Ulcerele duodenale sunt leziuni la nivelul mucoasei intestinului subtire superior (duodenului). Un ulcer este un fel de crater in membranele mucoase protectoare ce captuseste duodenul. Ulcerul duodenal este cel mai des intalnit tip de ulcer. Apare aproape de doua ori mai fercvent la barbati decat la femei. La barbati,spre deosebire de ulcerul gastric, aparitia ulcerului duodenal se produce intr-o perioada mai timpurie a vietii, de obicei in jurul varstei de 25 de ani, maximum pana la 45 de ani. La femei, ulcerul duodenal apare mai tarziu, de obicei la 45 de ani si peste.
Leziunile care apar in cazul unui ulcer sunt consecinta ruperii echilibrului dintre factorii de aparare, care protejeaza mucoasa digestiva, si factorii nocivi, care produc agresiuni asupra mucoasei.
Insa factorii enumerati mai sus nu produc intotdeauna ulcer. Exista persoane infectate cu bacteria helycobacter care nu au ulcer. Alaturi de cauzele de mai sus se mai aduaga o multitudine de factori de risc, impreuna crescand susceptibilitatea unei persoane de a face ulcer. Acesti factori de risc includ:
Aparitia durerii este mai probabila in ulcerul duodenal decat in cel gastric. Durerea incepe sa apara cam la trei ore dupa masa.Este posibila revenirea ei in miez de noapte, adeseori intre orele 1 si 3, determinand trezirea bolnavului. Aceasta se intampla, probabil,pentru ca stomacul fiind gol,nu intervin mecanismele de neutralizare a aciditatii gastrice care se mentine constant la un nivel adecvat pentru digestie.
Paradoxal,cand stomacul este gol,continutul sau in acid este mai mic,dar aciditatea (pH) este mai ridicata. Cand stomacul este plin,secretia de acid este de aproximativ patru ori mai mare decat atunci cand este gol,dar acest acid este diluat de alimentele olide si lichide,ajunse in stomac.
Spre deosebire de ulcerul gastric,in cel duodenal durerea poate fi mai frecvent alinata prin ingestia unui aliment sau a laptelui,de asemenea cu ajutorul medicamentelor antiacide. Tot astfel,in ulcerul duodenal poate fi mai lesne indicat sediul exact al durerii. De obicei,bolnavii de ulcer duodenal au dureri de multa vreme,chiar de mai multi ani.
Ulcerul duodenal poate avea si alte simptome insotitoare, dintre care cele mai obisnuite sunt
greata, varsaturile, pierderea in greutate, uneori prezenta sangelui in scaune.
Pentru confirmarea diagnosticului, medicul va tine cont atat de simptome, cat si de rezultatele investigatiilor. In prima instanta, va recomanda efectuarea unui examen radiologic cu o substanta de contrast (bariu), pentru depistarea leziunii sau a modificarilor de forma a mucoasei duodenale. Uneori insa, chiar daca simptomele exista, nu apar modificari la examenul radiologic. In aceasta situatie este recomandat examenul endoscopic, care permite examinarea tractului digestiv cu ajutorul unui tub special prevazut cu o minicamera video. In timpul endoscopiei se va preleva o mostra de mucoasa care va fi trimisa la laborator pentru a se depista prezenta "Helicobacter pylori".
Alaturi de tratamentul cauzei care a produs suferinta mucoasei gastrice sau duodenale, se asociaza antiacide si blocante ale secretiei acide, precum si recomandari care tin de stilul de viata si care pot grabi vindecarea ulcerului sau preveni recidiva. Aceste recomandari vizeaza renuntarea la fumat, limitarea consumului de cafea si bauturi alcoolice, reducerea stresului, revizuirea obiceiurilor alimentare.
Tratamentul etiologic cuprinde:
Medicatia antisecretorie foloseste blocantii receptorilor hidrogenilor sau de preferat, inhibitorii de pompa protonica: Omeprazol, Pantoprazol, Lansoprazol. In paralel, se va eradica Helicobacter Pylori folosind doua antibiotice. Daca acest microb nu este eradicat complet, ulcerul poate recidiva. O schema de tratament acceptata este urmatoarea: Omeprazol (20mg/ 2ori pe zi x 7 zile si apoi 20 mg/ zi x 21 zile), Claritromicina ( 500 mg/ 2 ori pe zi x 7 zile), Amoxicilina (1000 mg/ de 2 ori pe zi x 7 zile).
Terapia dureaza, de obicei, 30 zile si rareori este necesara prelungirea acesteia peste o luna. Tratamentul chirurgical al ulcerului duodenal necomplicat nu mai este atit de necesar, exceptie facind bolnavii care refuza terapia medicala.
Comentarii
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Ulcer duodenal
Va deranjez si eu cu problemele mele! Am facut acum 1 luna si jumatate, un tratament pentru H. Pylori cu Klacid, Ospamox si inca un medicament pe care nu mi-l mai amintesc, timp de 2 saptamani. La inceputul tratamentului m-am simtit foarte bine, apoi nu am mai simtit acelas lucru. Adica pe la sfarsitul tratamentului simteam doar o ameliorare a simtomelor pe care le aveam la inceputul tratamentului. Dupa 2 saptamani de la terminarea tratamentului, adica acum 2 saptamani am facut o endoscopie gastrica (asa cred ca-i spune) in urma careia am primit tratament cu Controloc, timp de 2 saptamani. Ieri am terminat tratamentul dar nu simt o ameliorare a simptomelor pe care le-am avut inainte, adica arsuri la cca 3 degete sub ombilic si 10 cm spre inspre piciorul stang. Vreau sa specific ca am scaun regulat, fara urme de sange. Am si o mancarime in jurul orificiului anal, desi folosesc bideul, care se amplifica dupa ce „ies afara” sau daca merg mult pe jos. Nu stiu ce as putea face... simptomele sunt mai mult deranjante decat dureroase, nu ma trezesc noaptea din cauza lor dar cu mancarimea e jenant!! Am inceput sa pun putina hartie igienica la anus si am observat ca se murdareste... nu foarte tare! Ce ma sfatuiti??
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Ulcer duodenal
Nu ne trece prin minte sa dam si imagini pentrtu o m.usoara intelegere?????
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Ulcer duodenal
amoxicilina se ia cate 2 pastile de 500 de 2 ori pe zii ..de ex. 2 dimineata si 2 seara..claritromicina se ia una de 500 tot de 2 ori pe zii....ca sa evitati reactiile adverse adica greata, gust metalic in gura ,etc incercati sa luati la diferente de cateva ore antibioticele....adica dimineata la 7 amoxicilina, apoi la 12 claritromicina, apoi la 7 seara din nou amoxicilina si la 12 noaptea din nou claritromicina....lansoprazol trebuie luat la inceput de 2 ori pe zii cate o pastila si apoi cate una pe zii preferabil dimineata
sanatate
Trimis de camy la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Ulcer duodenal
Deci amoxicilina si claritromicina sunt antibiotice deci se vor lua la ore fixe.
Amoxicilina de 500 de mg se administreaza cate 2 pastile (deci 1000 mg) de 2 ori pe zi (exemplu ora 7 dimineata si 7 seara) in asa fel incat doza totala sa fie 2000 de mg pe zi. Amoxicilina o veti lua 10 zile. Aveti grija sa va dea amoxicilina de 500 mg nu alta doza.
Claritromicina tot de 500mg se administreaza 2 pastile ,o data pe zi. (mi se pare cam mult la noi se da 500 mg , o pastila pe zi). Luati claritromicina la ora fixa ( exemplu ora 7 seara ) timp de 10 zile.
Lansoprazol de 30 mg se vor lua 2 pastile , o singura data pe zi timp de 7 zile, apoi lansoprazol de 15 mg cate 1 pastila o data pe zi timp de o luna. Multa sanatate!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:38
helicobacter pilori
Buna ziua,
Am facut acum doua zile o endoscopie si mi s-a pus diagnosticul de gastita plus infectie cu helicobacter pilori (test luat in timpul endoscopiei)
Medicatie: amoxacilina 500 mg 2*2/ 10 zile
claritromicina 500 mg 2*1/ 10 zile
Lanzoprazol 30 mg 2*1/ 7 zile
15 mg 1*1/ 1 luna
Endoscopia am facut-o in Skopjw, Macedonia unde locuim acum si intrebarea mea este cum exact administrez medicamentele. Nu este mentionat pe prescriptia medicului, iar la cele doua farmacii de unde le-am cumparat indicatiile nu au fost intru totul asemanatoare. Prospectele sunt in una sau mai multe limbi slave, deci nu le pot citi.
Multumesc anticipat!
Trimis de camy la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Ulcer duodenal
Pentru a fi sigur ca e ulcer duodenal presupun ca s-a efectuat o gastroscopie si vi s-a facut un test respirator pt Helicobacter pilori.Nu stiu ce medicamente ati luat ca sa va spun ce altceva ati putea incerca. In ce priveste regimul se spune ca o persoana cu ulcer tb sa vada prin incercare care alimente ii priesc,altii recomanda lactate multe. In general tb sa va feriti de grasimi(unt,smantana,carne de porc,oua,alune), alcool,sa va lasati de fumat.Oricum durerile se vor ameliora (ulcerul se considera ca are 2 perioade dureroase-trecerea iarna/primavara si vara/toamna).
Trimis de mariana la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Ulcer duodenal
Buna ziua! S-a depistat anul trecut ulcer duodenal si litiaza biliara (nisip la bila si la rinichi), simptomele sunt: balonare, greata, dureri de stomac, dureri in capul pieptului, mi se apleaca, tin regim si beau ceai de sunatoare, scot gazele din stomac, mananc si nu asimilez am slabit 2 kg. intr-o luna de zile. Am incercat cu foarte multe medicamente, nu le tolerez, imi creaza reactii averse. Am inceput sa iau medicamentul REDIGEST pe baza de plante si ma simt mai bine dar mananc si nu asimilez,nu se face bine digerarea in stomac.Am facut analizele din sange au iesit foarte bune.
Trimis de drcostin la Mie, 08/27/2014 - 14:38
Re: Ulcer duodenal
Cred ca este vorba despre incontinenta fecala ( care determina aparitia mancarimii anale). Atata timp cat mancarimea anala poate fi determinata de mai multe cauze, atat interne, cat si externe, sunt recomandate si teste medicale specifice pentru evaluarea tractului digestiv -proctoscopia sau colonoscopia. Multa sanatate!
Trimis de drcostin la Mie, 08/27/2014 - 14:28
Re: Ulcer duodenal
Cred ca este vorba despre incontinenta fecala ( care determina aparitia mancarimii anale). Atata timp cat mancarimea anala poate fi determinata de mai multe cauze, atat interne, cat si externe, sunt recomandate si teste medicale specifice pentru evaluarea tractului digestiv -proctoscopia sau colonoscopia. Multa sanatate!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 14:28
Re: Ulcer duodenal
Va deranjez si eu cu problemele mele! Am facut acum 1 luna si jumatate, un tratament pentru H. Pylori cu Klacid, Ospamox si inca un medicament pe care nu mi-l mai amintesc, timp de 2 saptamani. La inceputul tratamentului m-am simtit foarte bine, apoi nu am mai simtit acelas lucru. Adica pe la sfarsitul tratamentului simteam doar o ameliorare a simtomelor pe care le aveam la inceputul tratamentului. Dupa 2 saptamani de la terminarea tratamentului, adica acum 2 saptamani am facut o endoscopie gastrica (asa cred ca-i spune) in urma careia am primit tratament cu Controloc, timp de 2 saptamani. Ieri am terminat tratamentul dar nu simt o ameliorare a simptomelor pe care le-am avut inainte, adica arsuri la cca 3 degete sub ombilic si 10 cm spre inspre piciorul stang. Vreau sa specific ca am scaun regulat, fara urme de sange. Am si o mancarime in jurul orificiului anal, desi folosesc bideul, care se amplifica dupa ce „ies afara” sau daca merg mult pe jos. Nu stiu ce as putea face... simptomele sunt mai mult deranjante decat dureroase, nu ma trezesc noaptea din cauza lor dar cu mancarimea e jenant!! Am inceput sa pun putina hartie igienica la anus si am observat ca se murdareste... nu foarte tare! Ce ma sfatuiti??
Pagini