Termen cautat
Categorie

Stenoza pulmonara


Autor: camy

GENERALITATI:

Ce este stenoza pulmonara?


Stenoza pulmonara este o afectiune care consta in micsorarea orificiului valvular pulmonar, ceea ce face ca fluxul de sange de la nivelul ventriculul drept sa fie pompat cu dificultate spre plamani. Frecvent stenoza pulmonara este o malformatie cardiaca congenitala (prezenta la nastere), care apare ca urmare a dezvoltarii anormale a inimii fatului in timpul primelor 8 saptamani de sarcina. Stenoza pulmonara este a doua ca frecventa dintre malformatiile cardiace congenitale, reprezentand 5-10% din toate cazurile de malformatii cardiace.Stenoza pulmonara este o componenta in jumatate din cazurile de malformatii cardiace congenitale complexe (exemplu tetralogie Fallot).
Valva pulmonara se gaseste intre ventriculul drept si artera pulmonara. Ea are trei foite (cuspide) care functioneaza ca in asa fel incat permite sangelui sa treaca din ventricul drept in artera pulmonara, dar nu permite trecerea inapoi a sangelui in ventriculul drept.


Care sunt tipurile de stenoza pulmonara?


Exista trei tipuri de stenoza pulmonara:

 • valvulara - care consta in afectarea cuspidelor valvei pulmonare. Este cel mai frecvent tip de stenoza pulmonara.
 • subvalvulara - obstructia se gaseste mai jos de valva pulmonara
 • supravalvulara - obstructia se gaseste mai sus de valva pulmonara


Care sunt cauzele aparitiei stenozei pulmonare?

 • Rubeola congenitala este o afectiune extrem de grava si care apare ca si o consecinta a transmiterii virusului rubeolic prin placenta in timpul sarcinii. Riscul aparitiei rubeolei congenitale este cu atat mai mare cu cat virusul traverseaza placenta in primul trimestru de sarcina, cand are loc embriogeneza si organogeneza (dezvoltarea tesuturilor si organelor viitorului fat). Rubeola congenitala se asociaza frecvent cu malformatii cardiace congenitale.
 • Sindromul carcinoid. Acest sindrom este o combinatie de semne si simptome produse de tumori carcinoide (frecvent situate la nivelul intestinului subtire) ce secreta cantitati crescute de serotonina, bradikinina si alte substante vasoactive. Sindromul carcinoid produce ingrosarea, fuziunea si retractia foitelor valvei pulmonare avand ca rezultat stenoza si/sau insuficienta pulmonara.
 • Febra reumatica. Aceasta este o complicatie a unei infectii provocate de streptococi, cum ar fi amigdalita streptococica sau scarlatina. Febra reumatica poate afecta valvele inimii, frecvent valvele mitrala si aortica, mai rar valva pulmonara.
 • Sindromul Noonan este o afectiune genetica definita prin inaltime mica, anomalii ale inimii, gat lat, forma particulara a toracelui (proeminent in partea superioara si scobit in partea inferioara), intarziere a dezvoltarii, testiculi necoborati si aspect caracteristic al fetei. In cadrul sindromului Noonan inelul valvei pulmonare este mic, iar foitele valvei pulmonare sunt groase, rigide si imobile.​


Care sunt simptomele stenozei pulmonare?

 • Dispneea (respiratie dificila sau cu efort) sau respiratie rapida ( tahipnee). Dispneea este simptomul cel mai frecvent al stenozei pulmonare si presupune ca apare datorita cresterii insuficiente a debitului cardiac in timpul efortului ceea ce produce o irigare neadecvata a muschilor respiratori.
 • Cianoza pielii si a buzelor ( coloratia albastruie determinata de o scadere a concentratiei de oxigen in sange ).
 • Degete hipocratice (unghii lucioase si curbate convex comparate cu sticla de ceas la maini si la picioare).
 • Dureri toracice avand caracterele durerii anginoase (disconfortul sau durerea de piept care apare cand sangele nu ajunge in cantitate suficienta la inima).
 • Vertij (iluzia miscarii sau senzatia de rotatie a obiectelor in raport cu persoana) in special in timpul efortului intens
 • Lesin sau sincopa. Sincopa este o pierdere temporara de constienta cu scaderea tonusului postural (cadere) si absenta semnelor vitale (puls, respiratie, tensiune arteriala).
 • Slabiciune sau oboseala accentuata


Care sunt complicatiile stenozei pulmonare?

 • Endocardita este o infectie a valvelor inimii sau a stratului sau intern (endocardul). Apare frecvent la pacientii care au malformatii cardiace congenitale. Endocardita e cauzata de bacterii (rareori fungi) care intra in circulatia sangvina si colonizeaza interiorul inimii, de obicei valvele cardiace. Bacteriile patrund in circulatia sangvina pe mai multe cai, inclusiv in timpul unor interventii in sfera stomatologica sau operatii chirurgicale. Persoanele cu stenoza pulmonara sunt de doua ori mai predispuse fata de populatia generala de a avea endocardita infectioasa.
 • Hipertrofie ventriculara dreapta. In stenoza pulmonara ventriculul drept are nevoie de o forta mai mare pentru a pompa sangele in artera pulmonara. Pomparea sangelui din ventriculul drept impotriva unei presiuni crescute face ca peretele ventriculului sa se ingroase (hipertrofie).
 • Insuficienta cardiaca congestiva este o afectiune care apare atunci cand inima nu mai pompeaza suficient sange organismului. Semnele de insuficienta cardiaca dreapta pot aparea din copilarie. Semnele de insuficienta cardiaca dreapta sunt edeme (umflari) la nivelul picioarelor, pleoapelor si chiar a abdomenului ( ascita), tegumente icterice (galbui), ficat marit de volum, dureros, moale, splina este si ea marita de volum, dar nedureroasa.
 • Aritmiile sunt dereglari ale ritmului normal al inimii fie sub raportul frecventei, fie al regularitatii frecventei cardiace. Pacientii cu stenoza pulmonara sunt mai susceptibili de a avea o aritmie. Aritmiile asociate cu stenoza pulmonara deobicei nu pun in pericol viata, exceptand cazul in care stenoza este severa.

DIAGNOSTIC:

Examenul fizic
Medicul poate auzi la stetoscop un suflu cardiac sistolic (in spatiul III parasternal stang) care variaza in intensitate cu gradul de obstructie a ventriculului drept.Suflul sistolic este zgomot auzit la ausculatia cordului, perceput in momentul sistolei (momentul in care inima se contracta pentru a pompa sangele din ventricole in atrii). De asemenea se observa predominanta ventriculului drept la palpare, iar la ascultatie clic de ejectie pulmonar, dedublare zgomotului 2 , zgomotul 4 este prezent in formele severe de stenoza pulmonara.

Radiografia toracica
Radiografia toracica este o imagine a toracelui in care se pot vedea inima si plamanii, obtinuta prin expunerea toracelui la radiatii X (Roentgen). Radiografia toracica poate evidentia circulatie pulmonara normala sau saraca, dilatarea poststenotica a arterei pulmonare principale, marirea ventriculului drept, calcificarea valvei pulmonare (la pacientii adulti).

Electrocardiograma
Electrocardiograma (ECG) este un traseu al impulsurilor electrice ale inimii inregistrat cu mici electrozi ce se fixeaza pe piept si se conecteaza la un electrocardiograf. Electrocardiograma in cazul stenozei pulmonare se caracterizeaza prin unde P "pulmonara", semne de hipertrofie ventriculara dreapta, axa deviata la dreapta. Electrocardiograma poate evidentia ritmuri cardiace anormale ( aritmii).

Ecocardiografia
Ecocardiografia foloseste ultrasunetele pentru a obtine imagini ale atriilor,ventriculelor,valvelor si pericard ( foita care se gaseste in jurul inimii). Ecocardiografia este utila in masurarea dimensiunilor camerelor inimii, a fortei contractiilor miocardului, grosimii peretilor inimii si modulului de functionare a valvelor. In cazul stenozei pulmonare ecocardiografia evidentiaza marirea cavitatilor drepte ,ingrosarea valvelor pulmonare , gradient crescut intre ventriculul drept si artera pulmonara (Doppler).

Cateterismul cardiac
Cateterismul cardiac este o procedura invaziva care ofera informatii foarte detaliate despre structurile din interiorul inimii. Cateterismul cardiac consta in introducerea unui cateter (tub flexibil de plastic) prin vena sau artera femurala, pana la nivelul inimii (atriului stang). In cursul interventiei se masoara presiunea sanguina si a oxigenului in cele patru camere ale inimii, precum si in artera pulmonara si in aorta. O substanta de contrast este frecvent injectata pentru a vizualiza mai clar structurile din interiorul inimii.

IRM-ul cardiac
IRM-ul cardiac este o metoda de investigare moderna care permite obtinerea unor imagini ale inimii fara utilizarea razelor X (Roentgen). Aparatul care realizeaza aceasta investigatie functioneaza pe baza undelor magnetice.

TRATAMENT:

Unele cazuri de stenoza pulmonara sunt usoare si nu necesita tratament. Cu toate acestea, in cazul in care stenoza este moderata sau severa se recomanda valvuloplastia cu balon sau interventia chirurgicala pe cord deschis. Stenoza pulmonara este clasificata in usoara, moderata sau severa in functie de valoarea gradientului de presiune intre ventriculul drept si artera pulmonara.

Valvuloplastia pulmonara cu balon
Aceasta tehnica foloseste cateterismul cardiac pentru a trata stenoza pulmonara valvulara. Metoda consta in crearea cu ajutorul bisturiului a unor orificii la nivelul piciorului prin care se introduc in vena si artera femurala niste catetere ce sunt directionate catre cord. Prin cateterul mai gros se introduce un balon dezumflat. In momentul in care a ajuns in locul unde este localizata afectiunea, balonul este umflat pentru ca valva sa permita sangelui sa circule normal, iar apoi este scos din organism.
Complicatia cea mai importanta a valvuloplastiei cu balon este insuficienta (regurgitarea) pulmonara. Dar beneficiile asociate acestei proceduri (nu necesita anestezie generala, ci doar locala; reduce perioada de spitalizare la 2-3 zile) sunt mai importante decat riscul de insuficienta pulmonara. De asemenea exista riscul de sangerare, infectie sau formare de cheaguri de sange.

Interventia chirurgicala pe cord deschis
Valvuloplastia pulmonara cu balon nu poate fi folosita pentru cazurile de stenoza pulmonara supravalvulara sau subvalvular. Interventia chirurgicala pe cord deschis este necesara pentru aceste tipuri de stenoze si, ocazional, pentru stenoza valvulara.
In timpul interventiei chirurgicale, chirurgul repara artera pulmonara sau valva pulmonara pentru a permite sangelui sa treaca mai usor din ventriculul drept spre plamani. In anumite cazuri, poate fi necesara inlocuirea valvei pulmonare cu o proteza. Ca si in cazul valvuloplastie cu balon, exista riscul de sangerare , infectie sau formare a cheagurilor de sange.

Profilaxia endocarditei infectioase
Antibioticele sunt recomandate persoanelor cu stenoza pulmonara. Persoanele diagnosticate cu stenoza pulmonara a un risc crescut de a dezvolta endocardita infectioasa, o afectiune care consta in infectia bacteriana a camerelor si valvelor cardiace. Endocardita bacteriana apare de obicei la nivelul valvelor anterior lezate si foarte rar in cazul pacientilor cu valve native integre. Tratamentul antibiotic este necesar ori de cate ori pacientul diagnosticat cu stenoza pulmonara trebuie sa efectueze o manevra invaziva (sangeranda), care poate sa introduca in circulatia sangvina un microorganism bacterian si care se poate apoi localiza la nivelul inimii. Antibioterapia este obligatorie inaintea oricarei dintre urmatoarele manevre: interventii stomatologice sangerande, procedee chirurgicale de orice fel, operatie de cezariana (nasterea fiziologica este contraindicata in randul pacientelor cu stenoza mitrala), traumatisme (fracturi, contuzii, taieturi, etc.), efectuarea unor investigatii precum: endoscopia digestiva superioara, colonoscopia, cistoscopia, tubaj gastro-duodenal, etc.

Bibliografie

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001096.htm
http://www.mayoclinic.com/health/pulmonary-valve-stenosis/DS00610
http://www.heart-valve-surgery.com/heart-surgery-blog/2008/03/24/pulmonary-stenosis-symptoms-treatment-valve-surgery/
http://www.merck.com/mmhe/sec03/ch028/ch028i.html
http://www.healthsystem.virginia.edu/uvahealth/peds_cardiac/ps.cfm

Comentarii

Buna seara.! Am si eu o intrebare . Sunt diagnosticata cu stenoza pulmonara valvulara stransa ,am 18 ani si nu am suportat pana acum nici o interventie. Pot avea copii fara a exista riscuri ,si daca nu , atunci care ar fi riscurile ?

Silviu, eu am un prieten care a avut probleme cu artere infundate si interventia de implantare de stent i-a fost facuta de catre dl.dr. DAN DELEANU despre care am auzit numai lucruri foarte bune. L-a pus pe picioare in 24 de ore, a putut sa conduca dupa 48 de ore. Interventia si-a facut-o acum cateva luni si e foarte bine, fara probleme...incearca un consult la dansul sa vezi ce solutii exista pentru tine.Sanatate!

Am 48 de ani si de la un timp simt arsuri stomacale pentru care in prima faza am luat Dicarbocalm,apoi am inceput sa simt si dureri retrosternale ba chiar mai mult intr-o noapte am simtit ca ma sufoc. Dupa toate astea am mers la spital la Colentina, unde mi s-a facut un EKG si mi s-au recoltat analize. EKG ul a iesit modificat, doctorul m-a internat o saptamana in spital si m-a tinut sub medicatie pentru a stabiliza situatia. La o saptamana m-a lasat acasa. Eu simt aceleasi lucruri si dupa tratament. Vreau sa imi spuneti cateva nume de doctori foarte buni pentru o coronarografie si daca e cazul montare de stent dar prin metoda minim invaziva. Am auzit ca by-pass ul iti asigura dupa montare 10 ani de trai...asa ca exclud total aceasta idee. Va rog sa-mi spuneti cei ce ati trecut prin asta unde ar trebui sa ajung pe maini bune macar pentru un consult. 

Multumesc!

Buna ziua,

Apelez cu incredere la dvs in speranta ca ma veti ajuta.

Am o vara care are o fetita de 10 luni,s-a nascut oarba(fiind diagnosticata cu cataracta congenitala bilaterala).

Fetita are si o alta problema foarte grava si anume STENOZA MODERATA DE ARTERA PULMONARA(suflu sistonic pe partea stanga) si CUARTACTIE LARGA DE AORTA(inima este marita si are o gaura destul de mare).

Mentionez faptul ca fetita la 10 luni are 4,39 kg(nu ia in greutate si lung.de 37 cm.

De-a lungul timpului,mama fetiteti a fost trimisa la anumiti medici care nu s-au pronuntat in acest caz sustinand ca aceasta problema nu este de competenta d-lor.

La indicatiile medicilor fetitei i s-au administrat urmatoarele medicamente:

Spironolactona-6.25 mg(pe zi)

Furantril-5 mg(pe zi)

Ednit-0.5 mg(pe zi)

Rog daca se poate sa-mi recomandati un medic specialist care sa-i ofere acestei micute sansa de a supravetui.

Va rog din suflet daca se poate sa ma contactati la nr de telef:

0757949423

sau

0724870377

Va multumesc din suflet!

Maria Suharu

eu am stenoza arteriala pulmonara.fac control la 6 luni.ma simt bine dar as vrea sa stiu mai multe.multumesc.

 

Buna ziua! Am 22 de ani si am diagnosticul stenoza pulmonara forma usoara. Sunt aproximativ intodeauna obosit si mie somn din aceasta cauza imi este greu sa invat, sunt si momente cand sunt plin de viata, oboseala aceasta se datoreaza acestui diagnostic?nu urmez nici un tratament pentru ca nu mi sa recomandat de medicul specialist.Va multumesc! 

Buna ziua! Am si eu urmatoarea intrebare: Daca esti diagnosticat cu stenoza pulmonara stransa dilata cu balon, poti sa faci copii? Multumesc.

Din plastic. Procedura consta in introducerea unui cateter, un tub subtire de plastic cu un balon special atasat, intr-un vas de sange. Balonul este apoi umflat pentru a deschide larg zona ingusta a vasului de sange sau a valvei inimii. Multa sanatate!

Din ce e facut balonul? Ce inseamna de fapt "balon" in tratamentul chirurgical al stenozelor? 

buna seara!am 20 de ani si am o stenoza pulmonara valvulara larga.Am avut aceasta problema din nastere din cate stiu dar a fost trecuta cu vederea pt ca spuneau docotorii ca nu este nimic grav,apoi la varsta de 12 ani am fost la medicul de familie si am fost internat in prima faza la spitalu de pediatrie apoi am fost trimis la targu mures ,am facut cacaterism mi s-a spus ca nu este de operatie nu este grav.mai precizez ca nu am avut nici una din simptomele acestei boli sau nu stiu cum sa o numesc.am repetat controale anuale la tg mures apoi odata la 2 ani si dupa cum spuneam am 20 de ani si de la 18 ani nu am mai fost la un control la Tg Mures.Am citit anumite chestii si am putina teama eu ma simt f bine doar ca obosesc putin mai repede decat ceilalti.Sa urmez un control din nou la Tg Mures?...V-as multumi daca as primi un sfat!

Pagini