Termen cautat
Categorie

Fractura de antebrat


GENERALITATI:

DEFINITIE

Fracturile antebratului sunt definite prin intreruperea continuitatii a unuia sau ambelor oase (radius si ulna) ce formeaza scheletul acestui segment de membru, produse, de obicei, prin cadere pe membrul superior in extensie, accidente rutiere, traumatisme directe, dar si prin impuscare cu proiectile cu viteza mare.

ETIOPATOGENIE

Incidenta fracturilor diafizei oaselor antebratului este relativ scazuta (5% din totalul fracturilor antebratului si mainii). Majoritatea este reprezentata de persoane de sex masculin. Mecanismul de producere poate fi direct (leziune de aparare) sau indirect (accidente rutiere, accidente sportive, caderi de la inaltime). Frecvent exista leziuni asociate, precum fracturi si/sau luxatii ale cotului sau pumnului, aparitia sindromului de compartiment.

CLASIFICARE

Fracturile antebratului se pot clasifica, in functie de structurile osoase afectate, in:

  • fracturi izolate ale ulnei
  • fracturi izolate ale radiusului
  • fracturi ale ambelor oase.

In functie de caracteristicile focarului, fracturile antebratului se pot clasifica in:

  • fracturi cu traiect simplu
  • fracturi cu fragment intermediar
  • fracturi complexe (cominutive).

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul este clinic si radiologic. Conturul anatomic al bratului este deformat, cu edem local important si echimoze. In cazul fracturilor deschise, se poate observa o solutie de continuitate la nivelul tegumentului, de dimensiuni variabile, de la o plaga punctiforma, la defecte tegumentare extinse cu leziuni ale tesuturilor moi, hemoragie si expunerea fragmentelor osoase.

Din punct de vedere radiologic se poate observa intreruperea continuitatii osoase, cu sau fara deplasarea fragmentelor, cu sau fara fragmente intermediare, cu sau fara leziuni asociate, precum fracturile sau luxatiile cotului si pumnului. Incidentele standard pentru antebrat sunt antero-posterior si latero-lateral, care trebuie obligatoriu sa includa cotul si pumnul.

TRATAMENT:

Exista doua optiuni terapeutice: tratament conservator (ortopedic) si tratament chirurgical.

Tratamentul ortopedic

Indicatiile tratamentului ortopedic sunt limitate la leziunile izolate, fara deplasare, ale unuia dintre cele doua oase ale antebratului (fracturi izolate ale radiusului sau ulnei, fara alte leziuni asociate, precum luxatii sau fracturi suplimentare).

Tratamentul conservator consta in imobilizarea intr-un aparat gipsat circular care trebuie neaparat sa cuprinda articulatiile cotului si pumnului, cu flexia antebratului fata de brat la 90° si mana in supinatie (palma priveste in sus). Aparatul gipsat nu trebuie sa cuprinda articulatiile metacarpo-falangiene, pentru a permite mobilizarea degetelor. Membrul imobilizat trebuie sustinut printr-o esarfa lata, pentru a preveni angularea ulnara a fragmentelor si pentru a mentine membrul in pozitie elevata (astfel se previne sau limiteaza aparitia edemului in tesuturile moi). Miscarea permanenta a degetelor trebuie incurajata. Este necesara o atenta supraveghere clinica pentru a preveni aparitia sindromului de compartiment la nivelul antebratului. Monitorizarea clinica si radiologica periodica este esentiala pentru a observa in timp util eventualele deplasari secundare. Convertirea la tratamentul chirurgical este posibila numai in primele 3 saptamani de la producerea evenimentului traumatic. Dupa aceasta perioada, o reducere anatomica este foarte dificil de obtinut (focarul de fractura consolideaza). Imobilizarea se mentine pana la aparitia semnelor clinice (disparitia durerii) si radiologice de consolidare.

Avantajele tratamentului conservator sunt reprezentate de anularea riscului anestezico-chirurgical si infectios, dar presupune riscul unor deplasari secundare, intarziere in consolidare sau consolidare vicioasa, cu urmari nefavorabile asupra functionalitatii membrului superior afectat.

Complicatiile imobilizarii in aparat gipsat circular sunt reprezentate de riscul aparitiei sindromului de compartiment: edem masiv al tesuturilor moi ale antebratului, constranse intr-o structura inextensibila. Poate apare ischemia musculaturii, care se retracta, generand asa-numita contractura Volkmann, cu pierderea functionalitatii membrului superior. De asemenea o evaluare clinica amanuntita trebuie sa excluda eventuale leziuni nervoase (tulburari motorii si de sensibilitate) si/sau vasculare (absenta pulsului periferic si modificari de culoare si temperatura tegumentare).

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este rezervat fracturilor cu deplasare ale antebratului, fracturi instabile, in care nu se poate obtine vindecare corecta doar prin imobilizare gipsata. De asemenea tratamentul chirurgical este indicat in fracturile deschise, precum si in caz de complicatii neurologice, vascular sau existenta altor fracturi asociate.

Fixatorul extern (solutie temporara)

Fixatorul extern reprezinta un cadru rigid, solidarizat prin fise metalice introduse in fragmentele osoase ce trebuie reduse si fixate in pozitie anatomica. Fixarea externa este o solutie provizorie de tratament, in cazul pacientilor politraumatizati, cu importante leziuni ale tesuturilor moi, ce nu permit o fixare definitiva imediata. Convertirea la fixare definitiva nu trebuie intarziata cu mai mult de 3 saptamani, datorita riscului crescut de infectie, in caz contrar. Plasarea fiselor trebuie sa permita aplicarea ulterioara a unei placi pentru fixare definitiva.

Avantajele fixarii externe sunt: fixare rapida, cu evitarea agravarii leziunilor tesuturilor moi (mai ales in cazul fracturilor deschise), reducerea semnificativa a durerilor pacientului, pana la fixarea definitiva.

Placa si suruburi

Reducerea deschisa si fixarea interna cu placa si suruburi (Fig. 3) este tratamentul de electie in cazul fracturilor radiusului si ulnei. Aceasta tehnica presupunerea deschiderea focarului de fractura, indepartarea tesuturilor devitalizate si fragmentelor osoase neviabile, reducerea fracturii si fixarea in pozitie anatomica cu placa si suruburi.

Indicatiile sunt: fracturi izolate ale radiusului sau ulnei, cu deplasare, cu sau fara fragment intermediar, fracturi ale ambelor oase ale antebratului, fracturi cominutive. Avantajele sunt reprezentate de: reducere anatomica, fixare absoluta la nivelul focarului, consolidare primara a fracturii, mobilizare precoce.  Dezavantajele sunt reprezentate de: risc anestezico-chirurgical (uneori inacceptabil in cazul pacientului politraumatizat), risc de lezare a structurilor vasculo-nervoase in timpul interventiei, risc infectios, risc de producere a fracturilor iatrogene, traumatism chirurgical important al tesuturilor moi cu risc de devascularizare a fragmentelor osoase si intarziere in consolidare.

Postoperator, se poate asocia o imobilizare in atela gipsata antebraghio-palmara, pentru 10-14 zile, pentru a permite vindecarea tezuturilor moi si diminuarea edemului. Pe parcursului acestei perioade se incurajeaza miscarea activa si pasiva a degetelor, precum si flexia-extensia a cotului. Moblizare activa si gimnastica medicala usoara este permisa dupa suprimarea atelei.

Exercitiile active, cu rezistenta si incarcarcarea cu greutate sunt permise numai dupa aparitia semnelor radiologice de consolidare osoasa. Controlul clinic si radiologic se face la 1, 2 si 4 saptamani postoperator, apoi odata pe luna, pana la consolidate. Intarzierea in consolidare presupune interventii secundare si grefare osoasa.

Indepartarea materialului de osteosinteza in cazul acestor fracturi este un subiect controversat. Avand in vedere faptul ca radiusul si ulna nu sunt structuri cu rol in sustinerea greutatii corpului si ca interventia chirurgicala de indepartare a placii si suruburilor este una laborioasa, cu risc de refracturare si leziuni neurologice, se prefera evitarea acestui procedeu.

Tija centromedulara

Reducerea inchisa si fixarea interna cu tija centromedulara este rezervata fracturilor antebratului cu leziuni importante ale tesuturilor moi. Aceasta tehnica presupune introducerea unei tije metalice in canalul medular al radiusului sau ulnei si blocarea montajului cu suruburi proximal si distal, sub control radioscopic.

Dezavantajul acestei tehnici este dificultatea de a obtine o reducere anatomica si stabilitate rotationala. Avantajul fixarii cu tija centromedulara este evitarea producerii unui traumatism aditional al tesuturilor moi si evitarea devitalizarii fragmentelor osoase prin deschiderea focarului de fractura si deperiostare. Acest aspect este deosebit de important in cazul traumatismelor de energie inalta cu leziuni grave de tesuturi moi.

Ingrijirea postoperatorie este similara tehnicii de fixare cu placa si suruburi. Daca stabilitatea montajului este pusa sub indoiala, se poate continua imobilizarea in atela antebrahio-palmara inca 4-6 saptamani. Controlul clinic si radiologic urmareste acelasi protocol.

Indepartarea materialului de osteosinteza, in acest caz, nu presupune un risc de refracturare, insa nu este o procedura de rutina. Se practica indepartarea tijelor, numai dupa obtinerea consolidarii, in cazul in care acestea devin simptomatice.

Bibliografie
1. https://www2.aofoundation.org/ 2. http://emedicine.medscape.com/article/1239187-overview#a0199 3. Singh S, Bhatia M, Housden P. Cast and padding indices used for clinical decision making in forearm fractures in children. Acta Orthop. Jun 2008;79(3):386-9. [Medline]. 4. Chung KC, Spilson SV. The frequency and epidemiology of hand and forearm fractures in the United States. J Hand Surg [Am]. Sep 2001;26(5):908-15. [Medline]. 5. Hotchkiss RN, An KN, Sowa DT, et al. An anatomic and mechanical study of the interosseous membrane of the forearm: pathomechanics of proximal migration of the radius. J Hand Surg [Am]. Mar 1989;14(2 Pt 1):256-61. [Medline].

Comentarii

buna ziua!am 16 ani si acum 7 ani am cazut cu mana dreapta(mai jos cu 6-7 cm de umar) pe o piatra ascutita.am mers acasa ,iar bunica mea  a crezut ca am o vena intoarsa cumva si m-a masat mai tare(popular spus "m-a tras").eu am mers la medic abia dupa o saptamana de la incident.la spital mi s-a facut radiografie,au descoperit un chist,mi-au bandajat mana si m-au trimis a 2-a zi la marie curie.dar eu nu m-am dus.am tinut mana bandajata 2 saptamani si durerea a disparut.acum 2 ani,jucandu-ma am fortat mana si am auzit-o trosnind in aceeasi zona.a fost o durere de nedescris.nu am fost la medic de moment ,deoarece asta s-a intamplat pe la 11 noaptea,dar dimineata am mers.la spital mi s-a facut radiografie si am fost programata pentru operatie care consta in luarea unui os din zona bazinului.pana in momentul operatiei ,medicii au hotarat ca ar fi  mai bine sa merg la bucuresti la marie curie.am mers si acolo si m-au internat o noapte urmand ca dimineata sa mi se faca o incizie.dimineata,medicul mi-a zis ca sa mai stau 6 saptamani cu mana in gips si apoi sa revin sa vedem cum a evoluat.am revenit si mi s-a spus ca a evolut foarte bine si sa merg acasa.nu am mai revenit la control.as vrea sa stiu daca exista vreun pericol in acest sens.

Buna,am 13 ani si am avut o fractura dubla de antebrat acum 25 de zile.Am fost la urgenta si mi s-a tras mana .Acum este in gips.Am fost la control si in urma radiografiei  mi s-a spus ca trebuie sa o mai tin in gips inca 10 zile pt ca ca calosul nu a fost suficient.De ce nu a fost calosul suficient si daca este normal sa o tin o perioada atat de indelungata in gips?Multumesc!

Buna ziua!

Acum cateva zile am cazut in mana stanga, iar la spital am fost diagnosticata cu fractura epifiza distala radius fara deplasare. Mi s-a recomandat imobilizarea in gips pt 4 saptamani. Problema e ca inca mai am dureri si nu stiu daca e normal. Uneori simt cum mi se umfla mana in gips si parca ma strange. Nu exista o alternativa de tratament in care sa nu stau cu mana in gips?

Va multumesc!

Cat timp este nevoie pentru refacerea completa a osului dupa imobilizare de 3 saptamani in atela gipsata la o fractura dubla de antebrat cu minima deplasare?

P.S: Am 2 saptamani dupa scoaterea atelei si dupa cat timp pot sa imi reiau activitatea sportiva?

Buna!

Aseara m-am accidentat la sport, practic am cazut in mana stanga complet intinsa si am simtit o durere intensa in zona cotului (care nu a atins podeaua), antrenorul m-a verificat si mi-a zis ca nu crede ca e rupt, mi-a adus compresa cu gheata cu care am stat 1h,  insa dupa 2h durerea nu a cedat si am mers la urgente unde mi-au facut 2 radiografii, si  mi-au spus ca nu e rupt, doar o contuzie si mi-a spus sa iau paracetamol si diclofenac si mi-au pus un pansament flexibil pe care mi-au zis sa-l dau jos dupa 3 zile si mi-au spus ca pot sa misc mana normal.

Astazi insa m-au sunat de la spital ca sorry, nu am vazut ieri o fisura pe radiografie si ca de fapt osul meu e fisurat, am intrebat ce trebuie sa fac, dar mi-au zis ca doar sa vin la control peste 1 saptamana si intre timp sa pasrtrez pansamentul flexibil.

Credeti ca e suficient, sau ce ar trebui sa fac ca sa ma recuperez mai repede si in aceelasi timp sa nu agravez situatia? credeti ca nu e necesar gipsul?

Multumesc anticipat!

In urma cu o luna la fotbal mi-am fracturat mana.Am fost la urgente mi-a tras mana si cand am fost la o radiografie a fost sarita.Un alt medic a incercat dar din nou sarita.Apoi sub antestezie(m-au adormit)si sub aparate mi-au tras mana din nou.Intrebarea mea este:E destul 3 saptamani in atela gipsata?Nu a vrut sa imi puna ghips

 

Buna seara. Am avut o fractura dubla de antebrat acum 2 luni si vreo 2 saptamani. Mi-a fost scos ghipsul dupa vreo 1 luna si un pic. Acum mi s-a dezvoltat calos in jurul fracturii si nu pot face miscarea de supinatie. Merg la fizioterapie/masaj/gimnastica, de cateva zile insa mana nu are schimbari in bine. Calosul nu este foarte mare si s-a indreptat, mana fiind aproape dreapta. Parca fractura a fost in prima treime, daca ma exprim corect. As vrea sa stiu daca voi putea face miscarea de supinatie, sau e nevoie de interventie chirurgicala.

Buna am avut si eu o fractura dubla acum 5 luni si dupa ce am tinut ghipsul 41 de zile si operatie(mentionez ca am avut bagate 3 brose)m-am intors la antrenamente(eu fiind portar)insa acum observ ca mana mea este putin "cocosata" si parca este putin ridicata...insa in parte inferioara nu se simte nici o schimbare la continuitatea osului....am inteles ca poate fi carnea crescuta pe os......as vrea sa stiu daca este posibil sa fie oasele sudate gresit:(

In urcam cu aproximativ 4 saptamani mi-am fracturat degetul aratator ,in urma vizitei la spital mi-a fost pus un gips care trebuia tinut 21 de zile.

 Am tinut gipsul 31 de zile dupa care l-am dat jos si inca am in zona lovita vanatai iar degetul il misc foarte greu.

Este posibil sa se fi sudat oasele gresit?

S'au ce se intampla?

Buna

Am o fetita de 3 ani. Ea a avut o fractura in "lemn verde". A stat imobilizata cu ghips 5 saptamani. Dupa ce s-a luat ghipsul am vazut ca mana era vindecata stramb (ca o paranteza). Au mai trecut 2 luni de la luarea ghipsului de pe mana

Oare mana se va indrepta singura sau va trb sa aiba o interventie chirurgicala?

Multumesc. 

Pagini