. Pacientul care se confrunta cu aceasta problema de sanatate poate creste umiditatea aerului din incaperea in care se afla, pentru a permite o evaporare mai lenta a lacrimilor. Se recomanda evitarea miscarii crescute a aerului, daca se folosesc ventilatoare in tavan sau oscilante.

De asemenea, se pot aplica comprese umede, lacrimi artificiale, geluri si lubrifianti ai lacrimilor, care au rolul de a hidrata si lubrifia suprafata oculara. Exista uleiuri lubrifiante oculare care sunt mai groase decat gelurile sau lacrimile artificiale si ofera un efect de umectare de o durata mai lunga.

Tratamentul care se poate administra impotriva keratitei secca include atat picaturile pentru ochi si unguentele, cat si inchiderea temporara a ductului lacrimal. Procedura este nedureroasa si consta in introducerea unui tampon care se va dizolva imediat in ductul lacrimal la pleoapa inferioara. Ocluzia permenta a ductului lacrimal se realizeaza atunci cand cea temporara este ineficienta. Pentru aceasta se utilizeaza un tampon de silicon, care ajuta la imbunatatirea confortului pacientilor si scade nevoia de folosire a picaturilor de ochi.

Incepand cu anul 2002 se poate utiliza colirul oftalmic Restasis, care determina cresterea secretiei de lacrimi. Alte tratamente includ steroizii topici sau interventia chirurgicala. Chiar daca sindromul ochiului uscat nu se poate vindeca, ameliorarea simptomelor este importanta pentru imbunatatirea confortului pacientilor.