Termen cautat
Categorie

Vitiligo sau depigmentarea pielii


Autor: alina.dragan

GENERALITATI:

Ce este vitiligo ?

Vitiligo este o afectiune care cauzeaza depigmentarea pielii sub forma de pete. Poate afecta orice zona de piele, dar si parul, cavitatea bucala si chiar ochii. In mod normal, melanina este pigmentul care determina culoarea parului, a pielii si a ochilor. Afectiunea apare atunci celulele care produc melanina (melanocite) nu mai functioneaza sau mor. Vitiligo poate afecta orice persoana, indiferent de tipul pielii, dar in special persoanele cu pielea mai inchisa. Aceasta boala nu este amenintatoare de viata si nici contagioasa, dar poate fi foarte stresanta, ducand chiar la depresia persoanei afectate. Tratamentul poate ameliora aspectul pielii, insa nu vindeca boala.

Cum se manifesta vitiligo

Principalul semn al bolii este depigmentarea pielii care duce la aparitia unor pete deschise la culoare sau albe. In mod obisnuit, primele zone afectate sunt cele expuse la soare, adica pe maini, picioare, brate, fata si buze. Pot aparea pete depigmentate si la nivelul mucoasei bucale si nasului, precum si la nivelul irisului. Albirea prematura a parului, sprancenelor, genelor sau barbii (inainte de 35 ani). Boala poate debuta la orice varsta, dar cu precadere pana la 20 ani.

In functie de tipul de vitiligo, petele depigmentate pot acoperi:

 • mai multe parti ale corpului - este varianta cea mai frecventa, se numeste vitiligo generalizat.
 • o singura parte a corpului - vitiligo segmentar; acesta are tendinta sa apara la varste mai tinere si sa evolueze timp de 1-2 ani.
 • o singura zona si doar cateva zone ale corpului - aceasta forma se numeste focalizata.

E dificil de apreciat cum va evolua vitiligo. Uneori boala se opreste fara tratament, dar in majoritatea cazurilor depigmentarea cuprinde aproape toata suprafata corpului. Rar, pielea isi recapata pigmentul.

De ce apare vitiligo ?

Afectiunea apare cand melanocitele mor sau nu mai produc pigment, insa nu se cunoaste cauza acestui fenomen. Posibile cauze sunt:

 • o afectiune autoimuna care ataca melanocitele propriului organism.
 • ereditatea (istoric familial)
 • un factor delansator, cum ar fi arsurile solare, stressul sau expunerea la substante chimice

Persoanele cu aceasta afectiune au risc crescut pentru:

 • stres psihic
 • arsuri solare si cancer de piele
 • afectiuni ale ochilor, cum ar fi irita
 • pierderea auzului
 • reactii adverse ale tratamentului, cum sunt pielea uscata si mancarimea

DIAGNOSTIC:

Daca doctorul suspecteaza diagnosticul de vitiligo, va face un istoric medical pacientului, il va examina clinic, va incerca sa excluda alte diagnostice posibile, precum psoriazis sau dermatita. Pentru examinarea pielii se foloseste o lampa cu lumina ultravioleta. Medicul va poate face o biopsie cutanata sau teste de sange. De asemenea, va poate recomanda alte consulturi de specialitate (oftalmologic, ORL).

TRATAMENT:

Exista multe tratamente care pot reface culoarea pielii sau o pot ameliora, insa procesul poate dura multe luni, iar unele dintre ele pot da reactii adverse severe. Din acest motiv, e recomandat sa incercati sa imbunatatiti aspectul pielii cu diverse produse cosmetice sau autobronzante.

Oricum niciun medicament nu stopeaza procesul care sta la baza acestei boli, adica distrugerea melancitelor, dar anumite medicamente folosite singure sau cu fototerapie, pot imbunatati aspectul pielii.

 1. creme pe baza de corticosteroizi, acestea pot fi eficiente in special daca incep sa fie folosite de la debutul bolii. Este posibil ca primele efecte sa fie vizibile abia dupa cateva luni de aplicare. In timp, poate duce la subtierea pielii si la vergeturi.
 2. creme pe baza de vitamina D, se folosesc in asociere cu corticosteroizi sau fototerapie. Pot da reactii adverse ca piele uscata, iritatie, mancarime.
 3. creme pe baza de imunosupresoare (tacrolimus, pimecrolimus), acestea sunt eficiente in cazul celor care au zone depigmentate mici, in special pe fata si gat, au mai putine reactii adverse decat corticosteroizii si pot fi folosite in asociere cu ultraviolete tip B. FDA (Food and Drug Administration) a avertizat asupra riscului crescut de cancer de piele si limfom ca urmare a folosirii acestor creme.
 4. fotochemoterapie - psoralen si fototerapie, acest tratament combina cele doua elemente: se administreaza psoralen oral si apoi pacientul este expus la ultraviolete tip A sau B; tratamentul se aplica de 3 ori pe saptamana, timp de 6 si 12 luni. Acest tratament poate produce arsuri severe ale pielii, mancarime, hiperpigmentare si poate creste riscul de cataracta si cancer de piele. E indicat ca dupa fiecare tratament, timp de doua zile sa aplicati crema cu factor de protectie solara, sa purtati ochelari de soare cu filtru pentru ultraviolete si sa evitati expunerea directa la soare. Aceasta terapie nu se foloseste in cazul copiilor sub 12 ani.
 5. ultraviolete tip B, terapia se aplica de 3 ori pe saptamana.
 6. terapie laser, laserul aplicat foloseste ultraviolete tip B, se aplica doar pe suprafete mici si, cel mai adesea, se combina cu o crema dintre cele amintite. Ca reactii adverse poate da roseata si arsuri.
 7. depigmentarea pielii normale, tratamentul folosit este monobenzona si se aplica in cazurile in care alte tratamente nu au dat rezultate, iar vitiligo este generalizat. Ca reactii adverse pot aparea roseata, umflaturi, mancarime, piele uscata si sensibilitatea solara crescuta, depigmentarea fiind permanenta.
 8. interventie chirurgicala, grefa de piele sau micropigmentare

Ce masuri generale puteti lua pentru a va proteja pielea

 1. protejati-va pielea de soare si de surse artificiale de radiatii ultraviolete folosind creme cu factor de protectie solara peste 30; aplicati crema cu generozitate si repetati aplicarea la fiecare doua ore sau mai des daca inotati sau transpirati. Evitati expunerea directa la soare, purtati haine care sa va protejeze de soare.
 2. folositi produse cosmetice si autobronzante (alegeti unul pe baza de dihidroxiacetona pentru ca este aprobat de FDA) pentru a imbunatati aspectul pielii si pentru a va crea o stare de bine.
 3. nu va tatuati (un tatuaj poate exacerba boala).
Bibliografie

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vitiligo
http://www.medicinenet.com/vitiligo/article.htm