Termen cautat
Categorie

Sindromul WPW ( Wolff-Parkinson-White)


Autor: camy

GENERALITATI:

Ce este sindromul Wolff-Parkinson-White?


Sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW), cunoscut sub numele de sindrom de preexcitatie, este o afectiune in care impulsurile electrice normale ale inimii calatoresc de-a lungul unei cai anormale (sau a unei cai accesorii) de conducere, fasciculul lui Kent. Acest lucru poate determina aparitia unui ritm cardiac anormal (aritmie).
Sindromul Wolff-Parkinson-White afecteaza 1 pana la 3 persoane din 1000. Doar o mica parte din aceste cazuri tind sa apara in cadrul anumitor familii. Sindromul Wolff-Parkinson-White este o cauza frecventa a unei aritmii cunoscuta sub numele de tahicardie paroxistica supraventriculara (ritm accelerat al batailor inimii ce provine de la atrii). Sindromul Wolff-Parkinson-White este cauza cea mai frecventa a tulburarilor de ritm cardiac in populatia chineza ( este responsabil de 70% din cazuri).


Care este mecanismul sindromului Wolff-Parkinson-White?


Intr-o inima normala, impulsurile electrice sunt generate de la nivelul nodulului sino-atrial, situat in atriul drept si calatoresc de-a lungul unui sistem de conducere. Impulsurile electrice stimuleaza initial atriile, apoi trec prin nodul atrio-ventricular,iar ulterior la nivelul ventriculelor. Acest proces face ca inima sa se contracte ritmic. Cu toate acestea, la pacientii cu sindrom WPW, impulsurile electrice calatoresc pe o cale anormala care ignora nodul atrio-ventricular. Aceasta cale este cunoscut sub numele de fasciculul lui Kent.
Deoarece impulsurile electrice ajung la nivelul ventriculilor prin intermediul acestei cai anormale, in locul sistemului normal de conducere al inimii, ele pot stimula ventriculele sa se contracte anormal. Acest lucru apare, de obicei, din cauza coexistentei unei alte aritmii,cum ar fi fibrilatia atriala ( in care frecventa atriala este foarte mare). Deasemenea, sindromul WPW poate fi asociat cu tahicardia atrio-ventriculara prin reintrare. In cazul tahicardiei atrio-ventriculare prin reintrare semnalul electric face o "bucla" in paralel cu sistemul de conducere al impulsului electric. In acest mod, impulsul electric calatoreste in jos de la atrii spre ventricule prin nodulului atrio-ventricular si inapoi spre atrii prin calea accesorie.


Care sunt cauzele aparitiei sindromului Wolff-Parkinson-White?


In majoritatea cazurilor, cauza sindromului Wolff-Parkinson-White este necunoscuta. Un mic procent din cazurile de sindrom Wolff-Parkinson-White poate fi asociat cu mutatii ale genei PRKAG2. Unele persoane cu aceste mutatii au deasemenea cardiomiopatie hipertrofica, un defect genetic in care miocardul (muschiul inimii) se ingroasa anormal. Gena PRKAG2 ofera instructiuni pentru a se fabrica o proteina care este parte a unei enzime numita AMP-kinaza (AMPK). Aceasta enzima joaca rol in furnizarea energiei la nivelul celulelor. Probabil este implicata in dezvoltarea inimii inainte de nastere, cu toate ca rolul sau in acest proces este necunoscut.


Care sunt simptomele sindromului Wolff-Parkinson-White?


Simptomele sindromului Wolff-Parkinson-White sunt rezultatul unei frecventei cardiace rapide (tahicardie). Simptomele debuteaza frecvent in adolescenta sau in jurul varstei de 20 ani. Cele mai frecvente simptome sunt:

 • Palpitatii- pacientii cu sindrom WPW acuza palpitatii- persoana simte modificari ale ritmului cardiac sau simte ca inima a "sarit o bataie". Palpitatiile pot fi crea senzatia de disconfort si anxietate (teama) la unele persoane.
 • Ameteli
 • Sincopa (lesin)
 • Slabiciune, oboseala
 • Confuzie
 • Scaderea tolerantei la efort (oboseste repede atunci cand depune efort fizic)
 • Dureri toracice avand caracterele durerii anginoase (disconfortul sau durerea in piept care apare cand sangele nu ajunge in cantitate suficienta la inima) - este localizata initial la mijlocul toracelui si deseori iradiaza catre membrul superior stang, catre gat sau chiar catre abdomen. Durerea creeaza senzatia unei constrictii toracice puternice, a unei gheare care strange intreg pieptul
 • Dificultati de respiratie ( dispnee)

Sindromul Wolff-Parkinson-White poate sa nu fie insotit de nici un simptom si poate fi descoperit in mod intamplator cu ocazia unei electrocardiografii de rutina.


Care sunt complicatiile sindromului Wolff-Parkinson-White?
Sindromul Wolff-Parkinson-White nu determina complicatii semnificative la majoritatea persoanelor, dar poate sa apara complicatii. In cazul in care afectiunea este lasata netratata si in special daca persoana sufera de alte boli cardiace pot apare urmatoarele complicatii :

 • Moarte subita
 • Fibrilatia ventriculara - o tulburare a ritmului cardiac, caracterizata prin contractia rapida, dezorganizata si ineficienta a ventriculelor (camere inferioare ale inimii).
 • Hipotensiunea arteriala- se refera la o valoare scazuta a tensiunii arteriale (mai putin de 90/60 mmHg)
 • Insuficienta cardiaca - apare atunci cand muschiul inimii nu mai pompeaza cantitatea de sange necesara organismului.

DIAGNOSTIC:

Examenul clinic
Examenul clinic incepe cu istoricul pacientului. Medicul va intreba de existenta altor boli, administrarea de medicamente, consumul de tutun sau alcool, practicarea unui sport. Ascultatia inimii cu ajutorul stetoscopului ramane un examen valoros pentru diagnosticul aritmiilor, dar aparatura moderna poate ajuta la identificarea tulburarilor de ritm cu o acuratete mult mare. Un examen clinic efectuat in timpul unei crize va evidentia o frecventa cardiaca mai mare de 230 batai/minut si o tensiune arteriala care este normala sau scazuta. Frecventa cardiaca normala este 60 - 100 de batai/minut la adulti si sub 150 de batai/ minut la nou-nascuti si copiii mici. Frecvent examenul fizic la pacientii cu sindrom WPW poate fi complet normal.

Electrocardiograma (EKG)
Electrocardiograma este adesea considerata cel mai bun instrument de diagnostic atunci cand sindromul WPW sau orice alt tip de aritmie este suspectata. Electrocardiograma este un traseu al impulsurilor electrice ale inimii inregistrat cu mici electrozi ce se fixeaza pe piept si se conecteaza la un electrocardiograf. Caracteristicile traseului ECG in caz de sindrom WPW sunt:

 • intervalul P-R < 120ms
 • QRS alungit prin prezenta undei delta, cu portiunea terminala a complexului QRS de obicei de aspect normal; (exista doua cai de activare a ventriculului ce determina aparitia asa numitului complex de fuziune; contributia fiecarei cai la depolarizarea ventriculara depinde de timpul lor relativ de activare)
 • modificari secundare de faza terminala in opozitie cu unda delta si complexul QRS.


Electrocardiograma ambulatorie (monitorizarea Holter )
Avand in vedere ca aritmia poate sa nu apara in timpul spitalizarii, exista dispozitive ECG portabile ce inregistreaza traseele ECG la domiciliu. Unele dispozitive sunt pornite permanent pentru o perioada de timp (frecvent 24-48 ore), altele
sunt activate in cazul in care pacientul simte o aritmie (palpitatie sau alt simptom).

Studiile electrofiziologice
Studiile electrofiziologice sunt explorari mai complexe. Sonde de dimensiuni foarte mici prevazute cu electrozi se introduc printr-o vena (de la antebrat sau picior) si impinse pana la nivelul inimii. Aceste sonde contin electrozi ce pot detecta tesutul muscular cardiac care redirectioneaza sau blocheaza semnalul electric de la nivelul nodulului sinusal. Obiectivele studiilor electrofiziologice la pacientii cu sindrom WPW sunt: confirmarea diagnosticului,localizarea caii accesorii, evaluarea riscului de aparitie a unor ritmuri rapide (flutter-ul sau fibrilatia atriala) si evaluarea optiunilor terapeutice.

TRATAMENT:

Obiectivele tratamentului in cazul sindromului Wolff-Parkinson-White sunt scaderea frecventei cardiace atunci cand aceasta creste peste limitele normale si prevenirea unor noi episoade de tahicardie.In cazul in care persoana cu sindrom Wolff-Parkinson-White nu acuza nici un simptom, deobicei nu se recomanda tratament. La unele persoane cu sindrom WPW fara simptome, calea accesorie poate disparea spontan in timp.


Tratamentul crizei tahicardice


Manevre vagale
Manevrele vagale trebuie efectuate la recomandarea medicului. Acestea au scopul de a regulariza bataile inimii prin stimularea sistemului nervos si permit unui numar mare de pacienti controlul crizelor de tahicardie. Manevre vagale afecteaza nervul vag, care ajuta la reglarea ritmul cardiac. Manevrele constau in masarea arterei carotide, apasarea pe ochii inchisi, inspiratia profunda crescand presiunea abdominala sau consumarea rapida a unei bauturi reci.

Medicamente antiaritmice
In cazul in care manevrele vagale nu reusesc sa aduca frecventa cardiaca la valori normale, poate fi necesara administrarea injectabila a unui medicament antiaritmic, cum ar fi adenozina. Adenozina administrata intravenos rapid intarzie conducerea prin nodul atrioventricular. Aceasta actiune poate intrerupe circuitele de reintrare care implica nodul atrio-ventricular si restabileste ritmul sinusal normal la pacientii cu tahicardie. Odata circuitul intrerupt, tahicardia inceteaza si ritmul sinusal normal este restabilit.Se pot prescrie, de asemenea, medicamente antiaritmice pe cale orala, cum ar fi flecainida sau propafenona.

Cardioversia
Cardioversia are scopul de a restabili ritmul sinusal (ritmul normal al inimii) prin aplicarea unui soc electric la nivelul toracelui. Cardioversia presupune aplicarea ,cu ajutorul a doua padele care se fixeaza pe toracele pacientului, a unui soc electric care "reseteaza" ritmul cardiac. Este utilizata de obicei atunci manevrele vagale si medicamentele antiaritmice nu sunt eficiente.


Prevenirea episoadelor de tahicardie


Ablatia prin radiofrecventa
Consta in eliminarea tesutului cardiac anormal cu ajutorul undelor de radiofrecventa. Sondele utilizate pentru studiul electrofiziologic pot emite unde de radiofrecventa cu distrugerea tesutului cardiac care transmite neadecvat semnalul electric (crearea de mici cicatrici la nivelul tesutului cardiac pentru a bloca undele electrice responsabile de aparitia aritmiei). Aceasta actiune restabileste ritmul cardiac normal. Aceasta procedura este tratamentul cel mai frecvent utilizat pentru sindromul Wolff-Parkinson-White. Aceasta procedura este extrem de eficienta, iar complicatiile (traumatizarea inimii, infectii) sunt rare.

Medicamente antiaritmice
Medicamentele antiaritmice pot impiedica cresterea frecventei cardiace peste valorile normale daca sunt luate in mod regulat. Medicamentele sunt deobicei recomandate persoanelor care nu doresc sau nu pot fi supusi ablatiei prin radiofrecventa.

Interventie chirurgicala
Rata de succes pentru ablatia caii accesorii in cazul interventiei chirurgicale clasice (interventia pe cord deschis) este de aproape 100%. Cu toate acestea, deoarece ablatia prin radiofrecventa este aproape la fel de eficient si mai putin invaziva, o interventie chirurgicala este rar recomandata in tratamentul sindromului Wolff-Parkinson-White. Aceasta este deobicei rezervata pentru persoanele care sunt supusi interventiei pe cord deschis din alte motive.

Bibliografie

http://www.mayoclinic.com/health/wolff-parkinson-white-syndrome/DS00923/DSECTION=treatments-and-drugs
http://nyp.org/health/wolff-parkinson-white.html
http://yourtotalhealth.ivillage.com/wolff-parkinson-white-syndrome.html?pageNum=5
http://www.nlm.nih.gov/MEDLINEPLUS/ency/article/000151.htm
http://emedicine.medscape.com/article/761066-overview
http://www.merck.com/mmhe/sec03/ch027/ch027e.html
http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4785
http://www.medicinenet.com/wolff-parkinson-white_syndrome/article.htm#comp

Comentarii

Pentru cei care doresc sa faca ablatie pentru acest sindrom cu care m-am confruntat si eu, pot sa apeleze cu incredere la dr. Ivanica - Timisoara. Am fost si eu recent pe mana dansului si va pot spune ca e un om cu credinta in Dumnezeu care ajuta oamenii. Profesionalismul e de nedescris, fiind cu cele mai multe interventii din Europa. Il puteti gasi la Institutul Inimii Timisoara sau la cabinetul dansului " Policlinica Rocordis". Apelati cu incredere. Multa sanatate.

Buna ziua am fost diacnosticata cu wpw,iau ritmonorm dar nu ma simt bine deloc,dureri de cap,stari de greata  ameteli si in general o stare de rau,am si intrerupt,tensiunea este buna,uneori mica ,pulsul nu cred ca este vreodata mai mare de 100,oare sa aiba vreo legatura cu acest sindrom starile mele de rau ?sau vreo  legatura cu ritmonormul?urmeaza sa merg la ablatie in luna august la dnu dr Ivanica la Timisoara

 

Buna ziua...

Sotul meu este diagnosticat cu sidromul wpw, noi suntem din Republica Moldova si din pacate la noi in tara nu se efecteaza nici o interventie pentru a elemina acest tesut cardiac anormal ... Va rog din toata inima daca poate cineva sa ne recomande un medic sau vre-un spital unde putem sa ne adresam si daca e posibil sa ne spune-ti c-am cit ar cvosta o astfel de interventie ?

Va multumesc mult ...

 

Tot respectul pentru dr. Gabriel Ivanica .Am facut o radioablatie acum 10 ani (pe la 20 ani) , si mi-am recapatat viata. Timp de vreo 7 ani m-a tot chinuit tahicardia paroxistica supraventriculara cu WPW.Am intrat in soc cardiogen, nu mai raspundeam la nici un tratament , crizele erau saptamanale sau mai des. Din nefericire pentru mine nimeni nu mi-a spus de radioablatie, eram intreabata doar daca nu am murit...de catre medici...ani de zile au fost un cosmar. Pana intr-o zi am intalnit in timpul unei crize un doctor care mi-a recomandat de urgenta radioablatia, si bineinteles pe domnul doctor Ivanica.

Dosarul meu a fost destul de consistent...dar a fost o interventie reusita. Stiam rata de succes a interventiei si am mers mai departe. O recomand si il recomand. 

Sanatate maxima

Buna ziua! exista sanse sa se poata trata tahicardia sinusala supraventriculara la un copil de 4 ani si jumatate, la care ritmul cardiac a depasit 260 de pusatii/minut?

Va mutumesc.

Buna ziua! sunt din judetul Valcea si la varsta de 15 ani am fost diagnosticat cu Sindromul Wolf Parkinson White, pana in momentul respectiv si chiar dupa diagnostic nu am avut niciun fel de simptome. Dupa 2 ani de zile in urma unei lipotimii (nu are nicio legatura cu boala) am decis sa fac ablatia. Mi s-a recomandat ca acest lucru sa se petreaca in Institutul Inimii din Timisoara, si mai precis pe mana dr. Gabriel Ivanica. Totul a decurs perfect,singurul lucru care a iesit in evidenta dupa ablatie sunt palpitatiile (extrasistolele) care apar foarte rar si tahicardia pe care am avut-o in urma cu un an si despre care nu mi s-a explicat nimic. Problema a fost ca m-am ferit de efort dupa interventie,nicidecum inainte iar problemele acestea vor aparea daca inima nu este pusa cum trebuie in miscare. Un regim sanatos si efort fizic in limita tolerantei este cheia iar ablatia este singura modalitate prin care se poate scapa de aceasta afectiune. Nu este nimic iesit din comun iar procedura este foarte usoara, cat despre pret...nu va pot spune prea multe,doar sa incercati sa va puneti viata pe primul loc inainte sa faceti calcule gresite si sa spuneti NU!

Toate cele bune!

Buna ziua,

sunt din Oradea si am fost diagnosticat cu sindromul WPW .....mi s-a recomandat aceea operatie nummita ablatie,problema este ca nu cunosc pe nimeni si vreau sa o fac urgent.daca ma poate ajuta cineva cu un doctor (de preferinta nu prea departe de Oradea,ex Timisoara) va rog lasati-mi un id de messenger sau un mesaj pentru a putea afla mai multe.Va multumesc si multa sanatate tuturor!

buna si eu am fost diagnosticat cu WPW si trebuie sa fac ablatia. In acest sens mi-a fost recomandat Dr. Vatasescu .va rog daca are cineva nr de telefon al dansului sa mi-l dea pentru a-l contacta in vederea realizarii interventiei.

sunt depistata de trei cu wpw  pot sa circul cu avionul ??? uneori obosesc si mai simt intepaturi in piept . multumesc

Buna! Am 35 de ani si am fost depistata cu sindromul WPW si mi s-a recomandat sa-mi fac ablatie la clinica din Timisoara.Nu stiu daca trebuie sa urmez ceea ce mi s-a recomandat si nici cat ar costa o astfel de interventie.Daca ma poate informa cineva care a trecut prin aceasta ablatie il rog sa ma contacteze la idul de messenger life_is_colour_94 .Multumesc anticipat!

Pagini