Titlu

Afectiunile ginecologice feminine din perioada pubertatii


Pe parcursul primei si celei de-a doua copilarii, in cazul fetitelor, pot fi observate o serie de afectiuni ale aparatului genital carora trebuie sa li se acorde o importanta deosebita, fiind nevoie de tratamente corespunzatoare.

Afectiunile inflamatorii

Vulvovaginitele si vulvitele reprezinta niste afectiuni inflamatorii care sunt produse de microbi, iar factorii care le favorizeaza includ:

  • lipsa unei bariere mecanice care inchide vulva pana in perioada pubertatii
  • rezistenta scazuta in cazul infectiilor mucoasei vaginale, fapt determinat de lipsa de hormoni estrogeni
  • masuri necorespunzatoare de igiena, fara sa se tina cont de faptul ca microbii pozitionati in jurul anusului pot ajunge cu o foarte mare usurinta in zona si in interiorul vaginului

Vulvita in cazul fetitelor care sunt afectate de oxiuroza se declanseaza din cauza scarpinatului sau poate fi cauzata chiar de parazitul insusi care poate patrunde in interiorul vaginului unde va depune oua. La aceasta varsta, afectiunea cunoscuta sub denumirea de oxiuroza este una destul de frecventa si trebuia tratata numaidecat.

Vulvovaginita micotica (implica ciuperci) este o afectiune care se intalneste deseori in cazul fetitelor care au urmat tratamente prelungite cu antibiotice. Simptomatologia include o secretie de culoare alba, grunjoasa, insotita de mancarimi sau arsuri. Tratamentul presupune solutii concentrate de glicerina boraxata si bicarbonat, intern, administrandu-se metronidazol, stamicina sau alte antimicotice.

Vulvovaginitele cu corpi straini reprezinta o afectiune ginecologica ce poate produce consecinte de o gravitate mare. Fetita poate introduce, in timpul jocurilor, in interiorul vaginului diferite obiecte care sunt cauzatoare de aparitia unei secretii serosanguinolenta, apoi purulenta. Tratamentul va fi prescris numai de catre un medic specialist.

Infectia gonococica este o afectiune rara, aparand, de regula, ca urmare a unui viol. Tratamentul trebuie sa fie unul extrem de energic pentru a impidica infectia sa se raspandeasca la organele genitale interne.

Vulvovaginita cu trichomonas este o afectiune intalnita destul de frecvent si se va diagnostica in urma examinarii microscopice a secretiei, dupa care se va stabili un tratament de catre medicul ginecolog.

Leucoreea (scurgerea functionala) poate sa fie declansata si in afara infectiilor, fiind produsa de un exces hormonal, in mod special in perioada dinaintea pubertatii.

Traumatismele vulvovaginale

Acestea pot fi reprezentate de niste contuzii simple care apar drept consecinte ale unor loviri, intepatrui, caderi, taieturi sau tentative de viol. Tratamentul va fi stabilit in oricare dinte aceste cazuri numai de catre medicul de specialitate.

Afectiunile tumorale

Astfel de afectiuni, desi sunt destul de rare, nu sunt deloc excluse.

Tumorile maligne sunt foarte rare, insa evolutia acestora este una de o gravitate maxima in cazul in care nu sunt descoperite si tratate din stadii incipiente.

Tumorile benigne pot fi intalnite deseori sub urmatoarele forme:

  • polipii formati in canalul cervical
  • condiloamele, niste excrescente de culoare gri-rozalie aparute pe regiunea vulvara
  • tumorile chistice ovariene formate din pungi care au drept continut un lichid seros sau mucos; acestea se recunosc in functie de simptomatologia lor specifica si anume aparitia unei dureri in cadrul palparii abdomenului inferior sau in cazul existentei unei pubertati timpurii

In toate cazurile, interventiile chirurgicale sunt destul de delicate si trebuie efectuate numai de catre medici specialisti in vederea evitarii tulburarii dezvoltarii ulterioare a organismului fetitei.

Malformatiile congenitale

Acestea sunt destul de rare, insa este neaparat ca ele sa fie depistate la timp. Chiar din momentul nasterii este necesara depistarea si corectarea unor anomalii care includ: absenta despartiturii dintre vagin si anus, alipirea labiilor, deschiderea patologica a uretrei, absenta vulvei, malformatii ale himenului.

O categorie aparte de malformatii o constituie impefrorarea himenului si oblitararea vaginului inferior, insa acestea se vor manifesta numai dupa pubertate, in momentul in care sangele menstrual nu se va putea drena din cauza acestora, acumulandu-se in uter si in vagin.

Malformatiile la nivelul vaginului consta in absenta partiala sau totala a acestuia, ele descoperindu-se dupa pubertate, moment in care se va efectua si tratamentul.

Malformatiile la nivelul uterului sunt unele cu o frecventa mai crescuta si vor crea neplaceri in perioada activitatii genitale. Vor fi diagnosticate numai dupa pubertate, fiind recomandate, apoi, si mijloace de corectie de catre medicul de specialitate.