Termen cautat
Categorie

Ultimele boli si afectiuni adaugate


  • Ce sunt infectiile tractului urinar? Infectiile tractului urinar sunt patologii frecvent intalnite, cu o incidenta mai crescuta la sexul feminin, acestea avand cel putin un episod de infectie urinara de-a lungul vietii. Infectiile tractului urinar sunt situatii patologice care pot atinge vezica urinara, uretra, ureterele, bazinetul, papilele, calicele si interstitiul renal, dar poate afecta si structurile invecinate (ex:prostata) Infectiile tractului urinar sunt caracterizate prin patrunderea si multiplicarea microorganismelor in tractul urinar. Din punct de vedere clinic, infectiile...
  • Cistita acuta reprezinta o situatie patologica caracterizata prin patrunderea si multiplicarea microorganismelor in tractul urinar, manifestate prin bacteriurie. Cistita acuta  reprezinta infectia vezicii urinare izolate sau asociata cu protatita sau pielonefrita. Frecventa este una crescuta; 0,5 episoade pe an la un individ, cel mai frecvent fiind intalnita la femeia tanara in perioada de activitate sexuala. In cazul in care cistitele sunt prezente de mai mult de 4 ori pe an se vor realiza: examene citobacteriologice ale urinii; cistoscopii ecografii vezicale( permit cercetarea...
  • Ce este uveita? Uveita reprezinta inflamarea uveei. Uveea este membrana mijlocie a ochiului, situata intre retina si sclera (albul ochiului). Ea este formata din iris, corp ciliar si coroida. Din cauza faptului ca uveea este foarte puternic vascularizata, inflamarea ei va poate afecta vederea. Cate tipuri de uveita exista? In functie de zona ochiului unde apare aceasta inflamatie, uveita poate fi de mai multe tipuri: irita – mai poarta denumirea de uveita anterioara, afectand irisul si corpul ciliar. Este cel mai intalnit tip de uveita, iar in anumite cazuri se poate croniciza. Debuteaza...
  • Definitie Hemoragiile digestive reprezintă pierderea de sânge în lumenul digestiv de la nivelul regiunii faringo-esofagiene, până la nivelul anusului. Clasificare Hemoragiile digestive se clasifică astfel: După cantitatea de sânge pierdut, acestea pot fi: mici, când avem o pierdere de până la 10% din cantitatea totală (pierderi mici, repetitive) medii, până la 20 % din cantitatea totală de sânge mari, până în 30 % din cantitatea totală de sânge cataclismice, când se pierde peste 50 % din cantitatea totală de sânge. După ritmul de pierdere, se intâlnesc: Hemoragii acute – se pierde o...
  • Cervicita este inflamatia colului uterin (cervix). Inflamatia afecteaza in primul rand celulele epiteliale columnare ale glandelor endocervicale, dar poate afecta si epiteliul scuamos al ectocervixului. Cervicita poate avea etiologie infectioasa sau neinfectioasa si poate fi acuta sau cronica.  Cervicita acuta se datoreaza de obicei unei infectii (chlamydia,  gonoree), desi in multe cazuri nu poate fi determinata o infectie specifica.Cervicita cronica are de obicei o etiologie neinfectioasa.  Infectia de la nivelul colului uterin este importanta deoarece  se poate extinde si poate duce la...
  • Ce este rinita alergica? Rinita alergică este o boală inflamatorie cronică nazala indusa de expunerea la alergeni (acarieni, polen, mucegaiuri, etc.). Expunerea la acești stimuli declanșează un răspuns imun care duce la inflamarea mucoasei nazale și astfel apariția simptomelor. Care este mecanismul rinitei alergice? Mecanismul reacției alergice constă în două etape consecutive: faza de sensibilizare, timp în care sistemul imunitar identifică substanța străină, cum ar fi un alergen, faza alergice și a declanșat atunci când organismul intră din nou în contact cu alergen. Alergie poate afecta...
  • Cancerul de piele constituie o parte importantă din patologia dermatologică. Există o largă varietate de tumori cu localizare cutanată. Unele tumori au ca punct de plecare celule epidermice, altele reprezintă tumori ale anexelor cutanate, tumori ale ţesuturilor moi sau tumori ale sistemului melanocitar. Pot fi diferenţiate tumori maligne şi tumori benigne, această diferenţiere nefiind întotdeauna uşoară. Tumorile benigne manifestă un înalt grad de diferenţiere structurală şi celulară, cresc foarte încet, nu metastazează. Tumorile maligne au o structură dezorganizată, celule cu anomalii...
  • Ce este aritmia cardiaca? Exista multe protocoale de clasificare a aritmiilor si a tulburarilor de conducere. Aritmiile se clasifica practic in functie de frecventa si localizarea anomaliilor. Tulburarile de conducere se clasifica de obicei dupa localizarea si gradul blocului. Aritmiile cardiace pot genera debit cardiac scazut daca frecventa ventriculara este prea rapida sau prea lenta. La un adult fara afectiuni cardiace, o frecventa intre 40 si 160 de batai/minut este de obicei bine tolerata deoarece adaptarea fiziologica poate mentine un debit cardiac si o presiune sangvina adecvata. La...
  • Ce este insuficienta cardiacă ? IC (insuficienţa cardiacă) este un diagnostic funcţional care se referă la îndeplinirea în sistemul circulator a funcţiei de pompă de către inimă. Aceasta face ca definirea IC să fie facută în termenii unei funcţii alterate, adică să fie о definire fîziopatologică. Clasic IC este definita ca sindromul clinic determinat de incapacitatea inimii de a asigura debitul circulator necesar acoperirii necesităţilor metabolice ale organismului sau asigurarea acestui debit cu preţui unei creşteri simptomatice a presiunilor de umplere a cordului. Cauzele aparitiei...
  • Ce este insuficienta renala acuta? Insuficienta renala acuta este un sindrom cu etiologie si severitate foarte variata care se defineste prin reducerea rapida, ore pana la saptamani, a ratei de filtrare glomerulare, fenomen ce duce la retentie azotata. Termenul de insuficienta renala acuta nu defineste corespunzator fenomenele complexe si dinamice care au loc intr-o afectare renala acuta complexa. Incidenta insuficientei renale acute este in continua crestere. Motivele sunt multiple: varsta>65; cresterea utilizarii investigatiilor imagistice care folosesc substante de contrast iodate...

Pagini