Termen cautat
Categorie

Virilismul


Autor: Doina Voicu

GENERALITATI:

Ce este virilismul?

Virilismul este o tulburare manifestata prin secretarea in exces a hormonilor masculini androgeni, de catre glandele suprarenale. Este caracterizat de dezvoltarea precoce a caracterelor secundare masculine la baieti sau aparitia acestora la fete. Uneori se instaleaza inainte de nastere, situatie in care determina aparitia unor anomalii sexuale la nou-nascuti. Fetele si femeile prezinta semnele aparitiei acestei tulburari mai tarziu.

Hormonii androgeni sunt secretati in mod normal atat la barbati, cat si la femei, fiind produsi de cele doua glande suprarenale, situate deasupra rinichilor. Atunci cand una sau ambele glande suprarenale cresc in volum, produc hormonii androgeni in exces si determina astfel aparitia caracterelor masculine.

Care sunt cauzele virilismului?

Virilismul apare la copii din cauza unei hiperplazii suprarenale congenitale, care este o crestere in volum a glandelor suprarenale, produsa de obicei de o problema genetica. O cauza mai rara a aparitiei acestui sindrom consta in formarea unei tumori suprarenale care secreta androgeni. Tumora poate fi benigna, cum este adenomul suprarenalian sau canceroasa, cum este carcinomul suprarenal.

Daca tumora secreta hormoni androgeni alaturi de cortizol, duce la aparitia sindromului Cushing.

La baza aparitiei virilismului poate sta o tumora la nivelul ovarului.

Care sunt simptomele virilismului?

Simptomele sindromului variaza in functia de varsta si sexul pacientilor, dar sunt mai vizibile la femei decat la barbati. Acestea includ:

Femeile pot prezenta absenta fluxului menstrual, alaturi de hipertrofia clitorisului, atrofia uterului, dezvoltarea musculaturii sau absenta dezvoltarii mamare. La barbatii adulti, cresterea secretiei de hormoni androgeni poate duce la infertilitate.

Baietii cu virilism prezinta semne timpurii de maturizare sexuala. Daca sindromul este cauzat de hiperplazia suprarenala, se administreaza pentru tratarea doze zilnice de hormoni glucocorticoizi. Fetelele care sufera de pseudohermafroditism trebuie sa sufere o interventie chirurgicala, un tratament chirurgical fiind indicat si daca afectiunea este provocata de o tumora canceroasa.

DIAGNOSTIC:

Pentru a se diagnostica virilismul sunt necesare anumite teste de laborator efectuate pe baza unor mostre de sange prelevate de la pacient. Testele sunt utile pentru a depista cauza bolii si daca aceasta este la nivelul ovarelor sau la cel al glandelor suprarenale.

Atunci cand pacientul este suspect de prezenta unei tumori, se pot efectua teste imagistice, iar pentru stabilirea unui diagnostic final, poate fi necesara prelevarea si examinarea microscopica a unei mostre de tesut tumoral.

TRATAMENT:

Atunci cand virilismul este cauzat de hiperplazia suprarenala, se tratateaza prin administrarea unor doze zilnice de hormoni glucocorticoizi, respectiv prednison sau hidrocortizon la copii. Sunt necesare efectuarea unor teste de laborator, care au rolul de fixare a dozei potrivite.

Fetele cu pseuhohermafroditism pot avea nevoie de tratament chirurgical, care are rolul de a conferi un aspect normal al organelor sexuale externe. In cazul in care afectiunea este cauzata de o tumora, tratamentul variaza in functie de tipul si localizarea acesteia, cat si de extindere. Astfel, o tumora canceroasa implica urmarea unui tratament special, in functie de nivelul de evolutie al bolii. Se poate combina interventia chirurgicala cu chimioterapie si radioterapie.

Daca tumora este benigna, atunci tratamentul poate include o interventie chirurgicala, pentru a se trata virilismul.