Termen cautat
Categorie

Stenoza spinala cervicala


Autor: camy

GENERALITATI:

Bolile degenerative ale coloanei vertebrale implica modificari artritice ale oaselor, articulatiilor si ligamentelor. Coloana vertebrala este formata din corpurile vertebrale, discurile intervertebrale, fatetele articulare, si cateva straturi de ligamente. Canalul spinal contine si protejeaza maduva spinarii si radacinile nervilor. Coloana vertebrala umana are 7 vertebre cervicale, 12 toracale, 5 lombare, sacrul si coccisul. Discurile intervertebrale sunt localizate intre aceste segmente osoase.
Odata cu imbatranirea discurile intervertebrale degenereaza si se micsoreaza in inaltime. La nivelul zonei respective coloana capata o Incontinenta urinara si fecala, atrofii musculare, tulburari de sensibilitate si anomalii ale reflexelor osteo-tendinoase.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul stenozei spinale cervicale se bazeaza pe simptomele relatate de pacient si pe examinarea fizica a acestuia. Este necesar ca pacientul sa ii spuna medicului daca miscarile gatului produc durere, amorteli sau slabiciune. Daca este suspectata o stenoza spinala cervicala, medicul va recurge la investigatii paraclinice pentru a confirma diagnosticul si a depista cauza bolii.
Investigatiile paraclinice cele mai utile sunt radiografia, rezonanta magnetica nucleara si computer tomografia. Pe baza rezultatelor acestor investigatii si a analizelor de sange, medicul va elimina alte boli care pot produce manifestari asemantoare, cum sunt: scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica si deficitul de vitamina B12.

TRATAMENT:

In stenoza spinala cervicala usoara sau moderata simptomele pot fi controlate cu medicamente impotriva durerii, exercitii fizice pentru mentinerea tonusului si flexibilitatii si terapie fizica. Specialistul in terapie fizica poate recomanda purtarea unui guler pentru a sustine gatul. Daca simptomele sunt severe, slabiciunea musculara progreseaza sau investigatiile paraclinice arata compresiuni la nivelul maduvei spinarii sau nervilor, este indicata interventia chirurgicala pentru decomprimare.

Tratament chirurgical

Exista mai multe tipuri de operatii pentru stenozele cervicale.
Abordul cervical anterior, urmat de discectomie si rahisinteza cu grefon osos este cea mai frecventa interventie in aceasta zona. Se practica o incizie la nivelul gatului, punandu-se in evidenta partea anterioara a coloanei cervicale. Apoi se repereaza radiologic discul afectat care se rezeca impreuna cu ciocurile osoase din jur. In final se practica rahisinteza coloanei cu un paralelipiped osos recoltat din creasta iliaca dreapta a pacientului. Pacientul poarta postoperator un guler timp de 2 luni, cu care se poate mobiliza. Vindecarea osoasa se produce in circa 2 luni. Uneori aceasta operatie poate fi mai extensiva, implicand rezectia unui corp vertebral si a doua discuri, situatie in care, dupa aplicarea grefonului osos se aplica si placi metalice pentru stabilizarea focarului operator.
Daca elementele compresiunii canalului osos sunt localizate predominat in zona posterioara a coloanei (fatete articulare si ligamente) atunci decompresiunea se face pe cale posterioara, inlaturandu-se partial lamele vertebrale si ligamentele sau fatetele articulare modificate. Daca sunt necesare decompresiuni pe mai multe nivele osoase, poate fi necesara o stabilizare a coloanei cu ajutorul unor dispozitive specializate (placi, suruburi, tije metalice, etc).
Operatia pentru stenoza de canal vertebral lombar este cunoscuta sub numele de laminectomie lombara decompresiva. Aceasta consta in ridicarea portiunii posterioare din lama vertebrala, ablatia ligamentelor si largirea gaurilor intervertebrale (foramene prin care ies radacinile nervoase) pentru a crea mai mult spatiu pentru sacul dural si radacini.
Uneori cand stenoza se asociaza cu alunecari vertebrale sunt necesare operatii mai ample de ablare a discului si stabilizare osoasa cu ajutorul unor dispozitive metalice (tije, suruburi, custi metalice) si grefe osoase. Rezultatele operatiei sunt satisfacatoare, iar recuperarea dupa asemenea interventii depinde de gravitatea simptomelor neurologice anterioare operatiei.

Comentarii

Bună ziua. Am durei la nivelul membrelor inferioare mai ales la genincgi şi de la genunchi în jos. Mă doare din când în când şi spatele. Nu mai am forţă şi mă deranjează inclusv noaptea.

Consultati un medic, nu va pot spune doar pe baza descrierii dumneavoastra despre ce ar putea fi vorba. Multa sanatate!